12 Декември, 2011 16:39 3 495 0

Криза е! Бедняците в Рим с хеликоптер, джип и вила

  • италия-
  • данъци-
  • укриване

Италианците са шампиони по укриване на данъци. Мъжете мамят данъчните повече от жените, а младите повече от възрастните

Криза е! Бедняците в Рим с хеликоптер, джип и вила - 1
Италианците се противопоставят на опитите за реформи.Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паоло е семеен с две деца. Той работи в банка. През последните месеци с разрастването на икономическата криза Паоло е принуден да се заседява все повече на работното си място и да се откаже от обедите. Съпругата му приготвя сандвичи.

Паоло все по-често се замисля дали не е направил грешка с избора на кариера в банка. Той се дразни, когато вижда предприемачи със сериозен бизнес все по-често обявяват „повече от скромни“ доходи пред данъчните.

Годишно Италия губи от укрити данъци и от сивата икономика по 275 милиарда евро, пише в. "Кориере дела сера".

Мъжете мамят данъчните повече от жените, а младите повече от възрастните. По-голямата част от "черната данъчна дупка", в която потъват недекларираните суми, е в италианския Север, но пък най-хитрите укриватели на данъци живеят в Централна Италия, разкри преди седмици в. "Интернешънъл хералд трибюн".

Средно това означава, че всеки италиански данъкоплатец укрива от държавата по 2093 евро на година, тоест по 13,5 % от доходите си или по една заплата.

Това е десетократно по-голяма сума от това, което ще спечели Италия на година, когато започне да прилага изцяло плана на кабинета на Марио Монти за строги икономии и дълбоки реформи.

Само от укрити данъци данъчните власти на Италия губят по 120 милиарда евро годишно, според директора на италианската Агенция по приходите Атилио Бефера, цитиран от в. "Кориере дела сера".

Истинските шампиони в дисциплината укриване на данъци са от две категории - самонаетите и предприемачите. Те декларират половината от действителните си доходи и укриват от данъчните над 15 000 евро на година.

В категорията на шампионите попадат и собственици на къщи, магазини и апартаменти, които в декларациите за доходите си пропускат да упоменат над 80% от техните годишни приходи, тоест по около 18 000 евро.

Италианските дискотеки и заведения, също винаги са на загуба. Собствениците им декларират средни приходи под 6000 евро.

Същото е в сила за спа-центровете, които декларират средни приходи от 3200 евро и фитнес залите с приходи под 1300 евро. Четейки техните данъчни декларации наблюдателят остава с впечатление, че собствениците на дискотеките и спа-центровете са едни истински самряни.

Дори предприемачите на Апенините „са принудени да водят монашески скромен живот“. Така например ресторантите декларират средно по 13 800 евро, фризьорите - 12 500 евро, бижутерите - 16 300 евро. Това ще рече брутни доходи от около 1000 евро месечно, обричащи всички тези хора на съдбата на онези младежи, назначени на първата си работа, които си носят от вкъщи сандвичи за обяд.

Сивата икономика придобива ясни очертания като се вземат в предвид покупката на луксозни автомобили и яхти. През миналата година в Италия бяха продадени 206 000 луксозни коли на цена над 103 000 евро. През същата година едва 72 000 данъкоплатци декларираха доходи над 200 000 евро.

Според данните от регистрите, цитирани от в. "Соле 24 оре", 42 000 яхти са записани на името на хора, които декларират доходи от 20 000 евро на година. Това ще рече, че те взимат на месец брутно по около 1500 евро.

Подобно нещо се случва и с 518-те италианци, които притежават хеликоптери или самолети. От тези изчисления излиза, че това са все бедняци, но с частни самолети, с яхти или в най-лошия случай с джипове.

Не бива да забравяме, че 90% от италианци декларират под 35 000 евро доходи на година. Половината от тях твърдят дори, че годишно получават едва по 15 000 евро.

Така че колко всъщност са измамниците в страната е трудно да се каже. През последните 10 години в Италия бяха разкрити 350 000 данъчни измамници, които не са декларирали нито стотинка доходи и имущество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА