ФАКТИ.БГ

Миналото - плячка на мародери

Прави са македонците да ни крадат като пладнешки хайдуци

Публикувана: 30 Юни, 2019 19:08
24 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3937
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прави са македонците да ни крадат като пладнешки хайдуци, заслужаваме си го. Може да ви изглежда странно, че го казвам, след като имам немалко текстове за въртоглавщините, които ще ни докара фамозният ни договор с тях. Но пък, от друга страна, припомнете си, какво правим самите ние със собственото си близко минало.

Да не мислите, че македонците не виждат как шепа тарикати/майкопродавци цицат/сучат от него, както си знаят.
Защо тогава - след като сме толкова гламави, и те да не ни премятат както си щат.
Ние сме се предали, още когато изоставихме истината за близкото минало в ръцете на шарлатани, на джуджета, които се надяват да извисят ръст, газейки из него.

Спомнете си, колко фалшификации се направиха, какви ялови глупотевини продължават да се ръсят за „онези“ години - колкото да се прикрие геноцида днес над милиони български клетници.
Направо се предадохме пред напъните на празноглави типове, които се препитават понякога със смайващи преувеличения.

И колкото по-комични/нелепи са тия преувеличения, толкова повече те възкресяват – и разкрасяват - спомена за Живков.
Това е поредната прокоба, която ни настигна.
Той сякаш ни е урочасал „неговата“ ера да ни задиря и досега - и от Онзи свят сигурно се хили доволно.
Некадърниците, които уж трябва да го анатемосват, всъщност работят за него.

Един детайл от тази мрачна комедия: колкото повече натрапват на публиката писателя Георги Марков, толкова повече я подсещат, че е бил галеник на Живков.

Добре, че има хора като Пенчо Ковачев /“24 часа“/ - този чудесен и съвестен реставратор на Миналото.
И той понякога допуска някои грешчици, но те са бял кахър.
И книгата му за Петър Младенов събужда някои несъгласия.
Можеше да се допита до повече хора, когато е писал за прословутата „танкова“ реплика /и касета/ на Младенов.

Например, аз щях да му предоставя общото заключение на Комисията, която ръководството на телевизията учредихме, за автентичността на танковата касета.
То гласи: „Откъсът, който е предоставен за експертиза, е автентичен, върху него няма данни за направени манипулации. В изследвания откъс съществува безспорно фразата, изречена от г-н Петър Младенов – „Добре е танковете да дойдат“.
Подписали са се 28 души, все известни професионалисти от киното и телевизията, между тях и някои знаменити режисьори.

Е, на кого ще вярва Историята – на този документ или на някакъв късен „изследовател“, който ще се пръсне от омразата си срещу „комунизма“. Спомних си за тази история, понеже онази вечер един от най-истеричните „изследователи“ на близкото минало се пенявеше по телевизията за нея - горкият, опасявам се да не се удави някой път в собствените си плюнка.

Като цяло Пенчо е наистина много съвестен и скрупульозен, майсторски борави с фактите, без да нарушава истинността им, перото му е впечатляващо артистично.
Тия дни потвърди класата си и с едно интервю с Калин Тодоров, син на премиера от Живковата ера Станко Тодоров.
Разговаря с него по повод книгата му „Зад завесата на соца“ – и на няколко пъти го засича много здраво, дори безжалостно.

Например, когато става дума за „делото“ срещу бившия премиер. Може ли да пишеш книга за баща си - и да нямаш никакви свидетелства/документи, че е бил съден, както се твърди в книгата и само да се усукваш по килифарски.
Твърдението на автора, че в съдебната система много неща се губят не върши работа - а и той е могъл да прибегне до други косвени доказателства, включително и медийни публикации.
Процесите срещу Живковата върхушка бяха много шумни и е изключено да не е останала някаква следа от процес/дело срещу Станко Тодоров.

Синът сега твърди, че съдят баща му за две неща /цитат/: „Едното – за посещението му с правителствен хеликоптер във Враца, когато се скъсва стената на едно хвостохранилище. И второто, което не съм написал в книгата – че един път сме летели до „Евксиноград“ с правителствения самолет и не сме имали билети, макар че ставаше дума за смешна сума -180 или 200 лева. Но си беше парекселанс политически процес“ /цитат от интервюто/.

Но Пенчо пак е готов и уточнява: стената на хвостохранилището до Згориград се скъсва на 1 май 1966 година, а Станко Тодоров става министър-председател през 1971 година. Нещо не се връзва.
Когато си изправен пред нечии спомени, трябва да душиш като хрътка – дори и около най-незначителната подробност, това прави Пенчо.
Иначе книгата на Калин Тодоров заслужава внимание, особено частта за Георги Марков.

Писането на мемоари е коварно изкушение.
Мнозина чакат всичките им герои да измрат и тогава да се хванат за молива - тогава много лесно той може да се превърне в сатър, а този инструмент не е особено милостив към Истината.

Преди десетина години издадох част от дневниците си, исках да проверя как ще реагират героите ми, повечето от тях тогава бяха живи и здрави. Никой не се обади с някакво възражение.
Много е важно в споменната литература Истината да не остане без контрол.

При най-недобросъвестните „изследователи“ на близкото минало, водещото правило, общо взето, е едно: изръсват някаква глупост, изчакват малко и започват да препикават реалните факти.
Така създават една фалшива мълва – тя е много важна за копелетата на Прехода, така те прикриват недоимъците на Настоящето.

Общо взето, Миналото се превърна в лесна плячка за негодници и профани.
Отгоре на всичко, свидетели сме на един типично нашенски майтап, невъзможен никъде другаде: кръвожадното отношение към близкото Минало в същото време се съчетава парадоксално с опити да бъде амнистирано, орозовено турското робство.

Специално Близкото Минало е насилвано от типове, които по времето на соца са били юноши, с квалификацията на славни масурбатори – как да нямаш доверие на подобни „летописци“.
Соца усърдно е използван и ще бъде използван като параван за безобразията на Прехода, за оправдание на неукостта и крадливостта на неговите копелета, това е ясно.

Но трябва да станат ясни и някои други сметки.
Ако някой с дива радост твърди, че „онази“ България два или три пъти е фалирала, хубаво е да му припомним само един чудовищен, реален фалит след 1989 година – плячкосването, извършено от криминалната приватизация, когато държавни активи за близо 30 милиарда бяха разграбени, изоставени или направо унищожени срещу 2 милиарда.

Натрапват ни се безталантни манипулатори, които се дразнят, че публиката не им вярва – и отдавна ги е зарязала да разговарят помежду си или пред наивни телевизионни водещи, които имат немалък принос в разпространяването на Мълвата.

Един дудне от 20 години за „Случая Георги Марков“ – и вече има несъмнен принос в компрометирането на този писател заради пристрастието си.
Никога няма да научим истината за смъртта му, понеже англичаните не си дават много зор – време е и те да бъдат обявени за „съзаклятници“ с Москва.
Някои хора трябва да благодарят на покойния генерал Владимир Тодоров, че унищожи досието на Марков – понеже щяха да открият друго там, а не кой е поръчал убийството му.

„Случаят Марков“ е интересен най-вече с едно: превращенията на един кадърен писател от любимец на Живков и ДС, дори ходатай пред Самодържеца – известна е историята с Асен Шопов, примерно - в човек, внезапно прогледнал за злините на соца.
Големият, цялостният разказ на Марков, докато е бил галеник на властта, никога не е бил особено критичен към нея.
И после следва още едно превращение: желанието му да се прибере в България.

Завръщането на блудния син щеше да бъде нещо епохално, с какви ли партизански сериали щеше да ни ощастливи той, а и с късни прозрения за гнилия капитализъм. Тия превращения са по-интересни от всичко друго.

Тия дни споменах Ботуш Каишев – едновремешния персонаж на Инкьов от радио „Свободна Европа“. И един читател ме укори, че не съм бил справедлив в оценката си.
Ами, стига са ни тикали в очите тия хорица, безобидни плямпала, сврени зад безопасните си бюра в задграничните радиостанции.
Един Мирон Иванов, който днес мнозина дори не са чували, беше десет пъти по-изобретателно критичен от „Ботуша“, Васил Цонев също.

Мнозина изобщо не са в състояние да схванат, как и по какъв начин съзряваше свободата на словото в България, с какви усилия.
Ами сатиричните прозрения на Георги Мишев или Станислав Стратиев?
Не се подавайте на внушенията на зли типове, които мародерстват до насита и погребват неудобните им истини.

Има един простичък въпрос, който ще им отправят младите - тях се опитват напълно да скопят и да ги превърнат в безнадеждни скапаняци. Ето го: Кой е истинският виновник за днешния Погром?

Не се крийте – казвам го на мародерите - зад единичните успехи на някои деца - погромът в образованието, примерно, е лесно видим, не можете да го скриете зад едно цигане, което завършило в Кембридж.
А как пък ще скриете погрома в тази етническа общност, която е доведена до крайна скотщина?

И колкото и днешните млади да са зомбирани от лъжите ви, все някога ще стигнат до друг важен въпрос, ако вече не са стигнали:
Чакайте бре, хорица жалки, на соца му забиха кръста в 1989 година - а вие какво направихте оттогава досега, освен да ни превърнете в рекордьори по нещастия?

Няма да успеят да оглупят до такава степен младите, просто няма как да ги долъжат, за да не се сетят за този въпрос.

Навремето, във „Всяка неделя“, направих „Час по семейна история“ – публиката посрещна с въодушевление тази рубрика.
Опитайте се и вие – днешните млади, колкото и да ви разубеждават, разродяват и направо обезчестяват, да създадете една мини семейна история, разпитайте родителите си, бабите и дядовците си и други свои близки, търсете техните сравнения между Минало и Настояще, понеже те ще са обективни, житейски изстрадани и честни.

Станете изследователи на собственото си Бъдеще.
Не се оставяйте платени клакьори да пълнят главите ви с глупости и дори с безчестие.
Да не мислите, че го правят с идеални цели – идеалите им са в задните джобове, те не обслужват Истината, а търбусите си, нищо друго.

Навремето лъжеха Народа с комунизма - ами сега, в името на какво го правят?
Хванете някой блюдолизец и го закарайте, примерно, в Монтанско - отворете му очите за Живота, пазете го от циганите и да остане две-три дни там.
И го питайте сетне, имало ли е някога подобен Линч на Некадърността над Народа.

Живеете зле и ще живеете все по-зле, все по-болни, ще се тараляскате в най-загубените автомобили на ЕС, ще ядете най-некачествената храна, ще ви давят язовирите и пр.
И досега главанаците не знаят колко язовира има в страната – а преди една година уж взеха решение всички язовири да се ремонтират. Направиха ли го?
Ядец и дори *урец.

Това трябва да е девиза на славното ни време.
Не се оставяйте да ви галят с този *урец.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 23 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ТОЧКАТА
1 Отговор
без думи!!!А последното изречение си има и пословица...,,ТО В ЧУЖДИ РЪЦЕ Та с него ни галят и ебават...зелените гущери.

Коментиран от #2


Оценка:
-0 +24

ТОЧКАТА
2 Отговор

До коментар #1 от "ТОЧКАТА":


ееее.......в чужди ръце само курец расте,,

Оценка:
-0 +15

Умно село
3 Отговор
Народ, който не помни и почита миналото си е обречан да го повтори.
Всички , които лаят днес по миналото са получили прилично образование, дори един от тях Ганьо Балкански се навря като еврдепутатин са следващия мандат на европейската говорилня.
Лошо, добро - това е част от историята. Важно е да де приемат плюсовете и минусите, а не с лека ръка да се казва Е** те си май***та. този период се изтрива. Ами днес!? Вървим към нов такъв режим само ,че "демократичен".
Това е България, държава с история, но превърната за 30 години в контралирана пуделска територия с "продажни и зависими" управляващи елементи.

Оценка:
-2 +33

гост
4 Отговор
Браво Кево. Време беше да ги напишеш тия редове. Време е да признаем грешките. Плюехме го бай Тошо, а сега какво стана?

Оценка:
-8 +36

Браво
5 Отговор
Ето това е публицистика! За неразбралите продажни журналистчета...

Коментиран от #14


Оценка:
-4 +33

Красьо
6 Отговор
Ченгето пак нещо му криво.

Оценка:
-33 +8

prof
7 Отговор
Не мож си представиш , колко не си прав . Сукането от държавната крава и преди и сега е най-сладко . Но ако преди 89-та можеше да има по малко даже и за "Андрешко", днешните сукачи (приватизатори) не щат да делят заграбеното с никой , ами и с увереността на правоимащи и с безкрайната си наглост на шарлатани , се опитват да ни внушат и , че нищожното ни съществувание и жалките ни стремления за по-добър и смислен живот , трябва задължително да са насочени , към и само за тяхното собствено обогатяване . А колкото до нашата духовна нищета , то тя е пряка последица от 45-годишното управление на техните бащи .

Оценка:
-10 +12

Загрижен
8 Отговор
Тия,които не са били чавдарчета,пионерчета,комсомолци,да замълчат.
Явяват се някакви,никакви да говорят за комунизма,как бил представен в новите учебници по история,та той комунизмът не дойде,дойде КОЙ,запенили се "изследователи" с жълто около устата да ме убеждават какво е било по времето,когато аз съм живял,учил,работил и знам и съм бил и съм се учил в една система,а съм живял в друга.
Ние,изгубеното поколение,знаем най-добре,а тия чели недочели,чули недочули,се давят в собствената си некомпетентност и облъчват по-малките с лъжи,защо?
Всичко е въпрос на гледна точка,истината е някъде там и се присмива на напъните им да звучат убедително.Тя ще излезе може би,след 50 години.Има много архиви,които не са отворени в Русия,Турция,Ватикана и т.н.,а там има факти,които ще накарат много хора да си променят позицията и да замълчат засрамени.

Коментиран от #17


Оценка:
-3 +24

Социумът
9 Отговор
Ама моля ви се,г-н Кеворкян.Кой ги създаде днешните "елити" такива,каквито са?Тоталитарния комунистически режим,те са Ваши рожби.Защото тогава всичко ставаше с връзчици и под масата,с рушветчета.Ако нямаше някой в родата от партията майка,едва ли някой гражданин е могъл да се надява на сносна работица или образование. Е нищо не се е променило,старата традиция разцъвтя до днешното й състояние.Радвайте се на плодовете,те са Ваши.С най-голямото ми уважение към интелекта Ви,но грешките на учениците са грешки и на учителите.

Коментиран от #19


Оценка:
-12 +13

Точен и навременен
10 Отговор
коментар за историческия слугинаж, като бушон на демокрацията.
Все пак смело трябва да се използва най -точната дума за "онези години" - социализма. "Соца" звучи пренебрежително, а авторът много добре познава постиженията от този период, които нямат аналог в българската история.

Оценка:
-2 +13

Социумът
11 Отговор
Само не ми казвайте,че бленувате по комунизма,че съвсем ще ме разочаровате.Това ми прилича на удавника и сламката.Тогава беше зле и сега пак е зле!Кога беше по-добре?Из всичко,когато построИха панелки,или?Зле е ,защото на българина му куца морала и манталитета.Докато не вкарате в училищата религия и фолклор,те така ще е.Ама това трябваше да се направи преди 30г.Какви постижения е имало?Бетон и изкуствено подпомагане от СССР.И като спря крана се видя истината.Точно Т.Живков определи соца като недоносче и говореше за недоразвитото общество.Какво са тия блянове?

Оценка:
-12 +10

Ехеееее
12 Отговор
бат Бойко много остарял?

Оценка:
-0 +3

ФАКТ
13 Отговор
Тази статия е много грешна и защитаваща Комунистите !!!! Същите,които управляваха през Социализма,ограбиха България след 1989-година !!!Тия същите другари обраха банките ,направиха инфлацията и взеха спестяванията на хората!!!! Кеворк,защо лъжеш ???В нашата съседка Гърция,хората живееха пет пъти по-добре от българите !!! Не лъжи хората !!! Ние знаем колко бедни хора имаше и тогава във България !!! Как помагаше държавата на хората с повече от две деца ??? Какви дрехи имаше???? Всичко се изнасяше за другите държави !!! Нашите родители работиха и едвам ни издържаха !!! И сега са с мизерни пенсии !!! Аз не знам кога във България е било добре !!!! Тия същите другари ни докараха до пълен фалит след 1989-година !!! Няма други,кои са другите,извънземните ли ????

Оценка:
-16 +16

СссереМ
14 Отговор

До коментар #5 от "Браво":


Те по продажен от тоя има ли?А най големия крадец го видях на снимката,къде даде българското злато и реши да ни прави задунайска губерния .

Оценка:
-9 +11

Бб666
15 Отговор
Навремето го правеха със акъл-мозък......Сега са толкоз алчни че мозък им нетрябва....Но на електората дали ще му дойде??????

Оценка:
-2 +10

ФАКТ
16 Отговор
Тази статия е много грешна и защитаваща Комунистите !!!! Същите,които управляваха през Социализма,ограбиха България след 1989-година !!!Тия същите другари обраха банките ,направиха инфлацията и взеха спестяванията на хората!!!! Кеворк,защо лъжеш ???В нашата съседка Гърция,хората живееха пет пъти по-добре от българите !!! Не лъжи хората !!! Ние знаем колко бедни хора имаше и тогава във България !!! Как помагаше държавата на хората с повече от две деца ??? Какви дрехи имаше???? Всичко се изнасяше за другите държави !!! Нашите родители работиха и едвам ни издържаха !!! И сега са с мизерни пенсии !!! Аз не знам кога във България е било добре !!!! Тия същите другари ни докараха до пълен фалит след 1989-година !!! Няма други,кои са другите,извънземните ли ???? Извънземните ли ОГРАБИХА държавата и народа ни ???? Номенклатурчиците и сега държат хотелите,банките и всичко,всичко !!!! Кога ще излязат и ще си признаят вината за причинените щети и ГЕНОЦИДА над нас българите??? Ако е било хубаво никой нямаше да бяга още през 80-те години !!!!!

Оценка:
-11 +15

sergo
17 Отговор

До коментар #8 от "Загрижен":


nay otvratitelni dni beha 1 may i 9 septemvri...zadaljitelna naifestatsiya... lozungi izrodi..."poveçe koji za partiyata...i podobni divotiyi"

Оценка:
-5 +3

Българофил
18 Отговор
На 11.12.1989г.- пленум на ЦК на БКП. На 12.12.1989г.докладът на генералния секретар на ЦК на БКП Петър Младенов е публикуван в "Работническо дело". Общият извод е, че България е в състояние на ИКОНОМИЧЕСКА КАТАСТРОФА! Какво повече си губим времето. Всеки може да прочете доклада в Гугъл...

Оценка:
-5 +15

антрашпиц
19 Отговор

До коментар #9 от "Социумът":


Пич,режима се смени,мисленето и кражбите си останаха същите.Ей това е.Фактите са си факти.Комунизма падна със държавен дълг 10 милиарда долара,но с работеща икономика.Сегавече колко милиарда дължим незная,но пък без икономика и младо население.Със жестока престъпност и увеличаващо се циганско население.Със мижаво образование и почти никакво здравеопазване.Преди не беше точно така.Противник съм на предишния строй,но и сега не ми харесва,и то никак.Повечето нормални хора просто нямат бъдеще в тая страна .

Оценка:
-3 +12

Шаран БГ
20 Отговор
Никой не бленува за соца ! БЛЕНУВА ЗА ИСТИНАТА !! Никъде не е имало комунизъм. У нас имаше "соц-недоносче" според Т.Живков и то не поради нещо друго, а единствено поради грешните / със заложените в гена им грехове/ хорица. Няма такава власт, която след 10-15 години да не се корумпира !!! Все още съм жив свидетел, как се ставаше "върл комунист " и " АБФК" В началото на 60-те години вече народа казваше: " Истинските комунисти ги избиха в Балкана"! Нима Т.Живков не виждаше кой и как управлява държавата, особено след 1980-та година. Крепяха го на власт тези, които най-добре се облажваха и тогава, и сега - разграбвайки труда на "шараните". Те ходеха във "вонящия" гниещ капитализъм и открито говореха, че колкото по-вече гниел- по-хубаво миришел !? Искаха го, направиха го и го нарекоха, и още го наричат "демокрация". Че и приплакват за "нея". ......"Загрижен" № 8 е написал, че лъжците "ще се засрамят" !? Г р е ш к а ! Те срама нямат и отново"ще завъртят лопатата"! "Българофил" №18 -Точен сте, безспорно. Но какви бяха АКТИВИТЕ на тази" икономически катастрофирала" държава, че след безсъвестния грабеж до 2006 -та година /примерно/ , ОЩЕ крадат от тях ??? При еднакви скорости ако катастрофираш с Мерцедес и Трабант, само с парите от чарковете на Мерца ще можеш да си купиш десетина Трабанта нови !?

Оценка:
-3 +6

7777
21 Отговор
На Кево, ако му е домъчняло за младините, да вземе да напише статия за младостта и старостта. Нека да не смесва носталгията по младите години с политиката защото нищо не се получава. Причините за сегашното състояние на страната са други, не е виновна демокрацията.
Свалянето на режима на Живков не дойде по естествен начин, например, както в Полша чрез силна опозиционна сила. При нас това стана както винаги е ставало на тази територия, а именно чрез заповед от Москва. Не може да промениш една система когато нямаш подготвена политическа сила, която да замести старата. Маркс и Енгелс добре са го описали, след което им се получило. Обратния пример арабските пролети. Мирния преход си беше един театър подмениха се едни апаратчици с други, които се нарекоха десни. Най интересното е че не останаха истински леви сили, защото всички бяха заслепени от алчност. Така наречените леви БСП провеждат твърда дясна политика. От тук всичко се обърква и няма как да се избегнат абсурдите в които сме принудени да живеем.

Оценка:
-1 +7

ЩАЛОМ
22 Отговор
БРАВО НА КЕВОРК.ШЕСТИ АМЕРИКАНСКИ ФЛОТ НИ ОСВОБОДИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО.УИНСТЪН ЧЪРЧИЛ ОСНОВАЛ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА.А СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР ЩЕ Е СОЛОМОН.ПАРЛАМЕНТЪТ ДА СЕ ПРЕМЕСТИ ВЪВ ФАКУЛТЕТА.

Оценка:
-5 +3

Аууу
23 Отговор
Аууу колко е бил добър комунизма. Гн Кеворкян кои откраднаха паричките на народа всички комунисти участваха в разграбването на България сега отчаено търсите спасение на тази партия прокълнати сте от Бога защото комунист вярващ са две противоположности а и народът ви прокълна то не беше Белене възродителен процес.

Оценка:
-1 +4

Факт
24 Отговор
Новата идеология, управление чрез развращаванена масите!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери