Last news in Fakti

23 Март, 2012 06:03 3 357 1

Двуликият убиец от Тулуза

  • тулуза-
  • убиец-
  • мохамед мера
Двуликият убиец от Тулуза - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Атентаторът от Тулуза е мъртъв - човекът, за когото неговият адвокат твърди, че бил учтив, цивилизован и в никакъв случай фанатик. Истината, както видяхме, е съвсем друга, пише "Дойче Веле". Какво се знае за живота на 24-годишния убиец?

Атентаторът на име Мохамед Мера, 24-годишен французин от алжирски произход, е мъртъв, съобщи френското вътрешно министерство. В продължение на повече от 24 часа той държа френските сили за сигурност в напрежение. Преди да бъде ликвидиран в престрелка с полицията Мера беше признал, че е убил трите еврейски деца и еврейския учител, както и трима войници.

По сведения на вътрешния министър Клод Геан той сам се представил като "муджахедин", принадлежащ към Ал Кайда, който искал да отмъсти за избитите палестински деца и да протестира срещу френското участие във войната в Афганистан. Той изразил дори съжаление, че не успял да убие повече хора.

Преобразяването на Мера

Прокурорът Франсоа Молен заяви, че Мера имал "нетипичен профил на саморадикализирал се атентатор". Той бил на два пъти в Афганистан по собствена инициатива, а не с подкрепата на някоя от известните терористични групировки. Молен каза освен това, че Мера бил задържан през 2010 при улична проверка в Афганистан и предаден на американската армия, която го върнала обратно във Франция.

Първоначалното съобщение, че бил арестуван още през 2007 в Афганистан и след това избягал от затвора, се оказа невярно.

Според адвоката му Кристиан Етелен между 2007 и 2009 Мера излежал 18-месечна присъда във Франция. Етелен заяви, че е бил изненадан от преобразяването на Мера в ислямистки сериен убиец. Младежът бил винаги "учтив", поведението му "меко", изобщо бил "цивилизован" и "ни най-малко фанатичен".

Преди две години обаче той "изведнъж" се радикализирал и заминал за Афганистан, затова отдавна бил следен от френските тайни служби. Вътрешният министър Геан заяви, че Мера бил разпитван във връзка с посещенията му в Афганистан и Пакистан. Брат му и майка му също били под наблюдение.

Разплитането на кълбото

Освен това атентаторът на два пъти кандидатствал неуспешно във френската армия. В Лил той искал да бъде приет в пехотата и издържал всички изпити, но бил отхвърлен заради биографията си. През 2010 се опитал да влезе в Чуждестранния легион в Тулуза, но накрая не се явил на изпитите.

Специалните служби попаднали на следите на Мера чрез интернет. Първата жертва, един войник, и атентаторът установили контакт през някакъв интернет портал. Ставало дума за продажбата на един мотопед - двамата си разменили мейли и си уговорили среща. Електронният адрес на този мейл принадлежал на компютъра, собственост на майката на убиеца. "Оттук тръгна разплитането на кълбото", заяви вътрешният министър Клод Геан.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Едно л...но,направи на маймуни"черните пантери".като са го наблюдава ли от няколко месеца,защо допуснаха убийството на децата...нищо не се наблюдава ли,а отчетоха мероприятия и като
    финал се чудеха какво да направят с някакъв си 22 годишен.ТОВА Е!,къде е комбинацията да го заловят жив......застреляха го като куче след като хвърлиха сълзотворното!Пълни клендаци,та дори и им направиха реклама,че
    са страшни!.....................................................До ВЛАСТ ИМАЩИТЕ не подценявайте О.З.хей младоци И вие СТЕ .......клендачета!
    Терориста трябва на 100% да остане жив.......!ДО МЕН СТОЯЩИЯ
    0.З.от МНО е категоричен,че САРКОЗИ не е издал заповед за ликвидиране!