31 Юли, 2018 12:59 1 972 6

Управлението бие дузпа, докато вкара

  • политика-
  • интеграция-
  • практики

Лошият политик навсякъде вижда разходи, той има разходно мислене

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Идеята не е моя. Видях статус на уважаван от мен ФБ - приятел, който изброява редица възможности като отговори на въпроса на човека първо лице, единствено число във властта - откъде да вземе пари, за да даде на родителите на децата с увреждания?

Това е много силна идея. Могат да бъдат подсказани множество решения на проблема, ако има отговорна, стратегираща, загрижена за оцеляването и развитието на обществото, не разходно, а инвестиционно мислеща власт. Нека му предложим. Защото сме в състояние да го направим!

Лошият политик навсякъде вижда разходи, той има разходно мислене. Добрият политик има инвестиционно мислене - за него средствата за образование, за здравеопазване, за сигурност, за деца с увреждания не са досадни разходи за паразитни общности, а инвестиции в по-доброто бъдеще на държавата.

Лошият политика навсякъде вижда опасности и заплахи, от които трябва да се брани и които са дело на вредни персони и врагове на властта му. Добрият политик вижда рискове и предизвикателства - рискове, които трябва да се управляват и предизвикателства, на които трябва да се дава изпреварващ или поне своевременен отговор.

Лошият политик навсякъде вижда ексклузивни, изключващи ситуации от типа или-или, той е мнителен и подозрителен. Добрият политик гледа на същите тези ситуации като инклузивни, включващи от типа и - и, той е диалогичен и търсещ консенсус.

Лошият политик навсякъде вижда противоборстващи групи хора и затова знае и използва само най-простите политически действия - изваждане, деление, диференциране. Той непрекъснато разделя, противопоставя, сблъсква, настройва едни срещу други, задава нелепи, страхливи, цинични и мелодраматични въпроси от типа - от кого да взема, за да дам на вас??

Добрият политик се стреми да обединява, да консолидира, да сплотява, затова той владее сложните политически действия събиране, умножение, интегриране. Той не дава пари като че ги взима от своята банкова сметка, а управлява обществените ресурси. Той не задава безпомощни въпроси като многострадална Геновева, а предлага произвеждащи сигурност и просперитет отговори като лидер на нацията.

Питам се докога ще бъдем управлявани по метода на лошия футболист, който изкарва от дузпа в тъч и винаги, когато стане напечено, пада театрално и отново и отново иска дузпа, защото смята, че винаги и всякога ще я бие, докато не я вкара..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Идеята е моя

    19 0 Отговор
    Добрият политик не е идиот, преди всичко. Не е социопат. Не краде. Не е гад долна, мръсна българофобска. Не служи на чужди интереси. Обича родината си и народа си. И чак след това вече, може да коментираме тънкостите вече.
  • 2 Doni Brasko

    14 1 Отговор
    Тия говеда от партиите защо не си намалят субсидиите, за да дадат на хората с увреждания? Въпросът разбира се е риторичен, за неразбралите пояснявам.
  • 3 Така де

    9 0 Отговор
    Проблема в политиката е, че се нахлуват агресивни комплексари и материалисти. Днешните политици са последователи на Фараоните и имат тяхния манталитет. Когато се издигнат на трона те започват да мислят, че народа им е длъжен и всичко им принадлежи. Те си възприемат за Богове, без които света не може и не трябва да съществува. На тях винаги островите, къщите, колите, самолетите, диамантите, парите са им недостатъчно. Трудно е да се различат психически ставащите и неставащи за политици. В политическото управление не трябва да влизат секс маняци (но да не се разбира чикибойци), бохеми, материалисти, суетни, нахални, религиозни фанатици, атеисти, гамени и прочие. В политическото управление трябва да влизат скромни и разумни хора, задължително с идеи и желание. Знанияна и опита се обучава в практиката и не е задължително управленеца да е мн умен или опитен, а и то няма всезнайковци. Обаче няма кой да прави подбор на политиците, защото политиката е в ръцете точно на секс маняци, бохеми, материалисти, суетни, нахални, атеисти и прочие
  • 4 Джуган

    13 0 Отговор
    Добрият политик не е слабограмотен простак, бивша мутра, прочел една книга в два тома, който сутрин кара тъпите си подчинени да кажат нещо, чака да види каква ще е реакцията и ако следобед види че е негативна, намесва се и “оправя” нещата.

    Коментиран от #5

  • 5 антрашпиц

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Джуган":

    Е то има и трети том ама сигурно не му е стигнало времето да я прочете..
  • 6 папус

    2 0 Отговор
    Колкото и да си мечтаем или самозаблуждаваме, истината е проста - добър политик няма от къде да дойде. Политиката като същност е мръсна игра - честните, идиалистите и можещите не искат да я играят.
    В Европа имаше политици с визия само след ВСВ защото обществото имаше идиеали - да построй отново напълно разрушените държави.
    След това, когато това беше направено, дойдоха големите печалби и с тях разпада на идеалите. А после смартфоните и либералите и обществото умря.
    Западът е пренаситен, уморен и разложен. Ние, гладната Източна Европа, Китай, Индия и Русия все още имаме някакъв шанс да запазим някакви ценности, които да ни помогнат да се опазим от настъпващата вакханалия . Само с пари нищо не става. Не може да строиш върху пясък.