Last news in Fakti

1 Март, 2020 16:40 3 596 25

България преди 30 години: когато се наливаха основите на демокрацията

  • бкп-
  • македония-
  • сдс-
  • дпс

Легална партия ли е БКП, има ли място ДПС на Кръглата маса, кой разпалва антибългарски настроения?

България преди 30 години: когато се наливаха основите на демокрацията - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Легална партия ли е БКП, има ли място ДПС на Кръглата маса, кой разпалва антибългарски настроения? С тези теми е живяла България преди 30 години, показват архивите. Ето откъси от водещите публикации на два вестника:

„Законна организация ли е БКП?" - пита от първата си страница вестник „Демокрация“ на 14 февруари 1990 година. Първите демократични избори, които трябва да излъчат VII Велико Народно събрание, ще се проведат след по-малко от четири месеца. Основната задача на ВНС е да приеме новата конституция на страната, която да постави рамките на политическите, икономическите и обществените процеси в България занапред. Страниците на двата ежедневника – „Демокрация" и „Работническо дело" – отразяват като огледало противопоставянето между управляващи и опозиция.

На първата страница на вестник „Демокрация" от 16 февруари четем: „Няма шанс за БКП". Авторката на статията пише , че „Българската комунистическа партия е конгломерат от 3-4 политически партии в диапазона от фашистки до социалдемократически". Комунистите имат най-добре организираната политическа сила, която има за своя най-висша ценност България, свободата и благоденствието на българския народ", отговарят им от редакцията на „Работническо дело“ на следващия ден.

В броевете на двата ежедневника от месец февруари 1990 година откриваме много теми и сюжети, които са ни познати и до днес.

И ДПС иска да седне на Кръглата маса

„Движението за права и свободи“ е основано на 4 януари 1990 година. Сред декларираните приоритети са „постигане на разбирателство, единство и сътрудничество на българските граждани, зачитане правата и свободите на всички общности в страната, осигуряване правата и свободите на етнически, религиозни и културни общности, недопускане на етническа и религиозна омраза и дискриминация“. За председател е избран Ахмед Доган*. На 13 февруари Координационният съвет на СДС „изслуша Меди Доганов (Ахмед Доган – б.р.), ръководител на движението, който представи движението, неговия устав, платформа, структура“, съобщава вестник „Демокрация“. Желанието на ДПС е да се включи в Кръглата маса от страната на Съюза на демократични сили (СДС), но партията впоследствие не се съгласява.

АЕЦ Белене

Строежът на АЕЦ „Белене" е временно преустановен, съобщава вестник „Демокрация“ на 16 февруари 1990 година. „Градът на Алеко не иска АЕЦ" предават репортерите на вестника и допълват, че цялата общественост в града е в стачна готовност. Гражданите на Свищов настояват да спре строителството „в силно земетръсния район поради ниското качество на монтажните работи и по проекти, датиращи от 1969 година". Строителството е незаконно, започнало е въпреки категоричната преценка на БАН, че „най-неподходящото място за строеж в България е площадката в Белене". Протестиращите са образували жива верига около града и са блокирали ж.п.-транспорта. Недоволство будят „неоправданите с нищо досега" разходи по строежа и поддръжката. Проектът е замразен по-късно същата година**.

Македония

За „опит за намеса във вътрешните работи на България“ пише вестник „Работническо дело" на 17 февруари. От изданието визират обръщението на парламента на Социалистическа федеративна република Югославия, в което се приветстват демократичните промени в България, но апелират „новата демократична власт в НР България отново да създаде условия за изява на националната и културната самобитност на македонското национално малцинство и за зачитането на всички негови права в съответствие с международното право, чието осъществяване бе препятствано с решение на българските власти"***.

В репортаж от 20 февруари специалните кореспонденти на „Работническо дело" в Скопие предават за митинг в града, който има „определена антибългарска насоченост". Речите на говорители на митинга „съдържаха стандартните тези на югославската пропаганда за потъпкване на правата на „македонското малцинство“ в Пиринския край“, пишат те. Не всички присъстващи са били запленени от речите за защита на правата на македонците в България, Гърция и Албания, смятат от „Работническо дело". „По-назад хората разговаряха за свои неща, някои си подаваха бутилки, а доведените очевидно под строй ученици се чудеха какво да правят с чантите си“. Макар да цитират лозунги като „До София няма българи", кореспондентите на вестника все пак отбелязват, че „в хората наистина нямаше злоба, а тези, с които разговаряхме, се държаха приятелски". На въпроса защо е била организирана тази „антибългарска проява" и кому служи, авторите на репортажа изказват свое предположение, че „може би един от отговорите е на стотина километра от Скопие – Косово“. От „Работническо дело“ цитират и свои гръцки колеги, които пишат, че по време на посещението си в Белград председателят на гръцката „Нова демокрация“ Константинос Мицотакис е заявил пред журналисти в югославската столица, че „Македония трови отношенията ни".

*През 1991 година зам.-директорът на Националната разузнавателна служба полк. Радослав Райков заявява, че Ахмед Доган е работил за Първо главно управление на Държавна сигурност под псевдонимите „Сергей” и „Сава”. По-късно става ясно, че Доган е вербуван през 1974 година от Трето управление на ДС. След уволнението си от казармата е вербуван от Окръжно управление (ОУ) на МВР-ДС Варна под псевдонима „Сергей". След това преминава в Първо главно управление. През август 1979 година сам избира новият си псевдоним – „Сава".

**През следващите 30 години има няколко опита за възобновяване на проекта. Те се провалят. През 2013 година в България е проведен национален референдум по темата. Над 60% от гласувалите се обявяват в подкрепата на изграждането на нова ядрена централа. Референдумът не придобива задължителен характер заради ниската избирателна активност от 20%. От ГЕРБ дълго време са против изграждането на атомна централа в Белене. През 2018 година партията на Бойко Борисов изненадващо променят позицията си. През май 2019 година Министерство на енергетиката обявява, че стартира процедура по избор на инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене". Пет компании се включват. Процедурата продължава до днес.

*** На 17 ноември 1991 година Република Македония обявява своята независимост след проведен референдум в страната. На 15 януари 1992 година България първа признава новосъздадената държава. Македонско малцинство в България не е признато и до днес. В края на 2019 година вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов сезира главния прокурор за дейността на две неправителствени организации, които според него се опитват да създадат македонско малцинство в България. От ВМРО сигнализираха, че двете сдружения упражняват „опасни пропагандни дейности, които открито водят към сепаратизъм и извършване на процеси по формиране на малцинство".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даааа

    32 6 Отговор
    Прехода го извършиха ченгетата от ДС, под зоркото одобрително око на колегите им от КГБ.

    Всичката уж народна собственост до преди 89-та отиде в ръцете на комунисти и ченгета. България и до днес се управлява политически и икономически от тях, нищо че се правят на капиталисти и евроатлантици.

    Коментиран от #5

  • 2 Бранник

    16 11 Отговор
    Тогава трябваше да се извърши пълна лустрация и всички комунисти да бъдат изтребени до 9то коляно. Не се случи и днес виждаме резултата.

    Коментиран от #4

  • 3 Емил

    10 12 Отговор
    Каква демокрация, какви основи?! Ченгетата са на власт и няма промяна! Когато съборят Альоша в Пловдив и моча в София - тогава ЩЕ ЗАПОЧНЕ промяната!
  • 4 оцелял от турското робство

    12 12 Отговор

    До коментар #2 от "Бранник":

    А вас комунистите изтребиха ли до девето коляно?

    Коментиран от #6, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Емил

    11 16 Отговор

    До коментар #4 от "оцелял от турското робство":

    Опитаха се! 30 000 убити без вина 1944-45 г.! И то интелектуалния елит, за да вземат властта каскетите (руските подлоги)!

    Коментиран от #8, #17, #20, #21

  • 7 Бранник

    11 8 Отговор

    До коментар #4 от "оцелял от турското робство":

    Пробваха, но не успяха. Проста измет от шумкари и мандраджии, как да успее в каквото и да било?
  • 8 El Che

    14 5 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Смъртните присъди издадени от Народният съд са около 2700, а изпълнените много по-малко, около 1300. А какво да кажем за черните нощи на белият терор, когато са погубени над 30 хиляди българи от режима на Александър Цанков. Кой уби Александър Стамболийски или по-точно пр че нареждане е бил убит? Пак на същата кукумявка Цанков. След атентата в Св. Неделя са били арестувани 27 хил комуниста само от София, Варна и Пловдив. Колко от тях оцеляват никой не знае.

    Коментиран от #9, #13, #22

  • 9 Бранник

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "El Che":

    Питаш за Александър Стамболийски, а кой уби друг лидер на БЗНС, Никола Петков?

    Коментиран от #10

  • 10 El Che

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "Бранник":

    А кой уби шестте ястребинчета?

    Коментиран от #11

  • 11 KOKO

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "El Che":

    NA BOJKOV 10 PROCENTA DIADOMU.
  • 12 El Che

    7 4 Отговор
    Сред жертвите на комунизма са имената на ген Вълков, ген Русев, ген Луков, Славейко Василев, Богдан Филов, офицерите от трета секция, които озбиват по норма по 50 антифашистка всяка нощ. Ти за тия ли достопочтенни господа се застъпваш? Това ли са невинните жертви на комунистите?

    Коментиран от #14

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "El Che":

    Стамболийски е предател; отрече се от Българите в Македония. "Господ прощава, ВМРО не!"
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 8 Отговор

    До коментар #12 от "El Che":

    Комунистите сте ЧУМА!!!

    Коментиран от #15, #18, #19

  • 15 El Che

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Значи, щом свършиха аргументите почнахте да празнословите с обиди. Това малко, като в ония виц "А вие що биете негрите" :)
    Потърсете художествена и документално-публицистична литература касаеща въпросният период, и ще се убедите сам, колко жесток и нечовешки е бил фашисткият режим на управление на Александър Цанков.

    Коментиран от #16

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "El Che":

    Това за "Фашисткия" режим си е комунистическа пропаганда.
    КОПИ-ПЕЙСТ:А ето един разказ, който е твърде показателен:
    Ти фашист ли си, бай Димитре?
    Изправяйки се и гледайки Кръстю Андонов право в очите, той каза високо и ясно:
    – Да. Щом всички тук, които съдите са фашисти, значи и аз съм такъв. Гордея се, че в този момент се намирам между тях, а не между вас! Всички те са добри и честни хора!
    В залата настъпи оживление, а съдиите свъсиха вежди. Неговият съселянин Иван Гулев, в качеството си на съдия го запита:
    – Ти, бай Димитре, какво разбираш под думата фашист?
    – До момента на моето арестуване аз не я знаех тая дума и никога не бях я чувал. Преди да дойдете вие на власт, никой на никого не викаше фашист.
    Но когато дойде на власт вашата партия, разбрах, че аз и много други хора сме фашисти. Така ни именуваха онези, които казваха за себе си, че са комунисти. Вие, откакто взехте властта, започнахте да делите хората на фашисти и комунисти, а след както не съм комунист – значи съм фашист.
    Според вашите разбирания, фашисти са тези, които са добри стопани, не пиянстват, не крадат, не закачат чуждите жени, а работят от тъмно до тъмно.
    А комунисти са тия, дето не им се работи, които крадат и пребиват имотните, за да им вземат имота. Те нямат нищо, защото никога през живота си не са работили. Те са тези, които псуват, бият, пиянстват и викат „Смърт на фашистите!“
    С тези думи бай Димитър си подписа присъдата. Неговото прочувствено слово предизвика
  • 17 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Е то нещо от тия демократи ,нищо не остана само изтрепаха се а БКП са си на линия
  • 18 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Чума да, изтрепа всички седесари
  • 19 Гошо

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Чума да, изтрепа всички седесари
  • 20 Ха-ха-хааа

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    = ПЕНКЕ МА, ЧЕТИ: Един ариец, един цар и една власт, срещу един народ – Българския):
    – 01): Сътворил, базистните («устройствени») бг фашистко / нацистките закони:
    - «Закон за защита на държавата», Утвърденъ съ Указъ № 2 отъ 23.01.1924 год.
    - «Закон за защита на нацията», Утвърденъ съ указъ № 3 отъ 21.01.1941 год.
    – 02): Провел, жестоката («КЛАХА НАРОДА СИ КАКТО ТУРЧИН НЕ ГО Е КЛАЛ!»), двадесет и шест (`септември 1918, – Владайското въстание / `септември 1944 година, – Септемврийското антифашистко въстание) годишна гражданска война. В която война, копойте на роял_фашистката власт, лишават от живот над 68 хиляди български анти_фашисти (родители и деца, деца и родители).
    – 04): Превърнал, ДЕТЕУБИЙСТВОТО (!!!) във високо-доходен поминък. Например. Разстрела (за подпомагане на преминали в нелегалност членове на БЗНС) на 20 декември 1943 г. на 6-те деца (мир, на детските им души) - Стойне (на 7 годинки), Иван (на 9 годинки) и Надежда (на 12 годинки), – три от шестте деца на Петър Калайджийски; Димитринка Стоичкова (на 11 годинки); близначките Ценка и Цветанка (на 13 годинки), всичките от с. Ястребино (децата са убити заедно с родителите - общо са разстреляни 18 Българи)!...Разстрела е извършен от (Божеее, Господи …, осъди ги до девето коляно, не им прощавай, – Господи) картечната рота, от армията на н.в. Кобур-г-Готския тиранин - Борис ІІІ, командвана от
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 охобохо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "El Che":

    А колко са убити без присъда ?
  • 23 Малиий

    2 0 Отговор
    колко кинти са нагълтали от НПО тата и чичко Соро младите демократи - човека с каскета да ги почва
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.