Last news in Fakti

11 Май, 2020 18:04 3 836 27

Нашето А, Бе, Ве. Тяхното АБВ

  • азбука-
  • кирил и методи-
  • политика-
  • 9 май

Пишат българите на латиница и никакво възмущение няма

Нашето А, Бе, Ве. Тяхното АБВ - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Георги Даскалов във "Фейсбук"

През 1987 година Виктор Пасков написа и издаде „Балада за Георги Хених“. Като се замисля, това е може би последната българска книга, на която съм плакал. Както казваше един друг български писател от Пасковата порода – може би с времето, може би временно, може би от възрастта...

Но да не се отклонявам много. Виктор Пасков беше писател от световна класа, но ужасен човек. Както навремето описвали Ивлин Уо. Прекрасен писател. И ужасен човек.

Та веднъж, беше след 89-а, Пасков каза, че ако не са били Кирил и Методий, сега е щял да има нормален компютър и да пише на български на латиница. Това породи краткотрайно, макар и бурно възмущение. И беше забравено.

Както и подобно изказване на професор Ото Кронщайнер, един от малкото останали българисти в Европа. Пил съм бира с професора на площада в Залцбург. Говореше български език, какъвто повечето българи не могат.

Знам и какво предложи – паралелно използване на латиницата заедно с кирилицата. Ако гледате как пишат децата ви на телефоните, отдавна се е случило. Пишат българите на латиница и никакво възмущение няма.

Но професорът го предложи с малко по-други мотиви. Каза, че българската азбука се асоциира с руската и по тази причина множество хора по света смятат, че България е напълно подчинена на Русия.

Вярно. Един от братята Стругацки, не помня дали Аркадий или Борис, разказваше как веднъж Артър Кларк, класик на фантастиката, му казал – виж какво сте направили с българите, наложили сте им своята азбука. На което брат Стругацки се засмял и казал – всъщност е точно обратното. Те са ни наложили своята азбука.

Днес е денят на Светите братя Кирил и Методий. Тези, дето са създали нашето А, Бе, Ве. Не онова АБВ, дето го направи Гоце и дето сега го прилапва Корнелия. Нашето А, Бе, Ве.

„Нашето А, Б, Райно, кой го написа? Детският поглед светна. Райна простря голата си до лакът ръчица, без да каже нещо. Тя показваше на Кирила и Методия, които благосклонно гледаха към нея“.

А АБВ го написаха едни други хора. Те сега изглеждат по-важни от Кирила и Методия.

Преди два дни беше 9 май и русофилите в България изпаднаха в безпаметен възторг от Деня на победата. И се караха на другите, които искаха да празнуват и Деня на Европа, че разделяли нацията.

А сега кое ни разделя? 11 май е ден на Светите братя. Български ден. Ден, с който би трябвало да се гордеем поне толкова, колкото се гордяха някои българи на 9 май.

Вместо това русофилите почиват след възторзите, политиците гледат да не изгорят покрай коронавируса и малцина са тези, които ще влязат в църквата да почетат делото на Солунските братя.

Което ни е направило народ.

И макар с всичките тези хора да пишем на една и съща азбука, ние всъщност говорим на различни езици.

Нашето А, Бе, Ве. Тяхното АБВ.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Комуниста

    21 16 Отговор
    Това е едно седесарче от Самоков, по едно време се мотаеше и във вестничето,, Демокрацията " което изчезна като СДС 2001 година!

    Коментиран от #20, #22

  • 3 Пасквил

    23 16 Отговор
    списан от антибългарин. Световно неизвестен.

    Коментиран от #24

  • 4 СДС умреееее

    17 10 Отговор
    тоя нафталин не го ли знае?
  • 5 гост

    9 5 Отговор
    Георг, не Георги
  • 6 ГЕРБ Народните милионери

    30 6 Отговор
    Четох и ей богу не можах да разбера какво е искал да каже авторът на горните редове. Той е сложил доста излишен словесен пълнеж само и само да внуши, че вече е време да премахнем и кирилицата, за да не би неграмотните западняци, от които вече масово се възхищаваме, да помислят, че сме обвързани с Русия. Единствено на болни и инфантилни мозъци може да хрумне подобна идея.

    Коментиран от #27

  • 7 Русороб

    11 19 Отговор
    Човекът за какво пише, полезните идиоти за какво говорят. БКП умря, както и ссср както ще си замине и РФ, интересно ми е тогава коя страна ще защитавате или както се бяхте покрили и снишили просто ще изчезнете!?
  • 8 До пишман журналиста

    27 8 Отговор
    Значи да захвърляме кирилицата щото и руснаците пишат на нея?Не знам за какви русофили пишеш ама повечето хора нямат нищо против русия.Под хора имам предвид българи,не хора от малцинствата.
  • 9 Добри от Добрич

    27 3 Отговор
    Кирил и Методи са създали азбука за славяните, или каквито са били там, онези хора във Великоморавия. Техния принос е огромен. В момента обаче всички пишат на Българската азбука! Честването на Кирил и Методи е започнато в България от един руски агент - Найден Геров. Той може и да не е бил наясно с историята, но днес вече има достатъчно исторически доказателства да твърдим, че Кирилицата всъщност си е българска азбука! Тя е създадена, и наложена от Българското царство. Платена е от всички българи, а цената е била огромна! Хубаво е да се честват светите братя, но ако сме истински народ, трябва да имаме празник на Българската азбука! Дължим го на предците си!

    Коментиран от #11

  • 10 На този,

    10 0 Отговор
    кой му каза, че не се гордеем със Светите братя?
  • 11 гост

    28 1 Отговор

    До коментар #9 от "Добри от Добрич":

    Всъщност Кирил и Методий са създали глаголицата, която се е ползвала за кратко. Днешната кирилица е създадено от учениците им, по поръчка и със съдействието на цар Симеон Велики. Да, това е българска азбука, създадена по поръчка на българския цар, със силите на българския народ и напълно подчинена на звуците в българския език.
    Руснаците я били взели и приспособили. Така е, но не просто са получили азбука. Те са получили писменост. Преди това не е имало никакви руски книги, стихотворения или романи. България дава на сърби, хървати, румънци, руси, монголи, украинци и мн. други народи не просто азбуката, а писмеността.

    Коментиран от #12, #26

  • 12 Мда

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Румънците са друга езикова група

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 8 Отговор
    Сегашните ни букви НЕ СА КИРИЛИЦА. Изфабрикувани са от амстердамските печатари по поръчката на руския цар Петър І и са наречени ГРАЖДАНИЦА, по част от заглавието на първата книга отпечатана с тях. По-късно руснаците създават и ръкописния вариант на ГРАЖДАНИЦАТА, които букви всички сме учили в училище от букварчето.
    Натрапената ни ГРАЖДАНИЦА сега създава проблеми при членството ни в ЕС, в областта на патентното право и не само там!!!
    копи-пейст: ................СЛЕД ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ в Европейския съюз през 2007 кирилицатa е въведена като една от официалните писмености на общността. За съжаление се пропуска възможността да се въведе като задължителна българската форма на кирилица, защото специалистите, които полагат усилия в тази посока, не намират институционална подкрепа. Така кирилицата, приета официално в Европа, е с руски начертания.........

    Коментиран от #16, #21

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    16 0 Отговор

    До коментар #12 от "Мда":

    Пo-тoчнo, прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo и прoмeнят рeчницитe изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    7 0 Отговор
    Много бързо изчезна увлечението да се пише на латиница. Млади, стари, умни, а и много простите също разбраха, че писането и особено четенето на кирилица е по-лесно и по-бързо.
    Само в софийска община не могат да го разберат и пращат SMS-и за паркирането в зоните на латиница.
  • 19 Арабски.

    3 0 Отговор
    Като гледам западната демография, ще трябва да прескочим латински и да минем директно към арабски.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Митьо

    4 0 Отговор
    Добре де???... А, Бе, Ве...,а защо не А, Бъ, Въ... 😀
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Едва ли е точно така

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Най-близо до днешната кирилица е гръцкото унциално писмо. А споровете кой пръв е започнал да пише с тези знаци е въпрос на науката, не на политиката. Да си спомним и за връзката "българи /по произход" - "руска православна църква".
  • 27 Е за подобно премахване

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "ГЕРБ Народните милионери":

    апелираше и пловдивското адвокатче П.Стоянов, по недоразумение Президент на Република България. Той започна този процес с "предаването по европейски" на ненужната на гърците, но изключително ценна за нас, българите, "История..." на Паисий. Времето не му стигна, ама виждам, че има издъка след себе си...