Last news in Fakti

26 Април, 2019 13:07 3 835 40

Проф. Слатински: България е в безпътица, устремена сляпо към безбъдеще

  • българия-
  • политика-
  • бъдеще

Съдбоносният въпрос за България е не Кой да ни управлява?, а Как да ни управлява? Но нашето омаломощено и атомизирано общество се втренчва непрекъснато във въпроса Кой да ни управлява?

Проф. Слатински: България е в безпътица, устремена сляпо към безбъдеще - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо властта показа такова хищно и алчно, ненаситно и корумпирано лице? Защото всички там са негодни или негодници? Не. Преди всичко защото тази власт няма мисия, визия, стратегия и компетенция. Погледнете цялата История на човечеството – винаги, когато една власт в конкретните исторически условия няма присъщите за съответното време мисия, визия, стратегия и компетенция, се случва едно и също – самата власт и пълчищата около нея започват да дерибействат, плячкосват, грабят, натрупват недвижимо и движимо имущество. Делата на една власт са като блюдата на една везна – общественото и личното. Ако властта се стреми и знае как да напълни с дела общественото блюдо, то натежава, личното се вдига високо и никой не се взира какво има в него. Но ако властта не слага нищо или почти нищо в общественото блюдо на везната, то се вдига нагоре и обществото вижда само едно блюдо – личното и се гневи, че то се пълни на фона на изпразването откъм смисъл на държавата и държавността.

И след подобна власт или настъпва кърджалийско време, когато широки маси недоволни хора си казват – щом властта плячкосва, ще плячкосвам и аз и територията се превръща в сива маса, намираща се в в нещо като първичното състояние на война на всички срещу всички; или идва някой Кир Велики, Карл Велики, Петър Велики, Симеон Велики – роден с чувство за мисия, прегърнал светла кауза, изработил осъществима стратегия и действащ със забележителна компетенция.

Разбира се, въпросите Кой да ни управлява? И Как да ни управлява? са много тясно свързани. Ето защо изминалите десет години дават отговор – категоричен отговор, че тази, сегашната власт не може да ни управлява както трябва да ни управлява. Десет години са не само необходим, те са достатъчен срок да се направи този безпощадно ясен извод. Последните десет години са изгубени за България. Тя се превръща в няколко по-гъсто населени точки (градове) и ... почти нищо друго.

България е в безпътица, устремена сляпо към безбъдеще.

Разбира се, естествено в днешните условия е определен брой градове да акумулират население за сметка на селцата и центърът да нараства за сметка на периферията. Нормален закон за развитие е тези, които са пò да получават повече. По-богатите, по-талантливите, по-умните, по-можещите, по-рискуващите при нормалното развитие получават винаги повече. Това е законът на живота. Но при ненормалното, при анормалното развитие сработва друг един закон – победителите получават всичко. Пет града получават всичко. От тези 5 града по същия закон по-късно 3 получават всичко. А от тези 3 града накрая по същия този опасен и неумолим закон победителят получава всичко!

Скоро не една трета от българите, а една втора ще си вадят хляба със, чрез, във, около и с помощта на София. Скоро и висшата ни футболна лига ще е от 10 софийски отбора, 2 пловдивски и някакви други още 2 (съществуващи, само защото държавата им налива пари и не си прибира вересиите например от 58 милиона).

Така е в света на джунглата – вместо които са пò да получават повече, победителят получава всичко. А АББА има такава песен, в която разказват за съдбата на победените, когато победителят получава всичко: „Победителят получава всичко,/ победеният се чувства нищожество./ Пред лицето на победата/ това е неговата съдба“.

Не искам да въвличам тук сложна наука, но няма как да не спомена двете знаменити теореми на големия математик от айнщайнова величина Курт Гьодел - за непълнотата и за непротиворечивостта – те показват и доказват логиката, върху която е построен нашият свят. Казано възможно най-простичко - една сложна система може да бъде описана пълно и непротиворечиво само ако се излезе извън нея, т.е. при качване с (поне) едно ниво на сложност и организираност по-нагоре. Оставайки вътре в системата, базирайки се на знанията, които получаваме само от нейното изучаване, ние не можем да получим пълна и непротиворечива представа за тази система. За да я разберем, трябва да я погледнем „отгоре”, чрез понятийния и логическия апарат на по-сложна и по-обща система.

Приложени към България, тези две епохални теореми на Гьодел ни казват, че за да разберем пълно и непротиворечиво какво се случва в България, ние не можем да прилагаме знания, получени само в затвореното пространство на страната, а трябва да я погледнем откъм Европа, откъм европейските процеси, откъм общността, към която сме интегрирани – Европейският съюз. Пълно и непротиворечиво знание за България е възможно само в по-широкия контекст, към който тя се присъединява.
Докато се варим в собствения си сок, ние не можем да си обясним пълно и непротиворечиво какво се случва в страната ни. Трябва да се погледнем от едно ниво на сложност и организираност по-нагоре. И ето, напоследък се случи няколко мои приятели или близки хора да дойдат отвън за известно време у нас и те единодушно са потресени – какво става с България, накъде върви тя?

Те виждат навсякъде агресивна демонстрация на лош вкус и ниско качество в строителството и ремонтите. Виждат некомпетентна и понякога арогантна администрация. Виждат лошо обслужване в магазини и заведения за хранене. Виждат все по-ориентализирана и безидейно развивана столица. Виждат огромни маси унили хора в дрехи втора ръка. Виждат нацвъкани молове и между тях тъжна реалност. Виждат мръсни улици, разбити подлези. Виждат допотопна инфраструктура. Виждат парвенюшка демонстрация на богатство и пълзящи и спящи на публични места клошари и бездомници. Виждат хаотично управлявана и наркотично зависима от държавата територия на сломени и пасивни, атомизирани и спасяващи се поединично индивиди. Пратиха ми снимка от бул. България – кичест и кичов мол и близко до него на самия булевард – огромен олющен и очукан соц-блок, грозен до невъзможност и противен до нетърпимост. И понеже тази мила родна картинка е на булевард България, тя може да служи за метафора за държавата България.

Аз не подлагам на съмнение родолюбието на тези мои приятели и близки хора, а те не са и някакви богаташи - нормални хора, доказващи се и доказали се в Европа.. Но те изпитват културен шок при досега с реалната България.

И няма как да бъде другояче. Защото е крайно време да си кажем – така повече не може! Всъщност може, но не бива!

Не бива повече да имаме власт без мисия, визия, стратегия и компетенция. Не бива повече да имаме толкова неспособност, граничеща с некадърност в управлението. Не бива стилът и поведението на властта да са нещо като поп-управление, проекция на поп-фолка върху управлението. Не бива базисните, дългосрочните проблеми на България да се обсъждат на нещо средно между свещена простота и чалга мисъл, ако е мисъл изобщо. Не бива да имаме държавен мениджмънт, чиято програма не просто не е известна, а не съществува и не се знае какво се прави, защо се прави, кога ще се направи и какви са обективните критерии, по които ще се оцени дали е направено и как.
Иначе ще се превръщаме в територия, от която честните, почтените, младите, способните (а вече и не само те) се спасяват с бягство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 73 Отговор
    Руската мурзилка слатинСКИ се разквича. Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....
    ----------------------------

    Образование: Висше образование - механика - Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, Факултет по математика и механика, 1975-1979 г. Доктор по математика (Кандидат на математическите науки), Харков, Украйна (тогава СССР), Държавен университет, 1982-1986 г., Механика на непрекъснатите среди, дисертация "Някои вискознопластически течения на намагнитващите се среди" Доцент по международна и национална сигурност – 2002 г. Професор по международна и национална сигурност – 2012 г. ..............................................Ама разбира се, че не е МУРЗИЛКА!!!

    Коментиран от #11, #21, #28, #36

  • 3 456

    62 9 Отговор
    Невероятна статия. Самата истина.
  • 4 Да си кажем

    20 9 Отговор
    Авторът е леко в грешка в заключителното изречение, тези които се "спасяват" не са точно честните и почтените, дори не винаги най-способните, наистина в повечето случаи са млади, но при всички тях родолюбието е последното с което би могло да се охарактеризират. Иначе наистина най-важното е как се управлява, но и кой го прави също е важно, защото тези които реално са от доста време във властта няма как да го направят.
  • 5 Ууууууу

    44 5 Отговор
    Долу боковата шайка.
  • 6 Западните Балкани

    43 6 Отговор
    Не е прав, ГЕРБ има мисия и визия - да граби и майната й на България. Но така беше и при Симион, Костов, Станишев, Доган преди това. Но не искаме да ни управлява и БСП с нейната некопосана Визия за България, която стабилизира арогантните олигарски. Каква лява политика и грижа за бедните като партията се управлява от милионери? Така че гласувайте за малките партии извън парламента (без АБВ)

    Коментиран от #23

  • 7 Далавера

    49 1 Отговор
    В национална катастрофа сме - целта на всички управлявали до сега беше да се краде (и продължава да е)!!!
    Б ойко
    К орнелия
    П еевски
  • 8 Тръмп

    7 43 Отговор
    Другарю пернишки и комуноид горен,забравили сте да добавите Ленин-великий,Сталин-огромний и Путин-вечний!!!:):):)Това са вашите алтернативи,които ни доведоха само мъка,страдания и нищета!!!:):):)Сбогом и вечен покой на комуноидния шизофренизъм и пернишкия винкел!!!:):):)
  • 9 Тръмп

    7 36 Отговор
    Професор по национална сигурност на винкела от Перник!!!:):):)И главен шлайф-бригадир на Решетки, Макаров и други ръждясващи метали!!!:):):)И все пак пернишката стомана е голям гнилоч!!!:):):)
  • 10 Винету

    33 1 Отговор
    Аз "мисля", че Орешарски ще е виновен за всичко още поне 10 години.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Тръмп

    4 32 Отговор
    Комунистическата система е проста и води само до изгнилия Перник!!!:):):)Сложно е само за дебилите и комуноидните шизофреници,които са прости терористи и партизани!!!:):):)

    Коментиран от #25

  • 13 Събуждане

    19 0 Отговор
    В първия коментар се крие голяма част от истината - докато разделяме "държавата" от "народа" всичко ще се повтаря безкрай. Държавата е производна на народа, и поради това този народ е доволен в тази държава. Той друга явно не умее
  • 14 Утайката на обществото

    28 1 Отговор
    ни "управлява" и "оправя" последните десетилетия.
    Това са човекоподобни примати ,програмирани ,специално подбрани,ако щете генномодифицирани,лишени от емпатия и общочовешки ценности.
    Как такъв некачествен псевдо човешки мат'риал,лансиран в политиката на "хранилка" от Системата да работи в ползу роду и Родина?!
    Свинеподобните превърнаха България в кочина ...

    Коментиран от #26

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Госあ

    13 1 Отговор
    Елементарно е, образование, наука, индустрия и селско стопанство. Моралът ще се върне на по късен етап. Защото българина не е толкова безскрупулен. Но има нещо вярно в "беден човек,жив дявол" . И да знаете,ЕС не е виновен. Все пак.

    Коментиран от #22

  • 17 onq s konq

    5 23 Отговор
    ТАЯ ШУШОМИГА СЛАТИНСКИ...БИВШ РАТАЙ НА ПЪРВАНОВ...НАИСТИНА ЛИ СИ МИСЛИ ЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕЛЪЖЕ НЯКОЙ, лансирайки идеята че "не е важно Кой,а КАК ни управлява"...сякаш не е ясно като бял ден на всички Българи,че БСП ЩЕ НИ УПРАВЛЯВА ПО РУСКИ, ГЕРБ-ПО ЕВРОПЕЙСКИ,ДПС-ПО ТУРСКИ?А могат ли тия Партии да управляват по ДРУГ НАЧИН?Ами категорично НЕ-НЕ МОГАТ,защото ако се пробват ,то ПРОСТО НЯМА ДА СЪЩЕСТВУВАТ поради "разбягване" на електората им!Та поканил си бил Слатински приятели на гости и те се "потресли" от бълг. действителност...А къде ги заведе бе професоре-във "Факултето" или "Столипиново"?А ОТ КОЯ ДЪРЖАВА идват те и при тях няма ли просяци и клошари?А мигранти и цигани от ЦЯЛ СВЯТ да им се намират?А ОЖЕСТОЧЕНИ ПРОТЕСТИ с люти битки с Полицията от "хубав живот"?А БОМБЕНИ АТЕНТАТИ да им се случват "от време на време" със "доволно количество" жертви?...Еса е момента Слатински да каже че "приятелите" му идват на гости ДИРЕКТНО ОТ РАЯ, и ще ми спре тока ТОТАЛНО - точно "по Венецуелски":)
  • 18 Няма такъв народ

    8 1 Отговор
    "Ние" не се ядосваме, че "те" крадат, яд ни е, че "ние" не крадем. Не искаме да се спре с корупцията, защото "ние" си мечтаем и се надяваме някой ден да станем "те" и да имаме апартаменти, вили, къщи, коли и всичко... И тогава "ние" няма да можем да разберем защо "те" се сърдят и ядосват, като всичко ни е законно и изрядно. Ще се обиждаме, че "те" отказват да видят страхотните резултати, които "ние" сме постигнали за тях, и като заслужена награда за положения труд сме се обогатили.... Няма народ, няма общество, съответно няма и държава...
  • 19 скъперника

    1 19 Отговор
    Държавата върви в правилната посока, но странно защо никой не казва кой я тегли назад! Този късоглед професор би трябвало да е развил обонянието си за сметка на слабото си зрение и да е усетил вонята на ретрограда, който ни причинява злините. И той добре я усеща, но явно му харесва.
  • 20 Кой, как, защо...

    14 0 Отговор
    "Тези, които ни управляват"... Ами те от къде идват, да не падат от Марс? От народа идват, и не са само 20-30 имена, които чуваме всеки ден, не, те са стотици хиляди нехранимайковци и негодници, които си мислят, че нещо управляват, както народът си мисли, че с нещо допринася за подобрение.... Тотално безбъдеще
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    Забравих, и социална демокрация !!! И антибиотици ! Нема как
  • 23 БирникЪ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Западните Балкани":

    Тъпото в случая е, ме май само цоциалистите имат някаква визия за бъдещето. Добра или лоша, но я имат. Докато при огладнелите "патриоти" и преялите гейбери и такава няма, всъщност - нямат никаква. Освен "Ден година храни".
    Аз лично съм за програмата на национал-созиалистическата партия на чичко Шикългрубер без три-четири точки от нея (прекалено фашистки). Но управляващите ни (от всички партии) са прекалено тъпи и самодоволни дори да я прочетат, само ли да я изпълнят!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Бахчъ

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Тръмп":

    Еее добре си беше с бан, кой те пусна пак да дращиш тука
  • 26 Джастис

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Утайката на обществото":

    Хей тъпчо не сравнявай изродите със свинете.ВДМ

    Коментиран от #29

  • 27 Наблюдател Тролев

    6 2 Отговор
    Поредният черноглед гений, с предизборното си многословие, се изплю върху крехкото самочуствие на Българина. Че имаме проблеми е ясно на всеки и няма нужда да се нагнетява напрежение. По - голямият проблем обаче е, че плюещите в България са много повече от тези, които предлагат решения или се мъчат нещо добро да направят за страната ни!
  • 28 Монгомъри

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ти четеш ли статия?Какво има общо с това,което ти тук растягаш?
    България е деградирала ТОЧНО в последни 30 години!
    И е невъзможно да има обрат!
    И намери отговор за тази ситуация,а да не ни показваш знания си кой къв беше.Тук в България всички политици като свински черва.Тотално!
    Ти сам от кои си? Рафиниран пиздобол си!

    Коментиран от #30, #35

  • 29 Утайката на утайката

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Джастис":

    Потапяй се!
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Монгомъри":

    Братушка, няма ли да научиш най-сетне български...? Не се грижи толкова за моята персона!
  • 31 Тръмп

    1 3 Отговор
    Този от снимката е карикатурата на Гьобелс!!!:):):)
  • 32 Тръмп

    1 3 Отговор
    За слатинския винкел и първановата стомана няма бъдеще извън Перник!!!:):):)Всичко което откраднаха ще го загубят за една нощ при Второто пришествие на Иисус!!!:):):)
  • 33 Нали все ревете против корупцията

    3 0 Отговор
    Колкото и да е странно проф.Слатински си е НПО, целта е да се нанесе удар по сегашното правителство ,заради енергийните руски проекти. Странното е в случая ,че го прави ,казвайки самата истина.
  • 34 БСП ДПС Евророма

    2 0 Отговор
    Слатински, хубаво, но кои да спасяват системата - хора от самата нея? Според Гьодел ще трябва да е някой отвън, а не поредната смяна с премиерка - краварката в ъгъла отляво...
  • 35 Трол Тролев

    4 6 Отговор

    До коментар #28 от "Монгомъри":

    България деградира по времето на Българо - Съвтската дружба, а последните 30 години й берем плодовете! Това един самолюбив Руснак едва ли може да го разбере, защото не е заложено в гена му и макар да е трудно,но вече се изправяме на крака! Желаем и на Русия да направи това!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 koi

    1 0 Отговор
    KOI i KAK sa absolutno свързани!!! за сведение на гусин Слатински
  • 40 коментатор

    0 0 Отговор
    Съгласен съм с всяко едно изречение в тази статия. Но както се казва-,,Всеки народ си заслужава управлението", явно нашия е толкова елементарен за да си заслужи това ,,управление". ,, Интелектуалното" управление на сегашния премиер е равно на 0. Не съм от БСП, не съм от ФСБ, мисля, че които не го харесваме сме просто реалисти.