ФАКТИ.БГ

Маската 10 ноември

Дали там някъде не оставихме зад гърба си демокрацията и тихо пристъпихме в дебрите на авторитаризма? 

Публикувана: 13 Ноември, 2019 16:00
12 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2221
Маската 10 ноември
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 10 гласа.
Източник:
Гласове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Георгиев

Може би една от причините така да се взираме в периода след 10 ноември 1989 г. е усещането ни за провал. И с датата да отбелязваме неговото начало. Подобно разбиране е широко разпространено сред големи групи от хора, не просто с различни, а дори с противоположни политически възгледи. Едните смятат за трагедия самото срутване на социализма, а другите страдат, че не сме се отблъснали достатъчно решително от него. Трети само печално констатират, че за три десетилетия употребихме демокрацията като начин да превърнем една разкапваща се тоталитарна система в свръхкорумпиран авторитаризъм. Така или иначе равносметката е все печална.

Този разнобой в оценките за близкото ни минало не позволява да погледнем обективно и на настоящето си. Ние постоянно се сблъскваме, но така и не съзираме един ключов въпрос за историческото ни развитие: дали днешното обществено-политическо статукво е наследник на социалистическото ни минало или представлява нов етап в историята ни, започнал с идването на ГЕРБ на власт през 2009 г.

Дали там някъде не оставихме зад гърба си демокрацията и тихо пристъпихме в дебрите на авторитаризма?

Ако 10 ноември се случи чрез подкрепата на Москва, ако демокрацията я възприехме, следвайки съветите на Запада, то характера на днешното управление го родихме и отгледахме самите ние. То може да отговаря на определени чужди интереси, но се явява чисто български продукт. ГЕРБ не стана изведнъж политическо чудовище. То се формира колкото през харизмата и интуицията на Борисов, толкова и от нашето безхаберие и неграмотност.

И като народ трябва да сме наясно с тази си отговорност. Защото състоянието на политически регрес и прояден от корупция авторитаризъм ще очертава бъдещето ни незнайно в каква переспектива и е хубаво поне да сме наясно с този факт.

Това че не само не виждаме очевидните разлики с периода отпреди 2009 г., нещо повече, започваме да свикваме с настоящата си властова система, не означава, че тя продължава да бъде демократична. Нищо не може да промени фактите, че

имаме един абсолютно безконтролен министър-председател,

че правоохранителните и правораздавателните органи са се превърнали в ключов елемент от авторитарната система, че купеният и контролираният вот имат решаващо значение за изборните резултати, че опозицията е поставена в ъгъла посредством законодателни и административни мерки и че медийният сегмент е строго контролиран. И над всичко това да тече една мащабна манипулация, целяща да прикрие гореизложените факти.

В този смисъл, точно идването на ГЕРБ на власт е водоразделът, който вече определя настоящето ни, а не 10 ноември 1989 г. Протестите срещу кабинета на Орешарски само препотвърдиха избора ни в полза на авторитаризма, колкото и в тяхната основа да седяха продемократични идеи и елементи. През 2014 г., с вота на народа,

лявата алтернатива на герберското управление бе убита, а дясната се самоуби.

В допълнение, властта в България успя да се впише в международен план, с което елиминира и външните заплахи пред себе си. За разлика от управлението на Орбан и Качински, Борисов е изключително послушен пред „големите началници“, в замяна на което получава пълен картбланш да се разпорежда както си ще в държавата ни. Комбинацията от вътрешни и външни фактори засега задава възможността Борисов и ГЕРБ да продължат да властват над страната ни в средносрочен хоризонт. Дори и управлението им да бъде прекъснато временно, техният ресурс позволява бързо да свалят всяко друго управление и отново да поемат кормилото на властта.

Управляващите успяха по перфектен начин да капитализират умората ни от демократичните преобразувания, предлагайки ни популистки прочит на политическите процеси. Но не това е дори основният проблем в политиката ни. Страшното е, че режимът у нас не е способен на нищо друго, освен да се държи на власт. За цяло десетилетие той дори не дефинира основните проблеми пред страната ни, още по-малко пък е способен да търси тяхното решение.

Дето се вика, не случихме и на авторитаризъм.

Нашият, въпреки електоралните си успехи, я кара все ден за ден. И нищо друго не показва така добре идейната му нищета, както демографската му политика. И по-точно - липсата на такава. Докато в Полша привлякоха милиони имигранти от Украйна, докато Орбан позлатява семействата с три и повече деца, нашите министри се радват на бюджетни излишъци.

Докато страни като Гърция, Италия, Испания, Португалия и др. потънаха в заеми, но вдигнаха жизнения стандарт в страните си, с което увеличиха раждаемостта и намалиха емиграцията,

целта на Борисов и Горанов сякаш е държавата ни да умре като изряден длъжник.

При нас средството (бюджетната стабилност) се е превърнало в цел, в името на която се жертва бъдещето на нацията.

Защото пред България вече не стои въпросът, че не трябва да обременяваме следващите поколения с дългове, а дали все още е възможно чрез дългове да осигурим възникването на бъдещи поколения. Може да сме изпуснали и този влак. Ние се намираме и демографски, и политически в черна дупка. От която не можем да се оттласнем.

И в останалите области от живота ни ГЕРБ колкото можаха задълбочиха проблемите ни, оставяйки навсякъде своя отпечатък на глупост и корупция. Вече самото им властване се превръща в аргумент за мнозина да емигрират.

Без да е причина, ГЕРБ е олицетворение и следствие на националния ни декаданс.

В тази негова органичност се крие голямата му сила. И за да бъде той победен, обществото ни трябва да се върне към състоянието си отпреди 2009 г. Нещо, което все по-малко хора вярват, че е възможно.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 10 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Ал та фанах Атаопънах
1 Отговор
Чакайте малко. Ние демокрация си имаме. Водим избори, имаме много партии, а това че една и съща партия печели не е недемократично. И във САЩ и в повечето западно-европейски държави една партия печели по много мандати. На власт идва който си изберем, друг е въпроса, колко избор имаме и дали можем да изразим че сме недоволни от резултата. В Гърция как водят демокрация?

Оценка:
-4 +7

Обективно
2 Отговор
Много точен коментар.Безхаберното гербаджийско управление се толерира от ЕС и
НАТО.

Коментиран от #4


Оценка:
-3 +24

анонимин
3 Отговор
В България се оказа че е пълно с наивници за съжаление.Около балотажа при избора за кмет на София стана ясно че Манолова има повече кураж от 90% от мъжете в държавата.Напълно заслужаваме съдбата си,защото българската нация прилича на щрауси които са си заровилиглавите в пясъка,но са оставили задните си части за общо ползване

Оценка:
-4 +21

Жнмм
4 Отговор

До коментар #2 от "Обективно":


От Русия ...не ЕС...герб както всички партии е руска...просто заблуждават хората нарочно като плюят комунизма и величаят ЕС..а реално правят каквото им кажат руснаците

Оценка:
-17 +6

Тях червеното знаме роди ги
5 Отговор
МИРЕН ПРЕХОД......ДА ,АМА НЕ !!!

Оценка:
-1 +6

Тръмп
6 Отговор
Не знам за Борисов какъв е,но авторчето Гошето Гошев е тотал щета комуноид бълващ небивалици и внушения от червената психиатрия на Путин!!!:):):)

Коментиран от #7


Оценка:
-16 +3

Кумчо Вълчо
7 Отговор

До коментар #6 от "Тръмп":


ХАПЧЕТО ,хапчето забрави .

Оценка:
-2 +7

Лабас
8 Отговор
Георгиев, Георгиев, нямаш си на представа колко си убийствено прав ,жалко е че такива като теб са единици ,а такива като нас милиони.Хората са казали:Заспал народ -слаба държава.Уфсе.

Оценка:
-1 +10

Целите са
9 Отговор
подменени.

Оценка:
-0 +2

Шаран БГ
10 Отговор
Точно ДЕМОКРАЦИЯ / в смисълът на тази дума/ никога в България не е имало и струва ми се , никога няма и да има ! Може би , в известна степен, такова "чудо" има в Швейцария сега.Имаме си КАПИТАЛИЗЪМ с първоначалното натрупване на капитала, който никога няма да натрупаме като държава. Отделни личности -може би....Но няма да се задържат в тези граници. Като че ли преди 2009 бяхме цъфнали? Ако е така - значи сега сме "вързали" ! Въпреки напъните на много "родолюбци", достатъчно сме малки на географската карта, за да могат ДажеГермания, СССР или САЩ да ни яздят, както си искат. Натрапчив пример е плащането на бойни самолети за няколко милиарда, които може и да видим някога на българските летища. Колкото Кобургите са жалки пред Германия, толкова и комунистите ни пред СССР ! Защо най-противоречивият ни български политик Ал.Стамболийски чупи писалката, с която подписва Ньойският договор ?? Ако е можел и имал възможност, щял е да "начупи" главите на западните политици !!!? НО---до тук ! Даже Б.Борисов, колкото и да е тщестлавен, може би и алчен, но и нему не му е леко....... И той е до тук !!

Оценка:
-1 +4

Факт
11 Отговор
Не е имало демокрация, не е имало и комунизъм! Има партокрация и политмафия!

Оценка:
-0 +4

ТОЧКАТА
12 Отговор
айдеее,пак сами сме си виновни!!!Чудно-КОЙ ни натресе ,,ВАЛУТНИЯТ БОРД,, , който на практика обезличава всяко икономическо сравнение,още повече с ,,,дълговите страни,,,!!!!!Защо САЩ непрекъснато повтарят ,,,...НИЕ работим много добре с правителството на Борисов,,,...Пък знаем какво стана с Ореха,дето искаше да работи за България с големите проекти......

Оценка:
-2 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Валери Симеонов
Съпредседателят на Патриотичния фронт коментира избирателите-изселници в Турция, които според него не са наясно за какво гласуват и не се интересуват особено от случващото се в България:
Въобще не им пука. Това е стадо, направлявано от чобанина Ердоган"

Още бисери