Last news in Fakti

7 Май, 2020 16:56 10 835 86

Колко плащаме на един български депутат?

  • слави трифонов-
  • зплата-
  • депутат

През декември доходите бяха най-високи, защото тогава в бюджетния сектор се раздаваха и коледни бонуси

Колко плащаме на един български депутат? - 1
Стоп кадър: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Слави Трифонов във "Фейсбук"

Колко плащаме на един български депутат?
(за да научите отговора, текстът се чете докрай)

Основните възнаграждения на българските депутати се преизчисляват на всяко тримесечие по следния начин: Средната работна заплата в бюджетния сектор през последния месец от предходното тримесечие се умножава по три.
От 14 май няма да има извънредно положение, което означава, че депутатите ще започнат да получават пълните си заплати. Въпреки грандиозния сканадал от началото на април, новите им заплати все пак ще бъдат изчислени на базата на средната заплата от декември 2019 г., когато нямаше финансова криза, а ръст на доходите.
През декември доходите бяха най-високи, защото тогава в бюджетния сектор се раздаваха и коледни бонуси.

А сега нека видим какви заплати ще получават депутатите от 14 май, според сега действащите закони и правилници.
Както отбелязах, един депутат трябва да получи средномесечната заплата от декември, умножена по три. Такъв е законът. И така, средната заплата в бюджетния сектор през декември е 1416 лв. Умножена по три, това прави 4248 лв. основно месечно възнаграждение за депутат.
4248 лева. Но това не е всичко. Според Правилника на Народното събрание, председателят на Парламента получава месечно възнаграждение с 55 на сто по-високо от основното месечно възнаграждение, заместник-председателите на Народното събрание - с 45 на сто, председателите на парламентарните комисии и председателите на парламентарните групи - с 35 на сто, заместник-председателите на комисии - с 25 на сто, членовете на постоянна комисия - с 15 на сто, и секретарите на Народното събрание - с 10 на сто.

Сега. Да вземем депутатът с релсата Валери Симеонов. Той трябва да получи основно месечно възнаграждение от 4248 лв. Понеже Валери Симеонов е и заместник-председател на Народното събрание, той трябва да получи плюс 45% от сумата от основното възнаграждение. Ще получи още 1911,60 лв.
Но Валери Симеонов членува и в две постоянни парламентарни комисии. Това означава, че ще получи още пари - плюс 15% за участие в едната комисия и плюс 15% за участие в другата комисия. Ще получи два пъти по 637,20 лв. или още 1274,40 лв. Така заплатата на Валери Симеонов стана 7434 лв.
Но и това не всичко. Към основните възнаграждения на депутатите се начисляват допълнителни месечни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит - 1 на сто за всяка прослужена година!
Да се върнем на Валери Симеонов. Ако приемем, че той има 40 години трудов стаж (все пак е на 65 години), парите му ще се вдигнат с още 40%. Т.е. с още 1699,20 лв. Така вече заплатата му възлиза на 9133,20 лв.
Но и това не е всичко. Ето една от “любимите” ми алинеи:
“Народните представители могат да получават допълнителни възнаграждения при реализирането на приоритетни за страната задачи”. Кой ги определя тези приоритетни за страната задачи и колко струва това на данъкоплатците - въобще не е ясно. Дали пък за депутатите не беше приоритетна задача гласуването на извънредно положение във време на пандемия и дали те вече не са получили допълнителни възнаграждения за реализирането на тази приоритетна задача?

И това не е всичко. Ето нещо забележително - Народното събрание поема допълнителни разходи на народните представители в размер на две трети от основното месечно възнаграждение на народните представители!
Тоест, за всеки депутат ние плащаме по още 2832 лв.! Ето, че вече Валери Симеонов ни излиза 11 965,20 лв. на месец. Минимум.
Ще отбележа, че по време на извънредното положение, депутатите не се отказаха от тези така наречени “безотчетни пари”, за които няма никакъв контрол как и за какво се харчат. Излиза, че българският депутат дори, когато се е отказал от заплатата си, пак получава близо 3 000 лева.

Обърнете внимание и на следното епохално законодателно творение - ако един депутат има научна степен “доктор”, то той получава още 10 на сто от основното месечно възнаграждение, а ако е “доктор на науките” - още 15 на сто!
Сега, няма да се учудя, ако голяма част от депутатите се окажат доктори или доктори на науките. Знаем, че всички там са мозъци. Да вземем депутата Лъчо Мозъка. По собствените му думи, той е доктор на науките от 2009 г. Какъв доктор на науките е Лъчезар Иванов не знам, само знам, че преди години беше уличен в плагиатство на научен труд. Тъй като е доктор на науките, независимо дали е плагиат или не, Лъчо Мозъка ще получи 637,20 лв. към основното си месечно възнаграждение.
Лъчо Мозъка получава още едни 637,20 лв., защото е постоянен член на Комисията по култура и медии. Специално отбелязвам това заради пълния абсурд - Лъчо Мозъка е член точно на Медийната комисия, при положение, че именно Лъчо Мозъка осъществи натиск над една медия да не излъчва репортаж за негов приятел-митничар. Ей това е медиен човек!
Ще добавя още нещо - по професия Лъчо е гинеколог.

Но, уви, и това не е всичко. Ние, данъкоплатците, покриваме и много други разходи на депутатите - покриваме им разходите за всякакъв вид транспорт - за депутатските автомобили с шофьор, за самолетни билети, дори забележете - “за водния транспорт - първа класа, и спално място за цялата вътрешна транспортна мрежа.”
Ние, данъкоплатците, покриваме и разходите за ведомствени жилища на депутатите, за ремонти и обзавеждане на тия жилища. Даже и данъците на тия жилища са за наша сметка.
Ние, данъкоплатците, дори осигуряваме застраховки на депутатите.
И така, тук вече е абсолютно невъзможно да кажем колко над 10 000 лева ни излиза депутатът с релсата или пък депутатът Лъчо Мозъка.

От всичко това, което ви изброих, можем да заключим, че един народен представител ни излиза около или над 10 000 лева месечно, въпреки че им се правят удръжки за осигуровки и данъци! И забележете - става въпрос за депутатите в Народно събрание, което със сигурност е най-некомпетентното и най-слабо юридически подготвеното в историята на България.

И за финал още една новина, свързана с едни други милиони- от 14 май партиите отново ще започнат да получават партийните си субсидии от 8 лева на глас. И така, в края на юни партия ГЕРБ ще получи субсидия за 4 месеца в размер на над 3 милиона лева, БСП - на над 2 милиона и половина лева.
Благодарение на безценните български депутати, освен високата субсидия от 8 лева на глас, продължава да важи и възможността за неограничено финансиране на партиите от бизнеса, както и възможността за ползване на напълно безплатни офиси от страна на партиите.

P.s. За прочитането на този текст са ви нужни 5 минути, докато чакате на опашката в Бюрото по труда.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 118 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ъъъъъъ

    127 7 Отговор
    Закривай !
  • 3 Аноним

    35 157 Отговор
    Славчо далече от политиката не се опитвай да се докопаш
  • 4 Ръмпези

    144 16 Отговор
    ГЕШЕВ КОЛКО ПОЛУЧАВА МИ Е ИНТЕРЕСНО...И ЗА КАКВО ГИ ПОЛУЧАВА....

    Коментиран от #11, #72

  • 5 888

    79 7 Отговор
    Дьльг хе ДУМИ.....ДЕЛА трябват..................Стига с тия ,,словоизлияния,, което се знае.......ТАКА НЯМА ДА СТАНЕ,дано го осьзнаваш...Ако не си поредното ,,разклонение,,...Знаеш на КОЙ

    Коментиран от #78

  • 6 И ТОВА ЧЕ СМЕ НАЙ ДОЛУ

    51 11 Отговор
    АКО БЯХМЕ КАТО ЛЮКСЕМБУРГ СИГУРНО ВСИЧКО ТОВА ЩЕШЕ ДА Е Х 10 ИЛИ Х 100.ТО ЗАТОВА МЕРАКЛИИТЕ ЗА ДЕПУТАТИ НИКОГА НЕ СВЪРШВАТ
  • 7 Гост

    86 17 Отговор
    Славчоо, добре сметаш, сега като вземеш властта, ще те видим какво ще правиш и какво ще приказваш

    Коментиран от #75

  • 8 Доктор

    23 123 Отговор
    Слави, чалгар такъв, свивай се в обратно в дупката от която на равни времеви интервали изпълзяваш, за да не те забравим. Ако искаш да те запомним тичай в Ковит - 19 отделението на Пирогов, влез вътре и разкажи това, което си написал по-горе. Може дори да си без маска. Той вируса много обича много такива като теб.

    Коментиран от #25

  • 9 1789 година

    65 5 Отговор
    Вместо бюлетина, са използвали гилотина.
  • 10 Лили

    20 59 Отговор
    Какви години бяха раздаваше ферарита, а сега мъка.
  • 11 Генерал

    18 68 Отговор

    До коментар #4 от "Ръмпези":

    Ти пък. Намери да дириш сметка на Главния Прокурор на РБ за какво взима заплата. В ред ли си ? Или ти изобщо не взимаш пари от друго място, освен от руското посолство? Сигурно ти стигат, щом си толкова любопитен.

    Коментиран от #63, #85

  • 12 тодоров

    97 9 Отговор
    кръв да имате във кафявата консистенция, мамини тролчета,да Славе чалгар или не, е прав, и да Българската държава се източва именно от политиците с кафяви гащи от рода на сидеров,симеонов,тиквата и още десетки други,плюс съдии,и прокурори и ченгета.А всички тези по същество до един са просто едни некадърници, пиявици с ясната идея да крадат и крадат и крадат.Та криво ви или не Славе чалгаря е прав.Затова и България е и ще бъде най бедната държава в евро съюза.Слушайте и се молете на бок тиква,целувайте му ноктите на ногите и пийте водата.А честито.
  • 13 Писна ми!

    19 67 Отговор
    Това всеки го знае, учиндолецо. Но не е ясно защо ти ги плюеш, а със зъби и нокти се мъчиш да се вмъкнеш между тях. Ще оправяш БГ с Годжи и Ванката ли? Че ако не са бенда, балета , актьорите и екипа ,който ти търпи капризите и ти ще четеш това дето го пиша на опашката за безработни. Колегите ти те направиха богат,затова не ти пука. Много от високо взе да гледаш, мислиш ,че си орел и летиш...Не Славчо- ПАДАШ! ...На Земята!

    Коментиран от #18

  • 14 Гражданин

    45 4 Отговор
    Правилно Иречек е казал българина е бивш министър,настоящ и бъдещ, това важи и за депутатите.
  • 15 бай толупп

    19 4 Отговор
    Ся ли ставаш
  • 16 Главун

    24 42 Отговор
    Бареков номер 2 в пошъл чалга вариант. Защо непрекъснато го рекламирате само не е ясно. Нали Боко му дойде в студиото, защо не му зададе неудобните въпроси, защо не му каза всички тези неща, а се свиваше и му се умилкваше?
  • 17 истина

    39 6 Отговор
    истината е че слави безславно изпусна момента да ги праи тия политически работи друг е въпроса кой е в тая негова партия и колко е по различен от тия по които плуе..
  • 18 Гербав трол

    66 8 Отговор

    До коментар #13 от "Писна ми!":

    А от шайката ГЕРБ не ти ли писна - май и ти си на копанката им.

    Да си спомняш че тъкмо Слави искаше намаляване на броя на депутатите, намаляване на партийната субсидия, мажоритарни избори - все лоши неща за мафията ГЕРБ.

    Коментиран от #33, #36, #73, #77

  • 19 Да да

    43 3 Отговор
    БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ, КОГАТО ЗАПОЧНЕМ ДА МИСЛИМЕ ЗА ОБЩОТО ДОБРУВАНЕ . КОГАТО ВИДИТЕ , ЧЕ ВЪВ ВХОДА НА БЛОКА В КОЙТО ЖИВЕЕТЕ Е ЧИСТО И ПРИВЕТЛИВО ТОВА ЩЕ ЗНАЧИ , ЧЕ ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА ИСКАТ ДА СА В ЧИСТА И ПРИВЕТЛИВА СРЕДА . ТАЗИ СРЕДА ЩЕ СЕ РАСПРОСТРЕ В КВАРТАЛА , ГРАДЪТ , ДЪРЖАВАТА . ТОГАВА ДЪРЖАВАТА ЩЕ Е ПРИВЕТЛИВА ЗА ВСИЧКИ . ТОВА СЕ ПОСТИГА САМО ОТ БУДНО И НЕПРИМИРИМО КЪМ НЕПРАВДИТЕ. ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО. В ТРАМВАЯТ ХОРАТА НЕ ТРЯБВА ДА ПОДМИНАВАТ С БЕЗРАЗЛИЧИЕ ТОЗИ КОЙТО ПЛЮВА СЕМКИ ИЛИ ТОРМОЗИ НЯКОЙ. КОГАТО ВСЕКИ ПРОУМЕЕ, ЧЕ ВСЕКИ ОТ НАС Е МАЛКА ЧАСТ ОТ ГОЛЯМОТО ЦЯЛО. БЪЛГАРИЯ ТОВА СИ ТИ , ОТ ТЕБ ЗАВИСИ КАКВО ЩЕ Е ЛИЦЕТО НА БЪЛГААРИЯ. БЪДИ НЕПРИМИРИМ КЪМ ВСИЧКИ НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ НА ВСИЧКИ НИВА. ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА.

    Коментиран от #37

  • 20 Гост

    26 9 Отговор
    Славчо, какво коментираш на дУпетатите Жобните от официалнит заплати и бонуси? Сериозно ли мислиш, че са опрели до тях? Наивник ли си или на такъв се правиш?
  • 21 Последния софиянец

    33 3 Отговор
    В Народното събрание комунизма го построиха, ама ние какво ще правим?
  • 22 Един

    37 3 Отговор
    Тия трябва да ръботят на минимална след облагане!!!
  • 23 Мунчо от Под игото

    45 3 Отговор
    Ако един ден Слави стане законодател,бих му препоръчал следното:
    Депутатските заплати да бъдат равни на средната работна заплата за страната.Това ще отблъсне всички кандидат-лапачи и в Събранието ще влязат само хора,които наистина искат да работят за държавата,а не за гушите си.Така веднъж-завинаги ще
    се затвори пътя към него за всички хрантутници,благодарение на
    чието мнозинство ни управляват недоразумения като Тиквоч .
  • 24 бай курти 44 г.-Ерген- 19 г.ваш ЛИДЕР

    13 21 Отговор
    Приятели!!! Обещал съм ви на следващите избори да вкарам 7 кълвача от квотата на партията на Слави Трифонов за област В.Търново! После ще поискам процент от кражбите от обществените поръчки и от зелената енергия. Ще спонсорират операцията остатъците от групировката ВИС на Васко и Жоро Илиеви чийто васал бе Слави и им пееше чалга на ушенце! Топлата връзка между нас е Миро Пашата който е съдружник на Слави в рекета и наркоразпространението. Напишете в Гугъл - Данчо пръча Миро Пашата. И ще ви излязат всички факти в статията!
  • 25 Комшията отсреща

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Доктор":

    Нещо не си съгласен със цифрите ли???
  • 26 Terenski

    32 1 Отговор
    Че са високи заплатите на депутатите спрямо тези на работещите граждани е така,но проблема идва от "потъването" на едни други милиарди левове,които почти никой не знае при кой отиват(само може да предполагаме).
  • 27 радев

    31 0 Отговор
    Не е луд този който яде баницата а този който му я дава!
  • 28 бай курти 44 г.-Ерген- 19 г.ваш ЛИДЕР

    5 29 Отговор
    След като шефа Станислав Трифонов от село Учиндол Плевенска област влезе в парламента ще направим коалиционно правителство! Партия ГЕРБ+Трифонов+ВМРО и ще управляваме със скритата подкрепа отново на ДПС! Единствената опозиционна партия Възраждане ще има 7-8% ,БСП ще си кротува пак в парламента както досега. Борисов без съмнение му предстои 4-ти мандат но този път патерици ще му бъдат Станислав от Учиндол и ВМРО вместо НФСБ на Валери Симеонов Балевски и Атака на Волен Николов Сидеров които на изборите ще имат около 1%. Бойко е великан! Винаги е премиер а тези които са го крепи в предишния парламент умират но идват следващите. Метреси има колкото искате...
  • 29 Сеирджия

    6 3 Отговор
    Плащайте!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Гост

    10 24 Отговор
    И какво точно плаща тоя чалгар дето пее като оная Кати?Еб.ти.Ами нали си регистрира фирмата на разни острови и данъци не плаща.Какво е платил тоя тарикат на държавата?Само скандал търси,че дано изплува някак си.
  • 32 Аххаха

    9 7 Отговор
    Статията е хубава, но има неточности! Няма д авземе 40% за прослужено време, понеже не е заемал депутатска длъжност 40 години. Слави, когато искате да обясните нещо, правете го точно и ясно, понеже остава впечатление за внушения и промиване на мозъци и манипулации, от което лично аз нямам никаква нужда! Искам истини, а не фантасмагории. Само да вметна, че даже само основната заплата е прекалено висока! Нямат необходимия ценз за тази позиция!

    Коментиран от #51, #68

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Сталин е бил прав

    16 3 Отговор
    Разстрел....немедлено
  • 35 Агент Мълдър

    13 15 Отговор
    Най-некомпетентното народно събрание в историята ще е следващото, пичове - със специалиста по всичко Тошко Йорданов и още 15-20 от неговата порода полуграмотни комплексари. Само почакайте и... глей как са праи..

    Коментиран от #39

  • 36 Иванушка

    2 20 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    Троле, троле... Колко ти е надницата? Колко пъти дневно трябва да наплюеш ГЕРБ=ГРОБ под всяка статия, за да си заслужиш мижавите копейки?
  • 37 Истината

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Да да":

    Право говориш (пишеш),ама опростачването е факт.
  • 38 Дърт Гербер

    5 0 Отговор
    На софрата няма място за всички: за нетулупите има, за тулупите няма!.
  • 39 PFFF

    15 1 Отговор

    До коментар #35 от "Агент Мълдър":

    Оооо, те пък сегашните направо са компетентен до компетентен - Данчо Ментата, Весо Марешки, Ангелкова.. списъка няма край
  • 40 Някой

    6 0 Отговор
    Всички сте тулупи
  • 41 Ива

    11 1 Отговор
    До всички българи - четете биографийте на мутрата от СИК и депутатите ! Това е достатъчно ! Утре ще бъде по-добър фен за всички , ако четете и мислите !
  • 42 Мда

    19 2 Отговор
    А ся прибави и колко държавни пари харчи всеки един от тея шарлатани, чрез подпомагане на фирми на близки и роднини и чрез комисионни, и свят ще ти се завие, колко пари ни струват тези хрантутници!
  • 43 Ето пак

    17 3 Отговор
    Пишете, плюете, пляскате и т.н. ама до сега кой е изнесъл тази информация 1 път?

    Дайте пример? (И се замислете, защо това е позволено, някой питал ли те е теб преди да ти бръкне от сметката и казал ли ти е къде ти отиват X% от парите и за какво!?)
  • 44 ха ха

    6 13 Отговор
    Ами много по-малко отколкото на тебе за тъпото ти шоу.

    Коментиран от #45

  • 45 Така де

    22 2 Отговор

    До коментар #44 от "ха ха":

    Само дето не му плащаме ние, а той си изкарва и то по-добре, отколкото много други. Депутатите взимат първо нашите пари директно от бюджета като сложиш лобистките закони и някои други далавери те си искарват доста повече от продажба на националните интереси. Нагоре по стълбата се увеличават и парите.
  • 46 Румпелщилцхен

    13 2 Отговор
    А защо не добави и следното:
    Всеки депутат като си вземе заплатата и бонусите е длъжен да остави 20% в партийната каса.
    Така ги държат на каишка а и се финансират допълнително.
  • 47 1 от стадото

    9 12 Отговор
    Слави , това момче те излага къде си го пратил на брифинга на щаба.То е ясно ,че никой не знае какво прави, но в такива моменти ако не можеш да помогнеш ,по-добре мълчи ,че ще я оплескат още.Ще гласувам за теб, само защото още не си излъгал народа, но от къде ще вземеш тоя човешки (верен) ресур за да сложиш на министерствата не ми е ясно.Всички покрай теж са заплатаджий или на бакшиш, не знам как ше ги контролираш като дойде успелия Гнцо с торба $ ?!? Просто незнам?!Но давай напред , Господ обича смелите, ще те подкрепя!

    Коментиран от #59

  • 48 Пръч

    4 18 Отговор
    Браво Славчо, да те вземат направо за финансов министър, една телевизия не може да изкараш на печалба, но се буташ да управляваш цяла държава...
  • 49 бай курти 44 г.-Ерген- 19 г.ваш ЛИДЕР

    7 16 Отговор
    Станислав Тодоров Трифонов от Учиндол (Плевенско) е смел и решителен чалга герой! Васал на мутрите които възхваляваше пред тинейджърите като пример за подражание! Рекет ,наркотици и чалга- прекрасна комбинация! Води уж война срещу правителството и ГЕРБ,но когато Борисов му гостува бе по нисък от тревата и като послушно агънце! В момента се изявява и като рокер и е чест гост на мото клубове чийто членове са осъждани за рекет и наркоразпространение. Новия спасител на клетия Българин! Чалга месията Станислав Тодоров Трифонов от село Учиндол!
  • 50 ХамХум

    13 1 Отговор
    Пък Гушув взима има няма 30 бона.
    А на съдебната система им били малко 800-те милиона биджет!Те сами си определят заплатите!
  • 51 Стрелата

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Аххаха":

    1 година прослуженото време бе калпур нали за я1 мандат лапат пенсия и каква..
  • 52 1234578

    10 2 Отговор
    Aндрeй Cлaбaкoв разкри, че евродепуатската му заплата била 6800 евро месечно. Като в тази сума не са включени, самолетните билети, офиси, сутрудниците, жилище или хотел в Брюксел.

    Като чета Слави, то нямало смисъл да ходят чак до Брюксел за висока заплата. И на депуатите в София са доста високи заплтите. Само дето данъците в Европата са европейски, колкото по-висока е заплатата там, толкова по-висока е данъчната ставка. А у нас са африкански, колкото ти е по-голяма заплатата, толкова по-малко дял от нея са осигуровките кото плащаш.

    Дори и сметките на Слави да не са съвсем точни. Един български депутат взима най малко 6-7 хиляди лева в брой. Е вярно има данъци, но и аз имам, а пък дохода ми е 1000 лева месечно. А пък бонусите като шофьор, билети за пътуване, жилище и комуналните му разходи. Плащахме и за дрехи и обики на държавните служители, дали и на депуатите също.

    Само не можах да разбера дали и храната им плащаме или не.
    Не разбрах и каква е субсидията на кафето, кебабчето и сандвичите в лавката на Народното събрание.

    Слави е пропуснал да отбележи, че им купуваме и тоалетна хартия, преди врем стана известно количеството купено от Народното събрание. Навежда ме на мисълта, че си взимат рола за вкъщи.

    Разбрах за депутатите от ГЕРБ и "Патриотите". А депутатите на БСП и ДПС. Например Курнелия Нинова, ами Веселин Марески!!!


    Ще ми е интересно да разбера, колко плащаме и за общинските съветници като Волен Сидеров?
  • 53 Пачо Пича

    5 15 Отговор
    А бе Славчо, не разбрали че вече не си интересен за никого . Изгърмя си патроните още преди години ,когато подгласяше на мутрите чалга. Превърна своите приятели в роби които да ти слугуват и да ти вдигат самочуствието. Направи си една чалгарска партия и една чалгарска телевизия ,да си правиш реклама и освен дребните ти заяждания нищо друго не можеш да сътвориш .
  • 54 Демос

    4 8 Отговор
    Дайте им по 50000 по 100000 заплати на депутатите, но да няма гладни хора и такива който нямат дори минимални средства. Когато хората са осигурени и сити на никой не му пука за заплатите на депутатите.
  • 55 Господин Офшорски

    4 9 Отговор
    Господина който години наред краде държавата с офшорните си фирми и е хвърлил поглед на същия този държавен бюджет за който уж му пука, търси бълъци за политическа кариера
  • 56 Виво

    10 3 Отговор
    Слави,желаещите да присъстват на твоя предизборен концерт са над 2.5 милиона само в България.Почти всички българи в чужбина също те подкрепят.Не е вярно,че българите сме заспали,просто нямаме интерес да се борим с политически трупове,които са за изхвърляне.Ние си чакаме момента и по законите на природата скоро ще дойде
  • 57 коментар

    3 6 Отговор
    Другарю трифонов вас като ви направят депутат, лидер на секта, ""премиер"" и изобщо ""политик"" каква заплата ще вземате е много интересно!И ако/като ви направят такъв ще питате ли другарю трифонов колко заплата получавате, и колко трябва да бъде!Отговорете на този въпрос другарю трифонов!!!
  • 58 Иво

    6 6 Отговор
    Вече няма 2,5 млн хора или пък над 2,5млн дето щели да му присъстват някъде си!Вече искащите го са много под 1млн дори са няколко хиляди хора само!А тия зад граница кой го интересува изобщо те кого, и какво харесвали тук!Хич не ни пука за тия зад граница!!!На тях пука ли им за нас, щом са там!!!
  • 59 Кръчмар

    9 3 Отговор

    До коментар #47 от "1 от стадото":

    От къде Слави ще вземе ресурс?Нали не мислиш,че сегашните дупетати са някакъв ресурс в България?Менкат се 30 години и не допускат кадърни и честни хора в парламента,защото ще им разберат далаверките.По проста кръчмарска сметка само с един тефтер и проведено интервю за работа ще се намерят много по-кадърни да представят България пред света.Това са хора специалисти,които говорят по няколко езика изучили се,както в чужбина така и в България.Хитрите старчета в парламента прекалиха и вече не са на мода.Младите си искат техния свят и някой трябва да им го даде.Дали ще е Слави чалгаря или Ивайло свинаря или Пешо миньора...някой нормален човек
  • 60 raymon

    5 5 Отговор
    А един чалгар? интересно е да си обябиш и твоите доходи.
  • 61 666

    5 1 Отговор
    ЧИСТИ ВСИЧКИ ДЕПУТАТИ НА БЕСИЛОТО-ПРЕСТЪПНИЦИ
  • 62 Пловдивчанин

    5 4 Отговор
    Заплатите, според мен са реални. Който иска, да се кандидатира и да го изберат. Има хора, които наистина вършат работа, а има и такива дето не знаят за какво са там. Друг е въпроса, дали не са много депутатите за 7 милиона държава.
  • 63 Ама как знаеш от къде взимат пари

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал":

    Продажниците! Сигурно щото твойте идват от американското посолство, та си мислиш, че и другите така. Да, ама не!
  • 64 Българин

    6 5 Отговор
    Ако учиндолския не опитваше да крие данъци чрез офшорните си фирми можеше да има морално право да повдига въпроса колко ПЛАЩАМЕ на депутатите. Но след като цял живот се е правил на тарикат и пропорционално на доходите си е плащал по-малко отколкото са плащали обикновените български данъкоплатци изобщо да не повдига този въпрос.
  • 65 annybody

    6 5 Отговор
    Наканил се СлаФчо да става дупетатин, че дори и заплатката си сметнал вече. Не се хаби, дядка - вие с Лайнолова сте аут при всички положения, просете си по кремълските порти, не ни пречите.
  • 66 Иван

    5 4 Отговор
    Наистина това са факти.Харесвате или не Слави това е истината.А вие си крийте главите в земята и се правете ,че всичко е наред.До кога бе драги сънародници
  • 67 AmiX

    6 1 Отговор
    Решението е от
    240 да ги намалим на 100-120

    Коментиран от #81

  • 68 ежко

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Аххаха":

    Прослуженото време не е обвързано нито с длъжността, нито с фирмата.Прослуженото време е трудовият стаж.
  • 69 123

    10 0 Отговор
    Описаните горе 10 000 лв заплата са преките и официални доходи, подкупите,схемите за точене на пари и кражбите са много по висок доход на депутатите от официлната заплата която получават.Само в африкански стрни съществува това. Навсякъде депутатите си наемат жилище с парите от заплатата и ходчт на работа със собственната си кола. Пътни разходи им се заплащат само ако пътуват по работа.Безплатана храна няма, безплатни автомобили с шофьори няма , безплатно обзавеждане няма.България комунистическа страна ли е?
  • 70 КОЧА

    2 0 Отговор
    АБЕ ЦЯЛАТА ЕВРОПА ЖИВЕЯТ ДОБРЕ САМО НИЕ НЕ - ЦИГАНИЗАЦИЯТА Е ТУК ...................
  • 71 Проблясък

    6 0 Отговор
    През Социализма ни обясняваха,че като настъпи Комунизма всеки ще работи според възможностите си,а ще потребява според потребностите си. Комунизма го забраниха за простолюдието ,но все пак една представителна извадка от обществото остана да си живее в този утопичен свят.
  • 72 Минчо

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ръмпези":

    Първо виж радев и тогава за хора които работят /гешев да гледа тези които има къщи по морето и нови коли
  • 73 Червен трол

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    Виж наш те депутатите не вземат пари/поне не по тази схема / ако не са заслужи ли или заработини ръцете ще им изсъхнат
  • 74 Диоген

    4 6 Отговор
    Да оставим депутатите, ние си ги избираме,ние ще си ги търпим! Ти си по-интересен за коментиране! Днес има концерт #ЗаедноСрещуCovid19, с лого Помогни от вкъщи 2, в помощ на БЧК+ !!!
    Къде си позициониран ТИ сега,ТАЗИ ВЕЧЕР ,Големия ни Концертен Патриот,докато "баламите" се ангажират с такава кауза?
    Сигурно гласиш алтернативни Вечери на Северозапада,с Гацо Бацов и Бай Шиле в полза на обикновения грип, пневмонията и острия катар на горните дихателни пътища!
    Такь держать,Славей безгласен..
  • 75 NikNay

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Ама ти сериозно ли бе ? Да не би да си някакъв чалга фен и виждаш в мокри те си сънища Слави във властта! ?!?
  • 76 7376

    2 2 Отговор
    Защо не сметна колко взеха БСП и Корнелия като първо отсъстваха 2 месеца за да си направят "Визия за България" и после още 3 месеца за да обикалят за евроизборите.Дефакто те не са ходили,въпреки,че за евроизборите уж се отказаха,но си ги взеха.
  • 77 Да, писна ми

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гербав трол":

    И от ГЕРБ и от БСП и от СДС-ДСБ-нови стари,градски,селски и прочие демократи. Също и от наивници като теб. А моята хранилка си е моя. Извървял съм пътя си, като стругар, фрезист, механик , експерт инженер,конструктор, експерт и.т.н.
    Слави философства от четвърт век /срещу заплащане , ако не знаеш/ и нищо съществено не е направил. Защото го е страх, а имаше възможност-популярност фенове, пари...младост!
  • 78 простофоб

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "888":

    А твоите дела къде са?
  • 79 Беге депутат взема точно толкова

    5 1 Отговор
    Колкото може да открадне😂😂😂😂😂
  • 80 Възмутен

    6 1 Отговор
    Браво Слави!! Точно в изкривеното заплащане се крие проблема за безхаберието на Българските депутати. Заплатите им трябва да се приравняват към минималната заплата, а не към средната. Когато получават доходи близки до обикновените хора само тогава ще си размърдат мозъците да повиша жизнения стандарт на хората. Пропуснал си нещо полага им се обяд три ястия със сервитьор за 2 лв.
  • 81 strong

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "AmiX":

    Ами като направите славчо депутат колко ще бъдат общо депутатите в парламента ако не му стигнат за кворум!?!Ще увеличавате ли или ще намалявате депутати!?!Той по този начин си намира привърженици и после ще ги остави!
  • 82 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Да , ама за пенсии пари нЕма ! И не искат и да чуят за устройството на Парламентите в Чехия или Словения !? Не ги интересува колко струват на държавата България...изобщо не им пука....... Какво щастие, че сме се родили тука..... Не плюйте по Слави Трифонов - вярно ли е това, което е написал или лъжа ??
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 аз съм

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал":

    Да предположим , че взима не малко , след като има над 4 000 000 CHF оше преди да е станал ГЛАВЕН ?!
  • 86 Аман

    0 0 Отговор
    След малко повече от година народният "аристократ" Слави ФОН Учиндол вече е фактор в политиката - първа политическа сила, предложи кабинет, преди да го обяват за победител. Е, кое от всичко това е отремонтирал от модела, с който се бори? Мина 45-я парламент, в четвъртък (21 юли 2021г.) ще начене 46-ят парламент .....