16 Юни, 2017 07:59 4 454 29

Защо БАН има Институт за икономически изследвания?

  • левове-
  • бан-
  • икономика
Защо БАН има Институт за икономически изследвания? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В Института за икономически изследвания на БАН работят на щат 54 изследователи - професори, доктори, доценти.

Бюджетът му е 1 163 520 лв. без наема, от които малко над 850 хил. лв. са държавна субсидия, благодарение на която са привлечени останалите средства. Това го прави на практика най-големия икономически тинк-танк или национална мисловна институция, която трябва да помага за умното управление на българската икономика. В последните дни коментатори във фейсбук, а вече и някои медии, се скъсаха да се забавляват с удивителните нелепости, публикувани в годишния му доклад за 2017, озаглавен "Икономическото развитие в България: оценки и очаквания; Тема на фокус: „Пътят към Европейския съюз и равносметката от първите 10 години”". Голяма част от оценките в доклада са изписани от Чл. кор. проф. д.ик.н. Иван Ангелов, но докладът е подписан от 11 доктори и професори, има си и отговорен редактор и научни рецензенти. А и не само в неговите глави могат да се прочетат абсурдни оценки. Той например не е автор на твърдението, че "Българските държавни институции допуснаха небалансирано отношение към труда и капитала, с прекалено много реверанси към капитала, във вреда на наемния труд."

Докладът би трябвало да помогне на правителството, Народното събрание, медиите и бизнеса да формират мнение за икономиката на страната, както и да ни подготви за един изключително важен дебат, който се води в момента - въпросът за бъдещето на Европа (за ЕС на различни скорости, Брекзит и др.).

Български политици се очаква да изчетат внимателно тези 200 страници и да се почувстват по-подготвени за преговори с останалите страни членки на ЕС. Докладът обаче е пропит с тежка носталгия по Развитото социалистическото общество, жали за времето отпреди 1988 година (предполагам, че не споменава 1989 г., защото там се е загнездила сатанинската дата 10/11) и обяснява как ние никога няма да стигнем висините, в които сме се реели в годините на Съвета за икономическа взаимопомощ. Всички тези оценки, които по принцип са неуместни за жанра, са и основани на грешни данни и нямат дори особена връзка с данните публикувани в самия доклад. Десетки медии се занимават често с това кой на кое НПО какви грантове бил давал.

Дали пък случайно ЦРУ или някоя друга вражеска организация не се опитва да влияе на нашите възгледи за живота, икономиката и справедливостта. Интелектуалните травми обаче, които нанасяме със собствените си данъци остават в сянка. Голяма работа, 1.2 милиона лв. на година, с тях и без тях. Да бяха пари, хвърлени на боклука, някак да ги прежалиш. Но това са пари, които нанасят вреда. Това са хора и страници, които са камък на шията на икономическата ни политика. Този институт или трябва да се закрие, или да бъде даден за управление в ръцете на хора, които могат да бъдат полезни. В България има такива, а по света много.

Бележка: Първоначално бях предположил, че бюджетът на института е около 2.5 млн., но Йордан Кошев ме поправи. Благодаря.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евгени е ватман

    16 7 Отговор
    Въпросът е защо има БАН следкато не правят нищо и само заплата получават.
  • 2 До Юлиян

    19 5 Отговор
    Поръчкова статия сте сътворили, никаква смислена критика не сте предложили. Четох доклада, и по реален няма как да бъде. И това е доклад, а не стратегия за развитие и тн., надявам се правите разлика. А ако някой политик го прочете, надявам се ще постъпи по начин, който не е описан във въпросния доклад.
  • 3 ДО автора

    11 5 Отговор
    Икономиката е сложно нещо, не е хуманна, не търпи непрофесионални , необосновани и тенденциозни коментари.
  • 4 Различен

    16 1 Отговор
    Типичен пример на правилото:"Когато един човек не може да направи нещо, отива и почва да учи другите, как да го правят!"
    За толкова години "демокрация", не видях ни един икономист да може да предвиди инфлация, ръст на доходите, бюджет и каквато и да е елементарна прогноза!
    Това икономиката наука ли е или част от стакмистиката????

    Коментиран от #13, #14

  • 5 Bulgaricus

    9 6 Отговор
    Феодални старци...
  • 6 Хайде чоджум

    9 2 Отговор
    Юлиан преди години упрекваше Института по история за нещо, направено в Института по балканистика. И пак беше така уверен, критичен и ироничен. Нали на прицел е БАН. Не, че си няма трески за дялане, но повече компетентност не е излишна.
  • 7 СДС

    10 2 Отговор
    Ех Юлиани, плати ли са ти да пишеш.
    Не отговарят на вашата пропаганда тези неща, но за голямо съжеление са истина. Жалко за опропастената държава и хора като теб.
  • 8 Ели

    10 4 Отговор
    Гнусно е да четеш, камо ли да пишеш поръчкови статии...
    Явно БАН е трън в очите на протестърите и соросоидите ...
    Личи си, става дума за пари и интереси, но ... не българските
  • 9 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    бан националното радио и телевизия отдавна трябваше да ги няма.бан за 70 години не успя да измисли нищо смислено а потурчи колосални средства и продължава,подобно е в телевизията маика и радио хоризонт :).соц остатъци кво да правиш ,но те продължават да пречат .
  • 10 socialen

    2 1 Отговор
    Неолибералите, корумпирани с грантове от САЩ и Запада, никога не са се блестяли с икономическо разбиране. Единствените им аргументи са евтина, дясна пропаганда.
  • 11 socialen

    2 2 Отговор
    Работещите в Икономическия Институт на БАН са световноизвестни, признати, авторитетни икономисти, които се позовават на емпирични данни, на емпирични модели, основани на статистически данни, събрани с десетилетия, както е и във въпросния доклад.

    Коментиран от #18

  • 12 socialen

    3 1 Отговор
    Учените от БАН представят стойностен, основан на емпирични данни доклад, но неолибералът и останалите от умните и красивите викат, че не било така е, че докладът бил опасен и БАН трябвало да се закрие, защото казвал истината, което е опасно и неприемливо.
  • 13 socialen

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Различен":

    Това е типично за десните икономисти, познати днес като неолиберали, либертарианци, пазарни фундаменталисти, обективисти, остеритетни фетишисти, реформатори, всички вярващи в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила.
  • 14 socialen

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Различен":

    Защото са основани на емпирично доказаната за грешна Неокласика, основана на опростенчески, идеализирани псевдоматематически, по-скоро пропагандни, идеологически модели, величаещи Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила, която се срина пред очите на Целия Свят на 15.09.2008 след близо и само 28 годишна хегемония.
  • 15 socialen

    3 0 Отговор
    Реномираните учени икономисти от Института по Икономика на БАН доказват емпирично и показват с факти катастрофалната картина в българската икономика, която всички знаят. Браво за тази смелост в неолибералната диктатура.
  • 16 socialen

    3 0 Отговор
    Ако българските правителства след 1990 година търсеха и се вслушваха в съветите на реномираните икономисти от Института по Икономика на БАН, то страната днес нямаше да е в това плачевно състояние.

    Вместо това, политиците правят 27 години това, което им казват пишмяникономистите от псевдоинститути с гръмко имена като "Институт за Пазарна Икономика", ИПИ, който разбира се не е никакъв институт, защото там не се прави никаква наука.
    Вместо политиците да търсят реномираните икономисти от БАН, те търсят пишмяникономистите от ИПИ, Центъра за Либерални Стратегии, Отворено Общество и останалите неолиберални, либертариански, пазарнофундаментални, олигархични софийски NGOта, всичките корумпирани с грантове от САЩ и Запада.
  • 17 socialen

    1 0 Отговор
    Воят на неолибералите, пазарните фундаменталисти, либертарианците, остеритетните фетишисти, десните, реформаторите и обективистите, анархокапиталистите е огромен след публикуването на доклада на реномираните учени по Икономическа Наука, работещи в Института по Икономика на БАН, защото показва по впечатляващ начин, с емпирични факти, тоталната катастрофа, която предизвикаха в България неолибералните идеи и сляпата вяра в Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила.
  • 18 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "socialen":

    ти тва на първи април ли го писа?световно известни авторитетни икономисти?????ха,ха,ха....хо,хо,хо...смяхххх!кви данни ползвали,а?емпирични!!!!стига бе ти се шегуваш!!!всъщност жегата е виновна ,но не за всичко!
    в бан бачкат основно ненужни никому пияници,получаващи мизерни възнаграждения и неправещи нищо от години.отдавна трябваше да се закрие тва нищо-подобно ,а научната деиност да си иде по университетите както е по целия нормален свят.бан трябваше да е елитарен клуб на наи-добрите ни научни деици както е и била замислена при създаването си,но опорочена през соца!

    Коментиран от #22

  • 19 честен плъх

    3 1 Отговор
    Злобен, махленски коментар, без никакви контрадоказателства. Та ние почти всички сме задушавани от 27-годишния терор на либерални икономисти, пазарни икономисти, псевдо учени и управленци, които убиха България. А Плюлчо Мамин иска до ни убеди, че живеем в рая. Той, може би, със сребърниците на "затворено същество" "Морош"- може би. Но хайде да направи една среща на улицата с хората, тогава ще говорим. Трябва обаче да си осигури втори чифт гащи. Много подметки в България. Миризливи. Затова сме на този дерт.

    Коментиран от #21

  • 20 какви честни хора

    2 1 Отговор
    Юлик Попович. Завършил български език и литература. Министър на екологията при Марчо Райчоффф. Живее в Лондон.

    КА-А-А-А-ЛИНК-А-А-А, КАА-АЛИНКА, МАЛИИ-И-И-НКА, МОЯ...
    Нерде Ямбул, нерде Стамбул. Важното е да съм мЕнистЕр...
    КА-А-А-А-ЛИНК-А-А-А, КАА-АЛИНКА, МАЛИИ-И-И-НКА, МОЯ...
    Хврък, подхврък, подхврък, подхврък, аз ще кацна на тлъст стрък...
  • 21 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "честен плъх":

    кажи ми за своята 70 години научна деиност поне едно значимо откритие на бан приложено и избило някаква част от набитите в тази организация пари.разкажи ми за въпросните световно известни авторитети в икономическия ,а и не само в икономическия институт на бан?и накрая моля да ми обясниш кво ще се прецака ако я закрият тази велика академия?
  • 22 socialen

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Хората ви показаха с факти, по емпиричен път, тоталната разруха на България след 1989 година.

    Коментиран от #23

  • 23 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "socialen":

    кои хора ?известните и заслужилите авторитети от академията?те при падането на соца се уплашиха че ще ги разкрият кви са капацитети,но като не стана продължиха с пиенето и нищонеправенето.единственото лошо за тях е че и пари вече не им се дават ,но те са над тия неща,нали са уважавани и световно известни!!!!ха,ха,ха,....

    Коментиран от #24

  • 24 socialen

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Това няма значение - да оставим настрана, че не е вярно.

    Важни са фактите, цифрите и статистиките, които учените от БАН публикуваха.

    Това, че "капацитетите", умните и красивите от неолибералните, пазарнофундаментални, либертариански, софийски NGOта, корумпирани с грантове от Фондация "Америка за България" и други чужди организации, го пренебрегват, не го правят, доказва само, че не Фактите ги интересуват, а Пропагандата, промиването на мозъците и Дезинформацията.

    Понеже хората го разбраха, затова никой не гласува за СДСто, освен - 100 реститутки от Центъра на София.

    Коментиран от #25

  • 25 стоян георгиев

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "socialen":

    а вие от бан за кого гласувате?за бкп то и другаря живков ????
    та както казах бан е едно недоносче дето всяка година дърпа едни пари на държавата без никакъв смисъл да и се дават за да могат разни там пияндурници да мерят температурата на червеите и да измислято отдавна измислени неща.известни и авторитетни ,ха,ха,ха....

    Коментиран от #26, #27, #28, #29

  • 26 socialen

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Видя ли, че съм прав. СДСто отново не влезна в Парламента. Хората разбраха, че лъжите на пишмян икономистите от корумпираните с грантове Софийски неолиберални NGOта нямат никакво понятие от Макроикономика. Заради това страната е в това окаяно положение.
  • 27 socialen

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Аз съм сигурен, че нито Попов, нито ти, нито, който и друг да е неолиберал не е прочел доклада, защото е научен, основан на емпирични, статистически, макроикономически данни.
  • 28 socialen

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    За 28 години хората сами се убедиха кое е недоностче. От развита икономически страна се превърнахме за 28 години в страна от третия свят, в бананова република, в най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС, с тотална демографска катастрофа, в която хората ровят по казаните за храна в 21 век, с 5.3 милиона българи под прага на Екзистецминимума, с 1.5 мио българи, вегитиращи под Прага на Бедността. Рекордна реална безработица, сринати социални структури, огромна емиграция от 3 милиона българи, избягали от неолибералния, десен ад, който пишмян икономистите от неолибералните Софийски NGOта въдвориха.
  • 29 socialen

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "стоян георгиев":

    Реномираните учени икономисти от Института по Икономика на БАН доказаха по впечатляващ начин, с емпирични данни, че неолибералите пишмян икономисти от корумпираните с грантове Софийски неолиберални NGOта лъжат.

    Затова воят на последните е огромен. Освен примитивна пропаганда за Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита, саморегулираща се сила последните нищо не могат.