ФАКТИ.БГ

Има ли пилоти в самолета на ЕС и българската държава?

Не пиша тези бележки от обич към критиката. Пиша ги от „птичи поглед“ над ситуацията, стоейки в бункера.

Публикувана: 6 Април, 2020 19:03
43 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6347
Има ли пилоти в самолета на ЕС и българската държава?
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 50 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Срам не срам, трябва да признаем че НАТО и Европейският съюз загубиха първата глобална бактериологична война срещу една малка Гад. НАТО се оказа неподготвено с маски, лични защитни облекла, медицинска апаратура, лекари, медицински сестри и санитари. При това – независимо от чудесното ново попълнение – Северна Македония и нейните огромни отбранителни възможности. Вдъхновяващото е, че тази бактериологична война бе автономно организирана от малката Гад, а не от велика противникова държава, иначе сега нямаше вече да мога да напиша и ред. По същия начин, великият и непобедим Европейски съюз – конфедерация от автономни държави, се оказа без стратегически материални резерви и страните-членки се върнаха в първи клас – всяка за себе си.

Все пак, Европейският съюз предлага мерки за 2,77 трилиона евро, според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, от които 100 млрд. евро към временна заетост (SURE), докато трае епидемията. Това е доста повече от План „Маршал“ (Програмата за европейско възстановяване), която на времето е била в размер на безвъзмездна помощ от 13 милиарда долара, сегашни 139,54 млрд. долара. Въпросът е дали сега „конкурентните“ отношения между страните-членки няма за пореден път да ги изпокарат на принципа „кой ще дръпне най-много от общата торта“. Вече видяхме, че разделенията, възникнали по време на Европейския съвет на 26 март, са безпрецедентни в историята на Европейския съюз. Следващата среща е след по-малко от две седмици, дали шоуто ще продължи? По всичко изглежда, че за северните страни Covid-19 не е достатъчен, за да постави под съмнение статуквото. Според Германия и Нидерландия създаването на еврооблигации би означавало приемане на „съюз на трансфер“, който не е предвиден в Лисабонския договор. Това е безпочвено. Понеже Член 3 от договора гласи, че Съюзът „насърчава икономическото, социалното и териториалното сближаване и солидарността между държавите-членки“. В интерес на всички е да се намери компромис между конфедерална (междуправителствена) и наднационална (федерална) визия. Но имаме и прогрес, Европейските дългови ценни книжа за справяне изключително с последствията от Covid-19, издадени от институция на ЕС (като комисията), могат да бъдат гарантирани от ЕЦБ (като наднационална институция) чрез наскоро създадената Пандемична програма за спешни покупки (PEPP). Но най-големият проблем е, че бюджетът на ЕС е твърде малък (около 1% от БВП в ЕС), за да подкрепи националните програми за възстановяване и развитие на всичките страни-членки. Още по-голям проблем е, че в повечето от новите страни-членки е налице мумифицирана фискална политика (като в България) – ниски и плоски данъци.

Но сметките подсказват, че ако ЕС се включи в помощ на най-слабо развитите страни, които също страдат от пандемията, за този фонд ще трябват към 3 трилиона долара. МВФ вече има също ограничен кредитен капацитет. Освен това, Световната здравна организация трябва да бъде укрепена, за да може да помага на най-бедните страни без подходящи болнични помещения и бежански лагери, където вирусът може да отнеме милиони животи, а след това да се „завърне“ отново тържествено в ЕС чрез мигрантите и търговските връзки. Та, ще бъдем ли отново „коне с капаци“ и ще подкрепим ли най-слабо развитите страни, така както го правеше „международната социалистическа общност“ и България в други времена (за която международна помощ „новите“ псевдодемократи искаха затвори за дарителите)? Или ще се чакат пак Китай и Русия? Въпросът не е само икономически, а политически и морален, уважаеми наши евродепутати!

Но да се върнем в България. И тук много политически самолети бръмчат, жужат и рулират около коронавируса, но с неясна ориентация на пилотите в тях.

Уж България е парламентарна демокрация, но все повече се превръща в партийна демокрация, а „народните“ представители – само в „партийни“. Това не е много лошо, ако партиите в парламента, които разполагат с широки възможности (предимно финансови) бяха представили – всяка от тях! – своя план за овладяване на коронакризата. Не би!

Лично Бойко Борисов веднага създаде един оперативен щаб за действие и един консултантски щаб, гъсто населени с лекари-професионалисти. Оценявам тази негова стъпка като много продуктивна, личи и от решенията на оперативния щаб, колкото и кръпки да се поставят на тези решения. Лично благодаря на генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., който успешно организира армията си както срещу коронавируса, така и срещу вируса на агресивната всезнайковщина, заразил част от журналистите. Това беше страдание и за генерала, и за зрителите, и за радиослушателите, добре че (засега) той го овладява със завидно спокойствие!

На друго място обаче интуицията на Борисов му изневери. Що се отнася до социално-икономическите мерки, които трябваше да се вземат паралелно със здравните мерки в извънредното положение, министър-председателят се предовери на своите чиновници, които реагираха като посредствени счетоводители с ръкавели. Няма да навлизам подробно в материята, но именно след „единодушното одобрение“ на мерките от страна на неговата покорна свита от ГЕРБ-ОП, се наложи президентът да си припомни своите функции по връщане на някои от спорните текстове. В този случай може би правилният ход беше Борисов да създаде конкурентен социално-икономически щаб, без да се слушат омайните песни на сирените от страна на „работодателите“ и синдикатите. Само ще маркирам, че мерките сега не могат да се подобрят даже със стотици кръпки, понеже хиляди нуждаещи се точно сега хора останаха без закрила, а със сигурност и доста облажили се досега от хапки от бюджета отново ще се възползват.

Но още по-странното беше че опозицията в лицето на БСП не изготви свой антикризисен план за действие с алтернативен бюджет. Рейтингът на тази партия вероятно не може да постигне своя Еверест, може би защото повече се проявява като анти-ГЕРБ, отколкото да излиза с ясна програма за бъдещето. Уви, и сега е така. В редиците ѝ има шепа икономисти, някои от тях наистина стойностни, но очевидно е че това е недостатъчен потенциал, за разработката и защитата на подобна програма.

Може би е време и президентът да дръпне ушите на членовете на своя Стратегически съвет, от които отдавна се очакваше някакъв основен програмен документ, но в условията на криза – една още по-различна алтернативна програма за овладяване на кризата.

Забележете каква какафония е и в уважаемите медии!? Доста от тях се пускат по пързалката на конспиративните теории, други призовават Борисов да направи максималната заплата в публичния сектор 1000 лв. (там е и „Пирогов“, и ВМА, впрочем), въобще след като години се храниха от „руската опасност“, „оръжията за масово унищожение“, „иранските ядрени оръжия“, „употребата на химическо оръжие от Асад“, Русиягейт, „анти-ДС“ „БКП е виновна за тежкото ни състояние“ и други долнокачествени продукти, сега коронавирусът им се услажда още повече. Да ви е сладко, драги журналя, но не забравяйте майсторството на истинските журналисти като Дмитри Иванов, Кеворк Кеворкян, Тома Томов и доста други! Вдигнете малко нивото на журналистиката над политическата класа, моля!

Въобще, всички ние трябва да обърнем внимание на простите факти: налице е тотален „пазарен провал“ на системата; чрез него – провал от страна на неподготвена държавна и здравна (държавна и особено частна) система. Капитализмът с неадекватен публичен сектор ни изложи както на здравни, така и на социално-икономически провали.

Въобще: „Стойте вкъщи, нямаме добри решения!“. Засега.

P.S. Зная великолепни български икономисти, някои от тях от „старата школа“, други – от „нашите отлични млади възпитаници“ – учили сериозно, с огромни практически и теоретични натрупвания, с авторитет и способности. Ако са организирани, със сигурност ще могат да изготвят прекрасен План за възстановяване и развитие.

Иначе, ако ви харесва състоянието на нещата, бъдете здрави, чакат ви тежки години, уважаеми!

Автор: Проф. Боян Дуранкев

Източник: "24 май"

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 50 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
5795 Осман ефенди
1 Отговор
Бойко Борисов е моя пилот на нашия самолет

Коментиран от #11, #20, #27


Оценка:
-79 +8

Русороб
2 Отговор
Не ви ли е срам да пишете такива болшевишки пасквили?!

Коментиран от #12, #22


Оценка:
-109 +28

Усмивката
3 Отговор
Тъжно но истина.Ще се хвана пак за Бпйко , не от обич към критиката , ами щото това заслужава. Допреди дни размишляваше на глас. ....,,Еееех , сега да имаше един противник с оръжие , мам.....му. Ама то пустия му вирус".... и това го казва първия в една от държавите членки. Срам голям

Оценка:
-10 +78

Дельо хайдутин
4 Отговор
След този тест, Путин само трябва да се протегне и Европа е негова.

Коментиран от #10, #13, #15, #26, #30


Оценка:
-11 +79

В Пут
5 Отговор
Над Останкино хвърчи корона вирус

Оценка:
-44 +11

СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ ..
6 Отговор
ИМЕТО МУ, ДА БЪДЕ ВОЛЯТА МУ!!
ВЕЛИК СИ БОЙКО,НАИСТИНА ВЕЛИК!

Коментиран от #41


Оценка:
-75 +12

Фърчилото
7 Отговор
Абе и ние имаме един Льотчик на Решетников, ама той е в...нелегалност,тъпанара!

Оценка:
-69 +22

Р Рад
8 Отговор
А Кремъл клекна пред короната и разпусна държавата.

Оценка:
-50 +19

Някой си
9 Отговор
Я па тоа!
Ми бегай при женерало като те хване короната, ама ще бегаш не при него, а при Мангъров, повече от сигурен съм!
Дървен философ!

Оценка:
-15 +42

ИХ ТАМ уже НЕТЬ
10 Отговор

До коментар #4 от "Дельо хайдутин":


Хахаха ПИЗДИН ХАНЪМ го видехме ...7 г. в УКРАЙНА И 7 г. в СИРИЯ!😂
Пундьо е резашка парантия

Оценка:
-31 +10

Той
11 Отговор

До коментар #1 от "5795 Осман ефенди":


Той е пожарникар бре.
Късмет ти желая,ама кат гледам ко стая,пиши се бегал.

Оценка:
-6 +21

бай Хазар
12 Отговор

До коментар #2 от "Русороб":


Те болшивизма са го докарали на власт Руските Евреи

Оценка:
-3 +17

Путя затвори лайняния кенеф
13 Отговор

До коментар #4 от "Дельо хайдутин":


Глад мори...ватниците и добитъка

Оценка:
-31 +4

Анонимен
14 Отговор
Единствената цел на НАТО е да се пречка на Русия, какви безсмислици е написал този.. . Света не е готов за никакъв вид война, може би за биологична ще сме готови след векове, ако медицината изучи всички организми на Земята до най малката частица.

Оценка:
-6 +32

Бачо Гачов
15 Отговор

До коментар #4 от "Дельо хайдутин":


Абе Делчоо, абе мама...не видиш ли че Путин е заорал седма година в Сирия като прасе в гръсти...и с тия цени на нефта. А всъщност ако не е ЕС отсам и Китай оттатък да земе некое рубле от газа, Ептен го е замустачил. Па на тебе ако ти е много мъчно за Путя, кАжи на жена си да ти избродира едно кавьорче ''Путин язди гол до кръста конче''..па си го окачи на стената до леглото.Мноо ша си шик, да знайш.

Коментиран от #16, #19, #38


Оценка:
-39 +12

Дельо хайдутин
16 Отговор

До коментар #15 от "Бачо Гачов":


Сирийците са бойци с многогодишен стаж, а в Европа само наркомани джендъри.

Оценка:
-5 +36

Матей
17 Отговор
Кво стана с българския великден,нещо го забраниха май?Отменя се до второ нареждане от щаба,няма посрещате на свещения огън,няма великденски яйца,няма гости и софри.Ама то е като постите едно време,големците яко ще блажат,а за другите има пости.Какво,да не ги тръшне виртуалния вирус ли,те са информирани и знаят за поредния сезонен грип,ама дават нареждания за медийните фанфари да ехтят неспирно като йерихонски тръби,да ескалират напрежението.Шах-шах и две пешки метър.

Коментиран от #39


Оценка:
-4 +21

писна ми
18 Отговор
От покълнали домати!!!

Оценка:
-0 +6

КИМ ЧЕН УН
19 Отговор

До коментар #15 от "Бачо Гачов":


А те пък американците вече 20 години правят дълбока оран във Либия и Ирак ,да не говорим пък за Афганистан там техният трактор направо е блокирал във пръста .Та да не ти говоря за английските и френските и германските ватници как са затънали до гуша във Ирак и Либия и от там измъкване няма .

Оценка:
-3 +31

karl hoker
20 Отговор

До коментар #1 от "5795 Осман ефенди":


с такива калпави пилоти често стават авиокатастрофи....лошото е че пилотира моята родина...

Оценка:
-1 +14

Откъде се пръкна
21 Отговор
...и това "Хибрид" от "старата школа"! Всякакви плъхове започнаха да изкачат на палубата , като пред буря! Добре че никой не им се връзва! Бойко бил "подведен" от съветниците! Да се смееш ли да плачеш ли! Още никой не знае докога ще продължи тази ситуация, и колко ще струва , но тези вече "знаят" че е грешно! Всъщност , някой чу ли къде точно е "грешката",и да е е предложено някакво алтернативно решение! Просто едни шлифовани манипулатори, е, ...от старата школа!

Коментиран от #28


Оценка:
-22 +8

Луд Кмионджия
22 Отговор

До коментар #2 от "Русороб":


Това е голата истина. Хранилката ви е вече празна.

Оценка:
-2 +16

mydexindron
23 Отговор
Много думи за нещо толкова ясно. Едно време, преди 25 години, един приятел албанец с когото работех първата си работа отвъд океана ми каза неговото мнение за Европа, от която и двамата бяхме избягали - "Европа приятелю, е като една покварена, грозна, неука ку.ва, която ще продаде задника си за цигара и децата си за грам хероин."

Оценка:
-3 +26

И този агитира
24 Отговор
За държавно-монополистическият капитализъм, известен, у нас, като социализъм! Но за онзи социализъм, нашият, от типа на СССР! Наглецооо, колко класически капиталистически страни бяха и са по-социялни от НРБ?! И сега сме в “ социялна” държава, Бе! Социализъм е у нас! Не демокрация ! Не пазарна икономика! Факт!

Оценка:
-13 +2

Ново
25 Отговор
Големи журналисти /иванов кеворкян томов/само за възхвала на ссср живков и комунизма /а в свободна европа и дочевеле/ какви бяха изменили и врагове на народа и по нашата телевизия лизачите бяха много отворили и знаещи

Коментиран от #40


Оценка:
-12 +1

бСТ и дума
26 Отговор

До коментар #4 от "Дельо хайдутин":


Много хубава статия но малко споменаваш радев и нинова /автора нищо не е научил от томов. Иванов и кеворк те много повече лъжи за партията комунизма и нинова щека да пишат

Коментиран от #29


Оценка:
-11 +2

Контролната кула
27 Отговор

До коментар #1 от "5795 Осман ефенди":


Самолета пада

Оценка:
-0 +13

На мен пък ми се струват
28 Отговор

До коментар #21 от "Откъде се пръкна":


че хората имат съвременно мислене по скоро е обратното на това което казваш тия за които говориш си го подкрепят.Неможеш да кажеш на българския народ как да мисли.

Коментиран от #31


Оценка:
-1 +4

Сашо
29 Отговор

До коментар #26 от "бСТ и дума":


Тебе това ли те сърби ?

Оценка:
-0 +2

Гъгъ
30 Отговор

До коментар #4 от "Дельо хайдутин":


уж хайдук пък ... Протяга се и се взима нещо ценно, а ес гъгъ извинете не си струва движението.

Оценка:
-1 +2

Най-лесно е ,
31 Отговор

До коментар #28 от "На мен пък ми се струват":


Да стоиш отстрани , нищо да не правиш , и само да казваш...това не е вярно , или онова не е правилно! Повече вярвам на хора , които предлагат конкретни решения и действия, независимо към коя политическа сила клонят , отколкото да стоят настрани , и да се държат менторски и високомерно!

Оценка:
-2 +5

Чочо
32 Отговор
За журналистите си абсолютно прав като гледам брифинга на ОЩ такива въпроси задават че се питам дали са ходили на училище.

Оценка:
-1 +6

гад и гадове
33 Отговор
Гад, с гадовете, стартира не бактеорологична война срещу "излишното" човечество, а биотерористична атака. Гад е фамилно име сред едни заинтересовани гадове, които заедно с техните западни пионки учредиха една гадна интернационална военно-промишлена и търговска корпорация - еб.натото, - което еб.нато трябваше да им осигури вечното господство. И понеже еб.натото се оказа пича въшка на челото на планетата, заинтересованите гадове научно синтезираха една друга гад - вирус, - който ние наричаме covid-19. Интернационалната военно-промишлена и търговска гад - еб.натото - си е изпята песен от гадовете.

Оценка:
-0 +6

dsсса
34 Отговор
Доколкото няма идея, какво да се прави, количеството на парите няма значение. Парите сами по себе си не създават нищо. Те могат само да се вложат - разумно или не. В случая с коронавируса и отпуснатите бол трилиони, ще бъде реализиран вторият вариант - "НЕ".

Оценка:
-0 +3

малката гад
35 Отговор
Публикувано във факти.бг: Вдъхновяващото е, че тази бактериологична война бе автономно организирана от малката Гад...

Пояснявам отново, става въпрос за биотерористична атака, която може да се разхлежда като начало на планираната всеобхватна война срещу "излишното" за капитала човечество, а не за отделна "бактериологична война" (бактериите не са вируси и обратното). Дезинфекцията, при нужда, може да се извърши с натрупаното ядрено и термоядрено оръжие.

Краят на всеобхватната война срещу човечеството, според гадовете, трябва да е през 2023 година, чрез пълна победа над "излишното" за гадовете човечество и покоряването (чипирането) на неговите остатъци от "малката Гад" с многото богатства (0,5% гадове и паразити, като част от човечеството, притежават над 50% от богатствата на човечеството) .

Оценка:
-0 +2

36
Този коментар е премахнат от модератор
Наблюдател
37 Отговор
"Има ли пилот в самолета?" Отговора е : Не пожарникар! A cъщия е събрал около себеси само такива които най-много могат да държат "маркуча"!
Съответно - Граждани, "сложете си коланите кацането ще е твърдо!"

Оценка:
-0 +4

Бачо Педерачо
38 Отговор

До коментар #15 от "Бачо Гачов":


Абе ти имам чувството че като чуеш името Путин си изградил естествен рефлекс да се насереш. Не бой се все още няма дефицит на тоалетна хартия и памперси.Просто ще ти се наложи по-често да се переш.

Оценка:
-1 +2

Ербап
39 Отговор

До коментар #17 от "Матей":


Като си толкова ербап и вируса за теб е виртуален, що не отидеш в ,,Пирогов" за една седмица като доброволец и да обслужваш болните от коронавируса? И след това празнувай Великден с всичките му салтанати, за които се сетиш. Ако си в кондиция естествено

Оценка:
-0 +0

Я па тоя
40 Отговор

До коментар #25 от "Ново":


Ти да не си от новите мисирки, дето органически не понасят наистина професионалистите - журналисти?

Оценка:
-0 +0

НОВАТА КОРОНА20
41 Отговор

До коментар #6 от "СВЕТИ БОЙКО-ПОБЕДОНОСЕЦ, ДА СЕ СВЕТИ ..":


ох ако го докопам ще видим КОЛКО Е ВЕЛИК БОЙКО БУДЕВ

Оценка:
-0 +0

окосмена шапка пилотка
42 Отговор
Пилотите на ЕС са с ковид19, а и още ги лекуват от "Mad cow disease"

Оценка:
-0 +1

Убъркал си рейса
43 Отговор
пич. В България и НАТО отдавна нема самолети, а пилотите знаете къде са. Автопилота е друго нещо, но за него трябват добри инженери и споменатите по-надолу икономисти. За сега ще четкаме езици като журналисти, докато тече поредното преразпределение на капитали, бизнеси, сфери на влияние и милиарди. Ние не сме за този рейс и полет, защото сме в чакалнята, а самолети нема, а и да има не ни трябват

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


Ловци на бисери
Бойко Борисов
Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отрича публикации в медиите, че поддържа връзки с бившия президент Георги Първанов.
На Луната, под земята, в банята – не съм се виждал с Първанов..."

Още бисери
ТОП 5