Last news in Fakti

25 Февруари, 2019 16:00 5 589 38

Нахлуването на СССР в Афганистан: Раната, която не зараства

  • ссср-
  • афганистан-
  • талибани

Преди 40 г. съветски войски нахлуха в Афганистан. След 10-годишна брутална война те се изтеглиха, без да са постигнали победа

Нахлуването на СССР в Афганистан: Раната, която не зараства - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На уличен щанд в Кабул клиент разглежда филми на DVD. Всичките са пиратски копия. Най-много се търсят обаче филми за последния просъветски президент на Афганистан Мохамед Наджибула. Днес той е почитан не толкова като социалист, колкото като патриот и модернизатор. Слабостта на афганистанците към него обаче преминава през призмата на десетгодишната съветска окупация, приключила през 1989 година.

Продавачът на щанда Абдул Хусее се гордее с познанията си по руски. През 80-те години на миналия ХХ в. той е следвал в Съветския съюз и до днес има приятели в Русия. "Навремето всичко беше регламентирано, цените бяха държавно регулирани, нямаше корупция, държавните служители бяха неподкупни, а стипендиите се раздаваха според постиженията, а не с връзки", казва той.

Навремето следването било привилегия само на малка висша прослойка, а руснаците променили това положение - следването станало възможно и за хора с по-ниски възможности. Освен това те организирали обучения за офицери, полицаи и държавни служители, строяли фабрики и улици, жилища и училища.

Различните спомени

Дипломатът Андрей Аветисян е бил изпратен в Афганистан, където по-късно става посланик в Кабул. "Градът беше спокоен и зелен, хората се разхождаха, правеха си пикници в парковете, нямаше грозни, сиви стени. В Кабул изобщо не се усещаше нищо от войната, животът си течеше нормално", уверява той.

И до днес в Кабул много сгради свидетелстват за ангажимента на Москва: един голям хлебозавод, снабдяващ с хляб държавните учреждения и болниците, политехническото училище, панелните жилищни сгради, където в съседство живеели съветските функционери и афганистански държавни служители. Панелните жилища с централно отопление и течаща вода се ценят високо и до днес.

За разлика от западните дипломати, специалисти и хуманитарни работници, съветските инструктори не са били настанени в изолирани райони, били в постоянен контакт с местните жители. Повечето обикновени съветски войници произхождали от селски семейства, както и афганистанските. И докато в градовете руснаците допринасят за тяхното развитие, извън тях те водят една брутална война срещу бунтовниците муджахидини, в която прилагат тактиката на изгорената земя без да щадят цивилното население.

Жител на малко селище в провинция Хелманд си спомня как съветските части бомбардирали неговото село по време на една сватба. При нападението загинала булката. "Съветите използваха напалм и нервнопаралитичен газ, залагаха опасни капани - малки мини бяха маскирани като детски играчки, унищожаваха села, стада и ниви. Но не успяха да победят съпротивата", казва той.

Една трета от общо 16 милиона афганистанци търси спасение в Пакистан и Иран. През 10-годишната съветска окупация загиват до два милиона цивилни. За сравнение: от началото на западната интервенция през 2001 година са загинали 30 хиляди цивилни афганистанци.

Войната вчера и днес

И сега, както навремето, войната си остава вътрешноафганистански конфликт между селското население, което се опълчва на социалната промяна, и градовете, които искат модернизация. В университета в Кабул отново има много студенти, които следват руска филология. Ръководителят на катедрата Милад Кучай съжалява, че руският език не е световен език. Той е създал катедрата и дори е издействал стипендии за летни курсове в Русия.

Андрей Аветисян смята, че Русия си е извлякла поуки от окупацията и безславното си изтегляне от Афганистан. "Не бих го нарекъл синдром, а по-скоро важен урок, който научихме от тази война. Мисля, че Русия повече никога не би изпратила свои войници да воюват в Афганистан - под никакъв предлог."

Това обаче не е и необходимо, тъй като западните съюзници осигуряват едно равновесие на силите, което не позволява страната да затъне в тотален хаос. От тази патова ситуация печели и Русия, защото ако западната коалиция се изтегли от Афганистан, това ще дестабилизира целия регион и ще застраши също и руските интереси. Русия е заинтересована не само от това да бъде пресечена контрабандата на наркотици, а и да бъдат спрени ислямските екстремисти. Москва обаче не казва това в прав текст.

"Съкращаването наполовина на американските войски би било стъпка в правилната посока", коментира непотвърдената все още официално новина говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Русия иска да бъде вземана насериозно

Москва предприема обаче и собствени мирни инициативи в региона и се ангажира с подкрепа за различните сили в Афганистан. Външният министър Сергей Лавров дори наскоро се снима с талибански лидери, изразявайки по този начин пренебрежението на Москва към правителството в Кабул, което обаче Москва подпомага с пари и оръжия, също както и милициите в Северен Афганистан, воюващи с фундаменталистите. Русия не се опасява от възможно връщане на талибаните на власт, тъй като тя не ги разглежда като риск за себе си и за региона. По-скоро Москва е загрижена да не установят господство в региона джихадистите от "Ислямска държава".

За правителството на Путин обаче залогът е по-висок от само постигането на стабилност в Централна Азия: ангажиментът на Москва в Афганистан трябва да покаже на света, че Русия се завръща на международната сцена като играч, с който всички трябва да се съобразяват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    17 54 Отговор
    Поредният агресивен акт на Русия спрямо съсед!

    Коментиран от #3, #6

  • 2 младият келеш

    17 2 Отговор
    И сЯ кои кривите,кой правите?
  • 3 Emo1

    73 16 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Отново лъжа. Руснаците тогава са помолени и поканени от легитимното тогава правителство на Афганистан за да помогнат със справянето на неконтролируемите муджахидини.

    Коментиран от #5, #36

  • 4 Хисторик

    70 8 Отговор
    Що за измислици?Войските СССР влизат в Афганистан по молба на Афганското правителство тогава за да защитят свецката вкаст в Кабул от талибаните! Кой е спечелил някога изобщо партизанска война? Руснаците са се били по селата и планините с талибаните и техните сподвижници които бяха въоръжавани от САЩ!!! Историятае същата калто сега в Сириря с разликата че терена в Афганистан е в пъти по-труден.

    Коментиран от #37

  • 5 Хисторик

    29 7 Отговор

    До коментар #3 от "Emo1":

    Повечето не знаят историята на Афганскат война, обаче взима отношение и коментират профанска работа!!!
  • 6 Borislav Popov

    56 9 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Русия 10 години там и построява голяма част от инфраструктурата - краварите 18 години там и само развалини !!! Краварите спечелиха ли войната ? Искат ли да бягат от там ? Преговаряха ли с талибаните ? И за последно - какво търсят на 6 хиляди километра от обора ? Дипломата на Обама ?

    Коментиран от #10

  • 7 не така

    36 7 Отговор
    А за американското нахлуване, кога ще пишете? За създаването на талибанското движение и въоръжаването му от американските служби?
  • 8 Инкогнито

    39 5 Отговор
    Истината е че САЩ искат ит Кабул да разрешат военни бази в Афганистан, Кабул е про- руски настроен и им отказва, тогава започват историите с талибаните и моджихдините познат сценарий от Либия и Сирия!
  • 9 МДААА...

    42 6 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ПОСТРОИЛИ ХЛЕБОЗАВОД А КРАВЯРИТЕ ВЕЧЕ СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ТАМ И ЕДНА ДЪСКА НЕ СЪ СКОВАЛИ....
  • 10 Излъган

    31 4 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Не, не търсят дипломата на Обама! Там са поради една много проста причина и тя е икономическа - производството на наркотици. По официална информация от чужди медии, след свалянето на талибаните и идването на американците, производството на маково семе се е увеличило няколко пъти. Затова са там, не че им пука за мира в държава на 6000 км от Америка.

    Коментиран от #14

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ТОЧКАТА

    22 2 Отговор

    До коментар #10 от "Излъган":

    На сайта на СЗО го имаше /сега не знам/ годишно производство на наркотици по страни....И ачик,ачик показваше как по време на талибаните НЯМА ПРОИЗВОДСТВО...После атентати,терооооор,война срещу тероооора и наркотиците си тръгнаха пак....И разбира се ВЕДНАГА почна ,,борбата ,,срещу тях...
  • 15 Начо

    7 38 Отговор
    Афганските овчари с ръчно направени оръжия биха червената армия и сесерето се разпадна

    Коментиран от #30

  • 16 Димитър

    33 5 Отговор
    Има си хас гнойче дойче да пропусне годишнина свързана с Русия. Интересно само защо пропусна годишнината от бомбардировките в Дрезден?
  • 17 ТОЧКАТА

    35 6 Отговор
    Разликата между Русия и САЩ се вижда в предната част на статията и филма,,войната на Чарли,,....Руснаците строят ,помагат ,отварят училища....Конгресменът Чарли Уйнстън се ядосва на руснаците и поема борба/която хич не е трудна!/ да дава пари на муджихидините.От 5 милиона стига до 1 милиард долара за оръжие.Победа ,руснаците се изтеглят и той иска 1 милион да РЕМОНТИРАТ УЧИЛИЩА!!!.....И МУ ОТКАЗВАТ!!!!Това е америчка щедрост....То и за Венецуела е такава....

    Коментиран от #21

  • 18 Реалист1

    5 8 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Не вярвай на всичко което гледаш. Защото си с тъмни очила и промит мозък. Нищо лично, само трябва да се чете

    Коментиран от #19

  • 19 Borislav Popov

    5 9 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист1":

    Направи си една шапка от алуминиево фолио. В краен случай може и една подходяща тенджера . И не я сваляй от главата .
  • 20 Бъз

    3 3 Отговор
    Защо не оставите авганците да поставят оценки ? На друг Руснаци и Американци не може да се разчита тъй като са заинтересована страна.
  • 21 Гостъ

    3 16 Отговор

    До коментар #17 от "ТОЧКАТА":

    Публикувано във факти.бг: "Съветите използваха напалм и нервнопаралитичен газ, залагаха опасни капани - малки мини бяха маскирани като детски играчки, унищожаваха села, стада и ниви. Но не успяха да победят съпротивата"....Мдааа....руската помощ!

    Коментиран от #22

  • 22 Сибирь

    5 4 Отговор

    До коментар #21 от "Гостъ":

    Защо лъжеш? Не тели е срам?!
  • 23 Сибирь

    17 3 Отговор
    Въобще СССР влезе за да спре радикализацията на мюсюлманите,извършвана с пари на фащ и саудитите. И успя да я задържи 10 г. За което всички трябва да благодарим на момчетата отдали живота си . Защото тия процеси текат сега и у нас .
  • 24 щирилиц

    5 17 Отговор
    Голям бой ядоха руснаците Талибаните ги направиха на кайма Жива сила и техника танкове вертолети леш Накрая народа взе да се надига от недоволство и се изтеглиха от Афганистан

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 бравос бе

    13 3 Отговор

    До коментар #24 от "щирилиц":

    ти това го разбра като гледа Рамбо ли?Или тогава не си бил роден още....
  • 27 баба попадия

    4 11 Отговор
    два милиона цивилни жертви???!!! Няма по хуманна държава от русия
  • 28 стоян георгиев

    4 7 Отговор
    от 16 милиона два милиона избити и 5 милиона избягали.явно бая училища и блокове са построили!!!!смях!!!

    Коментиран от #34

  • 29 Жечко

    5 2 Отговор
    Глупости на търкалета! За тва в момента авганистанците заедно с Карзай който бе поставен от САЩ търсят помоща на Русия и заявяват че американците са окупатори , сиреч и българчетата! Големи глупости пишете! Няма да е лошо да поручите историята и не само какво са лъжели Радио Свободна Европа, Гласът на Америка и там другите! Има официална покана за военна помощ от Авганистан! На туй отгоре по времето на СССР там доста се е модернизирала държавата! А сега основон произвеждат опиум нали така?
  • 30 Жечко

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Начо":

    Начеее точно така бате! Великите талибани с ръчно направените пушки! Ехоооо??
    Обучени и въоржени от САЩ!
    После май забравяме от къде е тръгнал Бен Ладен???
    А сега е най интересното че Карзай и талибаните дето до оня ден гърмяха по руснаците искат помощ от Путин!!!

    Коментиран от #33

  • 31 Факт

    4 0 Отговор
    У нас без война загинаха милиони!
  • 32 Жечко

    6 3 Отговор
    Тия дни имаше изказвания на Карзай президента на Авганистан който заяви че САЩ са окупатори и не са желани в родината му!
    Същото казват военните!
    Само да припомним че либийски генерали през 2018г. потърсиха руска помощ за справяне с гражданската война в Либия! Фактиии, Фактиии ай стига с пропагандата!

    Коментиран от #35

  • 33 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Жечко":

    жечко помощ от путин искат само умни хора като теб.не надценяваи талибаните.смях!а и не ги бъркаи с муджихидините.малки но съществени грешчици правиш.
  • 34 ариец

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "стоян георгиев":

    Ако това е толкова смешно за теб,то искам да ти уточня - самоубийствените атентати са дело на местни,а целта им е да пропъдят другите местни,в името на религията,която им го позволява,а цивилните жертви добре знаещ 2/3 са жертви точно на тези атентати! как може някой да знае кой побеснял къде ще се взриви в коя навалица да изпотрепе 100-тина невинни? Няма разузнаване,което да ги хване такива на 100 процента,дори и 60 се смята за някакъв успех!
  • 35 ариец

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Жечко":

    Това са фактите,абсолютно си прав! Само да те допълня,че навсякъде американците искат да се месят и всичката информация да минава през тях,и те да подреждат нещата без нищо да възстановяват и да всяват усещането,че нещо все не е наред и никога не може да стане наред! Затова и в Афганистан и в Либия се чудят как да ги отпратят,но те здраво са се окопали!
  • 36 123

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Emo1":

    Какво легитимно правителство!? Това е правителството на близката до СССР Народодемократична партия на Афганистан т.е. комунистическата им партия, която идва на власт след преврат - т.нар. Априлска революция. Та близките до СССР афгански комунисти викат СССР на помощ. Правителството на президента Мохамед Дауд Кан е свалено насилствено в ранните часове на 27 април 1978 г., когато военни части, верни на военното крило на НДП, щурмуват двореца в сърцето на Кабул.
  • 37 123

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хисторик":

    Публикувано във факти.бг: Какво легитимно правителство!? Това е правителството на близката до СССР Народодемократична партия на Афганистан т.е. комунистическата им партия, която идва на власт след преврат - т.нар. Априлска революция. Та близките до СССР афгански комунисти викат СССР на помощ. Правителството на президента Мохамед Дауд Кан е свалено насилствено в ранните часове на 27 април 1978 г., когато военни части, верни на военното крило на НДП, щурмуват двореца в сърцето на Кабул.
  • 38 МАНГАЛ

    0 1 Отговор
    АФГАНИСТАНСКИЯ НАРОД Е НЕПРЕКЛОНЕН НЕ МОГАТ ДА ГО ПРЕЧУПЯТ ЩЕ СЕ БИЯТ ДО ПОСЛЕДНИЯ ВОИНИК И НЯМА ДА ОТСТЪПЯТ