21 Август, 2018 16:00 5 602 31

На морето дупка

  • черноморие-
  • почивка
На морето дупка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно от чудните преживявания на Черноморието е оцеляването.

То започва от първия ден. От първата глътка чешмяна вода, от първия таратор или първата бучка лед в питието. Ако нямате късмет, на другия ден идва тъй-наречената „морска диария“. От нея не се умира или по-скоро не умира тялото а душата.

Умира възможността за хубаво прекарване. Вземете си книга. Четенето помага, защото и без това ще прекарате следващите пет дена в тоалетната ококорен като октопод, пиейки лоперамидов хидрохлорид.

Ако имате късмет, ще отидете на плаж. Ще си платите 18 лева за два шезлонга и чадър и с рестото от двайсетачката ще си купите мамул царевица. После ще гледате представлението на селяндурите, които ще задяват селяндурските моми около вас.

В паузата ще минават римляни, които ще продават понички, семки а най-накрая ще мине и един облечен като зелен презерватив от популярно анимационно филмче. Ще крещи и ще подканя децата да се снимат с него. За пари, разбира се.

Когато си тръгнете и се отбиете в кръчмичката за заслужен обяд, ще се срещнете с едно печено пиле от вчера. Повече умряло отколкото сготвено на цена от 14.99 лева. Ако се опитвате да възразите, сервитьорът селяндур ще ви обясни нещо „тъй-тъй“ и да се махаш, ако не ти харесва. Ядете пилето и плачете. За по-добро отделяне на стомашен сок са пуснали Криско, който обстойно обяснява как това лято седят работите. От съседното капанче пее фолкфурия нещо за изневярата. До вас сядат две батки, целите в маркови неща.

Селяндуринът обича марките. Той е маркофил, еснаф и скръндза. Той носи маркови джапанки, маркова фланелка и маркови шорти. Всичките произведени в Турция. Пие маркова водка, произведена в съседното село, пуши маркови цигари и се фъска с марков парфюм, ама тестер. Батките започват да си викат как са се омазали с уиски вчера и ти докарват неврит на слуховия нерв. Точно да се обадите на 112 и минават две елитни селяндурки с бански на тигрови щампи. Батките тръгват след тях. Ще се размножават.

Прибирате се в квартирата. Наели сте я, защото не е на нечовешки цени, за разлика от тъй-наречените хотели. Бабата хазяйка е спряла топлата вода. Когато се нанасяхте каза нещо за пестене, но кой да слуша. Отивате да я молите за компромис. Тя вари лютеница. Компромис няма.

Вечерта разбирате, че онова с големите метални врати срещу прозореца ви е дискотека. Забравете да спите до пет часа. В пет заспивате от умора. В седем ви буди бесен клаксон на джип. Собственикът на джипа, неомутра, призовава своята любима на среща. Някой псува, оня с джипа отговаря с ново свирене и щетиебамайката.

Поглеждате се в огледалото. Днес е първият ден на почивка. Остават още седем. Боже…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон 1

    36 18 Отговор
    Аз затова съм в Гърция !

    Коментиран от #7, #24

  • 2 почивал но едва не починал

    30 8 Отговор
    На Златна рибка ядох едни наденици на скара с картофена салата, киселините ме спукаха после.
    Следващите дни експериментирах и с други храни по ресторантите и изпих доста сода.
    Храната е престояла и качеството е зле, но за сметка на това е супер скъпа.

    Коментиран от #12

  • 3 гост

    25 11 Отговор
    сега ще почне един спор за почивката в България или в чужбина....мани мани. Според мен, няма мазохист, който да е почивал на двете места и да иде пак на нашето черноморие - по-скъпо, по-лоши всякакви условия и по-рисково за здравето.
  • 4 ИЛИ

    23 9 Отговор
    Отивате в Гърция
  • 5 Бате бокони

    26 6 Отговор
    Нищо ново под слънцето,развесели ме. Много точен коментар.
  • 6 Някой

    33 9 Отговор
    След първото ходене в Гърция забравих че има море на източната ни граница.

    Скариди, миди, лаврак, октопод, калмари, чудесна бира и спокойствие.
  • 7 Иван

    32 4 Отговор

    До коментар #1 от "Антон 1":

    Е там е проблема,че всички се изместихте в Гърция и почна да става същия бульон

    Коментиран от #21, #28

  • 8 чичо Пешо

    15 4 Отговор
    освен в България, съм почивал в Гърция много пъти, Турция, Купър, Испания няколко пъти, Португалия и Франция. Малко недоволен останах май само в Кипър - условията се доближават до родните донякъде и от прехваленото Сен Тропе, на всички останали места няма нишо общо с мизерията и селенията тук, с дребните тарикати и пияната пасмина. В България, най-добре ми е било с приятели на къмпинг на палатка и пак бих отишъл само така, въпреки че всички казват, че и това вече не е като едно време.
  • 9 antihate

    22 15 Отговор
    Ода си кат пич по наще курорти и не ми е зор за ваще коментари. Киселини идат от капанчета с ниски цени, които се търсят за да пестим от почивката. Ям си риба, скара и дюнери все от места дето се редиш на опашка по 10 мин. , че нали съм на почивка и за времето ми е през оная работа. Всичко друго е българщина - пестим това и онова и после ревем как било гадно в БГ и за това ни е кеф да идем у гръцко да дадем 40 евро за креват, ама у Созопол 40 лева за креватО са ни много.

    Коментиран от #15

  • 10 не че нещо ама е така

    21 5 Отговор
    Излезте от тия реклами, бре! К'ви диарии, к'ви пет лева? Вие да не би да сте прекалили с морската вода? Тя не е за пиене! Проблеми със стомаха може да се появят след като изпия повече от 10 бири, ама проблемите са докато стигна до 0н0ва място... Вие сте направо некви мазохисти :D
  • 11 Да да

    25 9 Отговор
    Гърците поръчват такива статийки, а швейцарците спонсорират стачките против лифт на Банско. Крушката си има опашка.
  • 12 гост

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "почивал но едва не починал":

    Преди месец бяхме на Созопол и отидохме да хапнем в една механа на брега. Какво стана: първо, че сервираха 3 печени чушки с лук за 7лв, някаква пържола с гарнитура 3 резена кафяв домат за 10лв, жена ми попита сервитьорката дали би опитала подобен домат, още по-малко дали би ги дала на детето си. А престаряващата обсужваща обясни, че нямало проблем да й го сменят, но да не й държала тон. Естественно нулев бакшиш и пак са късметлий, че това си го плащаш, защото явно няма да се усетят докато не започнеш да им хвърляш чиниите на земята, без да си ги плащаш. Върнахме се в хотел от затворен комплекс на резервацията пишеше паркинг, но се оказа платен по 19лв на ден и ни беше обяснено, че дори и кафе не може да си вземем от ресторанта понеже той работел само за ол-инклузив туристите. Чадър и два шезлонга беше 24лв като почти през целия ден седяха на 20-30 процента заети, другото беше свободно, с няколко годишни проскубани чадъри и без опция да си вземеш само чадър, кеф голям. После дойде и мазута. Очудих се, че не се прибрахме разхлабени както повечето ни познати, явно заради храната или факта, че само малко се къпахме, не знам. Не разбирам защо цените у нас са толкова високи на фона на заплатите, на фона на евтината храна и на всичкото отгоре е пълно през сезона и не може да си намериш свободна хотелска стая под 120лв.
  • 13 Ники

    13 15 Отговор
    Аз ходя постоянно в Гърция ... и при нас минавам ... Просто хората трябва да отделят пари за почивка ... без пари не става ходиш спиш на скапани места ... в скапани заведения ... и после се оплакваш ... бях на фреската ривиера ... 2 шезлонга с чадър или два или 3 ... минимум 100 Евро в повечето случай 150 Евро ... и там като ми донесат някоя тъпотия дето струва 30 евро ... се нервирам ... тука за левче цацата ... и после ме боли корема .. ПРАКТИКАТА В ЕВРОПА Е ДА ПОЧИВАТ ХОРАТА С ВЪЗМОЖНОСТИ - ОСТАНАЛИТЕ БАЧКАТ !!! Тук от СОЦА остана че всеки трябва да почива ... е да ма вече нема как !!! ( Само да допълня , че във Франция нямаше много Французи а младежи въобще - щото им е скъпо )
  • 14 Ники

    7 11 Отговор
    Заради хората дето са тук и викат , че им е скъпо няма да се оправим .. цените във всички Курорти където съм ходил навън (много) .. са непосилни за масовото местно Население !! В Гърция не е по Евтино .. Хубав хотел 4 звезди в сезона започва от 300 Евро на вечер !!! Разликата идва от това , че хората са сколнни да сават повече пари ма да са в Гърция ... да по различно по приятно море по хубаво време .. и не чак такава гъчканица .. Оня ден ми взеха за 5 човека - 350 Евро в ресторант .. Рибата как я сметат ... още не знам. Идват мой гости ходят на нашето море ...викат как оцелявате на тия цени то е почти безплатно ( те не ходят в шкембеджийници а в прилични ресторанти ) ОЩЕ ВЕДНЪЖ - ЦЕНИТЕ ПО 5 УМНОЖАВАМЕ ... ПОВЕЧЕТО ХОРА СПИРАТ ДА ХОДЯТ НА МОРЕ , ВДИГА СЕ КАЧЕСТВОТО НА УСЛУГАТА В ПЪТИ ... БАЗАТА .. ПО БОГАТИ ТУРСИСТИ , ИКОНОМИКА !!!!!!! И СЛЕД ВРЕМЕ ПО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА ЩЕ МОГАТ ДА ХОДЯТ ПРИ ДОБРИТЕ УСЛОВИЯ ТОВА ЕЕЕЕ !!

    Коментиран от #17

  • 15 ванката

    16 16 Отговор

    До коментар #9 от "antihate":

    браво много точно казано разни комплексари само ревът за умрялата гътция или башибозушката им турция а тук си е много добре почивал съм във франция и в испания но тук си е най-хубаво и винаги ще си ходя на нашето море тази пошла статия е писана от същия комплексар който е готов да прави свирки на гърците но не и да признае българскоо всички се извъдиха много претенциозни но забравят какви мишки са няма такъв народ никъде по света който да се плюе помежду си и да търси само как да унижи ближния си че да се чувства по високо от него жал ми е че има такива комплексари в българия но това е неизбежен факт !!!

    Коментиран от #22

  • 16 Бургас

    14 3 Отговор
    Като не ви харесва си стойте в София
  • 17 12345

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ники":

    Ти май си ходил само на Санторини. Моите наблюдения са - 50 до 100 евро за семейство / не включва пиячка защото не пием /.

    Килограм скариди на скара - 22 евро. Килограм риба - 25 - 40 евро.

    Коментиран от #18

  • 18 Бенц

    10 2 Отговор

    До коментар #17 от "12345":

    Абсолютно вярно....и точно...няма такса шазлонг, поръчваш си едно фрапе и можеш да стоиш цел ден, няма мутрии ТНТ....
  • 19 Доволен от БГ

    18 4 Отговор
    Бях тази година на Албена-хотел Амелия и платих 1300 евро за 3 души(Закуска и вечеря)Всичко беше много точно.Пиех си хубава ракия със салатка,жена ми и дъщеря ми хапваха български манджици(липсват им-живеем от 20 години в Австрия)а след това отивахме в някоя друга кръчмица да хапна аз кебапчета(умирам за тях и само това ям в България)Всичко беше ПЕРФЕКТНО.Бил съм няколко пъти в Гърция-не може да се сравнява с България.
    Сега съм в Палма де Майорка-2500евро една седмица със полета от Цюрих за нас тримата,морето и плажа са строхотни,но-грешка пак трябваше да трябваше пак да дойда в България

    Коментиран от #23, #27

  • 20 cornholio

    1 3 Отговор
    Мрън мрън мрън...
  • 21 Амтон 1

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Ами няма как да стане .... господин богопомазан !
    Първо защото услугата не се предлага от българи и второ защото има санкция !
    Всичко ставаме много примерни и морето няма как да се замърси защото и ние сме започнали да ходим там и т.н ......! Въобще голяма глупост каза ! Жив здрав !

    П.п Тази вечер съм в Огняново ! Терма Витае ! Уникален въздух и вода ! Тишина и т.н ! Когато някой реши , може ! Това е в БГ , да поясня !
    Айде, лека !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Манаф

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антон 1":

    Ами , явно ти харесва " Гръцката любов " !

    Коментиран от #25

  • 25 Антон 1

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Манаф":

    Неее , ти ми харесваш повече !
  • 26 бакшиш

    5 2 Отговор
    не мога да разбера от злоба ли, от някаква криворазбрана национална гордост ли отричата очевидното. Хайде господина от Австрия го разбирам - и аз умирам от кеф като си отида на село щото ходя веднъж на 5-6 години, но само за това. Ето как почувам в Гърция - нощувка за 4 човека 60 евро на вечер - стаята е чиста, с телевизор и малък кухненски бокс и прекрасна тераса с тента, маса и столчета и изглед към морето. Бай ти Ставрос е подсигурил голям двор с 2 големи беседки и барбекю. децата търчат и ритат топка и никой не ти прави забележка. Плажа е на 2 мин. пеша, като разкошния чадър и двата шезлонга са си твои и са включени в цената на нощувката. Блъсканица няма и продаващи царевица орки също. Пясъка и морето са разкошни. Сутринта правиш 2 сандвича, пълниш хладилната чанта с бира и мента и цял ден на плажа, кеф ти книжка, кеф ти карти, кеф ти да си почиваш. Вечер или на кръчма (една вечеря, без изхрърляния за трима души е около 30-40-50 евро) или барбекю на тиферич на беседките в двора. Пътя от София е колкото до Приморско. Като сложиш накрая чертата може и да излиза малко по-скъпо от БГ, но и това е малко съмнително.
  • 27 Антон 1

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "Доволен от БГ":

    Носталгия и спомени ! Не ги бъркайте с качеството на услугата и храната ! Вкусът не винаги значи качество ! В БГ има цяла индустрия призвеждащи боклуци за туризма !
    Иначе Албена е най -съхранения български курорт !

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ай бе верно ли

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Антон 1":

    Разбираш ги нещата Антоне! И ти ще оправяш нацията майна. Как все що е такси и шофер ги разбира нещата деа...

    Коментиран от #30

  • 30 Антон 1

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ай бе верно ли":

    Нямам претенции да оправям никого ! Нищо не разбирам аз ! Пиша какво чувствам !
    Жив и здрав !
  • 31 Townboy

    0 0 Отговор
    Силистар бе последното място където ходех на плаж в БГ. Иначе препоръчвам Гърция, Турция и за хората с по-скромни възможности Албания! Всички трябва да спрем да ходим на родното море и да им покажем че така туризъм не се прави.