Last news in Fakti

27 Февруари, 2019 13:00 7 775 26

Когато има проблем: Чеченците звънят на роднини, не в полицията

  • германия-
  • чеченци-
  • престъпност

Откъде се взеха толкова много чеченци около Берлин? И защо, когато възникне проблем, тези хора не звънят в полицията, а на свои близки и познати?

Когато има проблем: Чеченците звънят на роднини, не в полицията - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Репортаж на Владимир Есипов от Бранденбург за „Дойче веле“

В горска местност, на около 40 километра северно от германската столица, се намира едно от общежитията за чужденци, които кандидатстват за убежище в Германия. Входната врата на триетажната жълта сграда е заключена, тя се отваря само с магнитна карта, а посетителите задължително трябва да се регистрират на рецепцията. На стените са поставени табла с указания за вътрешния ред. Там e и паролата за безжичния и безплатен интернет, инсталиран неотдавна.

Семейството вместо полицията

Гудермес Умар е един от обитателите на общежитието. 50-годишният мъж живее в Германия от 5 години, а от една година е настанен тук. Той не желае да публикуваме негови снимки, нито пък да ни разкаже какви са причините, накарали го да избяга от Чечения. Той просто не иска да създава проблеми на роднините си в Грозни. Гудермес Умар не желае да говори и за миналото си - казва само, че е работил 20 години в полицията, където е усвоил изкуството на ръкопашния бой. Тези негови умения всъщност се оказват много полезни. Преди известно време например във влака на връщане от Берлин двама души с къси коси, с кубинки и татуировки по ръцете го нападнали, след като той казал нещо на руски език. Спречкването, което започнало във влака, продължило и на перона, където дошла полиция и задържала участниците в свадата. Умар уверява, че се опитва да избягва конфликтите, но винаги е готов да се защити.

Умар живее с 370 евро на месец. Казва, че няма никаква представа още колко ще се забави решението по молбата му за убежище. Но е убеден, че няма никакво намерение да се връща в Чечения. В провинция Бранденбург има стотици, ако не и хиляди други чеченци с подобна съдба, казва той.

По данни на вътрешното министерство на Бранденбург, в тази федерална провинция живеят 9700 граждани на Руската федерация. Но тъй като германските власти не отбелязват от кой район точно е лицето (макар в паспортите да е отбелязано месторождението и мястото, където е издаден съответният паспорт), днес никой не знае колко точно са чеченците - включително и министърът на вътрешните работи на Бранденбург Карл-Хайнц Шрьотер.

В интервю за „Дойче веле“ министърът признава, че властите и полицията невинаги успяват да предотвратят честите битови конфликти, които възникват между чеченци и други бежански групи от общежитията. Една от отличителните черти на чеченците е това, че те много бързо мобилизират други чеченци от други райони, потвърждава Шрьотер. И още: "Чеченците винаги налагат своята представа за справедливост - още преди пристигането на полицията", добавя министърът.

В ситуациите, при които германците обикновено се обръщат за помощ към полицията, чеченците звънят по телефона на роднини и приятели - това правило бе потвърдено от всички чеченци, с които разговаря нашият екип. Очевидно чеченците се доверяват повече на семейството, отколкото на правоохранителните органи.

А защо в Бранденбург има толкова много чеченци?

Карл-Хайнц Шрьотер обяснява, че по време на бежанската вълна между 2015 и 2017 година в Бранденбург са били изпращани особено много граждани на Руската федерация - по силата на критерия за по-ефективно използване на контингента от преводачи в съответната провинция. След време обаче станало ясно, че концентрацията на хора от дадена държава на едно място може да създаде проблеми. Тогава концепцията е била променена и властите са започнали да разпределят руските граждани и към други федерални провинции.

Вътрешният министър на Бранденбург признава, че властите имат още много работа, докато успеят да убедят чеченските преселници, че в една правова държава като Германия полицията е приятел, а не враг на гражданите. А също и в това, че битовите конфликти в тази страна се решават не така, както са свикнали хората, идващи от Северен Кавказ.

Гражданите на Чечения обаче се опитват да се справят сами с конфликтните ситуации. В Берлин е създаден Съвет на чеченските старейшини, който се опитва да помага при решаването на проблем с чеченска връзка. И оттам потвърждават, че при конфликт чеченците се обръщат към роднините и приятелите, а не към полицията. Координатор на съвета е мъж на име Магомет. Пред ДВ той казва, че помощ от правоохранителните органи се търси само в случаите, когато даден конфликт не може да бъде решен със собствени сили, т.е. от Съвета на старейшините.

Според Ахмед Докудаев, представляващ Съвета на чеченските старейшини в Европа, за успешната интеграция на чеченците са необходими две неща: много разяснителна работа и създаването на културни центрове. "За да разрушим негативните стереотипи, трябва да се общува повече с тези хора", казва той. В Берлин вече се работи за откриването на първия такъв социален и културен център.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ПЕЕВ

    56 0 Отговор
    ЦИГАНИТЕ СА СЪС СЪЩАТА ТАКТИКА.КАТО ИМАТ РАЗПРАВИЯ ВИКАТ ЦЕЛИЯ КАТУН НА ПОМОЩ.
  • 4 mediator37

    41 5 Отговор
    Чеченците са доста сериозни мюсюлмански чукундури, които заформят етнически банди.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    9 6 Отговор
    ДЕТО е текла - пак ще тече !
  • 7 Чеченците са МЪЖЕ !

    21 14 Отговор
    И знаят що е Гордост, Родина, РОД , Вяра и Достойнство ! А България е ТРУП и кочина !

    Коментиран от #23

  • 8 Бадева СССР напусна ГДР

    14 9 Отговор
    337 хилядна армия , 5700 танка Т 80 само в ГДР. А в Източна Европа общо 7, 500 танка и ПОЛОВИН МИЛИОН ВОЙСКА ! СССР е законен владетел на тези територии на основание на ПОБЕДАТА над онези които навлязъха в неговата страна !

    Коментиран от #21

  • 9 Справедлив

    30 2 Отговор
    Чакайте сега--нали точно Запада обяви чеченците за борци за свобода когато имаше война там.И при двете кампании,Запада пищеше,че тези брадатковци са много човечни и не се спазват правата им.Започнаха да им дават политическо убежище-без да се интересуват че са радикални джихадисти.Руснаците се вьзползваха от това-едни от тях унищожиха а другите избягаха на Запад при благоволителите си...Е защо сега пищят ???

    Коментиран от #12, #17

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МОЛОДЦЪI КРАСАВЦИ !

    10 9 Отговор
    Е те това са МЪЖЕ ! СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР ! Трябва да ги поканим да дойдат у нас със Нощните Вълци !

    Коментиран от #22

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ЕВРОПА ТРАБВАШЕ ДА ПЛАЩА РЕПАРАЦИИ

    9 7 Отговор
    А РУСИЯ ПРОСТИ и се прибра у дома с надежда че ще ОЦЕНЯТ ! ЗМИЯТА има само едно лечение - ГЛАВАТА ! СЛАВА РОССИИ !
  • 14 ЕВРОПА не заплати и една стотинка

    9 7 Отговор
    За разрухата и жертвите в СССР ! Но ще !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 БЪЛГАРИЯ Е КОЧИНАТА на ЕС !

    8 4 Отговор
    Анални, орално и хомо ......
  • 17 Грешен си Ганчо !

    10 9 Отговор

    До коментар #9 от "Справедлив":

    Иди и им кажи нещо против РУСИЯ ! И ще разбереш, че за тях РУСИЯ Е СВАТА и там с мръсни ръце не се пипа ! Тежкото минало, те си го знаят, но РУСИЯ СВЯТО ПАЗЯТ ! ГОРДЕЯТ СЕ С ТОВА И ИМАТ ЗАЩО ! А ти си от България, която като споменеш името и навън, правят крачка назад и се усмихват криво и съжаление !

    Коментиран от #20, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Николенко

    8 9 Отговор
    А, какво дирят в гнилите капиталистически страни !? Нали в Русия много хубаво !? ДГД пияната нация .
  • 20 гост

    5 10 Отговор

    До коментар #17 от "Грешен си Ганчо !":

    Нещо си се объркал !!! Свята за тях е Чечня , а не Русия и единственото за което мечтаят е да я видят независима от кочината !! И са в чужбина именно заради личния гъзолизец на Путя Кадиров , но и това скоро ще има край !!!

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ...

    12 4 Отговор

    До коментар #7 от "Чеченците са МЪЖЕ !":

    Тия "мъже" няколко десетки години преди 1878 се "подвизават" в днешната територия на България ... Кокошкарството им е бил основният поминък. Maнталитет - цигански, въпреки по-бледия им тен. Безпросветни муслими, които друга следа в историята нито са оставили, нито ще оставят...
  • 24 ...

    10 5 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Муслимската кочина Чечня без значение статута и´ ще си остане муслимска кочина... нефтът е крайна величина...
  • 25 more sokol pije pivo na vardaro

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Грешен си Ганчо !":

    Ще те пребият като куче, но не защото държат на Русия, а защото ще смятат, че се стремиш да ги обидиш лично тях заради руските им паспорти и произход. Чеченците имат много въстания срещу руската власт и единствената причина сега да мируват е в това, че до голяма степен целите им за компактна и чиста от малцинства държава е постигната. Преди Първата чеченска война руснаците бяха навсякъде, по някои оценки над 80% от тогавашното население. Сега са сведени до 1-2%. Дpуг е въпpосът защо сега бягат навън
  • 26 хахахаха

    2 0 Отговор
    Ах, тия германци...Умар Гудермес...Гудермес е град в Чечня. Даже на чеченски не звучи така. Партенки от ниска класа, предназначени за немските тъпоумни бюргери.