Last news in Fakti

3 Май, 2019 16:00 2 281 28

Парад на победените

  • парад на победените-
  • кеворк кеворкян

Някой трябва да призове и извади на площадите ония, които години наред - три непосилни десетилетия - бяха обругавани, унизявани, обеднявани, оскотявани

Парад на победените - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По Първи май си казах, че ни трябва нещо ново, различно от традиционните манифестации - нещо което да ни събуди, да взриви барута, доколкото е останал в хората.
Време е за Парада на ПОБЕДЕНИТЕ - на жертвите на Победилия Преход.

Някой трябва да призове и извади на площадите ония, които години наред - три непосилни десетилетия - бяха обругавани, унизявани, обеднявани, оскотявани.
Тази Манифестация на Победените ще бъде нещо страховито - докато те се влачат мълчаливо пред очите ни.
Крайно време е за този техен Поход, защото и времето им свършва.

Летоброенето на Парада може да започне на есен – 10 ноември е напълно подходяща дата за това.
В Политическата Секта няма да има особени спорове около нея, понеже всички там са незаконни деца на Прехода.
Всички имат принос към Погрома на Победените.
Кой каквото можа, направи - според собствената си скромна кройка.
Бяха по-изобретателни само в краденето, но тук винаги е така.

Всички се наиграха до насита - докато се точеше Голямото Пропадане.
И дори не се сещаха да уредят един Парад.
И ето ни сега нас, с тази спасителна идея.

Реализацията ѝ няма да е лесна - тя ще бъде истинско предизвикателство, няма да е достатъчно рутинното въображение, занаятчийските напъни на нашите политикани няма да са достатъчни.
Нужни са сценаристи с бунтовно мислене - и обезателно трябва да са достатъчно гладни.

Те трябва да са наясно с прокуждането на Народа, в превръщането му в една тълпа, която мълчаливо се влачи към Края си.

Първият Парад може да се състои още на 10 ноември 2019-а.
Къде трябва да се проведе софийското/централното шествие?
Празното място на бившия Мавзолей изглежда напълно приемливо, хубава метафора ще се получи: „тогава“ са манифестирали пред една празна, както се оказа, идея; сега пък ще се завлачат пред Тоталната Празнота, част от която е и животецът на милиони хора у нас.

Онзи ден пак ни подсетиха: милион и половина българи живеели под границата на бедността. Повтарят ни го, сякаш, за да не забравим.
За останалите няколко милиона също не бива много-много да се замисляме.

Това не е нормална статистика, тя има друго предназначение - да открие тайната, заради която оцелява българското племе.
Този фокус е интересен, особено за политиканите ни.
Но как може да бъде представен той на Парада, с какви средства? Нямам представа.

Дефилето може да се проведе и пред някаква временна конструкция. Понякога, когато въображението е в затруднение, се явяват някои ефектни идеи, донейде груби, но поне ясни, например - това може да е една гигантска клетка, може да е и от злато, и в нея да се разположат Първенците на Прехода.

Звучи заплашително, но пак ще има мераклии да се кипрят в Клетката, пред която се влачат Победените.
И ще прииждат те на талази, грабнали останките от живота си.

Парадът може да бъде открит от каре маршируващи скелети - толкова на брой, с колкото е намаляло българското население през последната година, това ще бъде и текущият отчет на демографската криза.
Мълчаливо ще преминават скелетите, заедно с оглозганите си мечти…

След това ще видим постиженията на здравеопазването - това ще е сравнително лесно: 200 клетници ще носят един безжизнен апарат за цинтография; зад тях няколко гигантски екрана ще припомнят на Клетъчните Хора рекордите ни по смъртност.
Отговорник за мултимедията - комисарката Габриел.

Сценарият трябва да предвижда рязка смяна на настроенията в Парада - за да не скучаят Клетъчните.
Затова следва каре от Черносотници/ Наемници на Лъжата от всякаква порода.
Весела групичка малоумници, ухилени до шия, славословят Рая, който обитаваме.

И после прииждат пенсионерите - живите мощи на Победата.
Това шествие ще се точи най-малко шест часа - почти колкото парадите на Путин. Там поне оплакват победите си, а ние тук и себе си не смеем да оплачем.

Отново следва рязка промяна: възхвала на чуждестранните инвестиции - тя трябва да бъде поднесена въздържано, но убедително.
Например - виждаме робини от шивашки цех в Радомирско, натъпкани като сардели в един товарен асансьор - там ги криел собственикът грък, когато социалните идвали на проверка в предприятието.

Ред е на карето на Бодростта, на необяснимото за българския разум веселие - това на циганите; тях не успяха да победят, няма и да успеят.
„Чае шукарие“ принуждава дори скелетите от първото каре да се заклатят доволно.

Ехти циганското веселие - и на този фон учители носят няколко хиляди фотоса на закрити училища, превърнати в руини.
Клетъчните прегръщат деца-математици и дори са се накичили с медалите им.

Сетне…
После…

Накрая специално каре от подбрани Скелети вдига Клетката на Победителите и понася Клетъчните към Рая…

Циганското веселие е отминало.
На площада остава да се търкаля един въпрос:
Къде отиват Клетвите, с които ви проклинат?

www.kevorkkevorkian.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кровек Някровек

    20 38 Отговор
    Браво бе, умен! По бай Тошово време защо не предложи такъв парад или не ти отърваше нещо? Тогава не беше ли същото?

    Коментиран от #4

  • 2 учуден

    9 36 Отговор
    На тоя няма ли да му кажат че вече е безинтересен и доста жалък и скучен! Егати нафталина все едно и правешкият чукундур акъл да ни дава

    Коментиран от #21

  • 3 Meganoob BG

    19 3 Отговор
    Тези които живееха по улиците преди 89-та сега са на власт.
  • 4 Бачо Киро

    33 5 Отговор

    До коментар #1 от "Кровек Някровек":

    Тц, не беше. А изчакайте първо да умрат тези, които помнят, пък после дрънкайте. Нищо де, сега пък имате целогодишно банани, нали и без това накрая на всеки спор това ви е аргументът... Къде ги завирате тез банани, че толкова са ви важни...
  • 5 Гост

    35 8 Отговор
    Поклон! Дълбок поклон пред таланта Ви г-н Кеворкян! Който разбрал - разбрал!
  • 6 жоро уудстока

    6 17 Отговор
    Някой май е седнал на банана и не става от него?Всичко помним-"свободата" да се обличаш и подстригваш,да пътуваш и си купуваш кола, телевизор,,,,,че и дамски превръзки.Такова "изобилие"имаше...СВОБОДА нямашеееееее...По-важно от това няма!
  • 7 белене за соросите

    22 5 Отговор
    брилянтен както винаги, а соросоидните мекерета....какво да ви кажа, заврете си по един от тия бленуваните от вас банани там дето слънце не ви огрява
  • 8 Везнев

    18 1 Отговор
    Кеворк-пак си прав...но мойто мнение е малко по-радикално---мисля,че е време не за парад-а дойде времето за лопатата...Принципа на лопатата е пьрвичен и анти хуманен-но пьк работи безотказно.В управленческата клика трябва да се забие "една лопата у главЬта" и после всичко ще си дойде на мястото.Дотам ни докараха вече Кево-ама ние сме си виновни-ниеее-стадото ...включително и аз и ти...
  • 9 ДЕМОНкрация

    19 2 Отговор
    В демоНкрацията победиха търговците, лихварите, дилърите, погребалните агенти, рекетьорите, експлоататорите - чорбаджии, политици - схемаджии, футболисти, чалга певачки и плеймейтки. Нито учители, професионални лекари, инженери, учени, и други хора, искащи да печелят с градивен труд, не успяха и няма как да успеят да достигнат поне наполовина високото ниво на другата каста - разбойници и дегенерати. А работниците, благодарение на които цялата икономика разчита, получават мизерни трохички, колкото да имат сили да вършат унижителен труд в полза на чорбаджията. Тези стихове и романи, които ги е писал Вазов, Алеко и другите поети, са абсолютбо актуални и днес, показвайки колко калпав е капитализмът, и как достойните хора нямат място в него

    Коментиран от #12

  • 10 жоро уудстока

    1 14 Отговор
    Обикновено пиша по-бързо,но сега пиша бавно,защото явно има хора,не можещи да четат/мислят/бързо.Имаше неща-добросъседските отношения,по-ниска престъпност,по-малко завист,но това не може да компенсира липсата на свобода:да пътуваш.да изразяваш мнение.Защо не сте искрени,бе хора?По какво тъгувате-по дефицита на...всичко?!Приятел-лекар постави диагноза на такива хора:болни от "левичарство",т.е.минали на другия,левия бряг.Лечение:от аптеката едни латексови неща,нахлузващи се на един орган,"уважаване"по няколко пъти на неориентираните и връщането им на правилният бряг.Мястото на срещата не се променя,в лявата ръка носете сърп,в дясната-чук...и така,до края на света!

    Коментиран от #26, #28

  • 11 жоро уудстока

    0 15 Отговор
    Обикновено пиша по-бързо,но сега пиша бавно,защото явно има хора,не можещи да четат/мислят/бързо.Имаше неща-добросъседските отношения,по-ниска престъпност,по-малко завист,но това не може да компенсира липсата на свобода:да пътуваш.да изразяваш мнение.Защо не сте искрени,бе хора?По какво тъгувате-по дефицита на...всичко?!Приятел-лекар постави диагноза на такива хора:болни от "левичарство",т.е.минали на другия,левия бряг.Лечение:от аптеката едни латексови неща,нахлузващи се на един орган,"уважаване"по няколко пъти на неориентираните и връщането им на правилният бряг.Мястото на срещата не се променя,в лявата ръка носете сърп,в дясната-чук...и така,до края на света!

    Коментиран от #15

  • 12 Иве

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "ДЕМОНкрация":

    То и затова сме на това ниво.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 15 Отговор
    Кево, една от грешките на прехода от „социализъмът” е , че не се организираха заведения за превъзпитание на комунисти. Затова още дълго ще четеме и слушаме идиотщините Ви. ... Случайно имах неформален контакт с този арменец, няма по-злобно и надуто човече от него, 100% параноик...

    Коментиран от #18

  • 14 РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО

    10 1 Отговор
    Сега не празнува ден на труда, сега е срамно да казват че работят, сега е модерно да се правят на тарикати с 5 лв. джобчето!!! Сега се завижда на тези които крадът, и искат да им подръжават
  • 15 Госあ

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "жоро уудстока":

    Абе тоа лекар според мен е бил или гинеколог или специалист по венерически болести 😁 са сигурно е на седмото небе с некое умрело кабинетче с една слушалка и неколко тестера,ами истинските лекари с 600-1000лв заплата к'во казват ?
  • 16 Госあ

    6 0 Отговор
    Много години нещата са еднопосочни.... предвид изчерпването на специалисти, мисля че направо са си необратими...за съжаление. Но има такива държави, ето вижте в Африка или близкия изток. За успокоение.
  • 17 Усмивката

    4 1 Отговор
    Кеворк.Много добре ни разслои.Няма да питам щото знаеш.Кой олицетворява победителите в наше време.Бойко Борисов.С какво възхищение говори за успехите си,и с какво презрение за недоволните.Тия същите.......„една тълпа, която мълчаливо се влачи към Края си”.Липсва им само по една дъска на гърдите с надпис ...„предател”.
  • 18 Усмивката

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Братчет.Кеворк поне си има име.Ти къф си......Проведи един формален разговор с Бойко Борисов и ако не бъдеш смачкан от прегръдките му ще научиш много как се оцелява като комунист по онова време.И ще е последното нещо което научаваш...
  • 19 Като не ти харесва

    0 11 Отговор
    Вокзал чемодан и....в ереван
  • 20 Омръзнаха ми

    1 10 Отговор
    Сополивите вопли на този агент пропити със соцносталгичен патос. Защо просто не се оплаче на арменският поп ами ами ни занимава тука с личните си драми..
  • 21 Гражданин

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "учуден":

    На теб някои работи ще ти е трудно да ги разбереш.Нормално е. Хората са са с различно IQ.
    Когато се казват истини е хубаво да четеш и усмисляш нещата, ако има с какво де.
  • 22 1944

    1 5 Отговор
    кукловодите на агент "димитър" да го прибират вече в мазето. някой дъртаци вонят лошо, откъм главата. никога не сме ви вярвали, дрогаре. нямате шанс.
  • 23 Янко партизанина

    3 2 Отговор
    По мою време беше друго. 30 години минаха и нашите управници яко ни минаха.
  • 24 мероприятието

    1 1 Отговор
    Свърши "прехода", връща се стария режим. Колко мило :)

    Коментиран от #25

  • 25 1944

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "мероприятието":

    преход нямаше. разделиха си държавата. за тях благата, за нас мотиката. и доживотно да плащаме данък русия.

    Коментиран от #27

  • 26 Един стар рокаджия

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "жоро уудстока":

    Жорко, моето момче, свободата е състояние на духа. Колкото и да ми разправят такива като теб, че преди повече от 30 г. не съм бил свободен, не могат да ме убедят, защото аз съм се чувствал свободен тогава. Понеже съм и музикант, възпитан съм в духа на рока, слушал съм любимата си музика не само по чужди радиостанции, имаше предавания и по нашите. Късно по нощите сме се прибирали компании спокойно и без страх по улиците, пеейки си "упадъчни" песни на английски и ако щеш вярвай, един милиционер не ме е спрял. Но имахме друго възпитание. Не сме вършили вандалства, не сме обиждали хора, не сме поругавали паметници. Имахме достатъчно средства да ходим на почивка поне два пъти в годината и да обикаляме страната. И в чужбина не беше трудно да се отиде на екскурзия. А сега повечето българи не могат и един път в годината да отидет на почивка. Да не говорим за екскурзии из страната и чужбина. Когато я няма икономическата свобода, другата почти нищо не струва.
  • 27 критик

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "1944":

    Никого не можеш да убедиш, че Русия ни е виновна да сме в това състояние в момента. Виновни са САЩ, запада и нашите продажни политици, които се правят по католици от папата. Особено пък герберската шайка през последните 10 г., откакто е на власт.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.