Last news in Fakti

28 Август, 2019 10:00 3 411 42

Заплатите във Врачанско били високи? Да, ама като в оня виц

  • врачанско-
  • заплати

Всъщност тази информация отдавна не прави впечатление на никого в града под Околчица, тъй като всички знаят, че цифрите не отговарят на истината

Заплатите във Врачанско били високи? Да, ама като в оня виц - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Александров, главен редактор на "Конкурент"

Чували ли сте онзи виц, в който се разказва как работниците в една фирма ядат зеле, а шефовете – свинско, но проверяващите отчели, че се хранят със свинско със зеле. Така изглежда последната статистика, че Врачанска област е втора по заплати в България след София.

Всъщност тази информация отдавна не прави впечатление на никого в града под Околчица, тъй като всички знаят, че цифрите не отговарят на истината.

Реално, когато се нагласят числата, може и да излезе сметката, но това не означава, че работещите във Враца са с много по-дебели портфейли от хората в Монтана и Видин. Ако не беше така, в четвъртък нямаше да има стълпотворение пред бюрото по труда, където беше обявена среща със собствениците на нов завод за каучукови изделия в автомобилната промишленост, които предлагат заплата от 1 000 – 1 500 лева, а в 30-местната зала се наблъскаха 130 души.

Вероятно е заради методиката на изчисление, но ми се струва някак си странно средната заплата във Враца да е 1 231 лева, което е почти със 150 лева от тази в Пловдив, със 100 от Габрово и Русе, с 50 над Стара Загора и Варна, та даже с 40 лева от София област.

Често казано, ако продължават да изчисляват по същия начин, нищо чудно скоро областта да стане лидер – това е напълно възможно. Може да стане, ако във Врачанско единствените работещи останат заетите в АЕЦ „Козлодуй“, където заплатите наистина си заслужават и заради които възнаграждения се увеличава обшщия стандарт.

Но дотогава във Враца ще продължат да ядат зеле, а в атомната електроцентрала свинско, а статистиката ще твърди, че в областта се яде свинско със зеле.

Пардон, заради африканската чума по свинете това сравнение може би не е най-подходящото, но пък отразява най-реално ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Булгар

    42 10 Отговор
    Изчисления на герберисти за пред европа подигравка с народа

    Коментиран от #24

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 СссереМ

    9 30 Отговор

    До коментар #2 от "Коментар📝":

    Като си толкова отворен си направи собствена фирма,ШЕФА решава кой колко щу взима,ти нямаш думата.

    Коментиран от #7, #25

  • 4 Morgoth

    13 30 Отговор
    По същия начин се изчисляват средните заплати на европейските страни. Същите тези, които използвате за да ревете на умряло колко зле било у нас и да прехвърляте личните си неудачи на държавата. Нито един коментар за свинското със зеле не виждам когато става дума за Германия, Норвегия или Люксембург, но у нас ли е, значи трябва да е зле. С това мислене - на тоя хал!

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Булгар

    31 9 Отговор

    До коментар #4 от "Morgoth":

    Ти с Германия и Австрия ли ни сравняваш там пенсиите са по големи от заплатите тук егати коментара хората наистина нямат пари за храна да не говорим за останалото той заплямпал глупости за европа гадни герберисти-фашисти дано се задавите с някоя банкнота

    Коментиран от #10, #38

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Имаш право

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Шефа решава колко ще плаща и ако няма балъци, сам ще си работи и плаща заплати.

    Коментиран от #8

  • 8 СссереМ

    7 16 Отговор

    До коментар #7 от "Имаш право":

    Пак казвам КАТО СИ ТОЛКОВА КАДЪРЕН СИ НАПРАВИ ФИРМА, а цената на труда се движи според търсенето и предлагането, в моята фирма заплатите варират от 1500 до 2500 за еднаква работа,НО когато има хора да работят за 1500 ЗАЩО ДА ИМ ПЛАЩАМ 3000,което също ме устройва и пак ще съм на печалба.

    Коментиран от #35, #36

  • 9 Булгар

    6 7 Отговор
    Като кажеш фирма все едно совалка за космоса да си направи хаха а за по високото възнаграждение колкото повече толкова работника повече дава от себе си и милее повече а иначе му е през дедовия за умрялата ти фирма докато фирмаджиите не осъзнаят това само ще си тъпчат на едно място то си личи там където се сменят по често работниците а то е на много места там нещата са батак
  • 10 Morgoth

    7 13 Отговор

    До коментар #5 от "Булгар":

    Кой ти говори за пенсии бе, комунистически трол? Там имат пенсии, защото не са имали БКП да им фалира държавите и защото 89-та не са се оказали губеща страна на икономическа война. Заплати има и тук, просто трябва малко да се постараеш, да се образоваш и ако в твоето село няма работа да се преместиш в подходящия град. Американците се местят дори в друг щат за да си намерят подходящата работа. Гладували били - вече и циганите не гладуват - пробвал ли си да дадеш баничка на циглето дето проси за храна да видиш как то ще те нахрани!

    Коментиран от #33

  • 11 Булгар

    7 9 Отговор
    То затуй в София се напълни с селяндури като теб дето се правят на граждани повече от кореняците там и забравиха колзетите на 100метра от къщите или забравихте козите и патките ха ха каквото е направил комунизма сегашните немогат само да го боядисат

    Коментиран от #13

  • 12 Булгар

    8 5 Отговор
    Каквито и небивалици да изричате скапани гербофашисти заминавате вече народа ви разбра тъй че можете само да духате супата
  • 13 Morgoth

    7 14 Отговор

    До коментар #11 от "Булгар":

    София се напълни с млади и работещи за добри заплати хора. Хора живеещи добре и с добро бъдеще. Европейци!
    Хора като теб, мрънкащи и живеещи в миналото дърпат цялата държава назад. Това което комунизма е изградил е скапаното ти мислене с което няма да прокопсаш.

    Коментиран от #17

  • 14 Булгар

    8 5 Отговор
    Видяли само по думите ти се разра че си от село ама претенции и акъл много тъй че а пък в петък у дома за домати и буркани от село там дето заплатите са малки хаха и те инжектират с парички баба и дядо с пенсиите от комунизма

    Коментиран от #15

  • 15 Morgoth

    2 11 Отговор

    До коментар #14 от "Булгар":

    Аз моето момче, може да не съм кореняк софиянец, но мога да проследя 4 поколения назад градското си потекло. А ти явно много добре разбираш козите и кенефите в двора, видимо от собствен опит.
    Да не говорим пък за политическата ти грамотност, която е кръгла нула. ГЕРБ са най-обикновена мафиотска структура и нямат нищо общо с фашизъм - вземи малко да се ограмотиш преди да ръсиш простотии.

    Коментиран от #34

  • 16 гост

    13 1 Отговор
    Г-н Борисов миналата седмица оповести, че средната заплата у нас била 2100лв, не конкретизира дали е бруто или не, но вероятно е бруто. Това, че рече че хората трябва да взимат среден нетен доход от 1700лв и като се огледате около вас и вашите приятели трябва да има поне 30 процента с такъв доход. Да, ама не. Аз имам двама от 30 познати и приятели с доходи равни на средния, или 1700-1900лв нето.; повече от половината са на минималната заплата и взимат чисто към 450лв, 20 процента са с 600-800лв нето, аз и останалите сме на 1000-1200лв нето. Проста извадка от ежедневието показваща, че средния нетен доход е към 800лв, която е в пълен разрез с това, което Борисов твърди и нека той обясни къде отиват тези 1000лв разлика?

    Коментиран от #19

  • 17 Гостилничаря

    11 5 Отговор

    До коментар #13 от "Morgoth":

    "София се напълни с млади и работещи за добри заплати хора. Хора живеещи добре и с добро бъдеще."------- Боко, ти ли си бе, момчето! Като го чета тоя абсурдизъм, няма как да не позная, че е излязъл от твоята балалайка! Как пък само ти виждаш, че животът е песен и че хората са весели и щастливи,а!!?? Как само в тъпата ти кратуна всичко е толкова изкривено, до неузнаваемост!!?? Само при такива като теб, с този див посткомунистически модернизъм във философията на изказването!? Я питай същите тези, за които говориш, па да видим колко от тях ще кажат същото, мммм!? Вде едно слушам пропаганда от С.Корея!!!

    Коментиран от #22

  • 18 Булгар

    8 2 Отговор
    За туй говоря ама много застъпници на власта от 1000 служители в едно населено място освем столицата 900 взимат под 800 лв и ми е чудно защо лъжат няма обяснение
  • 19 Morgoth

    9 7 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Не знам от къде идват тези 2100. ББ или е излъгал или става дума за данни за някой отделен сектор - такива заплати имат финансистите, застрахователите и заетите в производство на електроенергия.
    Средната заплата за страната е 1250, за София е 1700.
    Относно собствените наблюдения - човек живее в кръг от приятели, които обикновено са с близък до неговия стандарт. Това създават впечатлението, че всички са като него. Всичките ми приятели вземат над 2000, но по София не може да се съди за цялата страна.
  • 20 Булгар

    8 1 Отговор
    В кое градче в страната моля за името дето средната заплата е 1250 лв моля да уточниш като например Карнобат Средец Царево Бяла Кнежа моля дай име

    Коментиран от #21

  • 21 Morgoth

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Булгар":

    В никоя област не е 1250, защото София има огромна тежест. 1/4 от работещите в страната работят в столицата. Другите 3/4 имат средна заплата към 1100.
    Общините със средна заплата над 1000 лева са Враца, Габрово, Разград, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Перник, Пловдив и София област (без самия град).
    На същия принцип можеш да се сетиш, че всяка една от тези области имат по-бедни села и по-богат център, така че всички тези градове сигурно имат 1250 средна заплата.

    Коментиран от #28

  • 22 Фани

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гостилничаря":

    Да, има фирми със средна заплата 3000,00 лева.
    Има и такива с 600.00.
    Затова сме много добре според ББ.
  • 23 Не ви разбирам вас

    3 5 Отговор
    След като сте толкова умни, способни, работливи и образовани, след като държавата е толкова скапана, а работодателите не ви оценяват - ами вървете да ги оценят другаде. За разлика от времето на соца границите са отворени - цяла Европа е ваша. Ако пък "демокрацията ви е отнела много", то света предлага няколко страни, които изобщо не са демократични - вървете във Венецуела или Северна Корея. Много странно, защо никой не иска да ходи там, дори в любимата ви Русия не искате да ходите.
  • 24 4648

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Булгар":

    Ти каква заплата ,ще им даваш? Като си толкова ларж. Я напиши.

    Коментиран от #27

  • 25 Мнение

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Работя във фирма, И аз си определям заплатата, ако не ми изнася заплатата или това което искам, му казвам ЧАО !!!!! Фирми колкото щеш работна ръка НЯМА сещаш ли се? НЕ говоря за работа зад бюро а работа с ТРУД МНОГО ТРУД, и ще дават заплати иначе те ще ходят на "тръстиката" да бачкат.
  • 26 такива заплати

    1 3 Отговор
    нека бате Тиква, да направи средната заплата 2000 бруто, и след това го пускаме да мине в пенсия, но докато не си постигне целта, ще седи, ще работи, и ще сипва бензин в джипа, и ще търси инвеститори
  • 27 Булгар

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от "4648":

    Ако зависеше от мен в момента при тези цени и такси данаци
    минималната заплата у нас трябва да е 1000 лв като казвам минимална значи метачката в училище да взима чисто тези пари
    минималната пенсия 700 лв
    И е постижимо тези пари дето изчезват във формата на проценти за този онзи са предостатъчни ))
  • 28 Булгар

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Morgoth":

    Вие да не сте обладани нещо или ви се плаща да пишете глупости единствено полицаи и военни взимат около хилядарката в общините е около 500 лв в частния сектор много рядко надхвърля 1000 лв и то не всеки месец а няколко 3637

    Коментиран от #29

  • 29 Morgoth

    0 4 Отговор

    До коментар #28 от "Булгар":

    Е, явно знаеш повече от националната статистика. Те лъжат, ти си прав. Хайде, че трябва да ходя да си прибирам парите за това, което пиша тук ... само да видим копейки или центове трябваше да вземам ;)

    Коментиран от #31, #32

  • 30 гост

    0 2 Отговор
    пример за смятане: 2 пенсии по 350 лв., 2 по 1200, 1 заплата от 8000, 2 по 4500, 1 от 4000, 2 по 2500. семейството е от 10 човека с две малки деца. 8 от тях високо квалифицирани! общ доход 29100 / 10 ето ти 2910 лв. на човек. ама така ли е? първите двама нямат разходи за ток, вода, парно. 2-рите плащат сметките и готвят, 2-те семейства с децата плащат ипотеки, най-добре са бездетната двойка за сега. колите са 8, жилищата - къща и 3 апартамента. а кажете че статистиката не е вярна и че всички не ядем свинско със зеле. да не забравя всички пием само качествен алкохол.
  • 31 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Morgoth":

    Попитали Марк Твен какво мисли за статистиката. Отговорил - има лъжи, опашати лъжи и статистика. Статистиката си е статистика. Когато се използва от политици и управляващи не значи нищо.
  • 32 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Morgoth":

    Примерно статистическия институт събира информация. Защо гнусната тиква не излезе и да каже има толкова и толкова заплати по толкова и толкова ей там и там? Изнасят само преработена и напарфюмирана информация изчислена крайно некоректно.
  • 33 Погледни

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Morgoth":

    се в огледалото и там ще видиш истински соросоиден трол.
  • 34 А тролското

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Morgoth":

    си минало, колко поколения назад ще проследиш, а за дядо си, дето е членувал в БКП нещо ще кажеш ли.
  • 35 ропа

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Я кажи коя е твоята измислена фирма която дава уж заплати от 1500 до 2500 лева ,но съм напълно сигорен и уверен че чисто в джоба му влиза най много 600 лева,това сте вие ужким бизнесмени а всъщност кръвожадни и алчни за пари паразити ,който се прехранвате благодарение на бедносто на населението като дакрая се възползвате от това,сегашната буржуазия на България са бившите комунисти който откраднаха всичко което се може от държавата.
  • 36 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Каква фирма какви пет лева. Та нали ти плащат само да трошиш в нета . Трол смотан.
  • 37 гощо

    2 0 Отговор
    В БГ 90% от хората страдат от финансовосексуална криза! Отваряш си портофела и вътре един кОр!
  • 38 Стоян

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Булгар":

    Защо ли?Може би защото не имало БКП,КПСС.
  • 39 Kuzmanovv

    0 0 Отговор
    Глупостите, които се тиражират от НСИ не заслужават нито коментарите, нито четенето им 😡.
  • 40 Иванов

    1 0 Отговор
    Не ви ли е мъчно за Тодор Живков? Поне малко?

    Коментиран от #42

  • 41 judge

    0 1 Отговор
    Така, тук в тоя форум има двама пича, които са много точни и ме кефят. Единият е Morgoth, другият е
    СссереМ. И двамата имат мноооого минусчета и съвсем малко плюсчета, т.е. всички останали искат КОМУНИЗЪМА ДА СА ВЪРНЕ! Всички, освен тези пичове, които се оправят чудесно в РЕАЛНИЯ живот, какъвто е сега. Така че на всички останали, без гореспоменатите двама, на всички останали пожелавам...приятно ГЛЕДАНЕ на филма, в който не участвате! Ако пък искате да участвате, малко се напънете, а?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.