6 Август, 2018 06:30 21 341 126

Войните на Русия

  • русия-
  • ссср-
  • война-
  • войни-
  • афганистан
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Баща ми, Бог да го упокои, работеше с руснаци и беше твърдо убеден в руското военно (и не само) превъзходство. Вярваше не само, че руските ракети са най-добрите в света, но и че УАЗ например е най-добрата джипка изобщо. Към края на живота си видя, че има и други образци и призна, че руската техника е – меко речено – поизостанала.

Това коментира във "Фейсбук" Георги Даскалов.

Като него са милиони българи. Вярват, че Русия е най-могъщата. Но – пак да кажа – накрая баща ми се оказа способен да ревизира това, което пропагандата му беше набила в главата. За разлика от множество днешни адепти на Путин и руското могъщество.

Щото мислеше. И мен научи, за което сигурно никога няма да мога да се отплатя.

Както и да е.

Русия е губила войни, Съветският съюз – също, каквото и да твърди русофилската историография.

Руската империя

Руско-японската война

Русия претърпява едно от най-унизителните си военни поражения във войната срещу Япония от 1905 година. Японците, благодарение на изключителната си организация, смазват руския флот и печелят войната, а мирният договор задължава руснаците да изтеглят въоръжените си сили от Далечния Изток и да признаят японските претенции. В самата Русия избухва революция, последвана след 12 години от ВОСР, която в крайна сметка унищожава империята.

Кримската война

През 1853-56 Русия воюва срещу Османската империя, която обаче е подкрепена от Запада. Резултатът е пълно поражение и задължение Русия да не поддържа военен флот в Черно море.

Има и други поражения, включително и срещу Османската империя, както и разгромът от германците през Първата световна война, да не навлизам в подробности.

Съветската империя

Чудото на Висла

През 1920 части на Червената армия под командването на Михаил Тухачевски преминават река Буг и са на крачка от превземането на полската столица Варшава. Юзеф Пилсудски обаче организира отбраната и принуждава Съветите да отстъпят. Около 20 000 червеноармейци са загинали, над 60 000 попадат в плен.

Войната с Финландия

През 1939 Съветският съюз напада Финландия и въпреки огромното си превъзходство в човешки и бойни ресурси не успява да постигне целта си. В крайна сметка финландците, въпреки че са принудени да отстъпят територии, запазват независимостта си.

Афганистан

В края на 1979 Червената армия влезе в Афганистан и практически окупира цялата страна. Започна гражданска война, в която Съветите поддържаха прокомунистическите сили. Продължи 10 години и накрая Червената армия унизително се изтегли, без да постигне целите си.

Та това е.

Кат Русия няма втора.

За другите, които могат да мислят, мисля, че е достатъчно.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 111

    183 47 Отговор
    айде промивката започва от сутринта. Браво Венци, а напиши за Великите воини на САЩ с индианците и държави от третия свят?

    Коментиран от #94

  • 2 гларус

    128 49 Отговор
    Що не кажеш нещо за хамериканците а ???Терорист номер 1

    Коментиран от #18

  • 3 МИ ТЯ СЕ ГУБИ ПЪК СТАА СЕ

    117 28 Отговор
    ПО ГОЛЯМА И СИЛНА. ИЗВОДА Е ЧЕ СЕ УЧАТ И ПЕЧЕЛЯТ ОТ ПОРАЖЕНИЯТА СИ А НИЙ ВЕЧЕ НА РОБСТВОТО ВИКАМЕ ПРИСЪСТВИЕ И НА КРЪВНИЯ ДАНЪК - ИСТОРИЧЕСКИ ОПРАВДАН......
  • 4 бббб

    118 26 Отговор
    Не е важно колко войни си загубил, важно е да си спечелил последната.

    Коментиран от #15

  • 5 Ади ба

    103 28 Отговор
    А нещо за британците,които са колели всичко по пътя им за свещенните земи и са минавали и оттука.Я виж и твоите господари янките които загубиха в Афганистан и признато поражение от НАТО е от това по голям резил няма.100 държави срещу една шепа муджахидини.
  • 6 Гост

    94 24 Отговор
    Русофили, русофоби. И двете са крайностни чувства и израз на независимо мислене. Русия е нужна за да има що-годе многополюсен световен ред
  • 7 Ссас

    77 19 Отговор
    В повечето воини който е загубила Русия се е била дуржавите са били подпомагани от други държави. За пример руско кримската и авганистанската. И Америка е губила войни.
  • 8 123

    117 22 Отговор
    Не разбрах автора, не разбрах, какво искаш да кажеш?
    Който не е воювал, той не е губил! И да, когато си агресор лесно се губи!
    Я като толкова много си научен да мислиш, вземи се разтърси за победите на Русия.
    Може да не се ровиш много в миналото, а да почнеш от онази заради която името ти е българско.
    Едно не проумявам, какво ви бърка Русия?
    Наместо авторчето да направи някаква ретроспекция и анализ, за това как дори и великите сили губят, той тръгнал да ни обяснява някакви извадки от историята (5 минути в Гуглето), видиш ли изхождайки от наследеното си чувство за мислене! Точно така, чувство, щото ти си мислиш че ти се е получило нещо! От моята страна, пълна скръб изглежда, статийка като за 25 лева от грантовете! Пфу!

    Коментиран от #125

  • 9 Müncen

    91 16 Отговор
    И сега има "кръвен данък": Децата напускат България, за да учат и работят за други страни, продали сме всичко ценно, което имахме, слугуваме на най-некадърните политици....
  • 10 Рубладжийче

    51 77 Отговор
    Русофилството няма нищо общо с мисленето и здравия разум а е по-скоро в сферата на религията. Русофилията е антибългарска секта, която вече повече от 140 години ерозира българското общество и принася българите и българските интереси в жертва пред олтара на Русия.

    Коментиран от #96, #120

  • 11 Румяна Костова

    84 23 Отговор
    Ще Ви кажа нещо,господин Михайлов,понеже Вие не прекарвате толкова време в руския интернет ,колкото мен.Тя,руската пропаганда не говори ,че Русия никога не е губила войни.Но либералната им шайка и там опита да поразмие значението на ВОВ,получи обратния ефект,милиони обикновени хора всяка година,участници на безсмъртния полк,със снимки на своите роднини,участвали в нея.А това ,господинчо,не е пропаганда.Това е помнете и готовност да си засищат достойно
    земята,ако отново има посегателство.И не видях в какво се състои акта Ви на мислене тук.Не се взимайте толкова много на сериозно ,ще забележим ,ако проявите някаква бурна мисловна дейност.

    Коментиран от #21, #58

  • 12 Аксаков

    37 59 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва  бъдат погълнати от русите!”
    ИВАН АКСАКОВ

    Коментиран от #22

  • 13 Kcaniba

    30 64 Отговор
    Империята на злото! Колос на глинени крака!Голям го вади, а все го поема! Жалка история!

    Коментиран от #46, #74

  • 14 Румяна Костова

    40 12 Отговор
    Браво,научили сте думата ерозия и сте я сложили в едно изречение с олтар.А то досега знаехте само ,че Русия е агресор.Вече в плитките Ви коментари ще бъдат засягани религиите и сектите.
  • 15 СссереМ

    14 51 Отговор

    До коментар #4 от "бббб":

    Да ама и подледната я загубиха.
  • 16 СссереМ

    30 52 Отговор
    Хайде дрОгари и дрОгарки,всички вкупом да защитаваме матюшка,кат нея фтора няма.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 СссереМ

    24 46 Отговор

    До коментар #2 от "гларус":

    Абе се американците са ти в устата,къде в тая статия е спомената америка,или кат не могеш да измислиш нещо за да защитиш матюшката,почваш да плюеш останалите???

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Рубладжийче

    22 44 Отговор

    До коментар #17 от "Грантаджийче":

    Точно ти, руска подлого квичеше, че Русия няма загубена война. Сега други частушки квичиш. Защо така смени позицията?
  • 21 Преброяване на бесните язовци

    21 45 Отговор

    До коментар #11 от "Румяна Костова":

    "понеже Вие не прекарвате толкова време в руския интернет ,колкото мен" пу пу пу опазил ни Бог... Айде нема нужда. Да "прекарваш време" в руския интернет е все едно да гледаш телевизия Fox. И в двата случая мозъчните клетки закърняват и после умиргат*.
  • 22 Румяна Костова

    43 16 Отговор

    До коментар #12 от "Аксаков":

    Може да повторите този коментар папагалски още 100 пъти,сега го чета само за втори.Не виждам някакво особено тържество сега когато България и останалите балкански държави са зависими икономически и политически от Запада.Напомняне на хората с кратка памет,не Русия бе заинтересована от разпада на Югославия.И не тя опитва да обедини разбягалите се бивши нейни републики ,които не можели да живеят заедно в една страна ,в НАТО.Там всички ще се кротнат и ще слушкат.
  • 23 перхидролен лайнар на копанка

    10 29 Отговор
    За да има баланс в политикатам трябва да има и паритет в икономиката и в нейното съществуване.
    На това ветровито място, като Балканите заемането на крайни позиции с Русия, против Русия, с Америка срещу еди кой се е лоша идея.
    За нас по-важно е балансираната политика и да се ядря през ръцете, когато ни се бъркат във вътрешните дела.
    Когато се абстрахирате от всякакво външно влияние(пропаганда) ще видите, че "царят е гол".Няма как да се кланяш на нещо чуждо и то да обслужва твоите интереси(национални, които включват всички аспекти на обществения живот).
    Еврогейският съюз е това нещо, донякъде има противобългарски на нашите цели, но няма друг тип съюз, който да обслужва или най-малкото да противостои на външните сили, както знаем целят своето а не нашето благополучие.
    С тая матушка само глад ни чака, с износ от 80млн долара и внос от 4млрд.А Америка дава с няколко основни хай тек пера заетост за още 100 000 човека със заплати от по 3000лв., ама останаха простаци в България, заради беззаконието и безпардонността.Да и оръжия купуват от нас, филми правят за Холивуд и оттам падат кинти.Я да видим какво е салдото по 500млн.$ износ внос.
    Със страните от Гейския съюз същия паритетен принцип.
    Та правете си изводите:Русия действа, като икономическа прахосмукачка спрямо бившите си сателити, като България и другите страни от Източна Европа.
    А и не слушайте Бойко, той си е просто един пожарникар, прав е само за балансираната политика, предвид географията и дори
  • 24 Borislav Popov

    18 44 Отговор
    А, какво стана бе другари? Кочината уж нямаше загубена война, а ти се оказа че са ѝ пръснали цифката както си требе...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 877

    49 12 Отговор
    Разсьждения на ограничени хора! Новия ми господар по силен от стария! Да живее новия господар! Това е манталитета бьлгарски! От султана , през руския цар , фюрера, генералния секретар на СССР, и сега USA. Всички са ни пречили на свободата , всички са посегнали на най- свидното, а мушмороците си тьрсят нови господари и с тяхна помощ да ограбват сьнародниците си! Това е жестоката истина за бьлгария.

    Коментиран от #41

  • 27 Румяна Костова

    30 9 Отговор
    Аз на господин Михайлов разказвам ,че посещавам руския интернет,не на Вас.Той си изкарва заплата с писане за Русия.Та трябва да е повече наясно какво изявява руската пропаганда.А иначе нека бог си Ви пази и без да влизате в Русия интернет.Сравнението Ви с тази телевизия е смешно.Но нормално за човек,който няма понятие за необятните виртуални пространства в интернет.Там няма само политика.Има например хубави рускини,под чието ръководство мога да си потренирам в къщи,когато ме мързи да ходя на фитнес.

    Коментиран от #29, #31

  • 28 Ivan S

    30 8 Отговор
    То се вижда чий ботуш гази из света и кой е на всяка манджа мерудия. Освен в Сирия къде другаде викаш имат военни бази?
  • 29 Сссерем

    10 34 Отговор

    До коментар #27 от "Румяна Костова":

    Явно г-н Костов не си върши работата за да се заглеждаш по "хубави рускини" от което пък започваш да получаваш тежък източен синдром(русофилия),започва неусетно,но краят е с летален изход ако не се лекува навреме,на повечето тук пишещи русофили например вече е прекалено късно да им се помогне.
  • 30 плевен

    37 10 Отговор
    Това разбира се не е статия, а изреждане на подбрани факти, които всеки тройкаджия знае. За мен е важна онази война от 1877, която ме прави свободен, и особенно онази от 1848, в която запада застава на страната на османците,и зачерква българската свобода.Тогава руските войски са били тук, но Англия, Франция са ни върнали на турците.А такива блатни треви ,като Георги и баща му, винаги ще знаят накъде духа вятъра , и на кого да се поклонят.
  • 31 Преброяване на бесните язовци

    8 19 Отговор

    До коментар #27 от "Румяна Костова":

    Лелко, лекувайте се дорде е време!
  • 32 гост

    37 9 Отговор
    говорете си каквото искате, но в 1300-годишната ни история няма друга държава, независимо какъв е бил инетерса, която да е застанала на наша страна...да не говорим да е проляла кръв. Говорете си, плюйте си..аз не съм русофил, но да си навираш главата в лайната и да изпадаш в екстаз по прозападни и проамерикански словоблудства е меко казано малоумно. И, недайси боже пак имаме нужда от нечия помощ за защита на територията или населението ни се хващам на бас на кой каквото иска, че единствената помощ ще получим пак от там.
    Хау

    Коментиран от #35, #40

  • 33 туй комунистът е серсем

    7 26 Отговор
    Тя не е госпожа Мумиева или Кокалова все още а една дърта комунистическа лесбийка.Не спори с гей или лесбийка, още колко такива гейове има по партиите, като "Бягай керемидите падат"(БКП)
    А на оня умник с Плевен(ник), тя тая война да не я е отворила даром.
    По колко помниш по 1 минута?/Тая война е резултат от компромис.Че то война е имало и по рано с Кючуккайнадрджийски договор 1774г., що не ни освободиха тогава руснаците.Нали стигнаха, чак до Балкана....?Там само се казва за християните, че Русия щяла да си издейства "покровителство" т.е да си търси повод да се меси във вътрешните работи на Османската империя.
    Да бяха ни ОСВОБОДИЛИ тогава, що не го направиха.А, защото интереса е бил друг, явно

    Ей на Вас трябва да Ви се спрат пенсиите и децата Ви да не Ви пращат пари, за да лаете по интернету, ама то ще стане като изритаме всичко мръсен комундаж де що пъпли по бг земята.
  • 34 Петко

    12 2 Отговор
    Предлагам да се успокойж имаж един куп праеописни грешки и същи толкова недосмислици. Също така се изказваж като простак не като репортер и бог прощава не упоява Глупако
  • 35 123

    17 23 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Аз не съм американофил, но не е вярно, че от Русия сме виждали само добро. Единственото добро, за което се сещам е това, че са ни освободили от османска власт. Иначе през средновековието нахлуват с войска в България - имаме 2 битки с тях и окупират Източна България. Излязоха наскоро данни, че са били срещу дейността на Левски и са искали да го отстранят, защото не е бил под техен контрол. По време на съединението се обявяват срещу него, защото не е съгласувано с тях. Финансират комунистическото движение, агентчета и терористи в България. А през 1944 г. обявяват война на България и я окупират и ни държат 45 г. под комунистическа власт.

    Коментиран от #37, #39, #51, #115

  • 36 tost

    23 16 Отговор
    Ей американските плужаци пак олигавиха инернет пространството с лигавите си коментари.
  • 37 АБЕ ТИ ЧЕТЕШ ЛИ КО ТИЙ ПИСЪЛ

    19 6 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    ЧОВЕКА А ТО Е ЧЕ ДРУГА ДЪРЖАВА НЕ Е ПРОЛЯЛА КРЪВ ЗА БЪЛГАРИЯ. ВИЗИРАМЕ ЦЕЛИЯ ЕС И НОТУ....

    Коментиран от #38

  • 38 123

    7 17 Отговор

    До коментар #37 от "АБЕ ТИ ЧЕТЕШ ЛИ КО ТИЙ ПИСЪЛ":

    1 път е проляла кръв за нас, а няколко пъти ни е воювала с нас и няколко пъти е била срещу нас.

    Коментиран от #43

  • 39 баба

    17 5 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    Американофилите ми се издигнаха в очите, откакто разбрах, че не си от тях.А Левски е поискал пари от Евлоги и Христо Георгиеви и не са му дали.Толкоз.Не е получил подкрепа и от добрата Европа. Не използваите името на национални герои за глупави дразги в сайтовете.

    Коментиран от #42

  • 40 Само питам

    12 26 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Кой изпада в проамериканско словоблудство бе руски ибрик? Единственото слово блудство във форума е това на руските безродни подлоги, за които Русия и Путин са всичко.

    Коментиран от #45

  • 41 Само питам

    16 25 Отговор

    До коментар #26 от "877":

    Не става дума за нов господар русофилче, става дума за агресивната руска кочина, която отново иска да бъде империя и да превърне България отново в Задунайска губерния. С помощта на безродници като теб.

    Коментиран от #95

  • 42 123

    15 20 Отговор

    До коментар #39 от "баба":

    Коварната и двулична роля на руския посланик в Цариград Граф Игнатиев вече не е тайна за обществото, въпреки, че години наред бе укривана от българския народ. Именно Игнатиев има основна роля в процеса, довел до обесването на Васил Левски. По настояване на графа в състава на съда са включени българите: хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович - член на държавния съвет към империята, Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община, Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис и Петър (Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис. Този исторически факт бе за първи път публикуван от Георгиев, а след това приписан от редица други изследователи (виж ТУК изследването, б.р.). Целта с намесата на графа е ясна – обезглавяване на национално-освободително движение и подчиняването му на интересите на имперската дипломация на Русия. https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/-rusiya-shtedro-se-otplashta-na-ubiytsite-na-levski-67428
  • 43 АБЕ ТИ ЧЕТЕШ ЛИ КО ТИЙ ПИСЪЛ

    16 11 Отговор

    До коментар #38 от "123":

    КЪК ЕДИН ПЪТ СА Е БИЛА ЗА НАС. А ОТ ХИТЛЕР КОЙ ТА ОТТЪРВА БЕ НЕУКО ЧИЛЯЧЕ.....

    Коментиран от #48

  • 44 Патриот

    15 20 Отговор
    Все повече хора разбират отвратителната нагла и агресивна политика на Русия. Люлката на ЛЪЖАТА И ЗЛОТО не може да промени животинското си монголо-болшевишко мислене и поведение.
    Днес положението ѝ Слава Богу е безнадеждно. Всеки ден антирусското съзнание заема нови и нови територии. Българите сме едни от най-пострадалите от извратената руска пропаганда. Но дори и ние, след 140 години лъжи, успяхме да се отървем от миризливата близост с чудовищната кочина. Тук-там някоя и друга просъветска отрепка със затихващ живот се лигави в ролята на безмозъчен путиноид. Полека-лека най-много русофили има в гробищата. Хаха!

    Коментиран от #117

  • 45 гост

    17 11 Отговор

    До коментар #40 от "Само питам":

    то да е х.й да ти го подам, ама акъл няма как. НЕ харсвам Русия, но харесвам Путин, защото е велик държавник и историята ще го докаже. Но повече не харесвам разни там задокеански йезуити, извъртащи истината как им дойде с ЕДНИЧКАТА цел - някой друг долар. Тва е...всичко е борба за влияние и безкористно някой може да помогне само заради общ език, вяра или култура...ама и това не е сигурно.
  • 46 Не бе просто:

    12 5 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    Ти си жалък и се изтърка!!!стана като протрит чехъл!!Амерски!

    Коментиран от #52

  • 47 сори сорос

    21 6 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел...не всички са самостоятелни войни...Кримската война - е военен конфликт между Русия и съюз между Османската империя, Франция, Британската империя и Сардинското кралство....Войната с Финландия е между Германия, Финландия и Съветският съюз - нападението над Финландия е, за да се създаде буферна зона около Ленинград....В Афганистан войната бе между Съветският съюз, Афганистан и Америка.

    Коментиран от #50

  • 48 123

    7 18 Отговор

    До коментар #43 от "АБЕ ТИ ЧЕТЕШ ЛИ КО ТИЙ ПИСЪЛ":

    От Хитлер СССР е отървал други, не нас. Ние сами късаме с Германия и обявяваме война на Германия, обаче за Сталин това няма значение, обявява ни война и ни окупира... А и от Хитлер и от Япония, светът е отърван не само от СССР, а и от САЩ, Великобритания и др. страни.
  • 49 Санчо

    4 10 Отговор
    Аз сьм бояджия,готов да грабне бушкало и да трьгне срещу ПРОФЕСИОНЯЛЕН войник. Естествено шанса да бьда победен е близо100%, НО няма бояджия в света който да ми се опре. Че тьй с крепоснете ,от ралото и срещу тренирани бойци от ЦЕЛИЯ запад. Сега Раша има профи армия и резултата на запад е рьст на някои бебешки атрибути.хи хи
  • 50 Да уж

    15 3 Отговор

    До коментар #47 от "сори сорос":

    Абсолютно точно. "Русия е губила войни." Това откритие на скрити исторически факти ли? Що за глупова констатация с претенция на новина? Хора........ако вие сте неграмотни, поне не го демонстрирайте, а още по малко мислете, че и другите са такива. Обидно е за вас.
  • 51 Да уж

    17 14 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    Единственото добро от Русия, че днес ви има на картата на света, като държава. И че днес вие не сте "турецкий подданнъй".
    Какво друго искате от Русия? То бива бива потребителското мислене.

    Коментиран от #53, #54

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 123

    16 8 Отговор

    До коментар #51 от "Да уж":

    Ми то и без България не знам дали днес щеше да има Русия. Без писменост и религия, които сме дали на Русия, не знам дали щяяха да останат като държава след татаро-монголското завоевание. А без Русия, може би нямаше да паднем под византийска власт, защото те нанасят две големи поражения на българите, отслабват България и така Византия успява да превземе Източна България. Русия също унищожава една друга българска държава - Волжка България.

    Коментиран от #56

  • 54 Българин

    12 14 Отговор

    До коментар #51 от "Да уж":

    И без Русия щеше да я има България. Съществува ме векове преди руската кочина, ще съществува векове след като Путинистан се разпадне, руски фашисте. И щеше да бъде по-добре, защото нямаше да има предателски те безродници русофили.

    Коментиран от #102

  • 55 Някой

    19 10 Отговор
    На НПО-тата в Бг. са им загряли скоро вратовете.Дядо Сорос са е разбеснял ,и е заплашил своите слуги с думите-Аз само ще ви хрантутя ли вас некадърници с некадърниците ви,свдайте да пишете нещо срещу Русия ,на път сме да загубим 3 скорошни войни ,и вие пишете за руските загубени преди 100-200 години,как не случих на нормални манипулатори, все некадърници на мойта глава

    Коментиран от #59

  • 56 Да уж

    4 12 Отговор

    До коментар #53 от "123":

    Нищо по глупаво никой не е писал тук. Особенно за Волжска България, унищожена от Русия.,😀😀😀😀

    .

    Коментиран от #62

  • 57 SEDEMENT

    2 6 Отговор
    MNOGO TOÇNO NO KISO...43 MİLİYONA JERTVİ SREŞTO HİTLER... pobeda... ako mahneş po ostava ."...BEDA" 1968-9 GODİNA Rusko-Kitayski konflikt....edinstven BOG koyto gi krepi e "VOTKA" ta 0t 100 piyani edin da ostane e dostataçno....
  • 58 MOYATA PIRVA LUBOV BEE RUMYANA

    3 8 Отговор

    До коментар #11 от "Румяна Костова":

    Sled Ural nema RUSKO İMA Kitaysko....Vladimir ÇANG HOTEL-RESTORANT....nema SİBİR İMA kİTAYSKİ ZAVODİ ZA BOROVİ DISKİ,,,,İ KAT PREKARVAŞ TOLKOVA VREME TAM ...BAYKAL NAY GOLEMİYAT SLATKOVODEN RESURS....KIDE OTİVA....STEFAN DEMURA....KOY BEŞE...

    Коментиран от #71

  • 59 Само питам

    8 12 Отговор

    До коментар #55 от "Някой":

    Русоидната измет сте никои!
  • 60 697

    18 10 Отговор
    Разбира се, че Русия и СССР са губили битки и войни и никой не е скривал тези факти. Но кой спря Наполеон, кой спря Хитлер? Сега, като българи ние сме имали и положителни и отрицателни моменти, свързани с Русия или със СССР, но тук става въпрос за глобално политическо и икономическо влияние.
    Може някой да ме обвини в русофилство, но изстрадалият руски народ е в основата Европа да е такава, каквато е. Добра или лоша, каквато -такава, но същата тази Европа "скача безмислено" на Русия и си носи последствията. Европа предаде сама себе си и сама се постави в подчинено положение на интересите на САЩ.
    В Русия положението не е добро, но въпреки всичко тази огромна държава се възражда и това не трябва да се подминава. Всеки сочи , че Русия е световния агресор, но истината е, че зад всички политически екцесии и воини в близкия Изток, в Африка, в Южна Америка, в Азия стои гадната американска политика. Именно американската наглост и безпардонност ме карат да оценявам в положителен аспект руските възможности да балансират и да карат американците все пак да знаят, че не може съвсем свободно да си развяват тяхната псевдодемокрация, а в един момент трябва да отговарят за действията си.

    Коментиран от #63

  • 61 Да уж

    10 18 Отговор
    Спите спокойно. Неблагодарността не е проблем на Русия, това е проблем на неблагодарните. Русия освобождава не само отделни народи, а целият свят, не защото търси благодарност. Напротив, прави го заради своите православни възгледи и защото съвестта на руснаците го повелява -да жертват себе си заради истината и справедливостта.
    Всеки сам ще отговаря за себе си пред Бога.
    Загиналите за свободата на хората, не зависимо дали за своя народ или не, не могат в нищо да се упрекнат. Жалко за вас, неразумните.
    Добре, че не сте мнозинство, все още.

    Коментиран от #65

  • 62 Само питам

    14 10 Отговор

    До коментар #56 от "Да уж":

    Руските дегенерати освен да разрушавате нищо друго не можете. И руската империя разрушихте и съветската, сега ще разрушите и посъветската, путинска империя и тогава Най-накрая ще си седнете на голите задници и Стивън Сегал ще ви носи хуманитарни помощи.
  • 63 Да уж

    12 11 Отговор

    До коментар #60 от "697":

    Абсолютно точно сте написали. Само един въпрос? В какво състои недоброто положение в Русия? Ако в Русия не е добро, то в България е катострофално, повярвайте. Много трябва да чакат българите за да стигнат "недоброто" положение на руснаците. Не става дума за Москва, а за провинция.
  • 64 msc

    13 5 Отговор
    За кримската война автора на пасквила,меко казано както той се изразява за руските ракети изостанали със сто години и на които американците,които не са малоумни летят близо деситилетие,май не е наясно какво означава ПЪЛНО поражение.Пълно поражение е означавало окупация на Русия от останалите велики сили(Русия тогава воюва с цели свят почти) но пак не пада на колене.А и не разбрах автора сериозно ли счита ,че изтребител като Су 35 например е безнадежно остарял със 40 -50 години.Това което пише Даскалов или който е там е''меко казано'' остаряло към днешна дата.Такива приказки хващаха дикиш 1998 година повечко...
  • 65 Българин

    17 6 Отговор

    До коментар #61 от "Да уж":

    Много е смешно руснак да говори за неблагодарност, то вие, руски фашисте сте най-арогантната и не благодарна нация на света. А в същото време внушавате, че други народи като българския са не благодарни към вас. А благодарността я разбирате като пълно подчинение и лизане на руски задници. Радвайте се, че все още има русофили безродници, които се връзват на манипулациите ви.
  • 66 еафдяед

    6 1 Отговор
    Ruskie боклантии .
  • 67 Вуйчо

    11 7 Отговор
    Това твърдение се базира само на някоко специално подбрани исторически събития, налага се извода, че е тенденциозно!!!
    Само максимално пълен исторически преглед може да позволи категорични констатации!!!
    Ех, Венци, Венци, колко повърхностно мислене, или по скоро липса на мислене!!!

    Коментиран от #70, #73

  • 68 Илия Бешков

    13 11 Отговор
    Кой народ се е хвалил така нахално с едно православие, взето назаем, с една азбука, подарена му от българите, със социалистически атеизъм, взет от немския евреин Маркс, с поети от Абисиния и Шотландия, с художник (да речем Репин), чиято картина, изнесена от Русия, струва само разноските по превоза? Това се отнася до цялата руска живопис и не става дума за някакво майсторство, а за това, че в картината неизбежно се отразява същината на русина: лъжлив, нескромен, развратен, преднамерен. Русинът няма духовно състояние. Той писа по подражание дълго време за Бога и светия Дух, докато убеди и света, и себе си, че му липсва. Години крещя за социализъм и труд, справедливост, правда, мир и благоденствие, за световно водачество, докато убеди света, че всичко това е пълна негова липса. Русинът е въобще нуждаещ се – той няма дар и когато е дълбоко убеден, че дава – той всъщност взема, защото откъде ще вземе бездарният, за да даде?

    Коментиран от #81, #114

  • 69 НАЙДЕН ЯНКОВ

    18 8 Отговор
    Руско японската война:Русия губи войната
    и теритотии???Русия в момента притежава
    Курилите(японска територия)!!!!эаради
    което все още нямат мирен договор с
    Япония след 2та св. война.
    Финландската война:Русия губи войната
    но Финландия губи територии!!!!
    Афганистан:След 10години в страната
    СССР се иэтегля беэ видимо да е спечелил
    нещо но,эащо не се споменава че,щатите
    са вече повече от 10години и какво спечелиха!!!!
    И неуважаемия журналист написал таэи
    дивотия иска да ни втълпи че,Русия губи
    война от Финландия но,само след 4години
    таэи немощна Русия печели война срещу
    най-силната,с най-модерно въоръжение
    армия с/у която никоя от така наречените
    Велики сили не е бил в състояние да се
    противопостави!!!!!!!!!!!!
  • 70 Наблюдател

    2 3 Отговор

    До коментар #67 от "Вуйчо":

    Вуйна е много по-умна от теб, скрий се и не се излагай допълнително.
  • 71 нико

    3 0 Отговор

    До коментар #58 от "MOYATA PIRVA LUBOV BEE RUMYANA":

    Абе Овньо,твоята пИрва лУбов беееее,
    РумИана
  • 72 БУАХАХАХАХХАХАА

    4 5 Отговор
    ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ, СНН И НАПРЕД ДРУГАРИ ОТ РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО-СМЯХ ИХУМВОРЕСКИ С РЕТРОПРОПАГАНДА ОТ СТАРИТЕ ЛЕНТИ.ДНЕС ОБАЧЕ ТЯ НЕ ВЪРВИ ОСВЕН ЗА ФОНЗАЦЗИЯТ КОЯТО Я ПИШЕ -ФОНДАЦИЯ РОЗОВИ ГАЩИЧКИ ЗА БГ И ЕВРОРОМА
  • 73 Да уж

    2 2 Отговор

    До коментар #67 от "Вуйчо":

    Да уж.

    Коментиран от #75

  • 74 ХАХАХ

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "Kcaniba":

    ПРАВА СИ ДРУГАРКО-САЩ СА НЕ САМО КОЛОС НА ГЛИНЕНИ КРАКА НО И НАЙ ГОЛЕМИЯТ БАНАНОВ СЛОН НА ДЪРВЕНИ ТРУПЧЕТА В СТЪКЛЕН МАГАЗИН.
  • 75 Киса Воробьянинов

    5 2 Отговор

    До коментар #73 от "Да уж":

    Заткнись сука!
  • 76 USA

    9 11 Отговор
    Много точно и вярно написано, няма я вече комунистическата цензура и лъжа. Само глупака вярва в измислената военна мощ на русия.
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Българин

    1 5 Отговор
    съм по лична карта, иначе съм ром, мразя Русия и Путин, защото съм третополов, г ъ з а ми е разпран от е б а н е!
  • 81 msc

    14 5 Отговор

    До коментар #68 от "Илия Бешков":

    Руската живопис е слаба!?Е тука вече се оляхте брутално!То бива простоии но тука прекалихте.....Все едно да напиша ,че Джаксън Полък има слаби работи ,едни такива слабички без никаква сила.Я влезте и напиши в уикито Павел Филонов и го поразгледай ако имаш с какво естествено ,тъй като този слаб художник прави революция в изкуството в началото на 20 век с разбиването на детайла до степен на чиста абстракция.А нещо за Врубел,Кузма-Водкин,Кустодиев ,Айвазовски и още колко уникални руски художници има не е за разправяне!То вие сигурно и Кандиски ще кажете че е някакъв жалък художник.Глупостта е дар божии но не бива да се прекалява с него...
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Сащ

    5 12 Отговор
    Америка с едно натискане на бутона ще отърве земята от кенефа русия
  • 91 Летящи холандец

    15 6 Отговор
    Евроатлантическите "ценности" са сатанински и са в пълно противоречие и с християнството и с исляма, това са гей бракове, трети пол, джендърство, инцес, содомия, ПЕДОФИЛИЯ, зоофилия, извратеняк мазохизъм(бежанците изнасилват жена ти, майка ти, сестра ти, теб самия, убиват близките ти с атентати, а ти ги храниш, издържаш и т. н.)
    ИСТАМБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ Е БИБЛИЯТА НА САТАНАТА, ЗАТОВА НАРОДА НИ Я ОТХВЪРЛИ!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 4515

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "111":

    Πycae-индиoнcaoтo вeйнo: Eeнфлиaтът c тyзĸмнeтe нocĸлĸниĸ нo Mляcao и Pĸвĸpнo Eoлифepния пpeдължoвo цĸли 200 гeдини и пpиaлючвo eфициoлнe пpĸз 2004 г.
    Конфликтът между руснаците и местното население на Аляска и Калифорния или т.н. Руско-Индиански война продължава около 200 години и е подписано мирно споразумение официално през 2004 год. Къде не са били руснаците там не са се насрали


    Копирано от http://www.168chasa.bg/article/6632536 © www.168chasa.bg
  • 95 Свалиха рапторче

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "Само питам":

    Галошче става дума за пропаганда и то фалшива
    Поздрави мама си

    Коментиран от #109

  • 96 Хрис

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    Русофобството поражда русофилството (може и орбатно). "Единство и борба на проивоположносрите " - всеобщ закон. Запа си се с търпеие, за да можеш да коментираш 200 години русофилтво - " 200 години ерозия на българското общество ". Ще чакаш още около 60 години -гржи се за здрвето си. У теб има натрупана мого злоба, а тя е вредна. Повъхностен си и затова господин Ръб лЪжийче не коментирайте такива сложни въпроси, като тези засягащи историята на вината, въоржението и военното изкуство и т.н.
    Между впрочем и авторът е едностранчив и повърхностен или му плщат за това
  • 97 Свалиха рапторче

    6 3 Отговор
    Войни много, САЩ във Виетнам 55 000 убити, 120000 ранени
    Над 2300 свалени САЩ самолети
  • 98 USA

    4 7 Отговор
    Fuck you Рашан.
  • 99 Реалност

    13 5 Отговор
    За сведения, губи руско-японската война, но 1945г.и разказва играта в Манджурия взема си нейните територии, и до ден днешен нямат мирен договор. С Финландия по същия начин Втората световна и сега Финландците са и дружки. Поляците ядат попарата 39г.и още ревът. Немците го ядът 45г.Наполеон 1812г.И т. н.
  • 100 Гост

    9 8 Отговор
    Русия е кенеф.

    Коментиран от #118

  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 877

    7 4 Отговор

    До коментар #54 от "Българин":

    Българино, много малко българи обичат свободата! Българите винаги са се предавали един друг за да се докарат та господаря! Примери много в историята! Има ли не предаден инакомислещ Българин! Седнал си да се мериш с народ и държава представляваща една от основите на света!36

    Коментиран от #104

  • 103 Емо

    16 3 Отговор
    Не знам защо авторът смята, че се е научил да разсъждава. Не си личи от статията. Руснаците печелят Руско-финланската война макар и с няколкократно повече жертви от финланците и териториите, които финланците са принудени да им отстъпят, им позволяват да запазят Мурманск от превземане през ВСВ. Едно от многото следствия от това е запазването на Ленинград, а и запазването на това пристанище до голяма степен решава изхода ва ВОВ. Няма да е лошо да се запознае с историята преди да се опитва да "разсъждава". Снизходителното му отношение към руската техника също е доста наивно. Та кое, ако не руския калашник срина колониалните империи? И досега в бившите френски и британски колонии не само в армията, а и полицаите се разхождат все още с калашници по улиците. Задава ли си въпроса защо не ползват нещо друго? Кое ако не руските ракети сваляха по няколко американски бомбандировачи В52 дневно в края на Виетнамската война? Броят на свалените В52 бе четирицифрен. Защо Русия, която и досега има поне 10 пъти по-нисък брутен продукт от този на САЩ продава сравнимо количество оръжие с американците като стойност? Защото е лошо ли? Тези, които го купуват, да не би също още да не са се научили да "разсъждават"?
  • 104 Ivanov

    4 9 Отговор

    До коментар #102 от "877":

    Кво пишеш ти, бе? Каква основа сте вие москалите ушати? Пропаднали алкохолици, които нямат време за мислене, щото Путин мислил вместо тях. На ви сега курец пенсия! И да попитам, нахранили ли сте някого, като сте толкова велики или само можете да бомбите и убивате, звероиди?!
  • 105 Да уж

    6 3 Отговор
    "Нахранили ли сте някого.....". Това е висшата форма на паразитизъм. Ние сме самодостатъчни да се храним сами.
    Когато мозъкът на човека се намира в корема, от него нищо умно не може да излезе.

    Коментиран от #110

  • 106 Да уж

    6 4 Отговор
    Да повторя за пореден път. Добре, че тези, които плюят по Русия нямат достъп до там. Така е по добре за вас. Останете бедни на глупави, отколкото разочаровани в себе си.

    Коментиран от #107, #108

  • 107 Ivanov

    3 1 Отговор

    До коментар #106 от "Да уж":

    Мадам, тролингът не е за вас и ви напътствам да не четете коментарите. Понякога стават фалове, човек вдига кръвно и Бог знае още какво. Аз мисля че вие сте благородна натура и за вечерното ви питие е по- подходяща компания някой потентен младеж, неже ли някой профайлър на цру. Цунки!
  • 108 Българин

    8 8 Отговор

    До коментар #106 от "Да уж":

    Руски фашисте, и България не е място за тъпи руски фашисти и путлерасти.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Българин

    8 13 Отговор

    До коментар #105 от "Да уж":

    Няма по паразитна нация от руската, така, че говори за евразийските примати.
  • 111 Знам ли...

    5 2 Отговор
    Абе... убедително, но дали..? Курилските острови са японски, но до момента са под руско владение. Крим.. май и той е руски. Санкт петерсбург май е отнет от Финландия. Не че Русия не е губила войни, дори 300 години е била под Монголотатарското иго, но специално за изброените по-горе поражения малко съм резервиран.

    Коментиран от #122

  • 112 Знам ли...

    7 5 Отговор
    А за УАЗката съм съгласен с бащата на човека-това е военен всъдеход, от който се иска да е сравнително евтин, здрав, лесен за поддръжка и проходим. Който сравнява УАЗ с BMW X5 примерно, малко не е наясно с целите на двете марки. А руското въоръжение е изобщо извън всякакъв коментар-ако Русия нямаше сериозно оръжие, до сега нямаше да има и Русия.
  • 113 Американец

    7 7 Отговор
    Добре че бяхме ние Американците и нашите братя Англичани за да не говори цяла русия сега на немски което щеше да е много по добре и този кенеф какъвто е сега русия щеше да е развита страна.
  • 114 Смотан.русофил

    0 1 Отговор

    До коментар #68 от "Илия Бешков":

    Я бе културния можеш ли да псочиш поне един световно известен поет българин а художник а аценарист чито сценарии да се играе в наи реномираните театри и опери по света далси азбука дал си дръжки от къде идват първоучителите в българия по покана на княз Борис
  • 115 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #35 от "123":

    А прес1944 год България е била вражеска държава спрямо Русия акосе правиш на ударен България е съюзник на Германия какво очакваш водка и сельодка ли есъествено че що обяви воина на България това неса краварите да нападат суверени държави бе обявяване на воина
  • 116 Гост

    2 1 Отговор
    А прес1944 год България е била вражеска държава спрямо Русия акосе правиш на ударен България е съюзник на Германия какво очакваш водка и сельодка ли есъествено че що обяви воина на България това неса краварите да нападат суверени държави бе обявяване на воина
  • 117 Обективен

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Патриот":

    Какъв "патриот" си ти бе, слагай си феса и тичай при султан Ердоган!
    Ето колко военни конфликти са разпалили по целия свят, "краварите", ..на които се кланяш:
    http://www.vestnikataka.bg/2015/01/военните-намеси-на-сащ-след-втората-св/
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 333

    0 7 Отговор
    Русия е била, в момента е, и ще бъде винаги велика сила, така че автора на статията се е чудил какво точно да напише днес, и гениалния му мозък измисли, гениална статия.
    Утре да напишеш за великите победи на САЩ
  • 120 ГостЪ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рубладжийче":

    Немогат да мислят толкова . Няма да те разберат . Не са чели за обратнана страна.
    Дори незнаят какво не са изчели .
  • 121 факти

    1 0 Отговор
    Всеки си пише каквото му кажат
  • 122 1111

    3 1 Отговор

    До коментар #111 от "Знам ли...":

    И аз така. Не съм фен на Русия, но така, леко се питам- като е загубила "всичките водени от нея войни", как така е най-голямата държава в света?! А каква ли е била преди това?!И защо, като чуят за руски оръжия, тук на запад, и най-вече в САЩ, пълнят памперсите и раздуват военните си бюджети?!

    Коментиран от #123

  • 123 отговорът на въпросът ти

    3 0 Отговор

    До коментар #122 от "1111":

    се крие в самият въпрос- точно това дразни третополовите,Русия съществува вече 11 века и е имала своите падения и възходи,но съществува.Националната и доктрина -е нея Путиин в кратце я изясни- при война- ние отиваме в рая,а вие в нищото!
    Това ужасява третополовите мошета- то им е дълбоко закодирано в костите- да не загубят наследството!!!
  • 124 Иванина

    2 0 Отговор
    На фона на 70 войни, които водят американците, 3-4 от руснаците какво ви говорят. По-голям агресор от САЩ няма, каквото и да ми говорите.

    Коментиран от #126

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Аз съм

    0 0 Отговор

    До коментар #124 от "Иванина":

    Поглрднете това!