Новини

Страшно е примирението на народа

Няма защо да се заблуждаваме, че преходът се извърши криминално. Партиите са заблуда, те са само инструмент на първановци, догановци, борисовци за лобистки закони и натиск

Публикувана: 16 Август, 2019 13:05
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2590
Страшно е примирението на народа
Снимка: Либерта
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.5 от 16 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„В строителството влязаха хора, които не различават тухла от кирпич и направиха големи поразии. Във Варна се разлагат булеварди, трошат се улици, дори бордюрите се разпадат. Училище за пет милиона лева стои необитаемо – не са изпълнени по проект и са намалени размерите на колоните и гредите му. А някои от носещите колони и греди дори не са изпълнени.
Партиите са инструмент на първановци, догановци, борисовци. До есента балонът ще се спука и ще има много сериозна ескалация. Предлагам общонароден протест и шествие пред вратите на ВСС и по примера на Варна да направим такава грамада пред неговите врати, че да се затвори източника на това проклятие.
Сега народът е на ход - мафията или той!“

Игнат Раденков. По-възрастните го знаят като героя на социалистическия труд по времето на социализма. Младите не знаят кой е, но има какво да научат от 81-годишния строител на половин България.
Роден е през 1938 г. в Софийско. Трудил се е като миньор и фабричен работник. През 1970 г. свързва съдбата си със Строително-монтажния комбинат - Варна, където е бригадир на най-голямата бригада за строеж на къщи и апартаменти. След голямото земетресение в Стражица неговата бригада въздига къщите на засегнатите. Майсторството на хората му е останало в хотелите на комплексите „Св. св. Константин и Елена“, „Златни пясъци“, „Дружба“, както и в емблематичният за Варна хотел „Черно море“. В момента Игнат Раденков се занимава с частен бизнес и е един от най-непримиримите критици на корумпираната власт.

- Община Варна отхвърли номинацията Ви за почетен гражданин на морския град, внесена на 9 юли т.г. от инициативен комитет, с мотива, че крайният срок е бил 10 юли. Имат ли за Вас стойност признанията и наградите, връчени от корумпирани и крадливи управници?

- Точно това исках и аз да кажа! Думите ми прочетохте! Казах на инициаторите, че имам най-голямото признание – освен „Герой на социалистическия труд“, съм определен от авторитетно жури за един от 100-те човека с принос към Варна и варненци при едно много демократично гласуване. Предложени бяха 100 номинирани и още 280 човека от варненската общественост. За мен този въпрос е решен. Но по-важното е това, което казвате вие – не може да обсъждаш Игнат Раденков с построеното в „Св. Константин и Елена“, „Черно море“, „Стражица“ и да си един човек, случайно попаднал във властта, който не може един гвоздей да сложи, за да си закачи шапката. И този човек ще съди! Той няма нито критерий, нито виждане за мащабност, за обществена полезност.

- Едва ли някой разбира повече от строителство, за това Ви питам: какво мислите за градежите и ремонтите във Варна и кварталите? Защо след първия дъжд центърът стана плавателен, защо огромно новопостроено училище стои неизползваемо, заради пукнатина, която е животозастрашаваща за учениците?

- Това е много сериозен въпрос и ние воюваме за отговорите съвсем съзнателно, защото повечето в нашето Обединено гражданско сдружение сме хора от строителния бранш. В строителството влязаха хора, които не различават тухла от кирпич и направиха големи поражения. Едно земетресение да стане и то от четвърта степен, вярвайте, че ще има много сериозни поражения, защото тези хора, водени от печалбата, нарушаваха конструкцията. Подцениха проблема с качеството. Тук във Варна се разлагат булеварди, трошат се тротоари, дори бордюрите се разпадат. Падат покриви, падат таваните на класни стаи. И най-вече новопуснато училище през 2012 г. за пет милиона лева. И не кой да е, а родителите надават вой и отказват да изпращат децата си там. Чета показанията на конструктура, който казва: „Не са изпълнени по проект и са намалени размерите на колоните и гредите“. А някои от носещите колони и греди дори не са изпълнени! Можете ли да си представите за какво става въпрос?

- Ходила съм в тази сграда и видях...

- За конструкция на училище, в което има няколко стотин деца. Казаха, че и тази година училището няма да стане и децата за втора поред година ще учат на други места. Милион и половина ще ни струва поразията, но питаме: падна тавана на училище, падна тавана на детска градина „Мир“, тротоари се разлагат, оградата на границата пада, 40 санирани блока са с паднала топлоизолация - какво ви говори това? Това се подценява. Милиарди се влагат в пътища, в училища и детски заведения, но това става безпредметно, заради лошото изпълнение. За новопостроената магистрала „Марица“ са отделени 1 милион за новото трасе, което пропада! Къде е строителният надзор? Къде е инвеститорският контрол? Авторският надзор? Всичко е много сериозно, но училище „Васил Левски“ е показателно и нямаме такъв аналог в сто годишната си история. Нова сграда да е неизползваема. Това за мен показва, че липсва всякакъв контрол, че държавата ни е на автопилот.

- Като непримирим критик на управлението, при това значима личност, не се ли опитаха да ви озаптят, да ви купят дори, както направиха с много други критикари на властта?

- Казвам ви конкретно. Съвсем не са случайни думите на един старозагорски генерал от МВР, който казва: „Цветанов ни събра при първото правителство на Борисов и заяви, че всеки, който се противопостави на линията на ГЕРБ, ще бъде премахнат". Насрочихме среща на Сдружението ни със Строителната камара на Варна да питаме - защо стоите настрани, господа, като във Варна корупцията е над нивото за страната? Само ден преди срещата сътрудничката инж. Витанова каза, че няма да може да се състои срещата, имало причини. "Хората ги е страх", каза ни един от инженерите, "и няма да има такава среща". „Нали ако вземат позиция, ще им изпратят ревизори, прокурори и ще им съсипят бизнеса“ - бяха думите му. Точно на този огън бях поставен и аз. Съсипаха ми бизнеса, спряха ми 12 милиона от обект, събрах си целият бизнес в поземлен имот. Седем месеца чакам за разрешително. Четири месеца траеше съдебната сага. “Книжата на Игнат Раденков са изправни и неправомерно е спрян“ - беше заключението на съда.Свършва това дело, почва второто, третото – вкараха ме в несъстоятелност, вярвайте! Над 500 000 лв. лихви съм платил до сега! И то на хора, които нямат нито един ден трудов стаж. Поставиха ме на такова унижение мен, който толкова значими обществени проблеми съм решавал с този мощен колектив, който имах.

- „Всички злини идват от Доган, Бойко и Първанов“ - думите Ви от едно интервю се преповтаряха дълго време. Имате ли опасение, че този модел е неизкореним и дали масата е привикнала със Стокхолмския синдром, щом продължава да го търпи?

- Няма защо да се заблуждаваме, че преходът се извърши криминално. Партиите са заблуда, те са само инструмент на първановци, догановци, борисовци за лобистки закони и натиск. Чрез обръчите техните фирми печелят всички обществени поръчки, а цената е на принципа "колкото-толкова". Тези пари се обсебват, изнасят се в офшорни зони и така се обезкървява икономиката, купуват се престижни имоти по столици и ривиери и така е бетонирана мафията, че няма поклащане. А народът изгуби куража, че нещо може да се промени. Имаме си и апатията като манталиетт и те много добре използват това.

- Вярвате ли, че може да има промяна?

- Мисля, че с малка помощ от външни фактори, това ще се промени, защото всяко нещо си има предел. Балонът ще се спука и аз вярвам, че до есента ще има много сериозна ескалация. И дано интелигенцията, мислещата част от обществото поеме по-голямата отговорност. Хората някога излязоха заради скъпата енергия, но Варна беше тази, която обърна тази обществена енергия. Това трябва да стане и сега, заради избора на новия главен прокурор. Обществото да се надигне и да се скъса тредесетгодишната пъпна връв "мафия-държава". Ако това не стане, след някоя година държавата ни е обречена и процесите ще станат необратими.

- На 81 години сте, а хъсът Ви за справедливост и чест не е изчезнал. Коя според Вас е по-страшната беда - властта или непромененото съзнание на хората?

- За мен страшно е примирението на народа. Всички поговорки не са възникнали случайно. И мафията използва това. Но като гледам еуфорията се връщам към времето, когато изгонихме Кирил Йорданов с камъни. И аз предлагам нещо подобно - общонароден протест и шествие до ВСС и по примера на Варна да направим такава грамада пред неговите врати, че да се затвори източника на това проклятие. Те продадоха собствения си народ. На карта е сложено съществованието на държавата ни.
Сега народът е на ход - мафията или той!

Автор: Таня Анастасова

Източник: Liberta

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.5 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Кой68
1 Отговор
Робска и примиренческа психика..То като се погледнат лидерите какви са мишоци и подлоги,а искаме да имаме общество с характер.....

Оценка:
-4 +33

тука е така
2 Отговор
В България повечето гледат да се докопат до лапаницата, да крадат и да не спазват закона - иначе официално 150% всички сме против тези действия и постоянно даваме другите за пример... Е няма как да стане по-добре, колкото и да ни се иска...

Оценка:
-1 +36

3
Този коментар е премахнат от модератор
4
Този коментар е премахнат от модератор
NikNay
5 Отговор
Автора на статията "услужливо" е пропуснал да спомене, че другаря Раденков от 13 Декември 1988 г. е кандидат член на ЦК на БКП . . . . .

Коментиран от #9, #16, #29, #33


Оценка:
-29 +5

балама
6 Отговор
дори Т.Ж. се наведе!?

Оценка:
-0 +10

регулировчик
7 Отговор
Държавата ни не е на "автопилот", а на дистанционно управление отвън. Подобно на оня пътнически самолет, дето го разбиха в Алпите. Пък казаха, че пилотът нещо си...

Оценка:
-0 +24

Behemoth
8 Отговор
Народът от мъжкари в жипуви!

Коментиран от #10


Оценка:
-7 +4

9
Този коментар е премахнат от модератор
Зоолог
10 Отговор

До коментар #8 от "Behemoth":


И от "хипопотами", в твое лице...

Оценка:
-1 +2

Нормално!
11 Отговор
Българите не са стадо овце, защото овцата е беззащитно животно, тревопасно и също така живее мирно. Българите са стадо помяри - точно като кучетата помяри са хищни, създават проблеми, имат зъби, но са страхливи пред силните и си показват зъбите само пред по-слабите

Коментиран от #13


Оценка:
-2 +23

тухлар
12 Отговор
И до този опряха, ама няма да ги огрее.

Оценка:
-11 +1

ИМПЕРИАЛИСТ
13 Отговор

До коментар #11 от "Нормално!":


"Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола" /Турска поговорка/
Българите сме най-старият народ в Европа и сме оцеляли хилядолетия защото сме по-мъдри от мъдрата змия, по-хитри от хитрата лисица и по-смели от лъвове!

Коментиран от #20


Оценка:
-8 +8

Един
14 Отговор
... нали знаете другия вариант - РЕВОЛЮЦИЯ!

Оценка:
-0 +13

хахо
15 Отговор
Героите на соц.труда ги знаем.Г-на що не каже за панелните блокове у Свищов ли беше,у Силистра ли къде изпадаха кат круши след първото по-сериозно земетресение?

Оценка:
-12 +2

Анонимен
16 Отговор

До коментар #5 от "NikNay":


И какво от това? Кое от всички казани от него неща става невярно?

Коментиран от #22


Оценка:
-1 +16

Тръмп
17 Отговор
Поредния Комуноиден дебил!!!:):):)С неговите камъни,по неговата неграмотна чутура!!!:):):)

Оценка:
-20 +0

Тръмп
18 Отговор
Неграмотника има ли поне основно образование???:):):)

Оценка:
-16 +0

Тръмп
19 Отговор
Революцията да си я завре в задния двор и да стиска зъби!!!:):):)

Коментиран от #32


Оценка:
-17 +0

Гошо Ескобарски
20 Отговор

До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


И по тъпи от Къци

Оценка:
-2 +1

ехоо
21 Отговор
Раденков бил в ЦК на БКП - и какво от това. Бачкал е човека като вол. Нито е крадял, нито е лъгал. Строил е! Майната и на БКП, БСП, ГЕРБ и която и да е! Ние народ ли сме? Гербаджиите се овълчиха още повече от старите комунисти. То като им видиш само физиономиите и ти я ясно какви са! Доган - шапка му свалям - ветрее си байряка и всички му танцуват на килимчето! Не е луд който яде зелника, а който му го дава. Ние им даваме зелника. Ние сме лудите! Затрихме си държавата и се цакаме един друг! Дъжавата е народа - къде е той. Наскоро ми стана дори смешно, ревнаха че Венецуела са я напуснали 2 милиона, а не реват че България скоро ще остане под 3 /българи разбира се/.

Оценка:
-1 +23

NikNay
22 Отговор

До коментар #16 от "Анонимен":


Тия истини можеш да ги чуеш и в кварталната кръчма , че и повече. . . . .

Оценка:
-0 +6

Емил
23 Отговор
Точно този "капацитет" в строителството няма думата! Аз съм строителен инженер от 35 години и много добре знам как този невежа стана "герой" на соц. труда! Може да различава кирпич от тухла, ама не знае каква е разликата между нивелир и либела!

Коментиран от #25


Оценка:
-14 +0

Чичо АДИ
24 Отговор
Прав е бай Игнат елате във Видин да видите "Ремонта" на площада една права фуга няма !!! АЙДУЦИ И КРАДЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ

Оценка:
-0 +16

Дгд
25 Отговор

До коментар #23 от "Емил":


Я кажи кво си построил?
Да не е въпросното училище?

Оценка:
-0 +9

Слави Славов
26 Отговор
Именно-не е луд тоя дето яде зелник,а този дето му го дава!Всеки народ си заслужава управниците!Последния да гаси крушката!

Оценка:
-0 +6

27
Този коментар е премахнат от модератор
нула по Келвин
28 Отговор

До коментар #27 от "Воланд":


Това разбира се е така . Само, че една друга държава с хилядолетна история , като Китай , прегази с танковете една група хора на площада , и така забрани на външните фактори да и се месят в управлението , за да не започват и те отново на нула. Страшното не е това , че ще се започва от нула а ,че народа отива към нула , и такава държава без народ не съществува , дори и 5-10% от хората в нея да се чувстват много добре.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +6

Илия
29 Отговор

До коментар #5 от "NikNay":


Е, какво от това? И на марсианската партия ако ще да е член. Добре би било да гледаме делата, а не членството. Онези, които сега се обогатяват от обществени поръчки не е задължително да са членове на никоя партия, там си има други мафиотски закони, с които се съобразяват.

Оценка:
-0 +2

Гост
30 Отговор

До коментар #28 от "нула по Келвин":


А за да не отиде народът към нула, както в Китай е необходима умерена цензура и да не се приемат Западните ценности. Получава се малко парадокс, но за благото на народа е необходимо в някаква степен да му се ограничат свободите. Народа, ако е стадо, не знае какво да прави със свободата си. И всякакви там скадкодумни либерали могат да го накарат да ги гледа с отворена уста.

Оценка:
-0 +2

Госあ
31 Отговор
Това в началото казва всичко " И този човек ще съди! Той няма нито критерий, нито виждане за мащабност, за обществена полезност." Но с удоволствие ще я прочета цялата.

Оценка:
-0 +0

32
Този коментар е премахнат от модератор
1234
33 Отговор

До коментар #5 от "NikNay":


И какво като е кандидат член. Всеки можеше ли да стане? Ти изобщо знаеш ли кой е той.

Оценка:
-0 +3

славни времена бяха
34 Отговор
15.09.1974 г. Студенти сме във МЕИ Варна, Електротехнически факултет, сп. Радиотехника , 4 група, с Емо, Тихомир, Румяна, Румяна, Валя, Бойка, Бойка, Венко, Никола, Атанаска, Йордан, Иван, Тихомир, Петър Хераков. Завършихме на 30.03.1979 г. Офицерски плаж, централен, Дружба, Златни, ...

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Радан Кънев
Лидерът на ДСБ коментира номинацията на ГЕРБ за държавен глава
Цецка Цачева е войник на партията, но войникът не е президент"

Още бисери