Last news in Fakti

21 Август, 2012 12:11 1 267 0

Природозащитници: ОУП на Варна защитава застрояване на зелени площи

  • варна-
  • оуп-
  • застрояване-
  • парк-
  • зелени площи

Узаконяват се горските заменки и застрояването на защитените територии, смятат природозащитниците

Природозащитници: ОУП на Варна защитава застрояване на зелени площи - 1
Това лято имаше доста протести във Варна срещу застрояването. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Националният експертен съвет по устройство на територията към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) приема днес общия устройствен план (ОУП) на община Варна.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" напомня, че срещу екологичната оценка на ОУП се водят съдебни дела от редица граждански организации и неговото приемане от МРРБ е пряко нарушаване разпоредбите на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпросите за околната среда.

Приемането на ОУП практически обезсмисля съдебните спорове и ще доведе до трайни негативни последици върху околната среда и средата за обитаване на гражданите на Варна.

Коалицията "За да остане природа" обръща внимание, че с общия устройствен план на Варна се предвижда урбанизиране на гори, станали обект на заменки. Това е в противоречие с параграф 3 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за горите, който забранява промяна на предназначението и застрояването на заменените гори.

Природозащитниците припомнят, че една от най-скандалните заменки в град Варна е на фирмата "Браверс" ЕООД, която получава от държавата 19 дка гори в района на телевизионната кула на стойност 510 хил. лева и по-късно ги залага в СИ "Финанси груп" ООД за 782  хил. лева.

В общия устройствен план на Община Варна е предвидено и застрояването на Природен парк Златни пясъци чрез изграждането на тунел през парка в нарушение на Плана за управление на природния парк, приет с Реш. №460/2011 на МС и заповедта за обявяване на природния парк, с които всяко ново строителство на територията му е забранено.

Коалицията "За да остане природа" напомня, че ОУП на Варна продължава да предвижда застрояване на съществуващи гори и зелени площи в градската територия, вместо да ги запази и увеличи.

Природозащитниците настояват да се спази заданието на плана, което изисква запазване площта на зелените територии в града, като считат, че община Варна - третата по големина в България, трябва да осигури максимално качествена среда за обитаване на своите жители и да обърне внимание особено на увеличаване площта на Морската градина като основен елемент на зелената система на Варна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА