Last news in Fakti

4 Март, 2019 13:00 2 451 38

Свободата е като хляба

  • евангелие на йоан-
  • иисус-
  • исус-
  • библия

И ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни

Свободата е като хляба - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Йоан 8:32

Толкова е популярен този стих от Евангелието на Йоан.

Красив, силен, въздействащ дори и извън своя съвременен ситуационен и смислов контекст.

А ето го заедно с предишното изречение:

„Тогава Иисус каза на повярвалите в Него юдеи: Ако пребъдвате в моето учение, наистина сте мои ученици, и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни“.

Само малко преди това едни юдеи го обвиняваха в самозванство.

И все пак, Христос не пусна истината на промоция, за да се хареса на повярвалите в него.

Няма истина на промоция. Истината винаги има условие – ако платим своята цена на ученичество, тогава ще познаем истината. Тогава истината ще ни направи свободни.

Истината и свободата не са даденост. Те са достижение, всеки ден.

И нека завършим с едно библейско прозрение на Радой Ралин:

„Свободата е като хляба.

Всеки ден се замесва,

изпича,

изяжда.

Свободата трябва

всеки ден да е прясна,

топла,

сладка,

достатъчна, за да я споделиш с други.“

Амин!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    2 10 Отговор
    Уромов! Някоя от божийте заповеди_Не си прави Кумири. А какво е кръстът, храмовете. Златно теле за малоумни. И лекарствата Веднага!

    Коментиран от #6

  • 2 Bahti

    1 7 Отговор
    Пиша уромов, да не напиша друго...
  • 3 волен сидеров

    2 3 Отговор
    интерпретации,на кой както му е изгодно.вярата е в сърцето а не в думите ,думите само нараняват по един или друг начин...
  • 4 Bahti

    0 5 Отговор
    И Тупан, не се Иисус а Йешуа. Исус е по преводи.
  • 5 Нееееее ве

    2 8 Отговор
    Исус е човек, а човек не може да бъде Бог или Божи син, защото е смъртен и грешен. Не визирам неговата личност, Исус е бил джентълмен, загинал е за свободата на еврейския народ. Бог си е Бог, Създател, Той няма нужда да слиза на земята за да дава обяснение или да наказва хората. Всеки човек има индивидуален контракт с Бог.
  • 6 Еманоил Драгнев

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    Като познаваш толков добре Божийте Заповеди ,защо не прчетеш още малко Свещеното Писание за да разбереш за Кръста , Църквата и лъжите на протестантите и защо не знаеш ,че обидата е грях!!!!

    Коментиран от #7

  • 7 Bahti

    0 3 Отговор

    До коментар #6 от "Еманоил Драгнев":

    Да ще я прочета Библията пак. А Вие прочетете кумранските ръкописи и евангелие на Юда.

    Коментиран от #31

  • 8 Мини

    4 0 Отговор
    Христос е Истината! И който остане ВЕРЕН на и СЛЕДВА Него и Неговото слово, ще бъде свободен. Преди всичко от греха и смъртта, щото "робът не остава вечно в дома; синът остава вечно"!

    Коментиран от #14

  • 9 666

    1 3 Отговор
    Нещо тежко и зло тежи на съвестта на автора. С толкова много писания се опитва да изкупи греховете си. Съжалявам го, защото още не е осъзнал, че вярата е вътре в сърцето и не се измерва с показност. Дано поне съумее да си изчисти душата си в отреденото му време.

    Коментиран от #18, #19

  • 10 СмотанРа

    0 4 Отговор
    Урумов и да глождш цял живот на един сценарий ще разбереш, че светът се променя той не седи на едно място заради тебе. Колкото и да го пазиш налага се да погледнем в горчивата реалност и да продължим. А идеята за вечен живот не знам кой е къде е намерил но определено е бил учен поне според мен.
  • 11 Урумов

    0 2 Отговор
    И ти ли за пари се продаваш. И ти ли си ГМО ?
  • 12 СмотанРа

    1 1 Отговор
    Аз съм киборг :D
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ГосТ

    1 3 Отговор

    До коментар #8 от "Мини":

    Как може религия пълна с догми и заповеди да проповядва свобода. Тук идва и отговора,ако сте послушни,ще бъдете свободни. Въпрос,как така трябва да се трудим и извоюваме нещо, като трябва единствено да следваме сляпо нечии заповеди без да мислим? Като овце направлявани от пастир.

    Коментиран от #36, #37

  • 15 СмотанРа

    0 3 Отговор
    Не мога вече да разбера от какъв зор пишеш тълкуваш думите на хора които отдавна ги няма. Вместо да оставиш нещата да се развиват според хода на събитията. Не забравях Христос е казал обичайте се, а не разширявайте си халките. Това златарите го правят. Като на някой са му дали сили да променя нещо едва ли са му казали провеняй хората мисля, че светът е за промяна не хората.
  • 16 СмотанРа

    0 0 Отговор
    Урумов просто е деградацията е взела върхова форма е адаптацията е изчезнала безследно.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Не религиозен

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "666":

    Не го съжалявай ! Неговите "грехове" са представени пред Бог и Бог е този, който ще го съди или оправдае. Погрижи се за себе си." Защото в МНОГОТО ГОВОРЕНЕ всички ГРЕШИМ".
  • 19 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "666":

    Греховете НЕ се "ИЗКУПУВАТ" ! Въпросът с тях се решава чрез ПОКАЯНИЕ в сърцето и осъзнаване на злото. БОГ е, който ПРОЩАВА всеки изповядан грях и ни освобождава от него в същия момент. "Ако изповядаме греховете си ТОЙ е верен и правден да ни прости греховете и да ни ОЧИСТИ от всяка неправда" ( Първо съборно послание на Иоан 1:9). Така, че не е необходимо да ги влачиш цял живот като чувал с камъни на гърба си. Едно от нещата, което те прави СВОБОДЕН е да изповядаш греховете си и да знаеш, че Бог ти прощава,

    Коментиран от #20

  • 20 666

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Не религиозен":

    Кажи го това на автора, той се опитва да изкупи греховете си.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "666":

    За разлика от мнозина тук, авторът познава добре Словото на Бог и в своите разсъждения, които публикува се позовава ИМЕННО на това. Не е необходимо нито аз, нито ти, нито който и да е да го съди. Затова ти писах "ПОГРИЖИ СЕ ЗА СЕБЕ СИ". Не размахвай показалец, защото останалите три пръста сочат към теб.

    Коментиран от #23

  • 22 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "666":

    И прочети # 19 още веднъж и помисли. Не ме карай да се чудя...

    Коментиран от #24

  • 23 666

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Не религиозен":

    Духовната посредственост изпъква най-осезаемо в думи като твоите. Казваш да не правя нещо, а в същото време го правиш точно същото нещо спрямо мен. Подобна двойственост е характерна и за автора. Познанието му е на синтактично ниво, с прекалена афишна показност.
  • 24 666

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Не религиозен":

    Нищо не те карам. Ако искаш се чуди, ако искаш недей. Това, че авторът ми дотяква с повърхностните си съждения е факт. Това, че на други това им харесва, също е факт. Това, че имам право да го коментирам, също е факт. И ти имаш право да ме коментираш.

    Коментиран от #27

  • 25 Batushka

    0 1 Отговор
    А ,салама?
  • 26 дада

    1 2 Отговор
    hahah!Ama,kade,biahte be gospodin Urumov,po vreme na sotzializama, da ni gi obiasniavate tezi nesta!? Pod polata na maika si,ili pod polata na maikata partia!?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 666

    0 3 Отговор

    До коментар #27 от "Не религиозен":

    Излизаш от нерви, въпреки, че няма да си признаеш. Да извличаш аргументи от библията е толкова меродавно, колкото и да извличаш аргументи от приказката за Снежанка и седемте джуджета. И ти си си построил същата пясъчна кула като автора и си самоупояваш с мислите си. Отвори очи. Виж света какъвто е, а не какъвто някой друг те е казал, че е. А никът ми е просто число. Суеверията и нумерологията са били актуални преди 10 века.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 СмотанРа

    0 1 Отговор
    Живот на чужд гръб това го доказахте вече. Сега който от каде е да си плаща вересиите.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "666":

    Тома, ти повярва, защото Ме видя; блажени, които не са видели, и са повярвали. Йоан 20:29
  • 31 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Bahti":

    Евангелие на Юда 1:18,19 - " В последно време ще има присмивачи, които ще ходят по своите си нечестиви страсти. Тия са които правят разц3пления, плътски, които нямата Духът" . Това Евангелие ли имаш предвид?...
  • 32 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "666":

    Знам, че целта на твоето "участие" тук е да "размъти водата". Нищо ново.Числото 666 е символът на Сатана и не е толкова безобидно да се "хвалиш" с него. Прочете ли как свърши Кийт Флинт и какво се случва с Питър Фрамптън - "кумирите" на няколко поколения. И те така - имаха си фетиш - онзи с рогата. И не "излизам от нерви", както си мислиш. Жалко ми е, че народът ми живее зле, защото предпочита на Великден да "се провира" под масата, вместо да се обърне към вярата в живия Бог и Неговото Слово, което променя живота.

    Коментиран от #33

  • 33 666

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "Не религиозен":

    И теб те съжалявам, също като автора на материала. Богът и Сатаната са двете лица на една и съща монета. Хората, които вярват в съществуването на единия, априори вярват в съществуването и на другия. Не съм от тези хора и не можеш да сплашиш нито с Бог, нито със Сатана. Интерпретациите ти на моите цели във форума са си плод на твоите фантазии. Благодарен съм, че ги споделяш, за да има над какво да се посмея.

    Коментиран от #34

  • 34 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "666":

    Забавлявай се и не забравяй: "Който се смее последен, се смее най-добре".
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Извинявай, че се включвам късно

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    А кой най-добре ще знае какво е най- добре за творението Му, ако не самия Творец?
  • 37 Не религиозен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГосТ":

    А ти виждал ли си някога как пастир направлява стадо ? Чул ли си овчар да води стадото си към пропаст, да не го храни и да не го обгрижва ? А виждал ли си заблудена овца, която вместо да слуша гласа на пастира се завира в шубраците и си мисли, че е свободна... Когато доброволно предаваш ума си на човешки философии и мъдрувания, пълни с противоречия. ти дали си свободен?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.