Last news in Fakti

18 Декември, 2017 18:25 3 675 22

Веганската мода, новата утопия на обърканата градска младеж

  • веган-
  • веганство-
  • протест-
  • младеж
Веганската мода, новата утопия на обърканата градска младеж - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Сегашната веганска мода не е нито проява на пламенна емпатия, нито форма на “защита на биосферата”. Това коментира Франсис Волф за в. „Фигаро“. Трябва да я приемем такава, каквато е: нова утопия. Това е именно ключът към нейния успех сред част от обърканата от политиката градска младеж. Ако привлича толкова благородни сърца, вдъхновени от алтруистичен идеал и безграничен егалитаризъм, то е именно защото тя обявява не “обетована земя, в която текат мляко и мед” (родени от експлоатацията на животните), а свят без хищничество и страдание, накратко без Зло". Френският философ Франсис Волф анализира причините за успеха на животозащитната кауза. Срещу тази крайна идеология той предлага да предефинираме задълженията си към животните. Професор по философия в “Екол нормал сюпериор” в Париж, последната книга на Франсис Волф е “Три съвременни утопии” (Trois utopies contemporaines, 1917 г.).

Облекчаване на страданията на хората или на животните, кой би могъл да е против този благороден идеал? Въпреки това, веганската мода не е внезапен изблик на алтруистична треска. Благотворителните асоциации го установяват всекидневно, независимо дали се занимават с бедственото положение на бездомните или с приемането на бежанци:

сякаш животозащитната мания засенчи най-елементарната хуманитарна тревога.

Борбата срещу повишаването на продуктивността на индустриалното животновъдство, което често свежда животните до обекти, не е ли добродетелна цел? Въпреки това, аболиционисткото движение, представено например от асоциацията L214, не защитава подобряването на условията на животновъдство, а неговото премахване: няма добро животновъдство, то непременно е експлоатация на най-слабите.

Не трябва ли да защитим домашните любимци, като знаем какво утеха носят на самотните хора? Въпреки това, движенията за “животинско освобождение” се опират на идеология, която, точно обратното, се бори за премахване на домашните любимци: просто фетиши в служба на нашия нарцисизъм, които би трябвало да живеят свободни! За да се предотврати разпространението на тези робски раси, те трябва да се кастрират, както препоръчват животозащитните партии.

Във време на екологични бедствия, причинени от свирепата експлоатация на природата, не е ли време да се върнем към зачитането на всички форми на живот? Въпреки това

днешната животозащитна идеология няма нищо общо с екологията.

Първата се интересува само от индивидите, способни да страдат, втората се тревожи за цялостното равновесие между видовете и не прави разлика между чувствителните и нечувствителните живи същества. Различни в своите принципи, те имат и противоположни последици: за да се съхрани равновесието между екосистемите, понякога трябва да се борим срещу вредните видове, но, от гледна точка на защитниците на животните, нито един вид не е вреден. Така спортният лов се осъжда от животозащитниците, докато често се признава за благоприятен за околната среда.

Сегашната веганска мода не е нито проява на пламенна емпатия, нито форма на “защита на биосферата”.

Трябва да я приемем такава, каквато е: нова утопия. Това е именно ключът към нейния успех сред част от обърканата от политиката градска младеж. Ако привлича толкова благородни сърца, вдъхновени от алтруистичен идеал и безграничен егалитаризъм, то е именно защото тя обявява не “обетована земя, в която текат мляко и мед” (родени от експлоатацията на животните), а свят без хищничество и страдание, накратко без Зло.

Въпреки че животозащитническата утопия и веганската идеология днес са склонни да объркват всичко, не бива да заключаваме, че нямаме задължения към животните. Те се подчиняват на четири прости принципи, с които би трябвало да се съгласят разумните умове.

Първо, човешките същества са хора.

Каквото и да е доброто отношение, което дължим на животните, те не са хора. Хората формират морална общност на равни, обвързани от взаимни и абсолютни права и задължения.

Втори принцип: домашните любимци ни даряват със сърдечното си присъствие; в замяна на това, ние им дължим защита и обич.

Трети принцип: селскостопанските животни ни дават от неолита своето мляко, кожа, яйца, плът или вълна;

в замяна на това им дължим подслон, защита срещу хищници и условия за живот, съобразени с биологичните изисквания на техния вид. Накрая, спрямо всички диви видове, с които не ни свързва никаква индивидуална връзка, имаме общи задължения: да защитаваме биоразнообразието, да гарантираме съхраняване на биотичната общност и да осигурим устойчивост на човешкия живот.

Общество, в което тези четири разумни принципа се спазват, е по-добро. Със сигурност по-добро, от онова, което ни обещават защитниците на веганския живот. Защото, както всички утопии, то се ражда в приятните сънища за утрешния ден, а при пробуждането се оказва само кошмар.

Последиците от тази утопия се ограничават засега до кампании срещу месния сектор, натиск над животновъдите, новите парии в едно общество, което често ги пролетаризира, и до няколко забрани или заплахи: срещу еврейските и мюсюлмански ритуални кланета на животни, делфинариумите, зоопарковете, цирковете с животни, развлекателния лов и риболов, боя с бикове, дресирането и състезанията с коне, фармацевтичните изпитания, кулинарните специалитети, кожите и т.н.

Но искаме ли да приложим утре веганската програма?

Искаме ли свят, в който граждански събрания забраняват консумацията на месо, риба или ракообразни? В който пазители на морала ще бдят над спазването на забраната да се използват кожи, вълна или коприна? В който инспектори на Министерството за положението на животните ще проверява по къщите дали всички “селскостопански” животни или домашни любимци са били кастрирани? В който ще трябва да върнем на дивите животни всички земи, които сме им откраднали от палеолита? Може би това би бил “възможно най-добрият свят”. Но не е сигурно, че е светът, в който искаме да живеем.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вурст

    17 3 Отговор
    Поздравявам всички вегерасти с "Антилопа" на Тита ;)

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Боримир

    25 6 Отговор

    До коментар #2 от "ZASHTITNIK":

    Друго си е да сложиш дебела мръвка да цвърчи на скарата.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Отвратена

    5 28 Отговор
    Човека е една грешка на природата......надявам се все пак,че един ден ще настъпи равновесие в природата и ще има по-малко човешка сган !

    Коментиран от #11, #13, #22

  • 6 Meat is murder

    6 20 Отговор
    Мода или не, народният лечител Петър Димков, върнал маса народ от оня свят след безсилието на белите престилки, казва:
    Един ден хората ще се срамуват от месоядството така както днес от канибализма. И с право - месната храна отделя шлаки, завъжда паразити и патогени и подкиселява организма. A кисело PH означава болести.

    https://www.facebook.com/BorbaSreshtuVidizma/videos/1740730492898864

    Коментиран от #14, #20

  • 7 Антон 1

    28 2 Отговор
    Срещат се двама приятели;
    - Как си ? - пита единия
    -Добре , станах веган !
    -Веган ?
    -Ами да , ставаше ми се нещо модерно ,а гей ме достраша !
  • 8 Мигел

    22 4 Отговор
    Веганите са като сектантите-промити мозъци които се опитват да промият и набутат и други хора в тяхната заблуда!Всеки е свободен да яде или не яде каквото иска,защо някакви кретени ще играят тъпи сценки за да ми обясняват врели-не кипели!Тези тъпаци не осъзнават ,че така не помаган на животните,а само се излагат!И децата знаят ,че животните които ядем са специално създадени за тази цел,не са диви животни който са уловени за храна!Според мен тези така наречени "вегани" са хора с психични отклонения и тези сценки които разиграват са някаква форма вик за помощ и в този ред на мисли къде са санитарите от 4ти километър?И до кога ще оставят психично болните да се скитат по улиците ,че и да се опитват да учат нормалните как да живеят!
  • 9 Аз Варна

    17 1 Отговор
    Нека да направим разлика между вегани и вегетарианци.Вторите консумират риба,яйца ,млечни продукти, мед и много плодове и зеленчуци.ВЕГАНИТЕ са нездравословна крайност,но все пак право на личен избор.
  • 10 Morgoth

    15 2 Отговор
    Тия де рупат храната на моята храна да не ми дават наклон в живота :)
  • 11 Morgoth

    13 6 Отговор

    До коментар #5 от "Отвратена":

    Ако наистина мислиш така можеш да се самоубиеш - така ще намалиш броя на грешките в природата.

    Коментиран от #15

  • 12 юрист

    7 3 Отговор
    Много хубава статия! Ще е добре повече хора да я прочетат...
  • 13 юрист

    7 5 Отговор

    До коментар #5 от "Отвратена":

    “...Публикувано във факти.бг: Човека е една грешка на природата....“ Така лииии? Тогава ми обяснете ПО НАУЧЕН НАЧИН възникването и еволюцията в него на ЦНС/ централната нервна система за вас, незнаещите/, както и как се “самозародила“ ;) кубатурата на главния мозък :) Може ли да се стигне до там в падението спрямо Знанието- да се отричат фактите и Знанията по....биология за 6ти клас, изучавана в българските основни училища?!

    Коментиран от #16

  • 14 юрист

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Meat is murder":

    “...Публикувано във факти.бг: И с право - месната храна отделя шлаки, завъжда паразити и патогени и подкиселява организма....“ Бегом обратно в 6ти клас на ОСНОВНОТО училище да си доучвате материала по предмета “биология“! Имам въпросче за Вас, което е от 7-8 клас на основното училище- за какво служат зъбите на човека и каква е тяхната функция:) Не очаквам да ми отговорите- това е изключително “сложен“ нАучен въпрос за всеки “просветен“ редови необразован веган:D
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Отвратена

    1 9 Отговор

    До коментар #13 от "юрист":

    Науката си е наука, но пък фактите говорят сами за себе си,ако познаваш малко човешката история,някои неща ще ти се поизяснят......ама човешкия егоизъм край няма.....е хайде стига,че ме заболя главата.....то природата си знае нещата!

    Коментиран от #17, #18

  • 17 юрист

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Отвратена":

    Г-жа, НАУКАТА борави с фактите и с количествени и качествени научни методи! Пишете абсолютни глупости! Не само, че познавам историята на човешката цивилизация, но и за Ваше съжаление имаше време, когато зубрих учебника по анатомия и физиология на човека за медици и дори имам оценка по въпросната медицинска дисциплина от следването си в МА:) Така, че- не бъдете толкова “фантазе“ в боравенето с НАУЧНИ факти, дефиниции и знания, от които Вие самата си нямате и грам понятие! Зададох Ви изключително елементарен въпрос и то по най- лаическият начин, по който може да бъде зададен- дори не съм преминала към изброяване на видовете и броя ензими, секретирани в устната кухина и отговор на въпроса защо в нея се секретират ензими от слюнчните жлези, които разграждат и чуждите белтъци - като месото, например:)

    Коментиран от #19

  • 18 юрист

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Отвратена":

    Добре- не знаете каква е функцията на човешките зъби и защо те не са рудиментарен орган:) А какво знаете за човешката слюнка- за какво служи тя и каква е нейната функция?:D Да не говорим за храносмилателната система на човека- нека на първично и лаическо ниво да достигнете първо до извода защо тя съществува и най- вече- какво и по какъв начин преработва, какво и от къде го извлича, а после да разсъждаваме над видовете системи в човешкия организъм:) Сарказмът ми към Вашият коментар не е самоцелен- понеже с лека ръка твърдите, че човекът бил грешка на природата, а дори не сте учила какво е човека- неговото анатомично и физиологично устройство, неговите клетки, тъкани, органи и системи:) Вие не можете да изчетете на латински медицински език само всички видове кости на човека, а камо ли да разсъждавате над тази материя, каква “грешка“ на природата бил човекът:D:D:DАко всички вегани са като вас, разбираемо е защо се твърди квазинаучно в коментар № 6, че месото “подкиселявало“ човешкия организъм- хахахахаха:D или пък че месната храна завъждала паразити- като че ли поне 6 до 8 кг от теглото на човека не се състои от всякакви бактерии/ които пак не са паразити :D:D:D
  • 19 ТНТ

    14 1 Отговор

    До коментар #17 от "юрист":

    Интервю за постъпване на работа:

    - Какво образование имате?
    - Веган съм.
    - Добре, но Ви питам какво образование имате?
    - Чувствам се много добре.
    - Извинете, ще ми отговорите ли най-накрая какво образование имате?
    - А-аа, много сте груб! Това е от месото!

    Та недей да се косиш...
  • 20 Vfgyh

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Meat is murder":

    Познавам вегани които пак боледуват...както иимесоядни..така че не е показател това
  • 21 Радо

    7 2 Отговор
    Зс всички вегани — Моля ходете на лекар.
  • 22 Подводница

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Отвратена":

    За моя най-голяма изненада,най-смисленият пост е на юрист,нещо непривично за нея,но факт.