Last news in Fakti

28 Юни, 2019 07:31 17 687 58

Правителството ни е чалга*

  • чалга-
  • попфолк-
  • правителство-
  • бойко борисов

Тодор Живков раждаше фолклор

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едно време Тодор Живков казваше по някоя нелепица, която не само се запомняше, но се превръщаше във фолклор. Например за полупроводниците и целите проводници.

Обаче около него имаше и умни хора, които му помагаха да скрие липсата на образование, недостига на възпитание, дефицита на култура, слабостите на интелекта.

Затова и се случваше той да се "изпусне" доста рядко. Поради това "изпусканията" му, както казах, се превръщаха във фолклор. Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Николай Слатински.

Сега обаче нещата стават направо драматични. Властта не просто се "изпуска" понякога. Тя така свали нивото на говоренето, че човек да се хване за главата. Не отделни фрази на властта стават фолклор, фолклор става целият ѝ начин на говорене. Даже не фолклор, а попфолк. Дори не попфолк, а чалга.

Не знам дали властта си дава сметка колко вреден е този начин на говорене, на който перничани викат Така си ма'а.

Той се превръща в норма, в начин, по който българите осмислят своите насъщни проблеми, той допринася за изпростяването и опростачването. Той не оставя нищо свято, върху което да не лепне някоя дълбокомъдра мисъл.

Аз продължавам с огромна тревога да смятам, че последните десетина години нанесоха непоправими вреди най-вече на ценностната система на обществото ни. И икономиката може някой ден да потръгне, но тези ценностни вреди и щети ще се преодоляват трудно, ако въобще се преодоляват, като за това ще са необходими три пъти по десетина, т.е. тридесетина години. Добавям с потрес 30 към моите 63 и ме обзема грандиозна печал, сякаш съм станал сирак на вселената.

Ако можеше чувството за срам, което мислещият човек изпитва от манталитета на властта, да се преобразува, да кажем, в електрическа енергия, даже АЕЦ "Козлодуй" няма да ни трябва. Толкова много ме е срам.

Но както ми каза онзиден един приятел-седесар от първите народни събрания - ние, ние сме за бой, защото помогнахме тази невъзпитаност и некадърност да стъпи на гърлото на България. И да я кара и с приказките, и с делата през просото.

Отговорих му, че и ние сме виновни, но и по-виновни от нас има. Само дето на България от това не ѝ става по-леко и по-лесно.

*Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 73 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тито

    186 27 Отговор
    кЪДЕ ЩЕ СРАВНЯВАМЕ СЕГАШНИТЕ ПОЛИТИЦИ СЪС БАЙ ТОШО-КОЙТО Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ДЪРЖАВНИК В БЛИЗКАТА НИ ИСТОРИЯ...СЕГА СА ТИКВИ-ЦВЪКИТА-СВИНЧОВЦИ-МАЙКИ НА НАЦИЯТА И Т.Н.....И ВСИЧКИТЕ ТЕ,НЕМОГАТ НА ТОШО НА МАЛКИЯТ ПРЪСТ ДА МУ СТЪПЯТ

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СссереМ

    30 287 Отговор
    Слатински,долу-горе сме набори,как ти я роди главата тази простотия?За 10 години бойко направи повече отколкото комунистите за 45 ,и то като имаш в предвид че Орешарски ни върна две години назад,а как говори премиера е друг въпрос, говори както искат да го чуят обикновените хора, има авторитет в ЦЯЛА Европа.

    Коментиран от #5, #8, #10, #14, #28, #41, #44, #50, #55

  • 4 Реално

    174 22 Отговор
    Тошо Правешкият е в пьти по-голям дьржавник и Бьлгарин от сегашните боклуци в политиката-в пьти...Затова и народа го тачи -и дойде времето на Бай Тошо паметници да му правим...
  • 5 Щерю

    96 32 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Не си пил хапчетата тази сутрин , вземи ги и тогава пиши
  • 6 Тодор Живков

    66 11 Отговор
    Я кажете някой друг лаф освен този за полупроводниците, че аз само съм чувал за „много гафове” но освен този, за когото съм сигурен че е шега, друг никой не казва.

    Коментиран от #58

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ей боклук

    132 14 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Орешарски опита да изтегли 1 милиард заем и вие соросоидните предатели оревахте орталъка. А тиквата ни зароби със заеми за 30 МИЛИАРДА! 30 милиарда как се връщат? Теб не ти пука щото на парите от козяк не се плащат.данъци и осигуровки, ама ние, работещите ще ги връщаме заедно с прсвнуците ни!

    Коментиран от #43

  • 9 лапайте бахура

    103 10 Отговор
    Изборите минаха и се почна с увеличаване на тока после следва хляба
    с новите тол такси и БОГ знае, какво още ще се вдига.
    Добре ни нагласиха Боко и ГЕРБ ама още не е минала упойката от
    изборите и тепърва ще усетим дебелия.
  • 10 Авторитет

    107 9 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Видяхме много пъти авторитета му - на сесията в ЕП, когато излезна на банката, а пред него демонстративно макарона, юнкер и т.н. почнаха да излизат от залата. Или пък тази пролет, когато всички балкански лидери се срещаха без да го поканят него.
  • 11 НДА

    85 7 Отговор
    Правителството чалга, политиците чалга, народа още по голяма чалга защото си ги избира едни и същи десет години и им се кефи на глупостите и простотията.
  • 12 българин

    102 9 Отговор
    Срам ме е, че ние българите допускаме и търпим да ни управлява един селски тарикат и примитив, като Методиев Борисов. Вината за това състояние на държавата ни е изцяло наша ... но явно манталитетът на този народ е на нивото на приматите. Иначе отдавна да беше изхвърлен от управлението този прост селяндур от Банкя

    Коментиран от #26

  • 13 Бай

    31 11 Отговор
    На гей парада мячаше чабга там са модерни джендъри бъдете и вие и си слушайте хамериканските цигани
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сорос

    8 68 Отговор
    Колко злоба и жлъч в тоя малък народ. Само да плюе и да търси недостатъци е способен. Заслужил си е съдбата и управниците мухахахаааа
  • 16 опа

    60 3 Отговор
    Баце ги дрънка все едно е на мастика в кръчмата...
    той не е виновен, толкова може..виновни са червените барони, истинските господари от 1945 насам ,които ни го назначиха за "уж проЕвропейски лидер". да бяха турили едно адвокатче..пак щяха да крадат народа до шушка ама поне нямаше да се излагаме толкова пред чужденците
  • 17 Пешо

    54 6 Отговор
    Много сте смешни Герберите, когато плюете по комунистите, когато вашите любимци са такива
  • 18 Бесна цигания е

    38 5 Отговор
    Не е чалга
  • 19 Milovrab4e

    62 5 Отговор
    Статията е мноооого точна!!!Много!За съжаление.

    Коментиран от #24

  • 20 Ставрю

    52 2 Отговор
    Между мутра и чалга няма разлика. Дали и него няма да го вкарат в някой учебник както Софи маринова.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 K N

    31 2 Отговор
    ДО БЪЛГАРИН БРАВО МНОГО СИ ТОЧЕН И КАЗВАШ ПЪЛНАТА ИСТИНА
  • 23 Тодор живков

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тито":

    Резерв на БНБ
    Редактиране
    В условия на затруднена платежоспособност, породила необходимост да се осигурят средства за погасяването на предстоящи падежи по дългове към западни банки, през 1960 г. Живков лично се обръща с писмено предложение до първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов с молба СССР да закупи резерва на БНБ, натрупан в продължение на 66 години – от Освобождението през 1878 г. до 1944 г., от 22 тона злато и 50 тона сребро срещу конвертируема капиталистическа валута[109][110].

    Македонски въпрос
    Редактиране
    През 1948 г. става ясно, че между Сталин и Тито назрява разрив и идеята за Балканска федерация няма да се осъществи.

    След идването на власт на Тодор Живков през 1956 г. обаче в Горноджумайски окръг тече, макар и забавен, процес на македонизация, която е плод на набраната инерция по време на насилствената македонизацията в Пиринска Македония, започнала през 1946 г. Живков е добре запознат с национално-освободителните борби на македонските българи и на тяхната революционна организация ВМОРО/ВМРО. Живков, за разлика от Антон Югов, не е склонен към прилагане на масови репресии спрямо членувалите във ВМРО на Иван Михайлов. Всичко това помага на Живков да измъкне българското общество от македонския синдром. Така на Мартенския пленум на ЦК на БКП през 1963 година е сложен официално край на политиката на македонизация.

    Тодор Живков е главният двигател по развитието на българската политика по македонския въпрос до 1989 г. Към неговит
  • 24 Айде бе

    13 52 Отговор

    До коментар #19 от "Milovrab4e":

    Що къщи осиротяха от прехваленото соц. Време. Да твърдиш че Живков е бил добро за България значи си платен пропагандатор. Или неграмотен.

    Коментиран от #27

  • 25 Анторът

    11 13 Отговор
    има претенции за сериозен анализатор и не му отива да прави примитивни обобщения за Живков.
  • 26 Никола

    10 35 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Тоя селски тарикат е избран от мнозинството. До кога ще търпиш ли? Бог да пази България от революция с рубли. Корнелия е на червено няма да вземеш юнската заплата не се хаби. Обидно за държавата е русофил да оценя правилната посока.

    Коментиран от #29

  • 27 Господин Никой

    45 10 Отговор

    До коментар #24 от "Айде бе":

    А колко цели населени места осиротяха сега по времето на прехода, България се стопи с над 2 млн. българи, икономиката и селското стопанства се сринаха под нулата. Какво ми говориш за социализма, глупако ... огледай се сега в каква среда живееш
  • 28 Коко

    46 5 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Абе серсем недоразвит кажи какво е направил това недоразумение всичко което посегна да направи пада след него последното му творение беше кръговото във Варна дето след дъжда щяха да го пускат ама като водно огледало ти неразбирашли защо емитират че правят нещо само да могат да крадът евро пари а на бай Тошо немогат по нито един показател за му се опрът сега ядешли турски домати ядеш ,а египетски картофи и тах ядеш ,и още куп други боклуци ядеш сега очаквам и минерална вода от Сахара да почнат да внасят щото баща е отрвна е това ти е кадърния тиквеник ти ходил ли си навънка да чуеш чуждите хора какво говорят че вие ако бяхте народ нямаше да търпите тази политическа карикатура
  • 29 българин

    40 7 Отговор

    До коментар #26 от "Никола":

    Точно това казвам и аз, примитиви като тебе избират примата Борисов ... Интелигентните българи в България почти не останаха, опростачването все повече завладява населението, ниското ниво на образованието и мизерията раждат идиоти като тебе, прост народ - слаба държава ... заслужавате си напълно Борисов за вожд на това племе! За какви руснаци ми говориш в тази ситуация, глупако!

    Коментиран от #51

  • 30 Безличен

    5 13 Отговор
    Едни и същи ора, повтарят едни и същи размисли. И. НИЩО конкретно. Слатински!!! Хъ?
  • 31 Без комемтар .. браво на автора

    41 3 Отговор
    Срам ме е от Борисов! Аз съм Българка!
  • 32 Opravai

    3 9 Отговор
    Nai posle razbrahte 4e steel nai glupaviq narod na planetata napravete pametnizi za bai ganio
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Изумен!

    27 2 Отговор
    Тодор Живков пара не е взел за нищо защото държавата е била негова по презумпция и политика, Тези сега са гладни, защото макар и милиардери в света са дребни играчи! Живков не е имал Нагло самочувствие, защо е знаел кой е, тези не знаят а се борят да се докарат!
  • 35 Klaus

    28 4 Отговор
    При Бай Тошо децата ходеха сами на училище,сега ходат с охрана и с коли това ли измисли демокрацията

    Коментиран от #37

  • 36 Klaus

    31 2 Отговор
    При Бай Тошо пипнеш ли дете или жена на сила ,Белене щеше да ти е блян

    Коментиран от #38

  • 37 Ми не е вярно!

    2 17 Отговор

    До коментар #35 от "Klaus":

    След атентатите и голямата екскурзия децата също бяха водени и лично предавани на учителите! Така се и взимаха! От ръка, в ръка! Защо лъжеш?
  • 38 За жените,

    1 4 Отговор

    До коментар #36 от "Klaus":

    Не е вярно! Защо се освидетелстваха ? За да не симулират изнасилване! Имаше една съветска професорка и се спазваше нейната теория, за оргазма и насилието върху жена!
  • 39 То и авторът,

    7 4 Отговор
    Е чалга специялист, “ Професор” по Национална сигурност, завършил на свинското пладнище ! За такива, народът ни има приказка: гьон сурат!
  • 40 Шофьор

    9 8 Отговор
    За мен, най-големия политик е Пеевски! Политик, до мозъка на костите си!Ама докато стигнеш до тази мозък,колко сланина има,затова е трудно на го разберете!Иначе, по-голям политик,от него няма...Може би, доникъде Каракачанов...
  • 41 Руснака

    27 5 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Какво е направил тиквата бре гей...Магистрали фалшиви които се рушат на третия месец...Народа не яде асфалт...Смотаняк...Като Великият Живков няма да се роди, такъв политик, той беше номер 1...Сегашните са крадци, мошенници, измамници и нагли помияри...
  • 42 Klaus

    3 0 Отговор
    До 37 къде това бе

    Коментиран от #52

  • 43 Нема да видиш ка се връщат

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ей боклук":

    Щот ше сме измрели😂😂
  • 44 Ми тва е

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Много малко е направил Борисов за тез пари,които Европа е изсипала.Виж ни магистралата,която всяка седмица взима жертви.Тя е все в ремонт и друса да ни изпадат половината чаркове.И няма санкции за тез ,които си въобразяват,че ние останалите се влачим със 120км в час.
  • 45 Западните Балкани

    24 1 Отговор
    Борисов не говори глупости само когато мълчи.
  • 46 Хммммм

    6 0 Отговор
    Относно думите на автора по повод ниския интелект на Тодор Жовков....... https://youtu.be/5p_fz_72Eag Гледайте това клипче и после пак ще си говорим!!!
  • 47 Behemoth

    15 1 Отговор
    ТИКВАТА е ясен аз не са ми ясни тия с него в жипа.....това са така наречените полезни идиоти...
  • 48 Ели

    17 1 Отговор
    Целият свят знае за нашия премиер, който знае един език , който не спазва законите и подлъгва!
  • 49 Тръмп

    6 22 Отговор
    Комунягите от Перник лаят,Метрото си върви,а и се правят Нови магистрали към Гърция и Сърбия!!!:):):) Борисов бачка повече от 1милион първанчета взети заедно!!!:):):) Борисов никога не е бил прост селянин или перничанин!!!:):):)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Лелеее

    4 14 Отговор

    До коментар #29 от "българин":

    Умнико не може да си българин. Май съжаляваш че не е 1944г и не си председател на народния съд. Тогава шепа продажници и с руска подкрепа са били умните като теб. Не се пени пари няма да вземеш шматко. Борисов е бялата лястовица. Твойте тъпако ще дойдат единствено при 2 руска окупация. Оу ти беше на по високо ниво опростачен трол.
  • 52 Да бе

    4 7 Отговор

    До коментар #42 от "Klaus":

    Тая година полупроводници догодина цели! Прочети кой е продал песионния фонд 20 тона злато на руснаците? 16 република кой искал да направи бг. А е другарю не те знам за какво бълнуваш.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Земеделец

    12 2 Отговор
    Кой пося тиквата в българския бостан? Мадридският пръч и лъже цар на глупаците и наивниците дето чакаха да ги оправи за 800 дни. Той измъкна от ъндърграунда тиквата и прескачайки един чин, я удостои с генералски пагони. На един фалшиф цар подхождаше един фалшиф генерал за главен секретар на МВР. Това изглежда е било отмъщението му на българите дето гласували на референдума за република. След референдума комунистите допускат една историческа грешка, че са разрешили на невръстния престолонаследник да напусне страната. Ако се бяха учили от другаря Ленин какво трябва да се прави с царската фамилия, сега нямаше да имаме сагата за царските имоти, нито тиква премиер. Е това не сте го чели никъде. Ще ви предупредя и за една голяма опасност. Гледайте след тиквата да не се излъжите да изберете някоя кратуна!
    Бих искал да кажа и две добри думи за Т.
    Живков. Този човек дали имаше добри съветници или беше научил нещо от жена си д-р Мара Малеева-Живкова не зная. Но той имаше визия за България. Искаше да
    индустриализира страната и тя да стане мини Бавария и мини Япония! И остави България през 1989 г. на 28-мо място в световната класация по икономическо развитие! Сега да сте чули от някой политик да има да има визия за страната ни за следващите 10-20 години? Няма как
    да чуете, защото от последното място в ЕС скоро ще изпаднем и ще кандидатстваме за Африканския съюз. Там със сигурност след нас ще са Сомалия и Южен Судан.
  • 55 гост

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Абе посерко,не ти ли омръзна да сссереш простотии...
  • 56 До къде я докарахме

    3 2 Отговор
    Тоя прост народ така го изработиха последните 30 години от комунистите, че започна да си мечтае за бай Тошо. Само едно нещо да вметна, кога стопаните на кучета ще започнат да им чистят л.айната, както в Германия? Е, за какво заслужава тоя прост народ? Боко е само едно логично следствие, логично без алтернатива.
  • 57 Гост

    0 3 Отговор
    чувал съм че в ООН за всяка нация има определение за българите пишело крадливо ебливо племе склонно към предателство дали това е вярно гякои знаели нещо по тоя въпрос
  • 58 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тодор Живков":

    То ,между другото , си беше съвсем СЕРИОЗНА приказка....Защо точно тога ,след завидите за полупроводници,направиха и няколко завода за СПЕЦИАЛИЗИРАНИ МЕДНИ ПРОВОДНИЦИ/Севлиево