Last news in Fakti

27 Май, 2019 17:01 2 989 25

Германски страхове: от тези теми германците бягат

  • германия-
  • страхове-
  • бежанци

Източногерманците все повече се дразнят от правилата за това какво е позволено да се говори

Германски страхове: от тези теми германците бягат - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В САЩ противоречивата фигура на Доналд Тръмп доведе до там, че в много американски семейства, или пък сред приятели, темата за президента е нежелана. При британците нещата са сходни, когато става въпрос за Брекзит. В Германия проблемът с бежанците е толкова гореща тема, че вече много граждани предпочитат да я избягват.

Реномираният демоскопски институт “Аленсбах” е помолил 1283 души в цяла Германия да посочат кои, според тях, са чувствителните теми в момента. От 14 възможни отговора най-много гласове е събрала темата за бежанците - посочили са я 71% от анкетираните, следвана от темата за исляма.

Пропаст между елита и народа

Според директорката на института Ренате Кьохер, вълненията от 2015 и 2016 година до голяма степен са изчезнали. "Остава впечатлението, че елитът не възприема сериозно притесненията на хората и дори ги поставя под съмнение”, казва тя.

Немалко от анкетираните са посочили и още една тема: любовта към родината и патриотизмът. Забележително е как са се променяли нагласите към нея през годините: ако преди малко повече от две десетилетия само 16% са смятали патриотизма за чувствителен въпрос, в момента това е тема табу за цели 41% от германците.

"Междувременно една трета от населението казва, че един политик трябва да внимава да не проявява прекалена национална гордост, за да не стане обект на тежки нападки", посочва още професор Кьохер. Гражданите се страхуват, че ако открито изразят своя патриотизъм, ще бъдат сметнати за хора с десен уклон.

За джендърите и третия пол

Друг интересен резултат от проучването на “Аленсбах” показва, че е от значение къде се обсъждат конфликтните теми - дали сред близки и приятели или в публичното пространство. За 59% от респондентите не е проблем да говорят по теми вътре в семейството, докато само 18% са заявили, че са склонни и на обществено място да водят такива разговори.

Всеки втори германски гражданин е убеден, че днес се обръща много по-голямо внимание на това как човек се държи и какво говори в обществото. Всеки трети германец пък твърди, че свободата на изразяване е възможна само у дома. А 41% критикуват прекалената политическа коректност.

Най-добрият пример: днес от нас се очаква да наричаме чужденците „хора с миграционен произход". Този термин обаче е по-подходящ за академични семинари, отколкото в ежедневната реч, твърди Кьохер. Двама от трима германци мислят по същия начин. За мнозинството анкетирани също и темата за джендър-неутралността отива твърде далеч и среща неразбиране, независимо от възрастта и образователния ценз, както и официалното въвеждане на термина "трети пол".

На източногерманците това им идва в повече

Ако "негърският крал" в "Пипи Дългото чорапче" от Астрид Линдгрен трябва да бъде преименуван на "крал на южните морета", за да бъде политически коректен, според днешните стандарти, то това би преляло чашата. Трима от всеки четирима германци биха предпочели да оставят оригиналната версия такава, каквато си е. Тази тенденцията се засилва през последните години.

Особено в източните германски провинции, където хората все още имат сравнително пресни спомени за ограниченията при предишния режим, не проявяват никакво разбиране за това. Източногерманците все повече се дразнят от правилата за това какво е позволено да се говори как трябва да се държат.

Сред темите, по които германците могат да говорят без никакви скрупули, се нареждат: опазването на климата, равноправието, безработицата или възпитанието на децата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмеркел

    67 2 Отговор
    Толкова труд да имат чиста раса и Меркел за 5 години ги върна в първи клас.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 комунистическият Рай достигна и Германия

    25 11 Отговор

    До коментар #1 от "Шмеркел":

    Пишман комунистка.Като всички останали.
  • 3 Morgoth

    46 0 Отговор
    Като гледам, че е публикувано в DW, надявам се в Германия наистина да реагират на тези страхове, защото те са основателни. И реакцията да не е с повече усърдие в запушването на устата на недоволните, защото вече е ясно, че в Германия хората се страхуват да си изкажат открито мнението.

    Коментиран от #19

  • 4 АзГ

    26 4 Отговор
    Германистан - лицемерната държава !

    Коментиран от #13

  • 5 Meganoob BG

    36 4 Отговор
    Германия е просто марионетка на САЩ от 45-та насам. Те нямат право да мислят за патриотизъм, вече е незаконно. Който каже че е горд да е германец, веднага го сочат с пръст и викат "нацист". Германците просто трябва да са фабрика за БВП-то на ЕС и инкубатор за всички бежанци които никъде другаде не ги искат.
  • 6 Лоло

    30 4 Отговор
    Истината е, че немците са смачкани и пресирани жестоко от либералната система която толерира малцинствата и хрантути мигранти и крадци. В Германия не може да говориш открито какво мислиш или чувстваш защото ще загубиш работата си или ще те осъдят дори. Има вече десетки случай когато посягат и на децата на будни хора поради това, че са дали мнение по някоя наболяла тема. Изобщо диктатурата на Меркел е отвратителна и може да се сравни само с тази в Китай и Русия.

    Коментиран от #20

  • 7 Тези теми притесняват германците

    17 0 Отговор
    Но темата за холокоста ги вкарва в затвора, особено ако дръзнат да кажат какво мислят за него
  • 8 Брат ми

    23 1 Отговор
    Някога красива и подредена Германия,днес е гетото на Европа и събира измет от цял свят.И всичко това благодарение на либералната мафия която ръководи цяла западна Европа и Северна Америка.

    Коментиран от #9

  • 9 Гостенин

    6 15 Отговор

    До коментар #8 от "Брат ми":

    Така ти се иска .Германия винаги е била и ще бъде подредена.Виж първо България и Столипиново.

    Коментиран от #10

  • 10 Брат ми

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "Гостенин":

    Ходи и виж Дуйсбург.А след това ми обяснявай. Отделно от това,живях близо две години на 10 километра от Хановер и ти гарантирам че трудно ще чуеш немска реч. Само в отделни скъпи райони на града. И това важи за цяла Германия.

    Коментиран от #11, #14

  • 11 Гостенин

    3 7 Отговор

    До коментар #10 от "Брат ми":

    За първи бях в ГДР през 1986г беше подредено,в ФРГ съм от 1993 г и тогава беше подредено.Вчера карах колело над 20 км по Вело алея и до всяка пейка имаше и кошче даже и най скътаното място чисто и подредено.А за Дисбург и Хановер заслугата е на нашите и румънските роми Има едно интервю с кмета на Дисбург където си изказва мнението за тях ,новодошлите от България и Румъния препоръчвам ти го.

    Коментиран от #12

  • 12 Брат ми

    22 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гостенин":

    Нали Германците ни се караха защото не интегрираме тъмнозелените.Ето сега имат достатъчно от тези,защо сега се оплакват???Нека да ги интегрират и да ни покажат как се прави.
  • 13 манго...

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "АзГ":

    Хубаво е по- рядко да пишеш и да вземеш да си скриеш на тъмно Германистамите и другите "стани". Хубаво е да осъзнаеш чр си прост миризлив циганин, нищо повече
  • 14 Гостенин

    3 10 Отговор

    До коментар #10 от "Брат ми":

    Щом е интегрирала за по малко от 50 г.повечето турци,сърби,поляци,руснаци за испанците и италиянците да не говорим техните деца вече не знаят езика на родителите си.Така също ще се справят с нашите и другите тъмнозелени ,няма да е лесно но ще се справят както винаги.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 реалиста

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Шмеркел":

    между емигрантите има и такива дето са воювали в защита на западните интереси ,така че ще ги хранят. това е положението.
  • 17 жжж

    2 0 Отговор
    след този материал се питам -има ли демокрация там?
  • 18 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Чудесна демокрация!!! На обществени места германците имат право да говорят само за климата, безработицата и възпитанието на децата! Най-важните теми са табу и могат да се коментират само в къщи!
  • 19 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Morgoth":

    Страхуват се, а също така и не им се разрешава. Както и не им се позволява да дискутират теми относно сексуалното образование още от детската градина. Иначе и там сигурно има нормални майки, които се запитват,, А за кого подготвят нашите малки дъщери да знаят в тази крехка възраст как да задоволяват сексуално своя или противоположния пол? "
  • 20 Румяна Костова

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лоло":

    С тази разлика, че в Русия гражданите могат да говорят свободно по всички теми И никой за изразено мнение например не е вкаран в затвора. Руските либерали такива неща мелят на радиото ,, Ехо Москва "и никой не ги закача!
  • 21 Българофил

    4 0 Отговор
    България била на 160място по свобода на словото, а Германия на 6то... Смях!!! Ако някой ни натиска какво да говорим, ще избухне революция, та камо ли да ни командва как да си гледаме децата. Меркел съсипа ЕС, беше причина за Брекзит, отвори бутилката с дявола като вървеше след Сорос. А швабите като облъчени я следват, както на времето Шикългрубер!!! Нещастни ШВЕПСОВЕ!!!
  • 22 Българофил

    0 3 Отговор
    В Русия важи следния виц:
    Руснак и американец говорят за демокрацията
    Руснакът пита:Какво е демокрация? Американецът: Мога да извикам пред Белия дом.. Долу Тръмп!!! Руснакът: И аз мога да извика пред Белия дом... Долу Путин!!!
    Джуджето е хванал чемоданите за топките яко!
  • 23 ДОКО

    0 0 Отговор
    ТОВА Е РЕЗУЛТАТА ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Мордехай Мошекрадев

    0 0 Отговор
    Традиционен немски поздрав е селям ал айкум, турски и полски са официални езици, и е модерно да си черен с руса жена! А беше време на гонения срещу интегрирани юдей..