Last news in Fakti

30 Март, 2019 09:49 14 520 43

Опази ли се Бойко Борисов?

  • бойко борисов-
  • самодържец-
  • цветан цветанов-
  • апартаментгейт

В крайна сметка, всичко опираше до смелостта на Самодържеца

Опази ли се Бойко Борисов? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В сряда, когато нищо все още не беше ясно, написах един текст.
В него размишлявах, дали Бойко има склонност към политическо самоубийство.
Смятах, че това е единствено любопитното в аферата с апартаментите, нищо друго: нито участниците в далаверата ще станат по-малко алчни и нахални , нито ГЕРБ ще се разпадне, нито изборите ще бъдат повлияни в решителна степен.

В крайна сметка, всичко опираше до смелостта на Самодържеца/ББ.

Веднъж предположих, че докато е бил в килийното училище на Живков, ББ изглежда е пропуснал един важен урок. И той е, че не се предоставя цялата власт на „Втория човек“, фатално може да се окаже, дори ако се създаде подобно впечатление в публиката, както стана в нашия случай.
Пак хубаво, че Веско Маринов още не е написал песента „Вторият е по-първи от Първия“.

Живков наблюдаваше много внимателно „Втория“ и никога не позволяваше съвсем да му се развъртят чивиите. При най-малките знаци, следваше укротяване/разплата.
Така си отиде Борис Велчев – заради една реплика на млад поет, при това изречена в негово отсъствие, същото сполетя и Митко Григоров, Иван Абаджиев, Лилов, Чудомир Александров и др., дори Милко Балев бе захвърлен за известно време.

Време е ББ да извади метлата, която му подариха служителки от софийското летище - и да започне голямото чистене.
Няма друг изход от кризата. Всякакво усукване ще бъде фатално за него.

И не бива да обръща внимание на медийното лоби на Цветанов. От там без свян твърдят, че страната щяла да влезе в тежка политическа криза, ако благодетелят им бъде разкаран.
Напротив, страната ще влезе в смъртоносно отровна криза, ако бъде опростен.

Ако ББ действа незабавно, до 26 май аферата до голяма степен ще бъде забравена.
Погазеното приличие просто ще влезе в мартирологията на погубените ценности, и толкова.
Тука е така.

Накрая, предположих, че враговете на Бойко ще останат разочаровани – че той ще успее да опази себе си.

***
Сега да направим една равносметка.
Бойко: „Отвратихме народа с този скандал…Понесохме тежък удар…
Наложихме тежки санкции…“
Нещо не е ясно.
Цветанов отвращава Народа – като председател на Парламентарната група на ГЕРБ и депутат. И затова е освободен от тези постове.
Но остава заместник председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб – с тези постове не отвращава Народа.
Излиза, че поведението му е неприемливо за Парламента – но съвсем приемливо за ГЕРБ.
Това е много удобно раздвояване на образа на Цветанов.
Какъв знак получават членовете на ГЕРБ по този начин?

Да го кажем направо: ББ не успя изцяло да се опази - все пак, посегна на себе си.

***
Между другото: дали ГЕРБ не бяха издънени от самата фирма „Артекс“? Само от петте апартамента, коментирани до сега, загубите ѝ са над един милион евро, най-малко. Ами ако са ѝ дали списък с още нуждаещи се сиромаси - коя фирма ще издържи подобна благотворителност?

Хубавото е, че след аферата ще остане един символ: незаконният небостъргач в Лозенец.
Не го събаряйте - опаковайте го със знамена на ЕС и го провъзгласете за паметник на неувяхващата българска корупция.

Един огромен среден пръст, гордо насочен в лицето на приличието.

Текстът е от фейсбук профила на автора


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зарин

    163 6 Отговор
    Вчера Цецко го каза кратко и ясно - "Не се чувствам наказан защото НЯМА кой да ме накаже". Край на всички приказки, че той е Вторият
  • 2 питане

    118 6 Отговор
    Цецо, какво стори, че ЦРУ те погнаха? Нали бяхте дружки?
  • 3 среднощен

    135 5 Отговор
    Понякога властта на "първия" е единствено във възможността му сам да реши кога да се оттегли..! Когато си "изтъргувал" тази свобода, в никакъв случай не можеш да се наречеш "първи"..!! Кеворк отново "простреля десятката"! Адмирации!!
  • 4 Оставка 3

    121 10 Отговор
    След 10 години гербава агания, изхода е един - оставка 3 и пълно разследване на цялата шайка
  • 5 СТИГА ВЕЧЕ

    112 11 Отговор
    Стига ни лъгахте 10години, държавата затъва всеки изминал ден. Драги сънародници, повярвайте, който и да дойде на власт ще бъде по добре. Тези са толкова нагли и крадливи, че нямат равни на себе си. Цветан цветанов с какви очи се показва пред трудолюбивите хора, не мога да проумея.
  • 6 Бат Вал

    113 14 Отговор
    Борисов е труп! Политически труп! След турската нсмеса в политиката ни, след корупционните случаи, в които са замесени първите хора в крадливата му партия - Цветанов, Цачева, зам. министъра Ваня някоя си, Рашидов, и т. н., тази партия трябва да бъде забранена, и всичките и членове да бъдат разследвани от прокуратурата и съда! Всъщност, кой да ги разследва - Цацаров ли, Лозанов ли... Кой?

    Коментиран от #10, #17

  • 7 Дцзк

    87 6 Отговор
    Това на цвцв се нарича огромна наглост
    Горкият, ами ще се хили доволно, нали ще бъде в европарламента , той , най- кадърният и честният.
    Ще се развихри из В.Т. област , ядене и пиене , подкупи само да печели изборите. Блазе му на народа- какъв избраник само!
  • 8 волен сидеров

    42 6 Отговор
    браво
  • 9 Коментатор

    69 10 Отговор
    К. К., както обикновено, прецизно и в пълна степен показва падението, двуличието и слабостта на партийната машина ГЕРБ. За съжаление личното самозабравяне и крайна арогантност на "втория" отдавна са пренесени като манталитет в партийната и в държавната машина. Дано К. К. да не излезе прав, че това ще остане незабелязано и ненаказано от народа. Но за съжаление шансовете за това са големи. Б. Б., изглежда, направи компромис за оставането в партийното ръководство под силата на натиска и изнудването на Цв. Цв. Друг извод няма, като се имат предвид изкозванията на "първия". Пародия е, след подобен скандал, да напуснеш парламента, а да запазиш партийните постове, с които държиш партията в ръцете си. Б. Б. по всяка вероятност не е могъл да пративодейства. А с оставането на Цв. на партиен пост постани началото на края на ГЕРБ.
  • 10 Хк+йххххйххх

    30 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бат Вал":

    Шефа на компи

    Коментиран от #25

  • 11 Чоков

    10 68 Отговор
    Кеворк е кюркютюк пиян.
  • 12 жабокът Атанасов

    38 6 Отговор
    Незнам дали Бойко ще прочете това, но е вероятно г-н Кеворкян да се интересува от коментарите, затова му препоръчвам да поразсъждава защо "Свободна Европа" е в Щатите и колко общо има с Европа. Мерси.
  • 13 Koi

    11 41 Отговор
    Гаварит Масква
  • 14 Мордекай

    13 70 Отговор
    Абсолютна руско - бесепарска подлога е тоя безочлив доносник. Изпълзи си от дупката , наговори една бака врели некипели лакърдийки и се нареди за хонорар , типично за закостенелите доносници и интриганти забравени от бога.

    Коментиран от #19

  • 15 Zzr

    71 7 Отговор
    Мъдър мъж е Кево! Има един недостатък обаче. Избрал е твърде възпитан език за теаи... С огромно удоволствие бих прочел анализа му, с думите, които им подхождат. За трепане са...

    Коментиран от #35

  • 16 Здравчева

    44 11 Отговор
    Такива избори няма да сте чували и виждали, ще гласуват живи и умрели, циганите, които са вече в чужбина На живот и смърт Герб трябва да победи
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Кико

    12 48 Отговор
    Моля те др. Кеворкян не продължавай да пълзиш и лижеш близко стоящите! От малък си такъв нагаждач както и сега! Как целуваше др. Таков а пред зета на живков правеше невъзможни лупинги. Младите не знаят каква комунистическа подлога беше днешния "демократ".
  • 19 Дядката

    47 7 Отговор

    До коментар #14 от "Мордекай":

    Момиче! На този журналист американски и руски журналисти му свалят шапка!

    Коментиран от #28, #43

  • 20 сано

    28 2 Отговор
    по-големи партийци и партизани от БКП-то се оказаха, ашсолсун
  • 21 Срам

    4 39 Отговор
    Престанете да давате трибуна на този доносник арменец.
  • 22 дела и документи

    16 3 Отговор
    Никога не са преставали да ни управляват по комунистически модел. Бизнеса го командват като при планово стопанство, но държавата обаче, не поема неговите фалити и пасиви! Самата държава създава безработица. Нямаме свободна пазарна икономика и прехода никога не е започвал, благодарение на една уж велика страна дето разни олигарси арестанти искат да избягат точно към нея. Ще започне ли някога този преход и да станем нормална държава.?

    Коментиран от #36

  • 23 УМНАТА

    25 4 Отговор
    ЗАЩО ИЗМЕСТВАТЕ ТЕМАТА? ПРИЗНАЙТЕ, ПОНЕ ПРЕД СЕБЕ СИ, ЧЕ КЕВОРКЯН Е УМЕН. ВСЕ ПАК ПИШЕ СЪС СВОЕТО ИМЕ , А НИЕ СЕ КРИЕМ ПОД ДРУГИ ИМЕНА.

    ЗАЩО ПИШЕТЕ ЦВ.ЦВ.? АЗ ГО НАРИЧАМ " ФИЗКУЛТУРНИКА ". НЕКА СЕ ЗНАЕ , ЧЕ НИЕ ИГРАЕМ ПОД НЕГОВАТА МУЗИКА ( СВИРКА ). ТОЙ ВОДИ ХОРОТО...

    Коментиран от #31

  • 24 Многострадалец

    1 10 Отговор
    ...комунягите нещо много внимателно се отнасят към темата...нали "изплатиха" лихво точките по жилищно спестовноте влогове....
  • 25 Бат Вал

    20 1 Отговор

    До коментар #10 от "Хк+йххххйххх":

    Ако говориш за Пламен Георгиев, то, изглежда, и той е от хората, които трябва да бъдат разследвани. Не бил декларирал тераса към апартамента, с площ 186 (?!?) квадратни метра, защото било..... тераса! :)) Айде представи си колко кв. м. е апартамента му, щом само терасата е 186???

    Коментиран от #27

  • 26 GODORO

    9 1 Отговор
    Г-н Кеворкян-точно и ясно!"Ще има пак звезди и кучета ще има,виещи към тях,както преди....Ще бъде ден!"Жив и здрав!
  • 27 дела и документи

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Бат Вал":

    И апартамента да не го декларира, понеже е само апартамент.
  • 28 Ханко от село Осеня

    2 12 Отговор

    До коментар #19 от "Дядката":

    Свалят , царули , най запомнящото се от всяка неделя , предаването което водеше по времето ма дивия комунизъм беше розовата пантера , доносник на службите беше по него време а сега е лакей на курнела и решетников.

    Коментиран от #41

  • 29 Иво Янкулов

    9 1 Отговор
    Аз мисля, че сме много търпелив народ! Истинска Рая! Хора, които само говорим и малко вършим, нагаждачи и лицемери! Съжалявам, че го казвам това. Никой не ни зачита, като интелект, защото ние нямаме национално мислещи и последователни личности! Ние разграбваме страната си, оставяме родителите си да тънат в мизерия и се радваме на материални удобства всякаш, като деца сме мечтали от американските лихви филми!! Трябва война за да се оправи всичко! Не световна, не европейска, не бълканска а Българска в България!!!
  • 30 Bai Ivan

    15 2 Отговор
    Апартамент гейт е най малкият проблем. Откраднатите пари от еврофондовете са огромни,.....
  • 31 Citizen X

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "УМНАТА":

    Кеворкиян е публична личност и е нормално да има изява без анонимност, защото изявата му иначе би загубила от стойността си. Това, че е умен е ясно от само себе си. Сомо не разбрах, да ли си против свободата да се изразяваш мнението анонимно?
  • 32 УМНАТА

    5 3 Отговор
    ДО#31 НЕ СЪМ ПРОТИВ, НО ТОГАВА НЕ НАПАДАЙ .АНОНИМНИЯТ Е БЕЗЛИЧЕН.ТОЙ Е ЖАЛЪК (ние с теб сме изключение). ТИ МАЙ СИ УМЕН?ИНТЕРЕСЕН СИ МИ. АЗ СЕ "ПУСКАМ" ОТ ВАШЕТО ХОРО. ЩЕ НАБЛЮДАВАМ ОТСТРАНИ.
  • 33 патриотъ

    16 1 Отговор
    Браво Кеворк,никога не сме се съмнявали в твоята обективност!Тук някои те обвиняват,че винаги си бил слуга на властта.А мога ли да ги попитам тези умници,защо сега пишеш против управляващите?!Бъди жив и здрав и поне ти ни радвай с показване на истината и добри статии!
  • 34 Бай Хой

    4 17 Отговор
    Грозния арменец със смачкания нос Кеворкян малко ли е крал - като братчеда Хампарцумян 😁😁😫😫
  • 35 Румяна Костова

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Zzr":

    Да, но пък финалът на статията е на ниво и съвсем не е възпитан, а е в стил свеж хулиганизъм!
  • 36 Румяна Костова

    9 2 Отговор

    До коментар #22 от "дела и документи":

    Ало, 2019 сме, а на някои все още им е виновен комунизма. Както и Захариева обвини Русия, че тя е причина за атаката срещу Цветанов. Слезнете на Земята все пак или си четете успиващите топ новини като тази, че Преслава се издънила ла на свадбата на Софи и Гринго,там няма нужда да включвате мозък и кумонизма няма да Ви безпокои.

    Коментиран от #40

  • 37 1944

    7 2 Отговор
    комунистическата корупция в българия - връх на корупцията в европа. агенти-"журналисти" славят фашистки ценности, мутри управляват държавата, наркодилъри движат вътрешните работи, мюсюлмани с уиски в ръка творят култура. калинки, сър. работническо-селска ентелегенция.
  • 38 1122

    7 2 Отговор
    През тия десетина години на управление на ГЕРБ те толкова се улисаха в кражби,далавери и корупция,че забравиха,че са избрани все пак да управляват тая държава,икономиката и ,да се позаинтересуват останало ли е население в нея,и как то преживява,и изобщо има ли това население някаква работа с която да се прехранва,това са въпросите които трябва да решава всяко едно правителство.Оказва се обаче,че не е така.Всички гледат да се награбят докато са на власт,променят законите да са удобни за тях и така излиза,че всичките им кражби са законни!? Просто освен,че няма кой да ги накаже,но няма и за какво!
  • 39 Ели

    5 1 Отговор
    Цветанов управлява в страната, а Борисов е изпълняващ външен министър.

    Коментиран от #42

  • 40 дела и документи

    6 0 Отговор

    До коментар #36 от "Румяна Костова":

    Твърдя, че нямаме свободна пазарна икономика за да бъдем нормална държава. Не е допустимо държавата да командва бизнеса, нали за това се казва частен бизнес. А от него зависи и създаването на работни места и парите, които държавата ще разпредели за тези в бюджетната свера, пенся и всичко останало.
  • 41 Дядката

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ханко от село Осеня":

    Чел си "Златния век" ,но от зад на пред.
  • 42 1944

    4 1 Отговор

    До коментар #39 от "Ели":

    управляват кукуригалниците от "монтерей", тия палячовци са лице. ама отвратително и смрадливо като създателите си от бкп - бедни крадливи продажници.
  • 43 Иванова

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Дядката":

    Да .Велик текстописец и анализатор е КК,и аз му харесвам хъса,но това не е достатъчно.Нека каже как да се излезе от това положение и кой да дойде ,за да е ОК България.Май само драскачи за кинти,няма мисъл ,няма идея,така ще си стоим в блатото докато ни потънат човките и с е свърши с Велика България,д аме прощават там всички ,които са я създали,отвоювали,строили и ОБИЧАЛИ.