Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 07:45 1 749 5

Летище „Левски“? Да погледнем сериозно на идеята

  • летище-
  • софия-
  • левски
Летище „Левски“? Да погледнем сериозно на идеята - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да погледнем по-сериозно на идеята за кръщаването на софийското летище на Левски. В момента летището прилича по-скоро на автогара Левски, отколкото на аерогара Левски.

Това написа в профила си във фейсбук Юлиян Попов.

Първо там би трябвало да се насочат усилията. Основните международни летища на една държава имат изключителен рекламен потенциал. Той може да бъде използван за реклама на града или държавата. Например Франкфурт, Виена, Мюнхен, Абу Даби и други са хубави летища, които представят добре града и страната си. Човек трябва да се потопи в сърцето на Берлин, за да разбере очарованието на този град, аерогарите му обаче дават тягостна представа за столицата на Германия.

Някои страни са решили да напомнят на света, че някой, за когото всички да чували е всъщност техен човек. Всички са чували, че Шопен е велик композитор, не всички знаят, че е поляк. Поляците са си кръстили варшавското летище Шопен (странно решение според мен) и така напомнят на всеки, който пристигне или мине оттам, че Шопен си е техен. Ако някой не е чувал за Шопен, има такива, като мине оттам ще научи, че поляците си имат велик композитор, който се казва Шопен. Летището е засипано с всякакви шопенови сувенири и така националната реклама работи, някак си.

Сърбите са си кръстили белградското летище Тесла. (И всичко останало са кръстили Тесла.) Всеки който мине оттам или дори рови из интернет за билети, ще се зачуди: тия пък защо са си кръстили летището Тесла, да не е на Илон Мъск. После разбират, че Тесла е свързан със Сърбия и си казват: бре да му се не види.

Ливърпулчани са си кръстили летището Джон Ленън. Къде би било мястото на Левски в тази логика?

Международна аерогара Левски? Как би бил използван рекламния потенциал на името? Пътниците ще се мъчат с двойното име София-Левски, някои ще го асоциират с футболния отбор, други ще го подминават, трети ще питат: кой е Левски?

Хайде поставете се на мястото на човек, който трябва да обясни на пътуващ насам-натам човек с минимални или никакви знания за Балканската история кой е Левски? Герой. Какъв герой? От освободителното движение. Какво е направил? Основал е 500 революционни комитета. И е освободил България? Не, предали са го, арестували са го и са го обесили. Кой го е предал? Не е много ясно, твърди се, че един поп, но май не е той. Някои винят руснаците, но те винят руснаците за всичко. А какво е станало с комитетите? Ами като го обесили и са изчезнали. Надигнал ли се народа в негова защита? Не. А как е станал толкова известен? Ами един писател е написал стихотворение за него. И т.н.

Левски е особен български герой. Нито някой по света го знае, нито може лесно да обясните на някого кой е той, да не говорим, че собственото ни разбиране за него е крайно объркано, защото заради недоразумения като Божидар Димитров не сме в състояние да изучим Левски като хората.

Няма да навлизам по-навътре в тези тягостни неясноти, защото те не са свързани с летището. За летището според мен има два варианта: или да си остане София и да бъде специфично лице на София и България или да му се намери име, което говори нещо на повечето пътуващи и по този начин добавя стойност към бранд BG. По примера на Сърбия някой може да предложи летището да се казва Джон Атанасов, но проблемът с Джон Атанасов е, че само ние си знаем, че той е световно известен. Освен това той е много периферно свързан с България. Кристо е единственото име, което ми идва наум и което има брандовата стойност на Тесла или Шопен. Подобна инициатива обаче ми се струва трудно осъществима у нас. Представям си каква махленска разправия ще се развихри защо този, а не онзи.

Може да го кръстим Орфей, и така да дразним гърците. Или Александър Македонски, докато те не признаят името на Македония. После Орфей. Или Кристо. На ако се отнесем сериозно, най-добре да си остане София, а правителството, и общината, да се погрижат всичко свързано с летището и около летището да е модерно, представително и печелившо. Сега не е нито едно от трите и ние губим от неизползвания му рекламен потенциал.

Що се отнася до Левски има много начини да отдадем почитта си към него. Най-малкото, което можем да направим е да положим усилия да го изучим сериозно, да се отърдим от митологията и фолклора около него и да се опитаме да живеем в междуетническо разбирателство и законово гарантирана справедлива среда, за каквито той си е мечтал.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юли Август

    0 1 Отговор
    Всяка политическа бълха днес гледа да се отърка в името на Апостола. Че не остана в какво друго. Летище "Левски" и софийска гара "Райна Княгиня". А може би и Централен хотел "Поп Кръстьо"? Божо няма ли да миряса?
  • 2 Иван

    2 3 Отговор
    Супер тъпа статия.
    Естествено че летището трябша да се казва Васил Левски. Какво ни интересува какво знаят тъпите чужденци? Мен много ме интересува кой е някой си там Шопен или пък Де Гол.
  • 3 Ювиги

    3 1 Отговор
    Може Хан Тервел да го кръстим. По повод 1300 годишнината от спирането на арабското нашествие в Европа през Балканите.
    Но дори да не кръщаваме летището така, трябва сериозно да се отбележи тази годишнина. Това събитие е от полза дори за арабите, защото те сега има къде да получават убежище.
  • 4 Лорд

    2 1 Отговор
    Да нека се прекръсти на летище Васил Левски!Добра реклама за България.Името на велик и достоен човек да се знае и от чужденците които патуват па може да прочетът в интернет нещо за Левски да видят кой е.
  • 5 Кондио

    0 0 Отговор
    Как левски бе къв левски ще го кръстим АЗИС всеки го е чувал. Как ще кръстиш ти летище на футболен отбор пу да ви се невиди