Last news in Fakti

4 Юли, 2018 13:00 7 413 24

Живеем в кофти държава

  • рут колева-
  • тютюнопушене-
  • ктб
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Живеем в кофти държава. Ама не защото на България нещо и има, или споделям максимата "България не ме обича, а аз съм е*ати пича". Кофти е защото ни управляват кофти хора. Вече прекалено много години ни управляват мнооого кофти хора. Една новина от вчера, за пореден път ме накара да осъзная колко наистина е зазляло положението, но за новината след малко. Преди това за равносметката - само за това какво се случи през последните 6 месеца извън темата за ЕвропреЦедателството, защото мисля, че за нея всички сме достатъчно добре осведомени. Има няколко теми, които минаха и заминаха, а на мен не ми дават мира.

Не ми дават мира от страх, защото вече започвам бързо да ги забравям, а когато толкова бързо всички забравяме - просто поддържаме жива тази илюзия на държава. Безумно е как в последните години, свикнахме с ненормалното, с абсурда, с тия подигравки от нашите управляващи. Та за да го подредим кратко, защото освен да не помним, вече предпочитаме и да не четем и да не знаем - ще спестя всички подробности:

- В края на месец декември 2017 правителството прие изменения в Плана за управление на Пирин. Имаше протести над 2 месеца.

- В началото на януари се разрази скандала за роднински назначение в Хасково свързани с депутата Делян Добрев. Същият продължава да бъде народен представител.

- Февруари е отреден за Гинка Върбакова и нейната покупка - ЧЕЗ.

- През март парламентът ветото на президента Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност (Поправките "Пеевски" за КТБ). Поправките обявяват със задна дата недействителност на сделки, сключвани след 20-ти юни 2015г., което позволява овладяването на атрактивни дружества.

- Отново през март отхвърлихме Истанбулската конвенция, в деня в който убиха от бой жена в София. Цялата история с тая конвенция и "джендърите" добре ни замая главите, признавам.

- През април беше обявено, че България е страната в ЕС с най-несвободни медии според индекса на "Репортери без граница", слагайки ни някъде до Афганистан. Почетното 111-то място нарежда медиите ни сред най-корумпираните в света, но това мисля, че го знаем всички?

- Отново през април седем депутати от ГЕРБ внесоха в парламента проект за промени в устройството на територията, с които се дава възможност да се узаконят незаконни строежи.

- През май лекари от болниците във Враца и Ловеч бяха на протест, защото не са получавали заплати от месеци, а в лечебните заведения няма пари за консумативи и лекарства.

- Юни месец, Правителството отмени ключовото си решение за прекратяване на проекта за АЕЦ Белене.

- Същия месец, майки на деца с увреждания накараха Премиера да пожелае "да му се махат от главата".

- Ангелкова и "командировките" на Оскарите и другите щуротии няма да ги коментирам.

И докато всичко това минава през новинарския поток всеки ден, отново всеки ден близо 100 български граждани на възраст 20-39 напускат България. Така през 2017-та година, ние сме вече на ръба на 7 милиона, основно хора в пенсионна възраст. Докато това се случва Евростат съобщава, че 42% от смъртните случаи в България могат да бъдат предотвратени, ако имахме по-ефективна здравна система. Това значи, че 45 000 българи е можело да бъдат спасени, ако на някой от участниците в гореспоменатите събития му пукаше за това. И още малко данни, защото това е по-важно от милиционерските шеги и закачки по медиите. Само за първите 3 месеца на тази година, данъците и социалните ни осигуровки са скочили с 17%, здравните осигуровки с 13.1% а тези за транспорт и съобщения с 19.9 %. От друга страна доходите от пенсии са се увеличили с 2.1%,а тези от социални помощи и обезщетения с 1.9%.

Ще се върна в началото. Живеем в кофти държава. И пак ще се върнем в началото на тази новина, която реално ме накара да напиша този пост. Новината изглежда много битова и не особено важна. Но както казват, малките камъчета обръщат каруцата. Вече над година не коментирам почти нищо, което се случва в държавата ни - и аз като много от вас, реших да се затворя в моя си микро свят и да правя само музика. Да си "трайкам", щото "преклонена глава сабя не я сече", но вече всичко това минава границите на монашеското ми търпение.

Онзи ден 64 депутати от управляващата коалиция внесоха предложение акциза на нагреваемите изделия да стане еднакъв с този на цигарите. На пръв поглед - изглежда дребно, но за жалост не е. Цигареният бизнес в България от години е обект на много политически заигравки. Политически лица с огромна власт играят с милиарди не само на български легален, но и на международния пазар за нелегална търговия.

Правителството от години променя акциза в тази област без видима логика - години наред в полза на българските производители, а миналата година след продажбата на Булгартабак - в полза на вносните цигари. Политика за намаляване на тютюнопушенето НЯМА, защото акциза от цигари е много по-висок от това, което държавата плаща за здравеопазване. Изведнъж от нищото голяма международна компания започва да внася продукт, който е по-добър за здравето от цигарите, които хората харесват. Пазарът е още малък, но потенциала е голям.

В целия ЕС акцизите на тези продукти са много по-ниски от тези на цигарите. Дори в съседни Гърция и Румъния, държавата насърчава използването им поради простата логика - по-малко вреден продукт, по-малко разходи за здраве, по-здрави хора, по-добра икономика. Това и куче би го разбрало, по дяволите - толкова е елементарно. В чужбина е така. В Булгаристан обаче, не. Веднага след края на ЕвропреЦедателството, България цъфва с практика, противоречаща на препоръките на ЕС със законопроект, написан точно и само за един единствен продукт на една единствена компания.

Слочаенос? Продуктът още е малък и тази промяна няма да се отрази на приходите в бюджета, но явно пречи много на ня#кой. Пречи на местния цигарен бизнес, а и създава нови възможности. А тука как ги мразят такива. Това, което се случва е, че те този нов цигарен продукт създава възможности за спадане на незаконната търговия. Отваря нови възможности за печалби на бизнес, който не плаща данъци, като всеки един от нас и който няма да плати повишаването на акциза, всеки ден в който някой от нас си купува кутия HEETS.

Защото накрая цената на всяка законодателна промяна, която в българския тълковен речник трябва да стане синоним на далавера, я плащаме ние. Застаряващото, намаляващо и затъпяващо население на тази иначе красива държава, която се управлява от мафията. А аз накрая просто ще си извадя IQOS-a #Шсисипа и ще се надявам хлябът да не стане държавен монопол.

*Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чебурашка

    36 71 Отговор
    Айдеее и тая се подвизава вече като политически анализатор, бе спецове сме по всичко.
    Ш съ опрайм, нема страшно! с такива анализатори и капацитети бъдещето се очертава розово.
  • 2 Гост

    74 14 Отговор
    Много точен коментар! Ама защо си траем?

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 робин

    29 48 Отговор
    Едно е да си проста, друго е да си Рут курешката
  • 5 рутке ле !

    18 35 Отговор
    ако всеки си гледа работа,
    а не се занимава, като тая пача, с несвойствени дела - нещата щяха да са много по добри !
    ама пусти бг- капацитет дето от всичко разбира и е най-велик и център на света - така ще е
    рутке ле !

    Коментиран от #9

  • 6 Lodkarq

    32 3 Отговор
    За съжаление темата Българистан е доста обширна ще ни трябва много много време за да обхванем всичо. Накратко искам да кажа че влезнеш ли веднъж във властта се озоваваш във едни релси. Тези релси са обработени, криви там, прави тук и не дават възможност да покажеш човечност. Те водят единствено към промяната на човек да желае да има, да забрави от къде е тръгнал и какво го заобикаля. В момента в който искаш да излезнеш от тях, излизаш и ти от цялата схема. Един мой доцент добре го каза на една лекция "Новоизбраното правителсто в момента в който постъпи на длъжност трябва да бъде разстреляно на момента. След тях ще се изберат нови които да ги заместя и с тях трябва да се случи същото. Така и с третите след тях. И тогава може БИ четвъртите които седнат на столчетата в НС да имат едно наум."
  • 7 рутка я рутят

    10 21 Отговор
    рутка я рутят рунтави рунтаци !
  • 8 Мунчо

    10 16 Отговор
    Нагреваемите продукти на компанията за отрови, са толкова токсични, дори повече, от цигарите, но това не е важно за никого, важна е... печалбата!

    Кой го интересува здравето на хората, та седнала да се жалва една мома, пропускайки да обясни, как така загрижените Еврогейци, ни снабдяват с ОТРОВНИ храни, народа ги купува вместо да спре.

    Да ядеш отрова, а после да се опракваш от здравеопазването, че не ти е спасило живота е перверзно. А момата, да си отработва с краката
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Morgoth

    38 2 Отговор
    Да си чувала случайно приказката "Всеки народ си заслужава управниците?". Ако не, мога да ти кажа и как се стига до там - първо се започва от тарикатите на дребно каквито реално сме ние. Някои от нас стават управници и почват да крадат. Като се повтори това няколко пъти и хората вече знаят, че се краде, знаят и че за да си в далаверата трябва да си във властта. Като резултат на опашката се нареждат не хора които искат да работят за благото на държавата, а специална селекция от измекяри, които са отишли там с една единствена цел - да се облажат. И така избор вече няма, но виновни за това не са управниците - те са такива, защото такива са мотивирани да стават управници. Виновен е народа!

    Коментиран от #19

  • 11 баба яга

    8 2 Отговор
    Защо винаги се акцентира само на лошите новини ?. Имам идея - за да ни е гадно, да се чувстваме зле и да сме доволни и на малкото... четете и други новини например добрите новини на https://www.actualno.com/goodnews. Време е някой да обърне внимание и на стойностните и добри неща, които се случват.
  • 12 Един ....

    10 14 Отговор
    Рут , напълни си дюзата с барут и пали фитила към чужбина ! Малко си живяла в България и на никой няма да липсваш !

    Коментиран от #23

  • 13 ГосТ

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Точен е. Подреден с изложени факти.но българина не обича фактите и точността, а фатките за далаверки и локумите. Та за това сме с такива управляващи.
  • 14 321

    12 9 Отговор
    Някъде около коментара за Пирин ме загуби. Точно ако бяхме нормална държава при тези дадености щяхме да имаме поне ски 10 курорта като Банско, които генерират обороти и печалби, колкото целия морски бизнес, а разни платени екорекетьори щяха да са прибрани за подривна дейност в ползва на чужди държави. Реших набързо да прегледам до края, за видя причината за това възмущение и какво да видя. Огромния проблем с акциза на новите бездимни цигарки. Голям рев по медиите тези дни. Явно фирмата вносител е организирала сериозен ресурс за медиен натиск. И обикновената и тази кутия цигари струва около 1.50 лева. При обикновените цигари държавата прибира още 3.50 лева акциз, при новите - акциза е почти левче. 2.50 лева остават допълнителна печалба на търговеца. Как няма да вият - при почти 200% печалба в момента, ще им останат скромните и нормални 20-30 %. Очаквам в пика на кампанията не само да ни убедят, че този никотин е по-малко вреден, ами дори направо е полезен за здравето.
  • 15 Грамотно

    24 2 Отговор
    Написано е съвсем грамотно без значение каква е Рут Колева и си е точно така. Вчера в сутрешен блок една вуйна обясняваше ,че плащаме май ниския акциз за тютюневи изделия в европа винаги дават тия примери а журналиста пък от своя страна се чудя как пък веднъж не попита аджаба а тоя народ с какъв доход е сравнение с европа ама никога тоя въпрос не се задава като кажат ,че това или онова ни е най ефтино в европа. И това с цигарите е прашинка най малкото . Хвърлят ни пясък в очите с евро председателства с конвенции а те си бутат лобитата и законте на пред и ни лук яли ни мирисали. А ние сме забили главите в земята и копаме за хляба ,че без него по зле. За мен лично тази държава вече отиде по дяволите еб...ха и мамата както на нея така и на хората в нея . Ама интересно ми е до къде може още още колко бе мама му стара
  • 16 Пеуник

    8 1 Отговор
    За каква държава говорим, след като цял Пловдив знаеше един месец предварително, че Цацаров ще бъде демократично и единодушно избран за главен прокурор!? Зевс може всичко. Що му уволнямате митничарите, с които рита топка? А, Ваньо? Защо закачаш човека на Първанов? А, Ваньо?
  • 17 Гоуст

    18 3 Отговор
    Рут е пълен темерут ама ясно и точно го е подредила. Всеки месец, всяка седмица, всеки ден ставаме свидетели на абсурдни неща, но всеки си трае, защото си мисли, че не го засяга косвено. А даже напротив. Когато има протести се кръштават "протеста на майките, протеста на инвалидите, протеста на..." тези протести са Наши. Стига с тези тъпотии за малка България (16 място по територия от над 50 страни в Европа), с малко население (в средата по население в Европа. Не искаме лукс, искаме нормален живот!!!
  • 18 чичоХ

    6 2 Отговор
    Искам РУТ да ми направи тутурутка!
  • 19 Бенц

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    Много точен коментар!!!! Такъв народ такава управа!!! Те управляващите не са паднали от Марс....
  • 20 Сатаната

    3 1 Отговор
    Да го _ухаш бате Бойко.
  • 21 НЕ Е САМО ОТ КОФТИТИ ХОРА ни управляват

    0 0 Отговор
    НЕ Е САМО - ДА СИ ГЛЕДАТ СЪВЕСТНО РАБОТАТА. Не е само, да свалим правителството и БОЙКО, ЗАЩОТО ПАК ЩЕ ДОЙДЕ ДРУГ БОЙКО. НИМА НЕ ВИЖДАТЕ ЧЕ ВСИЧКИ В НС са СИТЕ като БОЙКО ? Нима не виждате че престъпниците из страната са протежирана ЯВНО от ЧОВЕК НА ГОЛЯМ ЧОВЕК ? НЯМА ДА СЕ РЕШИ ВЪПРОСА С - КОЙ ЩЕ УПРАВИ ПОЛОЖЕНИЕТО ! ЗАЩОТО НЯМАМЕ ИДЕОЛОГИЯ - ТЕОРИЯ , КАК ДА ФОРМУЛИРАМЕ ФУНКЦИИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ, щото то да служи на интересите на избирателите си ! НА НАРОДА ! И КАК ДА ЧИНОВНИКА ДА Е ОТГОВОРЕН ЗА НАРУШЕНИЯТА СИ ? НАУКА НЯМАМЕ ! НАУКА С ЦЕЛИТЕ, ЗАДАЧИТЕ И ПЪТИЩАТА И МЕТОДИТЕ ЗА ПОСТИГАНЕТО ИМ ! ДЯДО ти НЯВГА когато е строил куникаа, КОЧИНАТА, плевника, КЛОЗЕТА и т.н. Е ИМАЛ ПЛАН, малък елементарен, но е имал план А НИЕ вместо ПЛАН ЗА ДЪРЖАВНО ФУНЦИОНИРАЩА АДМИНИСТАТИВНА СИСТЕМА ИМАМЕ имаме Дон Корлеоне ВМЕСТО в затвора днес той ШЕТА легално безсрамно открито, нагло като държавник ОФИЦИАЛНО. Да Сменяме правителства всеки ден е НАИВНОСТ и - няма да стане туй що щем и търсим. БОРБАТА ЗА КОКЪЛА НЕ Е ПАРАД С БЕЛИ РЪКАВИЦИ а борба от ранга на UFC. БОЙ до откат ! Но първо ИДЕОЛОСИЯ с целите, задачите, пътищата, методите, принципите, сили, КАДРИ, обществена подкрепа ! Къде е тази ИДЕОЛОГИЯ И КОЙ ЩЕ Я ДАДЕ ? ИВО ХРИСТОВ ? ДИК OFF, КЕВОРК ? СЛАВИ ? НЕ ! У НАС такива хора няма ! НЯМА МАРКС, НЯМА ЛЕНИН ! ЩЕ чакаме, дълго ще чакаме! И ще пишем общи приказки - фактология. ИЗВИНЕТЕ, ЧАО ЗА СЕГА. ГЛЕДАЙТЕ КАК СЕ ВОДИ БОРБАТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ В
  • 22 !?!?

    2 0 Отговор
    Крадеца вика: Дръжте крадеца! Станаха милионери във тази "кофти държава" слави трифонов, рут -незнам коя си (гледам и ц....) как ли, аха високо чалга-АЙ КЮ. Овена върви към кланницата а офцете след него, излиза само ТОЙ.- овена с АЙКЮ-ТО Кои са тези в Англия които правят демонстрации-очевидно не са берачи на ягоди?
  • 23 Биде

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Един ....":

    Тя достатъчно е живяла в чужбина и доста свят и впечатления е натрупала и коментара й обективен. Не разбрах добре като се махне ще ни свършат ли проблемите???!!!
  • 24 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    ДЪРЖАВА НЯМА