17 Септември, 2018 17:00 1 958 16

Белезници за журналисти! Позор за България!

  • димитър стоянов-
  • атила биро

Името на държавата ни, като страна, където се репресират журналисти, вече се завъртя от най-големите издания по света: Асошийтед прес, Ню йорк таймс, Дейли Мейл, топ новина е в Румъния, вълната стигна дори до Тайван

Белезници за журналисти! Позор за България! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Белезниците, които униформените служители на МВР са щракнали посред нощ около ръцете на разследващите журналисти Димитър Стоянов и румънския му колега Атила Биро, ще се окажат огромен проблем за България.

Новината, че в страна член на ЕС, полицията е натръшкала насред полето двама журналисти, с всеки изминат час обикаля света, поставяйки държавата ни в крайно незавидна ситуация.

Откъдето и да се погледне, каквито и обяснения да се дават, това се смята за опасно посегателство не просто срещу свободата на словото, а срещу устоите на демокрацията.

Две са основните проблеми точки в случая – арест на журналисти и разследване за злоупотреба с европейски фондовие.

Скандалът се превръща и в дипломатически проблем за България, тъй като журналистите са освободени от „оковите” на МВР в 5.00 часа сутринта след активната намеса на румънското посолство в София.

Румънският журналист Атила Биро обяви, че ще си търси правата по съдебен път. Но това е най-малката щета, която може да отнесе България.

Името на държавата ни като страна, където се репресират журналисти, вече се завъртя от най-големите издания по света: Асошийтед прес, Ню Йорк таймс, Дейли Мейл, топ новина е в Румъния, вълната стигна дори до Тайван. "Арестуват 2 журналисти, за да скрият далавери на ГЕРБ за милиарди", пише Ню Йорк таймс.

Нелицеприятната за българските власти информация излезе и на сайта на фондация "Кондрад Аденауер"(на немските християндемократи на Меркел - б.а.), партньорската фондация на ГЕРБ, без чиято активна намеса ГЕРБ нямаше да е това, което е сега в момента.

Отзвукът е мащабен, защото двамата журналисти са част от Репортерски проект за борба с организираната престъпност и корупцията, който обединява 40 организации от цял свят. Това им гарантира бърз и глобален достъп до всички източници на информация.

Организацията, за която те работят, представлява мрежа от разследваща журналистика, която се финансира от Американското правителство.

От 2009 година досега разследванията на журналистите от тази мрежа са блокирали сметки за 6 милиарда долара по цял свят!

След техни публикаици са свалени 20 президенти, премиери, шефове на парламенти, предприети са 147 ареста, закрити са 1400 фирми!

И на тази глобална мрежа с огромни средства и влияние българското МВР е сложило белезници!

Не случайно вълната от гневни публикации тръгна американските и канадските медии, а в момента вече навлиза и в европейските.

Името на България ще бъде окачено на таблото като страна с проблемна демокрация, където словото се оковава във вериги!

Ето това ни доведе арогантността, глупостта и непрофесионализма на МВР !

„Стояхме около 1 час закопчани с белезници, а в следващите 3 часа сме били на местопроизшествието, отново задържани, но без белезници, явно бяха установили кои сме... Не знам какви са мотивите на властите да ни задържат – дали е некомпетентност, дали е „чадър”, дали е лоша координация, но беше факт, че ни възпряха да си свършим работата. Попречиха ни да събираме доказателства, които и те не събират. Бяхме възпрени с белезници”. Тези признания на двамата журналисти обикалят света.

В свой репортаж кореспондентката на холандската телевизия обави, че има и дипломатически скандал, тъй като са изнесени документи с колата на румънския консул, който е извел румънския журналист.

В света валят протестни декларации от международни организации. Унищожителна е реакцията на Международни институт за пресата. Това навява на мисълта, че от страна на САЩ ще бъде предприета атака срещу имиджа на България.

През следващата седмица вълната може да придобие размерите на цунами. Защото европейските медии тепърва ще се активират.

Ще има питания в Европарламента, в Еврокомисията, в Съвета на Европа.

А МВР мълчи!

Никой не поема вина! Нещо повече – оттам обявиха, че няма за какво да се извиняват.

Правителството също мълчи!

....

Вместо „успехите” от европредседателството ни, белезниците ще се превърнат във визитната картичка на България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бътлър

    25 5 Отговор
    Милиционери, Сър.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Монтреал

    42 6 Отговор
    Още по-позорното е че в БГ огромното мнозинство от т.нар. журналисти доброволно си слагат белезници в угода на #КОЙ и компания. Народонаселението гледа тъпо и мучи.
  • 4 Коментатор

    19 1 Отговор
    Тъпотия, неграмотност, дивашко милиционерско отношение и презрение към основни правила демонстрира МВР с ареста на журналисти. Кой да знае за особения статут на журналистите, кой го интерисува какви последствия може да има? Явно МВР дотолкова е осакатено, че дори няма чувства за самосъхранение. За съжаление не само това министерство, а цялата държава е в колапс от неспособни и арогантни служители. Изпълнителната власт е основният виновник за това.
  • 5 Усмивката

    6 3 Отговор
    ,,Организацията, за която те работят, представлява мрежа от разследваща журналистика, която се финансира от Американското правителство.”....русоля .Четете какво финансира Америка.И какво Русия
  • 6 Западните Балкани

    13 2 Отговор
    Диктатурата става по-лоша от комунизъма и фашизма. Мизерия, милиони бедни, безкрайно богати партийци впили пипала в народа. И не само ГЕРБ, а и другите партии в НС.
  • 7 Froid

    3 14 Отговор
    Браво на Полицията ! Така се действа със съмнителни лица посред Нощ ! Ако бяха ровили мои чували и бой щеше да има ! Журналистическата Карта Не дава право на Обиск и ровене в чужди вещи !

    Коментиран от #8

  • 8 Plovdiv

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Froid":

    Koгато и ти се озовеш на мястото на журналистите, друга песен ще запееш...
  • 9 ПРОПАГАНДА

    5 4 Отговор
    ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ !!! НАЛИ КУРНИ ?
  • 10 Четете

    1 5 Отговор
    Румънския журналист е внук на министър от правителството на Чаушеску !

    Коментиран от #11

  • 11 Усмивката

    12 1 Отговор

    До коментар #10 от "Четете":

    А пък баба ти е моя втора братовчетка...Лиляна Павлова чия внучка е бе аланколуу
  • 12 Антисоциалист

    3 3 Отговор
    Господа, публикациите досега не показват чие е било "полето", в което са задържани господата' неприкосновени ли са за разлика от другитр граждани журналистите та да не могат да бъдат задържани; има ли нарушения на закона при задържането; кой е поискал (сигнализирал) господата да бъдат задържани и с какви основания; имали са законни онования да бъдат на това нечие поле; дали някой е горил там документи или мръсни хартии; чии са били документите; има ли или няма право този някой да гори документите си. Бивол а? Не, заблуда за биволи... И както се вижда от репликите - биволи има и не в полето...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 бон журн

    2 1 Отговор
    Гледаха Иванчева, публично задържана от същото ОПГ и трупаха сензации. Сега като посегнаха и на техни колеги - изпищяха и оврещяха. Явен двоен стандарт.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.