25 Април, 2017 07:59 2 820 3

Търговска война заради икономическата неграмотност на Тръмп?

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • търговия-
  • война-
  • китай-
  • германия-
  • икономика-
  • джефри сакс
Търговска война заради икономическата неграмотност на Тръмп? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализът е от Джефри Сакс за „Project Syndicate“. Джефри Сакс е американски икономист и директор на Института за Земята в Колумбийския университет. Автор е на книгата „Краят на бедността“.

Близо 100 дни след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, той и неговият търговски министър Уилбър Рос продължават да правят икономическа грешка, която не биха допуснали дори студентите по икономика от първи курс. Те твърдят, че сегашният паричен дефицит на Америка е индикатор за несправедливите търговски практики на Германия и Китай, две страни с излишък. Подобно икономическо невежество може да доведе до катастрофа.

Текущият паричен баланс – който измерва баланса на търговията със стоки, услуги, нетен доход и трансферирани плащания от чужбина – е равен на националните спестявания минус вътрешните инвестиции. Това не е теория. Това е математическо уравнение, с изключение на възможно статистическо несъответствие между брутния вътрешен продукт и брутния национален доход. Това е истината, независимо дали сте либерал или консерватор, популист или центрист, кейнсианец или привърженик на икономиката на предлагането. Дори Тръмп не може да промени това. И въпреки това той е напът да предизвика търговска война заради дефицита, причинен от дисбаланса на спестяванията и инвестициите в Америка.

Една страна има паричен дефицит, ако инвестициите надвишават националното спестяване и има излишък, когато инвестициите са по-малко от спестяванията. За страна с балансиран бюджет дефицитът може да се увеличи, ако има скок на инвестициите, и спестяванията падат, или комбинация от тези два параметъра.

Да предположим, че САЩ търгуват със страни, които се придържат към протекционистки политики. Ако тези държави либерализират търговията си, то те ще започнат да внасят повече американски стоки, които ще се конкурират със собствената им индустрия. При този случай тези секторите ще се свият, освобождавайки работници и капитал за увеличаване производството в износа. Нарастването на износа ще се отрази и на валутните доходи, които покриват по-високите сметки от вноса.

Да предположим, че САЩ наложат нови бариери за вноса в отговор на паричния дефицит. Тези прегради ще поставят работниците и капитала в секторите за износ, като по този начин търговският баланс ще остане непроменен. В същото време обаче ще има намаляване на доходите и стандарта на живот. Търговският дефицит може да падне, ако бариерите за вноса са под формата на търговски данъци, които намаляват бюджетния дефицит. Но този ефект може да бъде постигнат чрез бюджета, а не чрез търговската политика.

Няма причини намаляването на търговските бариери към чужденците или увеличаването на вътрешните да повлияе на размера на спестяванията или инвестиционните показатели, следователно и на паричния дефицит. За да се намали паричния дефицит, американците трябва или да пестят повече, или да инвестират по-малко и собствената си икономика.

Не е трудно да си обясним защо САЩ имат хронични парични дефицити. Американските спестявания са намалели значително през последните 30 години. По-голямата част от средствата са намалели заради спад в процента на правителствените спестявания.

Управляващите в САЩ (на федерално, регионално и местно ниво) са нетни прахосници. Текущите разходи надхвърлят приходите, това не е изненадващо. Лъвският пай от проблема се корени на федерално ниво. Всеки един американски президент от Роналд Рейгън е обещавал намаляване данъците на средната класа, както и други данъчни облекчения. По този начин държавните приходи са намалени, а федералният бюджет е в дефицит. Президентите от лагера на демократите подкрепят кейнсианската икономика, докато републиканците са почитатели на икономика на предлагането.

И двете големи партии прибягват до популизма, по американски. Те намаляват данъците, увеличават държавния дълг, и обвиняват друг за бавния американски растеж, който се дължи на ниските нива на спестявания и инвестиции. Сега е ред Китай и Германия да бъдат обвинени.

Американските търговски и бюджетни дисбаланси много скоро могат да се влошат още повече, ако Тръмп и конгресмените републиканци продължават с орязването на федералните данъци. Тази фискална политика ще е разрушителна, макар да е примамлива в краткосрочен план. С по-голям бюджетен дефицит, американският паричен дефицит също ще се повиши. Лесно е да си представим, че растящият търговски дефицит ще доведе до по-странни обвинения към Китай и Германия за коварното им поведение относно външната търговия.

Американците не трябва да позволяват да бъдат заблудени. Императорът няма дрехи – нито внесени отвън, нито направени у дома. И, очевидно, няма и компетентни икономически съветници.

Превод: Денис Джамбазов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тодор

    6 4 Отговор
    Само така,Тръмп!Продължавай в същия дух!Само ти можеш да спасиш света от това световно зло -САЩ!

    Коментиран от #2

  • 2 Пеньо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Дони май наистина се опитва да затрие САЩ! След, като е икономически неграмотен се чудя що за милиардер е?!

    Коментиран от #3

  • 3 Марчо

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пеньо":

    Той не е министър на финансите.
    И е политически неграмотен!!! Не икономически. Политическите игри са големи и не за неговите възможности. Просто няма практика. Поради тази причина прави и тези икономически грешки!!!
    Не може да натовариш лекар да ти строи сграда!!!