Last news in Fakti

3 Май, 2018 10:00 1 687 2

Дочка Кирова пред Факти.бг: Езиковите ваканции откриват бъдещето пред децата

  • дочка кирова-
  • езикови ваканции-
  • деца-
  • образование

Тези програми предполагат едно по-задълбочено владеене на езика

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интересен факт, който се наблюдава през последните години у нас, е, че има нарастваща тенденция за подготовка на бъдещите студенти още от ранна детска възраст. Тази нова посока в мисленето за развитието на децата ни се изразява в това, че немалък процент родители – между 40% и 50%, подготвят децата си за образование в чужбина още от детската градина или от първите години в училище. Най-често с цел езикова подготовка те се спират на т.нар. „езикови ваканции“ в чужбина.

Повече за тази нова тенденция, към кои страни има най-голям интерес и какво представляват езиковите ваканции разказва пред Факти.бг Дочка Кирова, координатор Езиково обучение и средно образование в чужбина в консултантска агенция „Едланта“.

1. Бихте ли ни обяснили в какво точно се изразява ранната подготовка при децата за образование в чужбина?

Много важна особеност е, че при ранната подготовка трябва да се наблегне най-вече на натрупването на знания по съответния чужд език, както и на уменията на детето да организира своето времето при подготовка на домашните, на участието му в олимпиади и различни проекти. Това са много важни качества за детето, които трябва да бъдат изградени и утвърдени, за да може да му служат и в бъдеще.

2. Към кои страни има най-голям интерес за езикови ваканции?

Повечето от българските родители предпочитат дестинации предимно в Европа заради директните и редовни полети на авиокомпаниите. Изборът зависи и от целта на летния езиков курс. Държави като Испания, Малта, Кипър, Португалия и Франция са подходящи за тези, които желаят да съчетаят полезното с приятното. Интерес към Англия и Германия имат предимно ученици, които обмислят да продължат образованието си в тези държави.

3. Може ли да се каже, че към същите страни, към които проявяват интерес родителите за езикови ваканции, на по-късен етап ще проявят интерес за следване и децата им?

В повечето случаи, особено когато децата са на възраст 15 – 17 години, изборът на дестинация за езиковата ваканция е продиктуван именно от този интерес. Тук целта е детето да се потопи максимално в естествената среда, където се говори чуждият език и да опознае отблизо местната култура и образователна система.

4. Какви са ползите от езиковите ваканции в чужбина? Какво друго получават за децата, освен обогатяване на езиковите си знания?

По време на езиковите ваканции децата не само надграждат своите езикови знания и придобиват повече увереност във вербалните си умения, но и се научават на самостоятелност и дисциплина, разширяват кръгозора си и започват да вярват повече в собствените си сили. Всичко това дава отражение на мотивацията им с оглед на бъдещето развитие и образование.

5. Има ли специализирани езикови ваканции за деца, които от ранна детска възраст са се ориентирали към строго определена сфера - например специалности, свързани с математика, химия, компютри, изкуство и т.н.?

Да, предлагат се изключително разнообразни специализирани ваканции, насочени към конкретни предмети и специалности. Те обикновено съчетават интензивното чуждоезиково обучение с изучаването на различни предмети (математика, химия, биология, компютри, кодиране, изкуства и др.). Все по-популярни стават и т.нар. ,,taster“ програми, по време на които учениците посещават лекции, дискутират на специализирани теми и са потопени максимално в университетски тип атмосфера.

Целта е да разберат дали специалности като право, политология, икономика, инженерни науки, медицина, мениджмънт, програмиране, журналистика и др. са подходящи за тях и биха отговорили на представите им за бъдеща кариера. Тези програми предполагат едно по-задълбочено владеене на езика, както и зрялост на самия кандидат. Най-ранната възраст за специализирани езикови ваканции в чужбина е 13 години, а най-популярни са сред младежите на възраст 15-17 години.

6. Каква е разликата между езикова ваканция и лятно училище?

На практика няма разлика между двете понятия в контекста на езиковото обучение в чужбина. Разбира се, всеки може да влага различно значение в зависимост от образованието си, професията, интересите и др. В нашия случай става въпрос за лятно езиково училище в чужбина с различна продължителност, което наред с езиковото обучение включва и богата съпътстваща спортна и културна програма. Общо казано, лятното училище дава възможност на ученика да прецени дали конкретен негов интерес или талант има смисъл да бъде развиван и продължен на ниво висше образование или не.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    3 0 Отговор
    НОПРАВО ДА ПРЕМАХВАТ МАЙЧИНИЯ ЕЗИК И ДА УЧИМ АНГЛИЙСКИ ВМЕСТО БЪЛГАРСКИ !!!
  • 2 jfoxfk

    4 1 Отговор
    Дочке като толкова хвалиш родителите защо не предложиш на моето дете една БЕЗПЛАТНА ЕЗИКОВА ВАКАНЦИЯ?! Щото това си е чиста реклама на фирмите организаторки.