Last news in Fakti

24 Март, 2019 13:05 3 808 26

Д-р Калоян Методиев: ГЕРБ посяха ветрове и сега ще жънат бури

  • герб-
  • бойко борисов

Ако премиерът не вземе радикални мерки – лошо. Ако вземе радикални мерки – пак лошо

Д-р Калоян Методиев: ГЕРБ посяха ветрове и сега ще жънат бури - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако премиерът не вземе радикални мерки – лошо. Ако вземе радикални мерки – пак лошо. Става въпрос за ключови фигури от партията и правителството. Въпросът е кой ход ще е с по-малка степен на поражения, а не с кой ход може да се излезе от ситуацията.

- Г-н Методиев, как само за няколко дни жилищата и имотите на властта се оказаха централна тема в България, която е коментирана от всички?

- Първо, преди малко Борисов обяви, че ГЕРБ е създадена като партия за борба с корупцията. Само че към днешна дата те се превърнаха в символа на същата тази корупция в общественото съзнание.
Второ, нека си зададем аналитично и критично въпроса: кои точно са комунистите, които обвиняват управляващите за собственото са самозабравяне. Книгата „Фермата“ на Оруел ми се струва, че най-добре описва създалата се ситуация.
Трето, не могат да затворят темата, нито да обвинят някого в хибридни атаки, защото разкритията дойдоха от американска държавна медия, каквато е „Свободна Европа“. Всичко изглежда заковано.
Четвърто, видя се, че с тази агресия, атакизация на поведението, се посяха ветрове и сега ще се жънат бури. Динамизират се нещата и ни чакат интересни седмици.

- Тоест, няма да има затишие на тази тема?
- Дори да има временно затишие нещата са стигнали до точка при която тя не може да бъде забравена, нито потулена с палиативни мерки. Ще трябва или да се реши радикално въпроса или той ще потопи кампанията на партията. При всички случаи нещата са стигнали до момент при който върху нея има много тежко петно.

- От изявленията, които бяха излъчени по медиите, като че ли самият Борисов бе учуден и изненадан от това, което се случва?
- Борисов не спира с емоционалните изявление в последните 24 часа. Вижда се, че не му е приятно от това, което се случва. Той е в една от най-некомфортните ситуации в момента. Ако не вземе радикални мерки – лошо. Ако вземе радикални мерки – пак лошо. Става въпрос за ключови фигури от партията и правителството. При всички случаи ще трябва да се претърпят някакви загуби оттук нататък.

- Предвиждате да има промяна в конфигурацията или…?
- Да. Трябва да се направи нещо съществено като отстраняването на Цветанов, на правосъдния министър, ако иска да се затвори въпроса в публичното пространство, но това вече ще разклати и партията и правителството, така че в случая въпросът е кой ход ще е с по-малка степен на поражения, а не с кой ход може да се излезе от ситуацията.

- Има ли такъв ход, който би бил с по-малко поражения… печеливш?
- Не виждам към днешна дата. В краткосрочен план това е отстраняването на всички замесени, а в дългосрочен план е прочистване на партията, защото това е върха, а предполагам и по места нещата не са по-розови. Трябва да минават в опозиция. Трябват години, за да се изчистят подобни процеси, явления, когато завладеят определена структура.

- Към друга тема, която е от седмицата, предстоящата коалиция ГЕРБ-СДС, обявиха, че ще се явят заедно на европейските избори през май. На кого ще донесе това позитиви и на кого негативи?
- Позитиви не може да има поради фактите. СДС не присъства по никакъв начин на социологическата карта. Негативите ще ги отнесе ГЕРБ, защото проявява слабост като търси партньорства зад които да се скрие. Това е по-думите на самите ГЕРБ през последните 10 години: силните не правят коалиции. Виждате, че скандалите в СДС започнаха още преди да е обявено официално каквото и да е решение. Те ще продължат и по време на цялата кампания. Колкото и да са малки, те вече създават напрежение и донасят негативизъм.

- Самият Борисов каза, че ще им даде две избираеми места. Това ли е възможността за СДС да се възвърне на политическата сцена?
- Не може да се върнеш на политическата сцена с подаръци, подаяния или нещо, което ти е дадено. Ти трябва сам да си го изработиш. То е като в живота, ако не си си го изработил, ако ти е дадено, в крайна сметка фалираш. Това е много близко до историята с апартаментите и забогатяването на участниците в този сюжет. Отделно не съм сигурен вече какво точно означава „избираеми места“ при така създалата се ситуация. Много силна негативна вълна, и масирана, се надигна в обществото.

- Скандалът с апартаментите на властта и коалицията ГЕРБ-СДС, нека не забравяме и разделението в БСП, как ще се отрази на предстоящите избори, според вас?
- Европейските избори вече станаха интересни. Първо, с новата динамика, която се внесе. Имаме голяма интрига за първото място. Имаме скандали в управляващата коалиция. Имаме много неясноти с по-малките формации, с партньори. Тоест, очаква ни интересна кампания, динамична, агресивна и предполагам, че ще има изненади в крайния резултат.

- Тоест може да очакваме наказателен вот?
- Със сигурност. Наказателният вот дреме в обществото. Започнала е тихата съпротива. Въпросът е по какъв начин ще се излее. Тогава имаме три почивни дни. Да не забравяме, че това може да повлияе на активността, но ако хората се мобилизират, ако кампанията е с по-голям залог, има по-голяма активност, има вероятно този наказателен вот да се прояви.

- Самият Борисов каза, че ако партия ГЕРБ загуби европейските избори, ще подаде оставка. Възможно ли е това да е неговият ход?
- Да. Мисля си, че това е логичният ход за всеки един политически лидер, при загуба на изборите да се оттегли. Въпросът е, че има форсмажорна ситуация в самата ГЕРБ. Те по никакъв начин не желаят да излизат от властта, въпреки че две години сме свидетели на огромни скандали. Искат да изкарат мандата до край, но това ми изглежда все по-малко вероятно на фона на случващото се.

Интервю на Георги Софронов

Радио Шумен


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    65 1 Отговор
    ОСТАВКА НА ЦВЕТАНОВ

    Коментиран от #5, #21

  • 2 Zax

    69 2 Отговор
    То едно да беше да простиш. Ама апартаменти, Иванчева дето натопиха, Българско претседателство на Юнеско - прецакаха, мълчание и никакви мерки за циганите, горивата пак се вдигнаха с колко процента, ремонта на Графа, КТБ и още много знайни и още толкова незнайни издънки на това "правителство"
  • 3 Ernesto Guevara

    61 3 Отговор
    ОСТАВКА НА ТИКВАТА
  • 4 ДДД

    28 1 Отговор
    значи нищо няма да прави че е по лесно
  • 5 Ква оставка уе

    39 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Аз ако бях полицай щях да ги закопчая и Цецко и Цецка па ако ще ме уволнявате дисциплинарно и да ме вкарате в ареста. Как нямаше един полицай срещу системата които да защитат народа. Аз незнам дали полицай има право да удря полицай.
  • 6 Ernesto Guevara

    57 5 Отговор
    БОЙКО ТУРЧИНА ДА СЕ МАХА,НЕ ИСКАМ ДА СЕ ОПРОЩАВАТ ДЪЛГОВЕТЕ НА МЮФТИЙСТВОТО,НИТО ДА СЕ РАЗСРОЧВАТ
  • 7 Госあ

    58 3 Отговор
    Ако българина избере отново за четвърти път тези от снимката,си заслужава абсолютно всичко. Даже му е малко. Който може да се спасява....

    Коментиран от #12

  • 8 Ernesto Guevara

    51 3 Отговор
    ТИКВАТА ЗАЩО РЕАНИМИРА СДС,КОГАТО ХОРАТА НЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ И НЕ ГИ ИСКАТ?ЗАЩО ТИКВАТА НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА С НАРОДА,А С ЕНП?

    Коментиран от #11

  • 9 Г@ст

    52 3 Отговор
    Крайно време е тези унищожители на бг. народ,да си ходят.Че ме втриса от тях.

    Коментиран от #22

  • 10 ДИОНИС

    48 3 Отговор
    Двамката!!! Цвъки е хванал здраво боко за топките и ако боко само гъкне , цвъки ще стисне.........
  • 11 goni

    29 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ernesto Guevara":

    СДС е труп! Не се касае за реанимация, а за зомбиране! Въпреки всичките косури на ГЕРБ смятах да гласувам за тях. Просто няма нищо по-подходящо! Ама, със СДС прекалиха!!! Аз, бях дотук! Ще гласувам и за Обединените марсиански сили, но не и за тях! Долни , мръсни лицемери, крадци и откровени бандити! Дано ги застигне, това което им желая!
  • 12 Коментар📝

    29 2 Отговор

    До коментар #7 от "Госあ":

    Българина не ги ИЗБИРА.КОСТИНБРОД ГИ ИЗБРА И ТО 16% ОТ НАРОДА ГЛАСУВА ЗА ТЯХ.НЯМА и 20% от Гласоподавателите
  • 13 Хаха

    19 2 Отговор
    Кои го избира тези дето си живуркат при него купени и фалшифицирани гласове не разбрахте ли при последните избори със всички машинации
    Колко % взеха
  • 14 Хаха

    24 1 Отговор
    И за цицко смениха цял закон да не влезне във затвора за подслушването или забравихте
  • 15 none

    24 3 Отговор
    „Свободна Европа”, която се издържа от американското правителство заработи отново след 15 години прекъсване за да защитава свободата на словото, демократичните ценности и норми, които боко и Герберунгите ОТНЕХА на България и целта й е не да бори с опозицията, с левицата, а с МУТРИТЕ, ПРЕСТЪПНИЦИТЕ, КРАДЦИТЕ и МАФИОТИТЕ от Групировката герб.

    Коментиран от #16

  • 16 Хайде

    17 2 Отговор

    До коментар #15 от "none":

    не ми хвали краварите, със сигурност ни гласят нещо още по-гадно и от ГЕРБ, затова са впрегнали медията на ЦРУ, а ЦРУ не се борят за демократични ценности.
  • 17 666

    13 1 Отговор
    СЕГА СА ПОСЯЛИ КАЛАШНИЦИ И В СКОРО ВРЕМЕ ЩЕ ЖЪНАТ КУРШУМИ В ГЛАВИТЕ СИ И БОМБИ ЩЕ ИМ РАЗРУШАТ СКЪПИТЕ АПАРТАМЕНТИ,А КОМИСИЯТА ПО НЕЗАКОННО-ПРИДОБИТО УМУЩЕСТВО ЩЕ ИМ ВЗЕМЕ НАЛИЧНИТЕ ПАРИ ОТКРАДНАТИ ОТ НАРОДА.
  • 18 патриотъ

    9 0 Отговор
    Скандал след скандал,вече всеки ден по фал!Няма ли край това управление на герб?!Докато не ги спрем,няма край!Или така ни харесва?Българин вече е срамна дума и това доживяхме!Управляват ни тъпи личности,които две думи на кръст не могат да кажат,но много добре крадат!Народе,събуди се!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Mango number five

    7 0 Отговор
    Посяха семки от зелена тиква и чекат резултата
  • 21 Димитър Кънев

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не оставка на милиционер Цветанов а просто изритва не по задните части.Аман от наглеци и лицемери.Къде го има по света 400% отстъпка.Хайде стига.Това си е чиста корупция.Е Цецо е чист пред българският закон.Нали върховен закон е законът на ЕС.Защо Бойко не го спазва.Нали вечно го хвалят. Да явно във фантазиите на Бойко и Цецо.Не забравяйте че лицемери Цветанов чака извинение.Интересно дали не иска извинение от тези които са го избрали защо са го избрали.
  • 22 Димитър Кънев

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Г@ст":

    Те сами няма да си ходят.А трябва да бъдат изринати.
  • 23 .Д.Кънев

    2 0 Отговор
    Дали ГЕРБ на СЪС избираеми места.Дали са избираеми е друг въпрос.Какво направи С ДС ами заграби АЕЦ Козлодуй и още колко печеливши предприятия.Да забравим ли БГО БАЛКАН който циганинът Иван Костов подари на евреина на цената на едно Б МВ трета употреба.Та БЪЛГАРИ мислете като гласувате.
  • 24 Националист

    3 0 Отговор
    И ГЕРБ и СДС са американските къртици в България.
  • 25 Националист

    2 0 Отговор
    Това може и да е ход на ЦРУ целящ няколко придобивки с един удар. Цецко и Цецка рано или късно щяха да бъдат хванати в корупционните апартаменти. Затова са решили по-добре те да са тези, които ги разкрият хем ще направят добро на България хем на себе си като изглеждат загрижени за "чистото" ни управление. Няма проблем с разкриването на корупцията, но затова ще искат ние да се жертваме за техните интереси, нещо русофобско например - спиране на Руския газ или нещо друго, което ще ни нарани икономически. Така, че мерси за тази услуга, но не ни извивайте ръцете за нещо анти-българско утре.
  • 26 Айуана

    0 0 Отговор
    Готино заглавие да видим как ще решат задачата. А на снимката бате май има конюнктивит.