Last news in Fakti

15 Септември, 2018 11:00 5 699 56

Защо в България още величаят комунизма?

  • комунизъм-
  • българия-
  • иван бедров-
  • величаят-
  • паметници

Това е България през 21 век

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Предвид факта, че Пенчо Кубадински е исторически свързан с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията, поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен", пише в решението на Общинския съвет на разградската община Лозница. Така съветниците отмениха предишно свое решение - за откриване на паметник на дългогодишния член на ЦК на БКП. Но завъртането на 180 градуса не е най-интересното в тази история. По-значимо е позоваването на приетия през 2000 година Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Според този закон, комунистическият режим от 9 септември 1944 до 10 ноември 1989 година е престъпен, а Българската комунистическа партия е престъпна организация, която в дейността си е била насочена „към потъпкване на човешките права и демократичната система".

Само преди три месеца Административният съд в Пазарджик образува дело по жалбата на „Демократична България“ срещу решение на Общинския съвет във Велинград за изграждане на паметна плоча на Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб на Българската народна армия в годините, когато българската войска участва в потушаването на Пражката пролет и на бунтовете на българските турци срещу насилствената смяна на имената по време на т.нар. Възродителен процес. Делото се позовава на същия закон и спира временно изграждането на меморила. Тези два сюжета обаче са изключение. Много повече са случаите, в които местните власти предпочитат да забравят за съществуването на този закон.

Престъпленията на БКП

Цитираният закон е съвсем кратък. Той казва, че БКП идва на власт „с помощта на чужда сила, обявила война на България“ и носи отговорност за управлението на България във времето до 10 ноември 1989 година, „довело страната до национална катастрофа". Законът казва също така, че „ръководствата и ръководните дейци" са отговорни за редица престъпления, сред които са изредени „съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи", т.нар. Народен съд, упадъкът на държавата, отмяната на правото на собственост, „провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните" и т.н. В десетина точки са изредени престъпленията срещу правата на личността, като въз основа на всичко това законът обявява БКП и нейния режим за престъпни. Толкова. Въпросният закон не казва в прав текст, че е забранено да се поставят паметници на комунистически лидери или да се продават чаени чаши с лика на Тодор Живков. Но казва ясно, че тези хора и техният режим са престъпни.

Това обаче не е достатъчно за мнозинството представители на местната власт из цяла България, които организират чествания на свои земляци от върхушката на БКП или пък поставят портрети на видни комунистически дейци, паметни плочи, цели паметници дори. Това е част от същността на Българската социалистическа партия, която все още брои конгресите си заедно с тези на БКП. Но в решенията на общинските съвети на Лозница и Велинград - съответно за Кубадински и Семерджиев, участват единодушно съветниците от ГЕРБ и ДПС. Едната партия се възприема като дясна антикомунистическа алтернатива на БСП, а другата се роди от съпротивата на българските турци срещу комунистическия режим. Днес техни активисти издигат паметници на комунистически дейци и очевидно не виждат никакъв проблем в това.

Неизвършената декомунизация

Днес паметникът на Пенчо Кубадински е ограден от полицейска лента, но това не попречи на местния актив на БСП да организира откриване. Общинският съвет може и да отмени решението си, но паметникът е факт. В разгара на този сюжет много хора с изненада научиха, че в Златица отдавна има паметник на Вълко Червенков - комунистически лидер на България по времето на Сталин. И не само това - в деня на Съединението общинското ръководство в Златица заедно с активисти на БСП честват едновременно и официалния празник, и рождението на комунистическия вожд. „Вълко Червенков е човек, отдал живота си на мечтата да живеем в една икономически силна и политически смела страна“, е цитиран да казва депутатът от БСП Лало Кирилов. В този случай и общински служители, и народен представител без да им мигне окото нарушават Закона за обявявяне на комуническия режим за престъпен. И понеже нищо не следва, тези случаи ще продължават.

А всичко започна само година след приемането на закона. На 7 септември 2001 година в Правец бе открит паметник на Тодор Живков - в присъствието на бъдещия президент Георги Първанов и на бъдещия премиер Бойко Борисов. Не се намери областен управител, който да атакува това общинско решение в съда. Не се намери и достатъчно политическа воля за реакция. После страната бе залята от сергии със сувенири с лика на Тодор Живков, селски кметове изтупаха праха от старите портрети и отново ги окачиха в кабинетите си, а през 2012 година на входа на Несебър „грейна“ билборд по повод рождения ден на комунистическия лидер - портретна снимка и надпис „Тодор Живков - дългогодишен ръководител на МАЙКА БЪЛГАРИЯ“. И тогава не се намери кмет, който да реагира и да приложи закона. Не се намери и областен управител. Не се намери и политическа воля за реакция. Така България си живее с един закон, който никой не спазва. И който си остава самотна и единствена стъпка по пътя на неизвършената декомунизация.

Коментар от Иван Бедров


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бактисъл

    85 32 Отговор
    Защото в сравнение със сегашната унищожителна демоНОкрация, даже комунизмът изглежда нормален.

    Коментиран от #28, #52

  • 2 Ььььььь

    73 18 Отговор
    Как защо-заради мизерията,нищетата и безумните ни нови евро-атлантически ценности-което е настоящето реали--те за това...
  • 3 ето защо

    95 23 Отговор
    При комунизма отивахме км 9млн.. Имахме 700хил. армия със запаса, с 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, затогава, самолета(повече отколкото има „обединена” Германия, днес) и 2000 танка. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). През границата пиле не можеше да прехвръкне. Промишленост. СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ОБРАЗОВАНИЕ. Социална сигурност. Наука. СПОРТ. Бяхме на 8-мо място на Олимпиадата в Сеул през 1988г. Днешните сор.осоиди бяха в Белене.

    Е, верно е, нямахме чужди военни бази в страната, безработица, гей паради, банкови фалити, пирамиди, тел. и имотни измами. чалга, наркотици, порнография, проституция трафик на хора, соро.соидиоти, "бежанци", "битова"/"ромска" престъпност, ментета, клошари...

    Сега, обаче, при американската демонокрация сме на път да изчезнем като народ и държава
  • 4 Така де

    72 20 Отговор
    Няма по-престъпен режим от ДемоНкрацията налагана ни от немските фашисти и американските канибали. Особено когато партия ГРОБ (основана от немски фашисти и американски ганибали) са на власт! Комунизма беше Рай за обикновения българин, сравнен със сегашната ДемоНкрация. Комунизма беше АД за мутрите и сбърканяците, но ДемоНкрацията за тях е РАЙ и затова всички мутри, сбърканяци и готованковци с наследствени имоти опреди 100 години ни натякват колко е яка демокрацията
  • 5 ГОСТ

    33 56 Отговор
    Същите тия дето управляват сега управляваха и преди, те създадоха всичките тия мутри!!!Преди си беше мизерия и сега е мизерия!!!Когато един народ не може да мисли ще тъне в мизерия и с телешки възторг ще слави такива изроди като Живков дето ви ограбиха и вие пак викате УРА!!!!Еми заслужавате си всичко, което ви се случва!!!!
  • 6 Guðmundsson

    35 56 Отговор
    Е как защо, защото е пълно с облъчени от комунизъм същества в будна кома. Комунистите само за 45 +29 години успяха да унищожат всичко българско. Това дори и османската империя за 5 века не успяха да го направят.

    Коментиран от #15

  • 7 комуниста

    57 11 Отговор
    в цял свят фашиэма като форма на управление и криминалиэиран, но не може никой да променя историята в тоэи смисъл италианците съхраняват паметника на Мусолини а ние криминалиэирахме режим, който ни построи държава това е все едно да кажеш че въэпитанието и отглеждането на майка ти към теб е било престъпно эащото не ти е копувала портокали и банани само пържоли и круши

    Коментиран от #8, #54

  • 8 Guðmundsson

    19 47 Отговор

    До коментар #7 от "комуниста":

    Болшевишки отпадъко, фашизъм в България не е имало, нито в Германия.
  • 9 Guðmundsson

    22 64 Отговор
    Комунистите разруши ха страната и нищо не са строили. Превърнаха България в концлагер и избиха над 300 000 невинни хора. Утрепки

    Коментиран от #10, #39, #42

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Щеребински

    53 10 Отговор
    Искам да цитирам само една крилата фраза на дедо Тошо когато тъкмо стана "демокрацията" пък не искам да споря кой, как, кога, и защо -Каквото аз построих те/демократите/ не могат да го боядисат а камо ли да го построят !!!!! И те така
  • 12 Комуниста

    45 10 Отговор
    След 30 г.демокрация бъкгарите разбраха че социялизма е по- доброто за България! В момента едните в България 5% живеят извън закона и са покровителствани а другите 95% живеят в турското робство!

    Коментиран от #16

  • 13 плевен

    43 9 Отговор
    Защото хората искат да живеят по-добре от преди 30 години! Помня когато 1990 скачахме от радост по площадите, започнаха да се чуват по-трезви гласове и да питат:защо започва да става лошо? Получавахме един единствен нагъл отговор: Ти да не искаш да живееш при социализма? Не искахме, и замълчавахме объркано. И позволихме на нагли боклуци, като тези от Демократична България, да яхнат управлението на страната. Не осъзнахме, че сме необходими на новите ни приятели само за техните сметки и комбинации. Трябва ни военна диктатура, която да изтрие сегашните паразити, и да даде правилна посока на страната. Примерите с Гърция и Турция са отлични.
  • 14 www

    23 45 Отговор
    Бях много малък но си спомням опашки за какво ли не баща ми чака за кола 15 години така и не си взе. За да тръгнеш някъде в чужбините дори в соц лагера трябваше някакъв местен феодал да ти разреши да ходиш някъде. Чакаш за апартаменти години... Спомням си че майка ми обиколи три града докато ми намери платненки. Ходехме със едни и същи дрехи щото по магазините нямаше нищо... Като се замисли тогава бяха добре разни партийни величия, техните дупелзци, доносниците и мързеливците. Работливите хора носели на гърба си по двама мързела. Нямало е безработица щото са претъпквали заводите с безсмислени работни места. Да не говорим, че ако разкажеш някой виц за оня селски тарикат от Правец дето ни управлявал тогава веднага те тикат на топло и отнасяш две гори бой......

    Коментиран от #43

  • 15 балама

    21 3 Отговор

    До коментар #6 от "Guðmundsson":

    Кой не скача, е "червен" - правилно ли съм те разбрал.
  • 16 регулировчик

    10 0 Отговор

    До коментар #12 от "Комуниста":

    по-малко лошото
  • 17 Ефтини сензации

    30 42 Отговор
    Комунизма е привлекателен само за комунистическото простолюдие, нормалните хора разчитащи на уменията си и труда си не искат и да чуят за тази зараза!
    Какво е комунизма? Комунизма е да откраднеш от способните и предприемчиви хора постигнатото за да го изяде и изпие комунистическото простолюдие!!!

    Коментиран от #18

  • 18 КОстов

    36 6 Отговор

    До коментар #17 от "Ефтини сензации":

    В демоНОкрацията, ама ич не се краде.

    Коментиран от #19

  • 19 Ефтини сензации

    13 31 Отговор

    До коментар #18 от "КОстов":

    Да защото когато трябваше комунистическото простолюдие не беше навряно където му е мястото!
  • 20 АНТИ КОМУНИСТ

    20 31 Отговор
    ЗАЩОТО БЯХА НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА И С ВСИЧКИ ПРИВИЛЕГИЙИ.
    САМО ЧЕ АЗ БЯХ ОТ ДРУГАТА СТРАНА , ХРАНЕХ ГИ , СЕРВИРАХ ИМ НА ГОТОВО И ПОНАСЯХ НА ГЪРБА СИ ТЕХНИТЕ УДОБСТВА.
    ПОГЛРДНОТО ПРЕЗ МОИТЕ ОЧИ , КОМУНИЗМЪТ МЕ ЛИШИ МНОГО.
    ОГРАНИЧАВАШЕ КАДЪРНИТЕ , УМНИТЕ И РАБОТЛИВИТЕ.
    А ТОЛЕРИРАШЕ СИМПАТИЗАНТИТЕ , МЪРЗЕЛИВИТЕ ТЮФЛЕЦИ И НЕКАДЪРНИТЕ ОЛИГОФРЕНИ КОИТО НЕ БЯХА В СЪСТОЯНИЕ ДА СЕ ГРИЖАТ САМИ ЗА СЕБЕ СИ. Създаваше приют за бройлерки без мозъци, и сега се видяха в небрано лозе и полудяват масово.
  • 21 ДАААА

    20 22 Отговор
    ПРОСТ И МЪРЗЕЛИВ НАРОД--СЛАБА ДЪРЖАВА ! Е ЗА ТВА ОЩЕ ПИЩЯТ ЗА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!
  • 22 Емигрант

    32 11 Отговор
    Че той комунизма си продължава само че сега ни управляват синовете на комунистите така наречената мафия

    Коментиран от #24

  • 23 Патрулка

    21 27 Отговор
    Ттогава живяха добре , простите, мързеливите, доносниците, членове на партията и техните близки, а цветът на народа беше избиван и хвърляне в Белене. Една илюзия за ограничени хора (овце), нормално е топлата кошара да им липсвач сега сами трябва да си набавят храната.
  • 24 Точно си е така

    8 22 Отговор

    До коментар #22 от "Емигрант":

    Много си ТОЧЕН .


    Комунизъммм социализъмм фантасмаготий празни клишета без съдържание на полезно действие и полза.
    ШМЕНТИ КАПЕЛИ НА ТЪРКАЛЕТА
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Шиглец

    29 7 Отговор
    Демокрацията е една огромна вреда в България. Хора като Луканов, Виденов, Костов, Сакскобургготски, Станишев, Орешарски, Борисов и т.н. никога нямаше да дойдат на власт. Разстрел за всички живи управници от 1989г насам. НЕЗАБАВНО !!!
  • 28 Тишо Зидаря

    16 23 Отговор

    До коментар #1 от "бактисъл":

    Така е. Но по-добре фашизъм, отколкото комунизъм. При фашизма поне имаш право на частна собственост.
  • 29 Гошо Хазарта

    6 2 Отговор

    До коментар #26 от "Така де":

    По-добре е да му тегли нещо друго. Една благословия.
  • 30 Радко Рядков

    6 4 Отговор
    Защото нямат избор.
  • 31 Здух

    22 8 Отговор
    По времето когато сваляха Живков всички дето сега милеят за него се бяха скрили като мишки а сега пак изпълзяха , защо така ?
  • 32 gsg

    16 17 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
  • 33 Българофил

    22 18 Отговор
    Комунизмът за България беше модернизация, поради нашата изостаналост. За Чехия, Полша и Унгария беше връщане назад. В Будапеща имат метро от 1896г.Заводите" Шкода" повече от 120 г.произвеждат автомобили. Комунизмът ни го натресоха нашите освободители и ние българите на подсъзнателно ниво сме се доверили на руснаците, без да " забележим" насилието и терора.Като цяло комунизмът е бегом на място- нерентабилна икономика и нисък жизнен стандарт. Сега не успяваме като народ, защото още боледуваме и жалеем по комунизма.Губим си времето.Коментарите под статията го доказват.
  • 34 Соросоиди

    23 9 Отговор
    Всичко от Deutsche Welle и радио ,,Свободна Европа" е соросоидна пропаганда на Джордж Сорос
  • 35 Чеп

    14 17 Отговор
    Преди 1989 г.бях в родопа всеки ден всеки си взимаше нещо около 200 души по 1 кг.мин.сега като се замислям как е съществувал това предприятие. Хубава беше сега плащаме за тези кражби .кумонизма е най вредното нещо измисляно някога.
  • 36 Антисоциалист

    10 4 Отговор
    Господа, въпросите за комунизма и антикомунизма отдавна са несъществени и безсмислени. Комунизъм като държавен ред и устройство не е имало нито в България, нито където и да е в света. Последната комуна в СССР, основана от граф Лев Толстой, е ликвидирана през 1934 г., а в България комуни никога не е имало. "Комуните" в Камбоджа - Кампучия през 80-те години на 20-ти век са лагери за принудителен труд и бяха ликвидирани от армията на социалистическия Виетнам. Лудост е да се чита, че може да има комунизъм без комуни! Друго е сега съществено - налагането на социализма като световен имперски държавен ред и противодействията на народите срещу това. Социализмът като държавен ред и устройство е управление на държавите от множество центрове на отделни паразитни общества, а управлявана е обезличена неорганизирана маса на народите. Обратно на внушенията, през 1989 г. социализмът не бе унищожен, а се разви в нов световен ред - вреден за чоевечеството. И така, няма ни величаене, ни комунизъм. Има социализъм по Комунистическия манифест на Маркс и Енгелс - "продължение на феодализма и реакция на прогресивните капиталистически отношения." А сега пишете ми минуси...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Guðmundsson

    12 15 Отговор
    Модераторчето е комунистическа подлога. Пожелавам болезнена и бавна смърт на всички комунисти. По добре да сме под 1 милион от колкото със 7 милиона от които 80% утрепки които и за тор не стават. 0
  • 39 Дивуй

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Guðmundsson":

    Тоя ненормалник от де се пръкна
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 комуниста

    10 4 Отговор

    До коментар #9 от "Guðmundsson":

    трябвало и тебе да те отрепат ренегат долен
  • 43 ....

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "www":

    Преди 1944 г., през капитализма се е чакало безкрайно за автомобил, цяла вечност, но първо изчакваш следващия живот да станеш много богат. Светът еволира Не можеш да сравняваш два различни периода от развитието на човечезтвото. Тоава е все едно да кажем, моля не ми хвалете викторианска англия тогава те са се придвижвли с каруци
  • 44 Усмивката

    7 3 Отговор
    Това е манипулативно и заблуда.По скоро е дело на активна руска антибългарска политика оот десетилетия насам ,за провеждане мероприятия по разделение,и умаломощаване съпротивителните сили на един народ ,векове устоял благодарение християнска вяра ,заменяйки я до колкото може ,чрез внедряване по всички нива и слоеве в обществото на пропагандатори на едно атеистично и античовешко учение като КОМУНИЗЪМА.И още по противното е че ,по всяка логика ,идва от държава империя с претенцията за най Правоверната християнска такава
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Шаран БГ

    12 4 Отговор
    В 1934 гад. селището Кобадън е преименувано в Лозница !Има ли някой жив човек, който да помни какво е представлявала Лозница в годините 1944 - 1954 год?? В 1974 год Лозница е обявена за град ! В 1984 год. Лозница бе един много добре уреден общински център. Особено впечатляваха красивите новопостроени модерни сгради . Градчето бе със асфалтирани улици, водоснабдено, електрифицирано ,с медицински център и често бе посещавано от столични артисти, певци и други хора на изкуствата. Както никому неизвестното Правец бе благоустроено ,така се случваше и с други селища, които бяха родни места на някой от социалистическите големци. Ако Пенчо Пенев / Кубадински/ бе от съседното село Крояч, нищо чудно сега то да бе Общински център и да е чудесно благоустроено ! И ако хората от това градче Лозница искат да му курдисат паметник - да му слагат! Не ги разбирам столичните хайлази, защо така яко възстават срещу паметник на един антифашист и строител на България ,в селище отстоящо от престолнината на 330 км. Нормално е някоя политическа партия да възседне събитието, както го прави БСП. Ако например в Разград се издигне паметник на човека разграбил и унищожил Стъкларския завод, може пък на откриването му да отидат Иван Костив и Евгени Бакърджиев. Туй СДС - то бе голяма работа !!!! В демокрацията изплуваха най-мръсните отрепки. И най-лошото е, че умни и разумни хора, разсъждават като изпечени капиталисти, които нямат трудовия човек за нищо! и вече бълват злъч и омраза къ

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    6 6 Отговор

    До коментар #46 от "Шаран БГ":

    ами да издигнем паметник и на хитлер у нас или на хора от администрацията му.все ще се намери нещо дето са направили правилно у нас!!!!
  • 48 Сандокан

    4 2 Отговор
    Няма място по-белият свят където комунизмът да вирее ,без протекцията на някой диктатор. Трябва да се измисли ваксина както срещу „„ХОЛЕРА” или „БЯС”.
  • 49 доко

    9 5 Отговор
    защото е най великият строй..защото това което постигна социализмът могат да го постигнат само извънземните..чао
  • 50 Коко

    9 2 Отговор
    Кой квото и да говори при соца си беше хубаво работа имаше отгледахме си децата по лесно сега за младите нито работа нито семейство сичко е разрушено и ограбено от мафията това не е демокрация крайно време е народа да се събуди и да вземе власта в свои ръце инак както е тръгнало до десетина години няма да остане никой в кочината на Борисов освем бандити и ц.....ни
  • 51 предлагам

    3 0 Отговор
    Да се разруши всичко построено през времето на "престъпния режим", като се започне от президентството,мин.съвет,Козлодуй,заводи язовири и се стигне до последната хубава селска къща.Защото са построени от престъпници/комунисти/.Ще останат само моловете,в които има БАНАНИ.защото маймуните без БАНАНИ не могат да живеят.Забравих.Трябва също да се избият и 930 000 партийци/толкова бяха преди 1989 г./ и членовете на техните семейства.То май нищо няма да остане.И по-добре,защото докато ние си губим времето да дрънкаме кой фашист и кой комунист, други народи градят бъдеще за себе си и децата си.
  • 52 Распутин

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "бактисъл":

    И къде ти е демокрацията, когато пак комунистите ни управляват?
  • 53 Стоян Михалев

    0 2 Отговор
    Предложение към БСП .Трябва да го кръстят: Паметник на ловеца и веднага ще мине необхванат от закона. По същия начин могат да се кръстят останалите паметници: Паметник На Тошко Електрокарчето , Паметник на Тъпанара , Паметник на Гащника , Паметник на Митко Гестапото , Паметник на Съветската партенка , Паметник на Възродителя, Паметник на Чехословашкия Фен и т.н
  • 54 БЗНС

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "комуниста":

    Той построи 16 република на СъСъСъРъ. Цитат от Академик Велев:
    Македонизцията на Пиринския край от Комунистическия режим е нечувано предателство в световната история. Най-големите нацисти спрямо българския народ са българските комунисти .
  • 55 Димитър Пенев

    1 0 Отговор
    Вижте им само непоръбените тикви и едни още по-непоръбени които им се кланят.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.