Last news in Fakti

20 Май, 2018 22:25 4 821 17

Проф. Иво Христов: За геополитическите интереси на Балканите и Близкия изток

  • балканите-
  • близкия изток-
  • русия-
  • сащ-
  • китай-
  • нато

Четвъртият мощен геополитически играч на Балканите е Китай. Този вход към Европа е важен за Поднебесната империя

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Отговорният поглед при анализа на геополитическите реалности съчетава моралното с академичното задължение, защото в решаващи етапи от българската история външният фактор е същественият”, подчерта в началото на срещата си в Пловдив народният представител от „БСП за България” и социален учен проф. Иво Христов. Той очерта мащабни интереси с огромни залози на световните сили в контекста на Балканите, Близкия Изток, Европа и Азия.

Проф. Христов посочи, че на Балканите се сблъскват интересите на пет ключови геостратегически сили – Русия, Турция, САЩ, Западна Европа и Китай. „В разглеждания период Руската федерация претърпя тежки неудачи на Балканите, поради неадекватна политика в региона”, смята анализаторът. По думите му традиционното руско влияние беше редуцирано в Босна, Черна гора и Македония, остана относително запазено единствено в Сърбия.

„Въпросът е докога, защото колективният Запад предлага много повече от руските инвестиции във въоръжение и високоскоростни жп линии”, посочи проф. Христов. Той очаква сблъсък на англосаксонския свят с Русия в региона. Турция смята, че Балканите й принадлежат по право, заедно с Кавказ, Сирия и Северен Ирак, стана ясно от изложението му. „Задачата на Ердоган и неговата партия е да възстанови османското влияние чрез четири дългосрочни политики, първата от които е пълна интеграция на турските и мюсюлманските малцинства, започвайки от Босна, през Албания, Косово, Македония, България и Гърция”, обясни проф. Христов. Според него глобалната цел е изграждането на т.нар. Зелена дъга, прочутият план „Баязид”. Важен елемент в тази „дъга” е Албания, защото контролът върху нея означава контрол върху пет държави - Черна гора, Сърбия, Македония, Гърция и България. Проф. Христов счита, че албанската експанзионистична политика не противоречи на този етап на турския стратегически интерес. По негови наблюдения турските и мюсюлманските малцинства в Западна Тракия изцяло се контролират от Турция, а бърз процес на турцизация тече и в Родопите, и Делиормана.

„Четвъртият мощен геополитически играч на Балканите е Китай. Този вход към Европа е важен за Поднебесната империя”, каза проф. Иво Христов. По думите му целта на Китай е да замени американския пазар с европейския, който е по-платежоспособен.

Американците гледат на Стария континент като на запазено „ловно поле” – икономически, политически, финансово, затова анализаторът не изключва сблъсък между двете сили именно на Балканите. САЩ имат ресурсите да дисциплинират европейските лидери при всеки опит за еманципация от решения на Вашингтон, стана ясно от мнението на проф. Христов по повод реакциите на Меркел и Макрон относно денонсираното от Тръмп споразумение с Иран. Той се съмнява, че на Китай ще бъде позволено да изгражда АЕЦ „Белене”, въпреки анонсите от тези дни. Според него, ако една „нишка” от „Турски поток” тръгне към България би било добре, но е скептичен, че ще ни бъде позволен газов транзит на запад. „Руският газ ще ни бъде доставян като турски със съответната надценка”, поясни народният представител, критикувайки пропуска на българските управляващи. Така Турция ни държи с газа, с бежанците и с българските изселници.

Последните в качеството си на млади пенсионери масово се завръщат и купуват земя като български граждани. Проф. Христов се опасява, че в един момент „Румелия ще падне, защото ще бъде купена”. „Точно преди 100 години една балканска драма беше „завързана” кърваво и може би, сега историята ще ни го върне с лихвите”, каза той, преди да се спре върху другата гореща тема – Близкия изток. Той очерта важните моменти от сблъска на сирийска територия с основни играчи Русия, САЩ, Турция, Иран и Израел. „На терена Иран изгради шийтската дъга, която е кошмар за САЩ и Израел”, обобщи проф. Христов успешните ирански действия с блицкрига в Ирак и предотвратяването на опита за свалянето на иранското правителство. По думите му Израел, който няма изгубена война, този път „преигра”, тъй като вакуумът, създаден от разрушаването на Ирак, Сирия и Египет, беше запълнен от геополитическите „хищници” Турция и Иран. Според него ситуацията има няколко възможни варианти за развитие. Може да се очаква голяма иранско-израелска война или ограничаване до локални военни действия.

Най-лошият сценарий за Европа и България е война на пет фронта, която може да избухне след денонсирането на иранската ядрена програма. Той смята, че Русия играе много умно на терен и подробно разясни мотивите за руския маньовър в Сирия.

„Източното Средиземноморие беше единственото място за бърз удар с крилати ракети срещу Русия”, каза проф. Христов, след като обясни как руската страна е елиминирала подобна възможност от Балтийско море, от Черно море и от Баренцово море. „Стратегическото обкръжаване на Русия не се състоя, тя вече разполага с две бази в Средиземноморието”, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    13 52 Отговор
    Иво Иво червените политически анализи са ни ясни, а сега кажи нещо истинско, ако можеш.
    А иначе тук ще имаш добра аудитория от червенотиквеничковчета с ушанки, то другаде твоите "анализи" къде ли ще ги публикуват! а може във ДУМА на кака Курни.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Жечо

    51 10 Отговор
    Един от малкото разумни управляващи, които могат да дадват адекватно мнение. БРАВО! А ти троле ксашиба не не се излагай с тъпотията си.

    Коментиран от #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прост

    33 5 Отговор
    През далечната 1991 година като започна да излиза вестник "24 часа" имаше много интересна рубрика от архитект Стоянов(не зная дали е реален човек или псевдоним но тогава бяха много интересни анализите по геополитика. Та още тогава той каза всичкото това т.с, причината за войната в залива. И за прост човек като мен ми става ясно защо запада демонизира Путин. Като печен грос - майстор им разби многоходовата игра на пух и прах, Евала ...плюйте ама ефект никакъв!
  • 6 onq s konq

    9 33 Отговор

    До коментар #4 от "патриотъ":

    ПОЧТИ ВПЕЧАТЛЯВАЩО Е как насекомото Иво Хр. по стечение на житейските обстоятелства полято чисто СЛУЧАЙНО с ЧЕРВЕНА БОЯ и борещо се за "място под слънцето" МОЖЕ ДА ТЕ ВДЪХНОВИ С ИЗКАЗИТЕ СИ да правиш ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОДИ относно "ОЦЕЛЯВАНЕТО НА БЪЛГ. НАРОД ЕДИНСТВЕНО ДО РУСИЯ"?!Ако обаче /за разлика от мен/ си изчел цялата му тирада-ПОЗДРАВЛЕНИЯ:)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 sistem error БСП

    12 24 Отговор
    Господина бил депутат от "БСП за България"???!!!! По - голяма смешка не бях чел. БСП винаги е била ЗА Русия и ПРОТИВ България!
  • 9 Stefko88

    8 1 Отговор
    На снимката мг42! Йес! Кефя се. Все още на въоръжение.
  • 10 кирил

    4 11 Отговор
    русия е бита карта. вече има украинска нация и развиваща се украйна със силна армия и скоро и икономика.следваща ще е беларус.изолацията на русия е пълна.асад ще ги изиграе и ще сключи сделка със запада
  • 11 Гостът

    3 6 Отговор
    Тоя е от тия 20% по неговите оценки. Жалки червенотиквеничета!
  • 12 ИВАН

    9 7 Отговор
    Всеки, който може да събере 2+2, знае, че без Русия няма и България, така, че който милее за България - знае, че само братския славянски народ, може да я защити ... Браво на Иво Христов - един свестен и умен българин.
  • 13 ТОЧКАТА

    9 5 Отговор
    Иво казва истината в момента и най-вероятните тенденции в бъдеще....Обикновено ПОЗНАВА.....Пък ,червен или зелен --той Е БЪЛГАРИН ,и то УМЕН БЪЛГАРИН...За разлика от фобите дето се радват на ,,двойния стандарт,, упражняван от запада спрямо нас......Не е важно ,че ние искаме да сме запада,важното е , че ТЕ НЕ ИСКАТ....и най ефективно ни режат и държат като ,,,резервното копче на балтона,,.....бе девета дупка на кавала.Някой чу ли вълшебната дума,,РАЗШИРЕНИЕ НА ЕС,, по време на прословутата среща ЕС/запад/нали/ балкани???????Как ловко бе заменена с ,,,ЕВРОПЕЙСКА ПЕРСПЕКТИВА,,!!!!!!
  • 14 Иво

    3 2 Отговор
    Вчера този гнусен червей ви нарече идиоти, а днес всичките се редите на опашка да му ближете задника. Явно е бил прав. Заслужавате си управниците, вие си ги избирате.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дебила

    1 1 Отговор
    Тоя пишман "професор" дето от 1995 до 2001 получава заплата в Комисията за борба с корупцията може ли да каже/покаже нещо свястно или полезно свършено от него тогава. НЕ!!!
    Социолог, опитващ се да разсъждава на военни теми, предизвиква само съжаление със невежеството си граничещо с дебилство. Как базата в Сирия на ушанките ще предотврати изстрелването на крилати ракети от английската база в Кипър, примерно? НИКАК!!!
    За никой не е тайна колко много се срути стандарта при издаване на "научни" звания и набедения за "професор" е ярък пример. Който не е поискал само той не е станал доцент или професор. Но народа си има една мъдрост - "Като не ставаш за нещо, почваш да учиш другите".

    Горко на студентите ни с такива "професори"...

    Горко на народа ни с такива дупетати...
  • 17 Политолог

    0 2 Отговор
    Комунистът, Иво Христов е познат на голяма част от обществото. Генетично свързан с Москва и комунистите, терористи от атентата на Св.Неделя, преврата на 9 септември. Факта, че му е забранен достъп до класифицирана, секретна информация е достатъчно, че се предполага, че е шпионин на Москва и Нутин