Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 20:09 3 559 18

Иска ли Станишев властта в БСП?!

  • сергей станишев-
  • бсп

Очевидно Станишев няма моралните сили да се смири и да уважи мнението на другарите си, но той има амбицията да бъде лидер на т. нар. вътрешна опозиция

Иска ли Станишев властта в БСП?! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заседанието на Националния съвет на БСП в неделя даде ясно послание: партията не се нуждае от оставки и псевдоалтернативи, а от консолидация.

Догодина предстои конгрес и на открито състезание, чрез пряк избор на лидер, ще стане ясно коя линия одобряват социалистите.

Така ще се състои не само избор на председател, но и своеобразен референдум за политиките на партията.

Дали избират традиционалисткия, автентичен социалистически курс на Нинова, или съглашателската линия на социаллиберализма? Дали предпочитат абонирани за постовете началници, или синхрон между опитни и млади кадри? Дали ще водят битка с „паралелната държава”, или ще вървят след определението на Станишев за „държавника Борисов”!?

Пленумът одобри линията на ръководството с 4 на 1, а на конгреса на БСП съотношението ще бъде още по-отчетливо.

И въпреки категоричността на Националния съвет и азбучния етичен стандарт, че партийните дела се обсъждат на партийни форуми (в неделя дискусията продължи 8 часа и всеки можеше да се изкаже!), бившият председател на БСП Сергей Станишев продължи да се изявява с критики и заклинания: с този лидер БСП не можела да спечели избори, водела се война срещу ПЕС!?!

Очевидно Станишев няма моралните сили да се смири и да уважи мнението на другарите си, но той има амбицията да бъде лидер на т. нар. вътрешна опозиция.

Някогашното глезено дете на партията днес е водач на малцината, смятащи, че партията им е длъжна цял живот, а те са абонирани за властта. За тях подмладяването е подмяна, а отсъствието им от парламента – драма, работата за БСП на терен – обида, несъгласието с тях – авторитаризъм!?

Тези хора бяха начело на БСП десетилетия и вярно е, че са дали на партията, но и много взеха! На тяхната съвест лежат дела, които редовият социалист смята за грях.

Социалдемократизацията и социаллиберализацията на БСП, довели до исторически отлив на избиратели, разпад и деморализация на структури, в които те бяха несменяеми депутати, корупционни скандали от тройната коалиция и правителството „Орешарски”, плоският данък, Законът за досиетата, няколкото поколения забравени социалисти, разцеплението на левицата...

Кой правеше лични лидерски кампании и очерняше несъгласните?

А кой направи десни и безотговорни лица министри и високомерно се отнесе към лявата интелигенция? И точно те днес критикуват, че БСП е заложила на кандидати с „неясен профил”…

Нека Станишев да излезе от клишираната поза на загриженост и ясно да каже: Ще се кандидатира ли отново за лидер на БСП? И с каква платформа? Ще включва ли тя плоския данък, въведен от неговото правителство, ще включва ли Истанбулската конвенция и Пакта за миграция, ще включва ли антируските санкции и отказа от „Южен поток” и АЕЦ „Белене”?

Какво ще даде в бъдеще Станишев на БСП?

Каква алтернатива предлага?

Дали тя е в съзвучие с практиките на ПЕС, свързани с компромиси с ЕНП и транснационалния капитал, дали е за глобализация и джендър идеология, за миграция и мултикултурализъм?

Ако това е алтернативата, убедена съм, че БСП отново ще се разграничи от нея. Направи го веднъж, ще го направи и през април 2020 г. Дано този път да е окончателно!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Алфа Вълкът

    13 11 Отговор
    Трябва тази лява партия да има истински ляв лидер! От Серго няма по-идеален за тая работа, той никога няма да прости, че го разделиха с Кристиан Вигенин в Европарламента и глави ще хвърчат в БСП.
  • 3 реалиста

    19 0 Отговор
    иска,що паричките понамалели
  • 4 Тактика

    16 3 Отговор
    Със стари к..ви нов бардак не се прави. И Серго и Корни са си изпяли песента. БСП, ако иска да се обнови и да е модерна лява партия, трябва да си вземе поука от миналото, да прецени ясно настоящето и ако иска да съществува в бъдеще– нови , млади хора, нова стратегия и позиция, независимо дали са опозиция, или не.
  • 5 Ханко от село Осеня

    11 8 Отговор
    Дъртите шумкари нека се избият , на никой няма да липсват , напротив , само така могат да помогнат на България и да платят греховете на предшествениците си убийци с петолъчки
  • 6 Слави Славов

    18 0 Отговор
    Стани шеф може много неща да иска,ама време е да си ходи в затвора!Ползата от него е единствено за него си и даже и останалите малко в тази партия ще се откажат,заради този мармунгел!На мен лично ми се гади,като му видя физиономията!А България се нуждае от нов ред,а не от грабителски партии!
  • 7 еднаж да свикне и после му харесва

    15 1 Отговор
    Сергея Хамстеров освен за боксова круша на Бацко за друго не става.
  • 8 Истината е

    6 12 Отговор
    След Станишев вкараха в ъгъла БСП. Както след Доган, ДПС. Незнам дали са крадяли, но при тях имаше и за народа
  • 9 Ееее

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "слаботоков":

    Педерунгел, ама приятел на Боко и Тиквоции, ще му подари властта в БСП! Само да успее да сготви, опраска Кури или както там по прокурорски го наричат и веднага, ще сложи приятелчето си Серегея !
  • 10 слаботоков

    14 2 Отговор
    СерГей ти си едно забравено минало! Безполезно натрапващ се човек ! От теб не става нищо! Ти си едно ...нищо!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Горо

    15 4 Отговор
    Както Първанов, така и Станишев след него работиха упорита за разпада на БСП, за да бъде разчистен пътя към властта на техния "голем" приятел Бойко Борисов. Сега геният от Банкя може да се подиграва с един умишлено обезсилен отвътре противник и да е спокоен за вече "пожизнената" си власт.
  • 13 Явно е

    10 0 Отговор
    че жените само ще оправят тази партия. Шаренкова казва истини макар и за отделни личности. Истинската положителна промяна ще настъпи, като каже истината за грешките на БСП, но този момент сега е далече.
  • 14 Пич

    7 1 Отговор
    Леле,не бях го виждал този,понапълнял е ,позагладил се е,изглежда добре. Ама не мога от тука да разбера,скубал ли е вежди нос,удължавал ли е клепачи,га беше управник съм го виждал на Експоцентъра,със скубани вежди,нос,напудрен зализан и надут като пуяк,а Батети с всички прави здрасти и приказва,народняк
    Е това му е хубаво на него кефи ме и предполагам че го пързалят по някога неговите,ама на
    Но за тоя комунист Серго никога няма да гласувам,защото ми е смешен
  • 15 Generalissimo FRANCO

    0 7 Отговор
    Консолидация без осъждане и разграничаване от болшевишката теория и практика на БКП е невъзможна! ПЕС като част от ЕП осъди Сталинския режим като антихуманен преди 19 години! Социалдемократизацията на БСП, за която пледира Станишев, всъщност е израз на нейната деболшевизация! В статията на проф Шаренкова отсъства този дебат, за да се замени с "традиционалистката" линия на на поведение, която Михаил Миков справедлива определи като "пълзяща болшевизация". Проф. Шаренкова със своята активна антиевропейска позиция открива възможност за за консолидация на онези кръгове в БСП, които виждат бъдещето на страната извън ЕС/НАТО !
  • 16 Андрей Л

    12 0 Отговор
    Единственият който може да направи БСП истинска лява партия която да защитава правата на масовия български гражданин е Жан Виденов, но като се има в предвид каква "шапка" му скроиха банките - 3000 лв.=1$, и той няма да може да промени статуквото.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.