6 Август, 2017 07:45 1 645 12

Александър Дугин и визиите на Кремъл за света

  • александър дугин-
  • русия-
  • сащ

Русия е най-голямата жертва на собствените си илюзорни представи

Александър Дугин и визиите на Кремъл за света - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Увлечението на руския политически и обществен елит по възгледи като тези на Александър Дугин допринася в значителна степен за задълбочаване на основния познавателен проблем на Русия по отношение на външния свят.

Това коментира в профила си във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

Руските визии за света - включително западническите - либералните, а в драматично по-голяма степен - евразийските и почвеническите, страдат от пълната липса на разбиране за начина, по който функционира западния модерен манталитет и институциите, породени от него. Русия е най-голямата жертва на собствените си илюзорни представи за това какво представлява общественото съзнание и културата на това, което - доста условно - наричаме "Запад". Опитът на руските спец-служби да се намесят в изборите за президент на САЩ за да осигурят победа на "нашия човек" още веднъж демонстрира дълбокото когнитивно затъмнение в официалните руски визии за света и - в частност - за Запада. За руските елити разделението на властите в западната демократична система е една "игра", която преследва по-скоро пропагандни, отколкото институционални цели.

Руската визия за неделимост и концентрация на властта на върха - в ръцете на "царя",

разглежда снизходително механизмите за разделение на властите като тарикатлък на истинските елити и господари зад сцената да лъжат "трудещите се", че имат участие в упражняването на властта. От тази гледна точка, събитията, които протичаха на върха във Вашингтон след 2000 г. дадоха на кремълския елит допълнителни основания да счита, че ще бъде възможно влиянието върху един следващ стопанин на Белия дом с цел постигане на дългосрочни геополитически - неоимперски цели. Какво се случи след 2000 г. в американската политика? Джордж У. Буш спечели президентските избори на ръба на преброените гласове и благодарение на решение на Конституционния съд. След 11 септември 2001 г. администрацията на Буш започна зле мотивирана война в Ирак без ясно очертани дългосрочни цели.

Въпреки рисковия характер на подобно начинание, Конгресът и Сенатът подкрепиха военната камания срещу режима на Саддам. Независимо от катастрофалните резултати на тази военна кампания, Буш бе преизбран през 2004 г. Четири години по-късно в Белия дом влезе Барак Обама, който завъртя държавното кормило на свръхвеликата сила в обратна посока: на мястото на необуздания интервенционизъм на младия Буш, Обама изгради позиция на "гълъб" - помирителна спрямо всички основни конфликти в съвременния свят.

С Русия бе обявена политика на re-set -

едностранно подобряване на отношенията с Путин, който вече бе нахлул в Грузия. В Кайро Обама произнесе знакова помирителна реч, насочена към света на исляма. Той изтегли американските сили от Ирак и остави региона в процес на нарастващ кървав хаос, въвличащ нови страни и субрегиони - като Сирия. Червената линия на двата мандата на Обама бе отказът от използване на военна сила. В Москва наблюдаваха тези процеси внимателно и си направиха два основни извода. Първо, поляризацията между либерали и консерватори в американския политически живот отслабва позициите на Конгреса и Сената и увеличава степените на свобода, с която президентът взима решения в Белия дом. Второ, общественото мнение и обществените елити относително спокойно и безразлично приемат радикалните завои в американската външна политика, които водят до отслабване на световната роля на Америка.

Затова за Кремъл се очерта като възможна и реалистична една операция за подкрепа на желан кандидат в президентската надпревара през 2016 г. чрез използване на класическите методи на оперативните мероприятия на КГБ, обогатени с инструментите на информационното общество.

За властимащите в Москва си остава тайнство добре известната истина,

че демократичната система на баланс на властите е много уязвима на кризи и метаморфози, но когато бъдат застрашени основните механизми на нейното функциониране, защитните й сили се мобилизират ефективно и пълноценно. Модерната история красноречиво показва, че много по-лесно рухва един авторитарен, тоталитарен или въобще - диктаторски режим на управление, отколкото една правова държава, функционираща като представителна демократична система.

Устойчивостта на демократичната система се проявява и в последните събития във Вашингтон, които носят толкова разочарования за Москва. Изправени пред системно предизвикателство за функционирането на федералната държава, представителите на двете основни партии в институциите загърбиха своите драматични различия в почти всички сфери на националната и международна политика и се обединиха зад закона за санкциите с почти 100 процентово мнозинство - и в Конгреса, и в Сената. Путинова Русия трябваше да предвиди това, но не притежаваше концептуален и ценностен ресурс за да го направи. Руската политика от векове арогантно изпитва границите на възможното - а възможно е всичко това, за което от другата страна не те бият болно по муцуната. Уви, този път една такава граница бе достигната и подмината. И неизбежният бой се случва на практика. С какви по-нататъшни последствия - остава да видим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CrossFire

    18 7 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Опитът на руските спец-служби да се намесят в изборите за президент на САЩ"

    Брей! Явно господин Минчев разполага с факти, които и американското разузнаване не може да представи.

    Коментиран от #5

  • 2 Варна

    14 9 Отговор
    Огняне срам ме е от теб! - Роден си и си израснал тук във Варна.
    Възпитанието трябва ти е мъжкарско, а не поръчково.
    От асистент в катедра "Научен комунизъм" стана някакъв невъобразим демократ. - Държиш се сякаш си откърмен с идеите на запада, само че ние помним времената на зад и кой какъв беше.
    - Не говоря за "За"и "Против" Кремъл! - Говоря за обективно мнение, а не за гъзолизане! Не знамкакво ви плащат НПО-тата, но старателността да им угодите е повече от очеизвадна.

    - Това е Противно!
    1.- До 1989 година самоотвержено целуването на Руски задници,
    2.- След 1989 година целуване, пак самоотвержено на Американски задници!

    Как трябва да Ви приеме човек? - Като професионален лизач или нещо друго?

    Коментиран от #3, #6

  • 3 НАТО ВЕЦ

    12 8 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Той Огнянчо си е сам НПО и от "едни фондации" му превеждаха директно. Някъде в нета я имаше разбивката.
  • 4 кирил

    8 7 Отговор
    дугин е руски юдей син на офицер от кгб.на младини участва в банда за грабежи на жилища и вили.арестуван и освободен с мотив,невменяемост със съдействие от бащата.следват тежки проблеми с алкохола.единствената му дъщеря бяга от него,живее в австрия и е заявила че кракът и няма да стъпи в русия.такива хора правят политиката в рашастан
  • 5 Румяна Костова

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "CrossFire":

    Да,точно.Да се забърза към ЦРУ.Те още си бият главити за събиране на доказателства.Това,които имат за сега са само предположения за намеса на руските служби.

    Коментиран от #9

  • 6 Румяна Костова

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Варна":

    Хора,усъвършенствали пропагандно комунистически стил на поведение много лесно се преориентират.Собствени мисли трудно се зараждат в тези глави.За това и статията е надута и префърцунена.По поръчка.

    Коментиран от #8

  • 7 Монго

    8 2 Отговор
    Вчера комунист, днес демократ-цял живот ренетат авторе!
  • 8 юрист

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    “....Публикувано във факти.бг: За това и статията е надута и префърцунена...“ Напоследък се нароихте едни същества, които считате нормалният културен изказ за “надут и префърцунен“ и които умишлено опростачват българският език, принизявайки го до сленга на клошарите и най- ниските работнически слоеве. Просто отбелязвам, че ако тази статия Ви се е видяла такава, то академичният изказ изобщо не е за Вас и Вие ще гледате като “теле в железница“- съгласно Вашият общоприетият начин на изразяване на Вашата обществена прослойка- ако някой започне да комуникира с Вас на академичен език и стил. Този коментар визира всеки с Вашият начин на изразяване.
  • 9 юрист

    3 10 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    “....Публикувано във факти.бг: Това,които имат за сега са само предположения за намеса на руските служби....“ Така категорично може да се изказва само физическо лице, което е руски гражданин и служител на фсб, което има достъп до класифицираната информация на рф и което- съобразно своето ниво на достъп- е установило, че твърдението, съдържащо се в цитата, е доказан факт. Вие такова лице ли сте?
  • 10 Фалшиви новини

    10 7 Отговор
    такава ху-ня скоро не съм чел. Не вярвах че Минчев е способен на такива поръчкови идиотщини,но всичко със времето си..
  • 11 хахахахахахааха

    6 2 Отговор
    другаря Минчев даскала по научен комунизъм,днес коремен евроатлантик и грантов бенефициент на свършилите средства на фондация "розови гащички за БГ".Другаря Минчев : легендарен разказвач на митове и легенди за "разпад ,фалит ,ужаси...и бля бля".Проблема на тези другари доносници от ДС от бл.минало днешни евроатлантици по корем е, че Русия така и не узна и не знае за своя фалит разпад и прочие бля бля.Парите свършиха другари.Фондация розови гащички я обезглавиха в Русия окончателно с ликвидацията на американската дип мисия миналаа седмица и с конфискацията на имуществото и , а скоро и в БГ.
  • 12 00000000

    7 4 Отговор
    Само не разбрах другарю Минджев те Русия знаят ли за тези санкции щото те от 5 години уж имат санкции но така и не разбраха, а точно обратното- много лесно си взеха всичко което поискаха в света пред погледа на напълно безпомощните САЩ, или това са поредните пасквили и заклинания на един матиран в ъгъла запад, по точно неговите остатъци.