Last news in Fakti

2 Декември, 2018 19:00 4 886 21

Не ценим дарената ни свобода и затова тя се изроди в свободия

  • николай слатински-
  • управление-
  • система-
  • държавност-
  • власт-
  • правителство

Мишки, мушмуроци, хитряги и разбойничета държат властта

Не ценим дарената ни свобода и затова тя се изроди в свободия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не ценим дарената ни свобода и затова тя се изроди в свободия

Безпрецедентният и безсрамен факт министър да живее в апартамент, който му е даден в разрез с морала, но и със закона (ясно описал какво тук значи конфликт на интереси), сам за себе си е значителна и всъщност трудно измерима щета, нанесена на нравствеността и ценностната система на обществото.

Но аз съществувам в реален свят и съм видял какво ли не за тези 30 години, така че още един безобразен и безпардонен факт трудно може да ме удиви.

Защо политици от висш ранг се държат така разбирам. Не оправдавам поведението им по никакъв начин, но си го обяснявам дори елементарно.

Това, от което ме боли е свързано със спомена за един наш съмишленик в началото на Прехода, чичо Гришата, за който често съм разказвал тук (негова, например, е фразата от 1990 г. - Глас народен, бич Божи).

Чичо Гришата изглеждаше малко завеян, леко изместил центъра, но често говореше стресиращи ме неща. Такива, които после се оказваха истина.

Та той ми бе казал:

От несвободата има нещо по-опасно и то е дарената, харизаната свобода! Защото не се цени и лесно се изражда в свободия. На вас (той така наричаше обществото ни) ви дадоха свободата, харизаха ви демокрацията и трябва много да внимавате в какво ще се превърнат и да не се изродят.

С очите си видях как ние (сиреч обществото) изобщо не ценим дарената ни свобода и затова тя днес се изроди в свободия. Същото е и с демокрацията. Тя ни бе харизана отчасти, отчасти ние, първите лица от първите митинги се преборихме за нея заедно с големи маси обикновени хора и направихме имена и биографии с енергията на тези големи маси обикновени хора, като правило за тяхна сметка и върху техен гръб. Но така или иначе, допринесохме значително за това да живеем при демокрация.
Днес обаче властта се държи само и единствено от такива, които получиха демокрацията на тепсия. Те някога бяха или мишки и мушмуроци, или пасивни и страхливци, или блато и тиня, или хитряги и прагматици, или бандитчета и разбойничета, или сиви и безцветни. И други всякакви бяха, като общото им бе само едно - пет пари не даваха за демокрацията, пръста си не мръднаха заради нея, нито искаха да знаят какви са нейните съкровени ценности, нито им пукаше за нейните сакрални принципи.
Изчакаха търпеливо да минат всичките води на демокрацията - ентусиазираната, съзидателната, бурната, противоречивата, разочароващата, мътната, неизвестно докъде водещата, тази на тъжната равносметка и още няколко води, за да дойде мочурясалата вода на застоя, наричан кой знае защо стабилност...

Това беше тяхната вода, настъпи техният час. И те изплуваха като пяна отгоре.

За тях свободата е дъвка за балончета, сантиментално и инфантилно надувани до "пльооок!" от наивници. За тях демокрацията е начин да печелят от нея много и без риск, чрез обществени поръчки и еврофондове. Докато може с имитация на свобода и формална демокрация за да правят това, което правят, те ще поддържат видимостта на свобода и привидността на демокрация. После, ако се наложи, ще обърнат другия край.

Но дълбоко в себе си, като ценности и принципи, като морал и нравственост, на тях свободата и демокрацията са им напълно безразлични. За тях те нехаят, защото ги получиха абсолютно наготово, напълно даром и изцяло харизани. Те не са направили нищо за тях и няма да направят, тъй като не са будали и наивници.

Ето защо не им пука какви дългосрочни последици има от техните действия. Те са тук и сега и жънат и вършеят, защото мандат три следващи поколения храни. Много важно как ще се отрази това, което правят, на свободата и демокрацията. Много важно какви щети нанасят и на свободата, и на демокрацията. Много важно, ако утре, например, всички политици отиват в политиката, за да им харижат апартамент прогимназия, за да ударят кьоравото, за да съберат парсата, за да обезпечат и правнуците си. Много важно какво ще стане с България.

На онези, на които не им пука за ценностите на свободата и за принципите на демокрацията, на тях не им пука и за България.

Иначе преди да направят каквото и да било, те биха си помислили - а как то ще се отрази на България?

Те не си го помислят, защото не са глупаци и понеже не искат да пропуснат златния шанс.
Те не ценят нищо, което са получили даром, което им е било харизано. те ценят само това, което са успели да спечелят сами и да натрупат благодарение на себе си, на своята ловкост и сръчност, на своята пресметливост и прагматичност. Само то може да се сложи на сметка и инвестира в недвижимо и движимо имущество. А свободата и демокрацията - тях нито можеш да ги капитализираш, нито можеш да живееш от лихвите им, нито може да ги влагаш в съмнителни удоволствия, нито можеш с тях да си купиш нещо, че дори не можеш да ги намажеш и наръсиш на филия - като с мас и червен пипер...

Автор: Николай Слатински


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дарена свобода?

    17 27 Отговор
    Двойна лъжа! Няма свобода ! Кой дарява свобода?! Пълни глупости, объркан човек
  • 2 ЗЕВС

    23 9 Отговор
    „Железният закон на олигархията“ е неизбежен и необходим за съществуването на дадено общество. Той елиминира демократичното управление. Всяка една структура, независимо каква е тя, има нужда от ограничен по бройки състав, който да управлява другите, образувайки класата на малцинството- олигархия. От това следва, че демократичния модел и замисъл като такъв е невъзможен за приложение.
  • 3 Свобода?!

    40 4 Отговор
    Каква свободима имаме по-точно? Нямаме думата, МВР ни тероризира, данъци.. европейски, а заплати като в държа от 9тия свят, кой в Европа работа за 300-400 евро?! А хората, които взимат минималната заплата от 250евро?! А баба ми, която цял живот е работил как да живее със 115 евро пенсия и лекарства за 200 евро?! Кой плаща гражданска 200 евро при минимална заплата 250евро?! А хората, които пътуваме по 60-70км до работа и имаме деца?!
  • 4 среднощен

    27 0 Отговор
    В политическия живот няма "дарена свобода"..!? Има - причини и следствия, желание за материално благополучие и механизми за постигане на доминация над другите...! Осъзнатият, носещ отговорност за своите постъпки член на обществото, много добре разбира думите на Иисус Христос към евреите - "... отдайте, прочие, кесаревото кесарю и божието Богу.."!? Колкото по-бездуховено става обществото, толкова по-цинични ще бъдат и лидерите му..!!

    Коментиран от #5

  • 5 среднощен

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    ...Колкото по-бездуховно става обществото...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе

    21 1 Отговор
    Дрън-дрън яриина!Свободата и демокрацията ни била дарена,та поради тази причина сме я изродили в сЛободия!Първо господине ако се абстрахирате от дефиницията на тези понятия/свобода,демокрация/ ще се убедите,че такова чудо в Б-я е нямало !Нямаше приватизация,нямаше икономическа реформа,нямаше здравна такава,нямаше интеграция на циганите ,нямаше и свобода на словото!Има само кражба в най-чист вид!Прав сте обаче ,че мишки, мушмуроци, хитряги и разбойничета държат властта,но не казвате,че от началото на “прехода",властта се е държала винаги ии само от тях,може би щото други няма в цялата държава!Крадци,мошеници и тарикати,-от такива се обитава тази територия!Направете паралел с една Полша,Унгария,Чехия,...и там подарена им бе свободата и демокрацията,а ги оползотвориха максимално!Защото не само крадци живеят там,за разлика от тук!
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 7 Отговор
    Образование: Висше образование - механика - Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, Факултет по математика и механика, 1975-1979 г. Доктор по математика (Кандидат на математическите науки), Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, 1982-1986 г., Механика на непрекъснатите среди, дисертация "Някои вискознопластически течения на намагнитващите се среди" Доцент по международна и национална сигурност – 2002 г. Професор по международна и национална сигурност – 2012 г. ..............................................Ама разбира се, че СЛАТИНСКИ не е МУРЗИЛКА!!!

    Коментиран от #9

  • 9 среднощен

    9 4 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Вашият коментар е много добър пример за показване на причинно следствените връзки в политиката..!? Стига изнесените факти да са коректни..!?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    Русия активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\"
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 14 Отговор

    До коментар #9 от "среднощен":

    .........единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тръмп

    4 4 Отговор
    Свиленски трябва да срещне Огледало,за да види трагикомичната си дебилска същност!!!:):));):)
  • 14 Иво

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    до " Империалист " - мисля, че не си прав за Горбачов . Според мен историята беше друга - СССР просто нямаше вече накъде ! Пълна икономическа разруха, провал на идеологията, срив на ВСИЧКО ! Трябваше или да се натисне копчето, или да се направи така, че да сме благодарни на г-н Рейгън ! И до някъде на Буш - старши. Та нещата не са подарени, просто от безизходица партийните лидери са действали така ! Все пак е по- добре да си милионер / а после и милиардер / , отколкото да затриеш човечеството / и себе си в случая / ! Не, че не може и сега да стане, като гледам, ама все пак - глътка въздух - а и за дообмисляне на вечните мераци от страна на въпросната държава . Дано пък някога поизтрезнеят?!
  • 15 Няма да стане чудеса

    10 1 Отговор
    Данъци от всякъде. Лихви от всякъде. Сметки от всякъде. Сам човек с 500лв ко се прави как се живее. Как се плаща. Как се живее. Каква свобода имаш. Ти си на улицата мръсен , гладен умирайки като мръсно куче и никой не ти обръща внимание. Каква свобода имаш.
  • 16 Демократ

    3 2 Отговор
    Слатински е прав. Оттървахме се от тоталитаризма благодарение на независещи от нас обстоятелства - на готово. За управляващите от тогава до днес демокрацията беше невероятен шанс да грабят кой колкото може безнаказано така я разбираха. Големия процент граждани не знаеха какво точно е демокрацията и не бяха готови да я бранят. Ето защо за едни тези години са златни времена, а за други най мрачните и мизерни години. Какво правят развитите демокрации? При най малката индикация за нарушаване на основните принципи на дмокрацията (Свобода на словото и печата, разделение на властите, равенство пред закона, независима съдебна система, честни и свободни избори и др.) се вдигат и унищожават в зародиш врага на демокрацията затова при тях няма абсурди и няма докарани до отчаяние мизерстващи граждани.
  • 17 Демократ

    1 5 Отговор
    Преди да напишете поредната глупост не е лошо да помислите. Първо, заплатите ги определя работодателят, т.е. :
    1.Частникът, за който работите и той ви заплаща след като реализира продукцията си. Помислете си, ако не я реализира;
    2. Общината за общинската администрация;
    3. Държавата за държавната администрация.
    Държавата с преговори със синдикати и работодатели определя минималната работна заплата.
    По т.2 и т.3 заплатите са от нашуте данъци.
  • 18 Българин

    3 0 Отговор
    Слатински е абсолютно прав, за съжаление истината е особено болезнена в това отношение. Тъжно и обидно е за обикновения българин това което се случва в страната ни. Там където няма морал, всъщност няма нищо, без значине за какво иде реч- апартамет, услуга ,назначение или каквото и да било.Всъщност проблемът на нашите младоци управленци е ,че в лакомията си не знаят кога и къде да спрат, пък после следва задавяне поради интелектуална немощ да преглътнат.
  • 19 Поздравявам ЧЕСТНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ

    4 0 Отговор
    Вижте каде са честните хора в БГ, ???
    Има ги , ама са избутани извън играта, и не ги допускат на предната редица.
    Властта държи всички кадърни и честни хора далече от ефира , и винаги може да натресе някава лъжа в последна секунда и той да докаже че няма сестра.
    А керванът или влакът е изпуснат ....
  • 20 Поздравявам ЧЕСТНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ

    0 0 Отговор
    Вижте каде са честните хора в БГ, ???
    Има ги , ама са избутани извън играта, и не ги допускат на предната редица.
    Властта държи всички кадърни и честни хора далече от ефира , и винаги може да натресе някава лъжа в последна секунда и той да докаже че няма сестра.
    А керванът или влакът е изпуснат ....
  • 21 Делчо

    1 0 Отговор
    демокрацията ха ха