Last news in Fakti

2 Декември, 2018 13:12 4 096 18

Как да се отървем от просяците?

  • просяк-
  • просяци-
  • просия-
  • бездомници

Ако държа да съм милостив християнин, трябва да излизам поне с десет лева за раздаване. Но ако го направя, не мисля, че просяците ще станат по-щастливи

Как да се отървем от просяците? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Просяците са част от демократичният ни пейзаж. С особена концентрация в центъра на София. Предполагам и в другите градове.

За двеста метра бях спрян няколко пъти от тях. Просеха пари за храна. Никой не ми поиска пари за цигари, за водка или за билет за метро. Трима от тези просяци пушеха. Цената на една кутия цигари е повече от хляба. Но те не седяха на улицата дъвчейки хляб, а пушеха цигари. По пет кинта кутията. Някак гадно ми стана да им давам пари за хляб.

В квартала тактиката е друга. Там има едни римляни, които ходят в строй и въоръжени с криви пръчки ровят в кофите за боклук. Ходят на тумби – мъже, жени, деца... Щом видят самотен минувач, по стар римски обичай римляните пускат децата си като малки свирепи пиранийки да искат пари. Наблюдавал съм ги и в това им действие няма случайност. Ако минувачът е мъж в силите си почти не го закачат. Дай-няма-чао. Ако минувачите са групичка, която е очевидно заедно – също. Но какво става ако е самотна жена, не дай боже с количка с дете или по-възрастна. Олеле-малеле... Нахвърлят се тези ми дечурлига като камикадзета. Започват да висят по ръцете, да дърпат палтата. Да реват за пари. Все едно не съм в София а някъде в екваториална Африка след гражданска война. И винаги парите са за храна. Ама винаги. И никога тези просяци не приемат, когато им дадеш храна. Ама никога.

Ако държа да съм милостив християнин, трябва да излизам поне с десет лева за раздаване. Но ако го направя, не мисля, че просяците ще станат по-щастливи. Тези мисли ме накараха да направя един мислен експеримент.

Какво би станало, ако просяците започнат да получават пари (нарича се милостиня, но не смятам думата за правилна) от всеки? И в рамките на половин ден съберат, да кажем, по 500 лева. Дали ще престанат да просят, ще си платят тока и ще започнат да си търсят работа на осемчасов работен ден?

Заклевам се, че не! На другия ден пак ще са на улицата и пак ще просят, защото да изкарваш по 500 лева на ден е недостижима надница и за напреднал меринджей.

От тук пътищата са два – или просяците започват да „работят“ по-малко или алчно започват да трупат пари. И в двата случая просенето няма да бъде заменено от друг вид дейност, защото тази работа ще и носи най-добри доходи.

Така просяците стават богатата прослойка в обществото. Първата им работа е да направят така, че да няма как други просяци да започнат да просят. Тоест да държат монопола в просенето. И защото вече имат достатъчно пари създават лоби, което да им защитава интересите. Започват да контролират обществените процеси. Приема се закон за просенето, и задължителното даване на пари на просяците. Както и закон, за невъзможност всеки нов да може да проси. После - просяците се освобождават от данъци. Просяците имат фирми и техните интереси се пазят от закони, адвокати, съдии и полиция. Хората, които са против просяците започват да се преследват по законови начини, защото благодарение на просяците законите са се извратили до такава степен, че са се дехуманизирали. Всяко извращение вече е абсолютно законно и абсолютно легитимно. Всяка изродщина – демократична.

Това започна да звучи познато. Заменете думата просяк с партия и да продължим с експеримента.

Защото всъщност всяка една партия е просяк. Наближат ли избори започна просенето на гласове. Всяка партия реве, че е гладна и разчита на теб, за да оцелее. Бута ти някакви морални обяснения, че като гласуваш за нея ще направиш някакво хипотетично добро и ти самия ще започнеш да живееш по-добре, но те и просяците го разправят абсолютно същото.

А и работите вече така са измислени, че всеки ден твоите пари отиват в партийните сметка. Ей така, да си имат парички да не са гладни. Тези пари не се наричат милостиня, а субсидия.

Та въпросът ми беше: „Как да се отървем от просяците?“

Автор: Емил Йотовски

Източник: OFFNews


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИЦО

    35 2 Отговор
    Може да изкараш човек от калта,но калта от някой хора не!За някой хора мизерията е естествената им среда.
  • 2 Кумчо Вълчо

    8 52 Отговор
    Ако искаш даваш ако не искаш не даваш,толкова е просто . Ама да се правиш на "добър" християнин ,да ги наричаш римляни ,иронията ти е дебелашка.
  • 3 ЧАПРАЗА

    14 5 Отговор
    БОЛИ МЕ К.РА
  • 4 Анонимен

    60 2 Отговор
    Просяците не са проблем. Въпросът е - как да се отървем от циганите?

    Коментиран от #5

  • 5 160

    51 2 Отговор

    До коментар #4 от "Анонимен":

    ТОЧНО ТАКА, ПРОСЯЦИТЕ НЕ СА НИ НИКАКЪВ ПРОБЛЕМ - ТЕ СА ЧАСТ ОТ НАС, АМИ 2-ТА МИЛИОНА РОМСКИ РОЖБИЧКИ КОИТО ОТГЛЕЖДАМЕ И ВЕЧЕ ПОРАСТВАТ СА ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ, А ОТ ТУК НАТАТЪК ТЕХНИЯТ БРОЙ ЩЕ РАСТЕ ЛАВИНООБРАЗНО И ТИ ЩЕ ПОМИТАТ ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ
  • 6 Арис

    5 36 Отговор
    Йотовски , колко си ми простичък ? Жалък и недоучен , функционално неграмотен !!! Брътвежите ти са достойни за презрение - безсмислена словестна пръдня !!!

    Коментиран от #8

  • 7 Иванов

    18 10 Отговор
    Знаете, че ако се задомиш в дом в който се живее с бой и гюрунтии, можеш да избагаш оттам. Обаче има случаи в които бяга собственикът на дома. Ето това се случва в България. На всички дето избягаха им казвам да се сърдят на себе си. Тяхното място е тук, а не там в чужбина. Тук, на улицата и на барикадата на протеста, защото нашата битка на Косово поле се води точно сега!

    Коментиран от #13

  • 8 толерантен

    5 21 Отговор

    До коментар #6 от "Арис":

    Обаче, пък е с претенции. За оригиналност. И с мерак, да раздава акъл.
  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 7 Отговор
    Не се мъчете да мислите какво става с милостинята ви ами си припимнете клошара баи ви добри дето сбираше пари със скъсаните си дрехи от вас и ги носеше на църковната мафия да моди разюздан живот
  • 10 Трепане

    15 1 Отговор
    е решението, до крак, къто първоначелно се изолират в лагери, за ромовете няма място в Родината
  • 11 Край

    19 1 Отговор
    5 дни в Истанбул - нито един просяк, нито един клошар да рови в кофите. Как става това питайте Ердоган. Меркел не знае.
  • 12 гост

    17 1 Отговор
    Повечето просяци са доста по-заможни отколкото хората, които им дават. В наш малък град имаше един сакат с един крак и той обикаляше паркинга на голяма верига, давал съм му, жена ми му е давала даже доста като сума, жал й е и след няколко месеца същия в новините как таксиметрови шофьори го карат безплатно, а той с парите вместо протеза си купил къща, хубава. Друг проси с една ръка, а се оказа, че не е сакат и има и втора зад гърба. Трети проси уж за хляб, а после вади телефона и се отчита на събирач колко е събрал. В София пък поисках да дам да скитник торбичка с топли фалафели, а той се обърна и ми вика: а, храна ли, не, левче, левче.
    Аз затова давам само (основно храна) на хора, които не искат и не са ме питали. Отивам, купувам от магазина и им давам, за да не гладуват, а не да си купуват къщи, коли и да се гаврят с милостивите хора.
  • 13 777

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иванов":

    Кажи на коя дата започва битката?
  • 14 старец

    3 0 Отговор
    Вземи и конфискувай Крадените на Доган и Бойко И НАПРАВИ 15 ПРИЮТА ЗА ТЯХ.
  • 15 куку руку ку

    2 1 Отговор
    Всъшност просията си е един доста добре организиран и разработен бизнес...
  • 16 ЗайоБайо

    1 0 Отговор
    Майка ми искала да купи на един чайче, да се сгрее, че студено, той и вика" Ама аз искам капучино! " Без майтап!
  • 17 Кума Лиса

    0 0 Отговор
    Така наречените "римляни" са си просто роми или циганини! Кой разбрал, разбрал. Когато Софийският Нотариат беше зад Попа, имаше идин просяк който навираше една икона на всеки от чакащите пред Нотариата. А те бяха много. Та , въпросният просяк беше инвалид в количка, сигурно някои си го спомнят. Един късен следобед случайно минавах около гара "Захарна фабрика"и каква бе моята изненада като видях "инвалида" от Нотариата с още един труженик, сгънал количката и тича като заек за да хване влака!?? От тогава не давам и стотинка на цигани. Ако е възрастна българка Да! Дори съм се възмущавал от "занаятчии" от Плод и зеленчук, които за 10 ст правят въпрос на старица видимо със скромни средства. Наругавам го и купувам на жената каквото поиска. А тя поиска само два домата и един банан! Потресох се! И това е нечия май или баба. Разбила се че купик по килограм и от двете и още други неща. Но това езва ли ще направи живота и по лек и щастлив.
  • 18 эвклид

    0 0 Отговор
    Колкото повече правителството открадне, толкова повече просяци. Това е аксиома.