Last news in Fakti

11 Август, 2018 15:50 3 168 24

Демокрация

  • демокрация-
  • емил йотовски

Хубава дума, но...

Демокрация - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демокрация. На вид хубава дума. Никой нищо лошо не може да каже за нея. Дори напротив. Използват я като магия. Щом някой каже „демокрация“ и всички дружно млъкват и се съгласяват. Ето, и аз почти съм склонен да свия ушите при вида на тази дума, но въпреки всичко я ненавиждам.

Ето за това:

Нека си представим една конкретна ситуация обслужена от демокрацията.

В операционната зала в еди коя си болница тече операция. Пациентът е под наркоза и с разрязан корем. Над него стоят двама хирурзи – оператор и асистент. До тях стои хирургичната сестра, а санитарката надзърта зад едно стъкло, защото и е интересно. Изведнъж се случва така, че операторът трябва да вземе сложно решение.

И тук идва демокрацията.

Операторът оставя скалпела и казва:

„Скъпи колеги, време е да вземем решение. Този пациент или ще живее или ще умре, и това зависи от вашето решение. Затова, моля гласувайте по съвест и по убеждения какво да направим (забележете, какво да направим, а не какво да направя)“.

Операционната сестра вади набързо приготвена урна от кутия за лекарства и референдума, най-силното оръжие на демокрацията, стартира.

В крайна сметка двамата хирурзи заедно със собствените си колебания са против, но санитарката е „за“. Защо – само тя си знае. Все пак всеки има право на избор и не трябва да му се търси сметка за това. След кратко колебание и сестрата гласува „за“. Може би защото си пие кафето заедно със санитарката, а може би и защото е бивша любовница на хирурга?

За да има изборно мнозинство започват да се викат лекарите от болницата да дадат своя глас. Обаче и тук се включва демократичен механизъм. Сестрата и санитарката протестират, че лекарите са предубедени защото са лекари. Имат професионални натрупвания. Трябват непредубедени и честни мнения. На хора, които нямат никакви обременявания в областта на медицината.

И ги намират в двора на болницата. Роми ядат салам и чакат да се роди чааве. Носят си и ракия и тъпан. След като от болницата ги молят да гласуват за техния проблем, ромите се съгласяват, но ако ги почерпят каквото бог дал. Защото всяка работа си е работа и е демократично да има и възнаграждение. После организирано гласуват по еднакъв начин защото са общност с еднакви разбирания и интереси.

След гласуването ромите благодарят за кюфтетата и питат дали има някакви други проблеми, които могат да се решат с гласуване. За съжаление няма.

В крайна сметка, с 90 процента надделява решението, тази артерия трябва да се среже. Операторът се подчинява на честния и демократичен избор и пациента тутакси умира. Ромите изяждат своите кюфтета и като виждат, че няма повече отиват пред института по физика, където тече демократичен референдум дали законите на Нютон са валидни. Чули са, че ако гласуваш „против“ освен кюфте ще има и по бира.

Автор: Емил Йотовски, OFFNews


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адолф

    30 0 Отговор
    Хубава статия,но има печатна грешка може би-казва се "цигани",не "роми"!

    Коментиран от #4

  • 2 ИЦО

    5 15 Отговор
    Демокрацията е форма на държавно управление,която работи единствено и само при образовано население!Примерите които дава автора са неуместни поради ред причини,които няма да изброявам.
  • 3 ТъпСъм

    5 12 Отговор
    Аз не разбрах нищо,какво общо има политиката с хирургически интервенции не е ясно
  • 4 ванката

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Адолф":

    не е печатна а умствена на "журналистчето" писало статииката...
  • 5 Браво!!!

    16 0 Отговор
    Много добре описано какво се случва! Демократични избори и референдуми не може да има в едно общество, в което всеки човек има различно мислене, интереси, пороци и е некомпетентен по повечето теми. Мафията го знае това и затова толкова гръмко афишира ДЕМОНкрацията като най-правилната система. За разлика от обществото мафията е добре осведомена, с еднакви интереси и пороци - да грабят и изнасилват обществото. Затова в ДЕМОНкрацията мафията винаги ще побеждава. Мафията е глутница, а народа е стадо
  • 6 баба

    11 1 Отговор
    Лошото на демокрацията е, че приучава индивида само да иска от обществото. И то става беззащитно, разлага се.Защо никой не атакува кошера с пчели? Защото знае, че всяка пчела е готова да го защити с цената на живота си.
  • 7 селянин

    7 0 Отговор
    Тва звучи като филм със заглавие,,Операция БКЦ,,бира,кюфтета и цигани..демос на гр.-свободно население което не се ползва от привилегии в общ.слоеве..и ако му дадеш да управлява на гр.,,крация,,настъпва хаос,и се почва,,45 год.стигат,нато,Е.С.тия който са отгоре все повече краднат и се окопават,а тия отдолу..искат средна класа,и чакат,,неволята,, да им помоге,да..ама не.и се почва отново..75 год.стигат,абе демокрация.
  • 8 Готин ама не съвсем

    5 0 Отговор
    М-дааа!
    Демокрацията, преди всичко, означава ред и дисциплина, както и отговорност и задължения!
    Но при нас, всички имат права, а никой не носи отговорност.
    При нас, едни внасят и създават, а другите само потребяват, че и са с претенции!
    Това, тук в България, не е демокрация, а псевдо демокрация!

    Коментиран от #10

  • 9 да не ви дреме

    2 0 Отговор
    Нека да разпуснем малко,че демокрацията не е за всеки....
    https://www.youtube.com/watch?v=wn0_MXfnwFA
  • 10 баба

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Готин ама не съвсем":

    Къде видя ред дисциплина отговорност и дисциплина? Дори могъщата икономически Америка, се страхува от обединена около Путин,Русия.
  • 11 Батката

    0 6 Отговор
    Емо, тъп си като гадулка. Инфантилно представяне на нещата. Липса на всякаква алтернативна теза, която може да представиш на "демокрацията". Какво е твоето решение и какво е правилното управление, ако не е демокрацията? В съвременния свят в момента се представени всички форми на управление(различните държави) - за справка виж в учебниците по политология кои са. Факт е, че в наистина Демократичните държави благосъстоянието на населението е най-високо. Винаги има хейтъри, като теб, загубеняци, като теб, които някой друг им е виновен. Успехите се постигат с постоянство, а провалът е път към върха. Пожелавам ти следващата статия да направиш сравнение между формите на управление, но на базата на личен опит. Посети и живей в страни като Саудитска арабия, Северна Корея, Йемен, Афганистан, Венециела, Зимбабве.

    Коментиран от #12

  • 12 Ахаха

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Батката":

    Алтернативи на демокрацията има поне 100 на брой, но мафията обича да манипулира масите, че единствината алтернатива са комунизъм и монархични диктатури. Благодарение на д*били като теб те успяват да вменят на обществото страх, че трябва да се кланят на демокрацията като единствената възможна система. Освен това има милион хора , които имат качества да предложат нови политики, които да са алтернатива на демокрация, комунизъм, монархизъм, фашизъм и прочие. Но това е като борбата между петролната индустрия и алтернативите му. Всеки знае колко дълго се внушаваше, че петрола е единствената суровина
  • 13 стоян георгиев

    0 4 Отговор
    един умен човек е казал нещо просто за демокрацията,а именно че има много недостатъци ,но е наи- доброто което е измислило човечеството по темата.там където е наи-силна демокрацията живеят наи-добре и богато.

    Коментиран от #14, #16

  • 14 баба

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Той нареди и бомбандировките над София и разпали втората св. война.

    Коментиран от #17

  • 15 ГосТ

    3 1 Отговор
    Демокрацията, си е демокрация. Свобода, равенство, братство. Така и трябва да бъде. Въпроса е в пазарната икономика,като уродлив плод на демокрацията. Също и в нерегулираното натрупване на капитал. Няма нищо недемократично,търгаша от обслужването да стои по ниско в йерархията от изобретателя. Слагаш им едни 60-70% данъци и ако искат да продават. Да ходят да работят за ваксина срещу СПИН или да правят водородни двигатели,нали са мноо умни. Освен това, контрола върху продуктите трябва да бъде безкомпромисен,няма нищо недемократично в това да се спре завиването на хората с помия
  • 16 Филип ll

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    Този “умен човек” довърши Британската империя. Относно статията. В САЩ има две партии - Демократична(на политическия естаблишмънт, малцинствата и градските джендъри) и Републиканска(на белите работници, бизнеса и закона). В момента имат един истински Републиканец за президент. За съжаление го изяждат жив откакто беше номиниран. Та ето ви две ситуации: 1. Разпенена тълпа гони и настига бягащ човек. След демократичен вот 90% гласуват човека да бъде линчуван и обесен. 2. Същата тази тълпа настига бягащия човек. Въпреки, че 90% искат да бъде обесен, идва местния шериф и човека е предаден на съда. Разликата е, че демокрацията е върховенството на тълпата, не върховенството на закона.

    Коментиран от #18

  • 17 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #14 от "баба":

    втората световна я разпалиха ссср и германия опитваики се да наложат тоталитарните си доктрини над целия свят,а бомбандировката над софия е следствие бомбандировките над лондон и нападенията на американските търговски кораби ,както и нападението над пърл харбър и т.н. атаки извършени срещу граждански обекти от страна на държавите от остта.великобритания и сащ предупредиха да не се нападат граждански обекти щото тва ще докара подобни реакции ,но хитлер и съюзниците си мислеха че сащ и англия няма да имат такива възможности,после реваха оллеле маико ,колко жестоки са тия демократи .ти да не мислиш че демокрацията е нещо слабо или беззащитно?
  • 18 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "Филип ll":

    хахаха ,хахахаха!!!!демокрацията пич е народовластие.управление от народа и колкото то е по-директно толкова е по-справедливо и адекватно.примери бол.да обясняваш тъпотити за това кои гонила тълпата и кво щяло да стане е пак демократично твое право което в една тоталитарна система ти нямаше да имаш.и в твоя случаи в двата варианта има прецеденти.веднъж тълпата е спирана щото решението и е било неадекватно друг път тълпата се превръща в народ и налага на съда и управляващите си волята щото това е правилното за тоя наорд и страна.примери бол при демокрацията и в двете посоки.що се отнася до тръмп.тои не е никакъв републиканец ,а лъжлив идиот спекулиращ с реалните ценности на американците.не е подкрепен нито от един републиканец,дори накара ястреба буш старши,дясната ръка на реигън да обяви че няма да гласува за него което е абсолютен прецедент в американската история.няма както съм писал многократно ни един читав и умен американец които да се застъпи за тръмп,освен адвоката му джулиани.за всички други ,дали от бизнеса дали от политиката тръмп е кръгъл идиот!

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Филип ll

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    Примерът ми е от една лекция на Джон Бърч, твърд и добре осъзнат Републиканец. Идеята му, ако не сте я схванали, е че Бащите - основатели на Републиката и дадоха конституция и закони които повече или по-малко се прилагат. Демокрацията е точно това което е описано в статията и в моя пример. Лекцията на Джон Бърч засегна политиката на отворени врати за мексиканците която няколко демократични управления прилагаха с години за да изменят демографския ландшафт на избирателя в САЩ и така да си почти гарантират президентството и конгреса. Тръмп разпиля много от гнилочта на Републиканския Мейнстрийм. С особено удоволствие гледах как мачка малкия Буш. За съжаление няма да го оставят да свърши това за което той, демократично, бе избран от американския народ. Именно Тръмп. Не Буш. Не Маккейн. Тръмп.

    Коментиран от #23

  • 20 чичо Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "стоян георгиев":

    в твоя стил - демокрацията, пич е власт на тъплата - същата тази лесноманипулируема, неграмотна и с овчи манталитет тълпа.

    Коментиран от #24

  • 21 ДОКО

    0 1 Отговор
    АКО БЕШЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ХУБАВО НЕЩО ЛЕНИН ЩЕШЕ ДА НАПРАВИ ВЕЛИКАТАТА ДЕМОКРАТИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ..АМА НЕЩО Е ВИДЯЛ ДЕФЕКТНО В ТАЯ ДЕМОКРАЦИЯ И КАКТО КАЗВА ЛЕНИН ИЗБОРИТЕ САМО УКРЕПВАТ ВЛАСТТА ..И УКРЕПВАТ ФИНАНСИТЕ НА МАФИЯТА ЗАКОННО ИЗБРАНА ОТ НАРОДА
  • 22 ДОКО

    0 0 Отговор
    БРАВО НА АВТОРА ИЗВОДА Е ЧЕ ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА КОНКРЕТЕН ВИНОВЕН ВИНАТА Е РАЗМАЗАНА ОБЩА И ВИНАТА СТАВА КАТО ВОЛЕЙБОЛНА ТОПКА ТАКА Е И В ПАРЛАМЕНТА НИЕ НЕ ПРИЕХМЕ ТОВА ЩОТО ВИЕ БЯХТЕ ПРОТИВ И ТАКА НАТАТАКА КАКВА Е ЦЕЛТА - НЯМА ВИНА,НЕМА ОТГОВОРНОСТ АМИ НЕМА И НАКАЗАНИЕ ОСВЕН ТОВА ИМА И ПРОТАКАНЕ И МАНДАТА СИ ТЕЧЕ И ДАЛАВЕРАТА СЕ ПЕЧЕ ЕТО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА - УДОБЕН ИНСТРУМЕНТ В РЪЧИЧКИТЕ НА ВЛАСТСТВУВАЩИТЕ ОПА СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ А СЕГА ГЛАСУВАЙТЕ И ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ..НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ИЗБОРИТЕ УКРЕПВАТ ВЛАСТТА
  • 23 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Филип ll":

    само обаче да ти кажа въпросния демогравски ландшафт е изменян няколко пъти ,като преди идването на мексиканците разбираи индианците ,те са били прогонени от въпросните територии.освен тва ако леко си забелязал сащ са страна на имигранти и всеки новодошъл такъв е смятан от пристигналите преди него за по-лош американц от тях,но в краина сметка е приеман и интегриран,което всъщност е основна причина за американското величие.тва за имигрантите ,а сега за другата ти лъжа за републиканеца тръмп.тръмп не е републиканец,никога не е бил активен в политиката както и няма никаква подготовка нито пък познание в тяснопартиината републиканска политика.тръмп е парашутист и популист.демек евтин лъжец.което го твърдят всички имали си работа с него,като почнеш от екипа му та стигнеш до съпартииците му,да не говорим за големите икономически босове на сащ включително и тези обвързани с републиканците.тръмп е лъжец ,а също и напълно безотговорен по отношение на сащ.нека бъда конкретен.тръмп лъже че с изграждането на стена ще спре имиграцията от юг,щото много малка част от влизащите в сащ минават през браздата,освен това тои е безотговорен щото ползва помощ от наи-големия американски опонент в момента ,а именно русия.помощта за тръмп няма да бъде безплатна и ще е в американски ущърб.та казано от мен отново ,намери ми поне един американски авторитет дето да твърди че тръм е стоиностен .може да ползваш хора от всички свери на живота.
  • 24 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "чичо Пешо":

    само един въпрос към теб.народ и тълпа за теб едно и също ли са?тълпата ли направи априлското въстание?тълпа ли бяха защитниците на батак?отговори ми конкретно за да знам кво е умственото ти ниво и да знам как да ти отговоря и аз!