Last news in Fakti

14 Май, 2020 19:02 5 466 55

Не сме народ, а...

  • народ-
  • граждани-
  • общество-
  • демокрация-
  • свобода-
  • свобода на словото

След преврата се надявахме и наивно вярвахме, че най-сетне ще имаме истинска, свободна, демократична, просперираща социална държава. Оказа се, че сме се излъгали...

Не сме народ, а... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозинството, което наричаме „народ”, по-точно „български” днес е една инертна маса. В нея отдавна, още в годините на соц-а, са се смесили в аморфно тяло всички възможни съсловия и класи: селяни, работници, интелигенция. И въпреки промяната и мощния информационен поток тази маса е все още такава - сякаш полусляпа и напълно глухоняма. И може да се каже, че се води единствено от инстинкта си за оцеляване, за самосъхранение. Наистина, силен инстинкт, проверен през петстотинте години на варварското турско робство, та и след него. И тя живее с някаква мъничка надежда, че „все някога, някой, по някакъв начин ще оправи нещата, отвън, отгоре”, вместо самата нея... Тук не искам да продължавам стиха на Петко Р. Славейков, чието начало взех за заглавието. Звучи доста грозно и обидно, нали?!

И така, времето лети. Нали, всъщност това му е длъжността. Годините вървят, направо летят. Минаха цели трийсет. Напълно изгубени. Дано да не минат така още трийсет, да бъдат само четиридесет. Толкова, колкото Моисей е водил евреите през пустинята докато стигнали Обетованата земя и станали истински народ. Защото трийсетте ги загубихме като последните десет направо сринаха България.

Казват, че старите евреи отричали ролята на Историята. „Тя е просто едно изгубено време”, твърдели те. А писателят- Нобелов лауреат Ели Визел / 1928 -2016/ направо заяви: „След като Историята се отказа от нас, защо и ние да не се откажем от нея?”

Но ако за старите евреи Историята е била наистина „изгубено време”, то за малките народи / като нашия/ днес тя е просто един „непозволен лукс”. Да, „непозволен лукс”, както се изрази същият умен мъж. Тя е безполезно и рисковано пилеене на сили, енергия, съдби. Според него тя е: „..времето, когато скрити в своите черупки, потънали в сладкия си сън, ние сънуваме възстановяването на нашия Йерусалим, но преди това наблюдаваме сблъсъка между големите световни сили, които ненавиждаме, а самите те ни презират...”

Преди трийсет години Партията беше държава. Имаше дори нещо като „парламент” След преврата се надявахме и наивно вярвахме, че най-сетне ще имаме истинска, свободна, демократична, просперираща социална държава. Оказа се, че сме се излъгали... Сега мафията си има държава. Има си и парламент. По корупция сме първите, а по свобода на словото – последните в Европа.

„Диабетът, ракът, склерозата, язвата, сърдечните болести, казват лекарите, са главно последица от стреса...Сигурно е така. Четох наскоро за един опит в Англия.

В една лаборатория в Манчестър, две домашни кучета били затворени зад телена мрежа, откъдето не можели да избягат, а сетне ударени с ток, но не смъртоносно. После ги пуснали. И вместо да избягат, те легнали на пода безсилни. И макар да не изпитвали физическа болка или слабост, били поразени от „комплекса за безсилие”. В същото време в лабораторията били докарани и няколко улични кучета за същия експеримент. Но те веднага успели да открият скришни места и да избегнат токовия удар.

Този прост експеримент не обяснява ли нашата мазохистична пасивност, на хора, поразени от „комплекса за безсилие”, като последица от вълна от стресови ситуации през изминалите години. И дали някой ден ще станем истински народ?!

Автор: Огнян Стамболиев


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Баце закри народа

    42 5 Отговор
    Макетата са фалшив народ, ние дваж пъти повече.
  • 4 А......

    5 3 Отговор
    Сиртакоквадратоглави
  • 5 165

    44 32 Отговор
    Проблемът у нас започва през 1945г КОГАТО ИЗЗЕМВАТ ЗЕМИТЕ И БИЗНЕСИТЕ НА ДЕДИТЕ НИ и Започва НЕПРАВЕНЕ НА НИЩО ИНТЕРЕСНО, БЕЗ ИНИЦИАТИВА, РАБОТЕЙКИ НА ДЪРЖАВНА РАБОТА, ВЕЧЕ ИМАМЕ 3 ПОКОЛЕНИЯ АПАРТАМЕНСКИ ЛЮДЕ КОИТО СА БОЛНИ ХОРА, БИЛИ СМЕ НАЙ-ЗДРАВАТА НАЦИЯ В ЕВРОПА А СЕГА НАЙ-БОЛНАТА

    Коментиран от #6, #7, #9, #14

  • 6 Кажи

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "165":

    Го направо с преврата
  • 7 Кажи

    5 5 Отговор

    До коментар #5 от "165":

    Го направо с преврата
  • 8 Швейк

    55 3 Отговор
    Най-после истински стойностна статия, на журналист с топки.
  • 9 Не,приятелю...

    53 13 Отговор

    До коментар #5 от "165":

    При бай Тошо се живееше много по-добре, отколкото през изминалите 30 години. Май е време за национализация.

    Коментиран от #12

  • 10 Последния софиянец

    44 4 Отговор
    Затова съсипаха малкия бизнес. Само там има свободни хора. Останаха само ратаи и маргинали. 500 000 безработни не са взели лев 3 месеца, а си седят вкъщи.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 165

    30 7 Отговор

    До коментар #9 от "Не,приятелю...":

    ИЗМИНАЛИТЕ 30г /прехода/ СА НАТУРАЛНО ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА КОМУНИЗМА, ТОВА НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ, ДС-тата СИ ПРИСВОИХА ДЪРЖАВНИТЕ АКТИВИ И ДЪРЖАХА СТРАНАТА ПОД ВОДА

    Коментиран от #42

  • 13 Анонимен

    7 27 Отговор
    Аз се чудя как да си плащам сметките и заемите, а вие ми говорите за революция. Времето ми е заето в това как да оцелявам и няма място за друго.

    Коментиран от #16

  • 14 Бен Газара

    34 4 Отговор

    До коментар #5 от "165":

    А защо в останалите бивши социалистически страни няма такова овчедушие като у нас.Проблемът не е политическия строй, а петте века робство.

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Васил

    15 7 Отговор
    Българите винаги ще си останат роби
  • 19 Behemoth

    37 0 Отговор
    Значи на един народ вижте младите ,очите им ...толкова проста паплач няма и в Африка...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ryazanata karabina

    5 16 Отговор
    Стамболиев ти си роб. Такъв ще си останеш; робът не се бори за свобода, а за свои роби. Недей обвинява целокопуния български народ в овчедушие, бе ибне, ти не си ли част от този народ, не знаеш метода на индукцията; къде си ръгнал? Всичко, което пишеш не може да напълни черупка на един орех; просто всичко е казано, всичко е написано. Това е ходът на историята, а не на времето. Няма такова нещо като време... Бих искал да се срещна с теб и да говоря за това какво е робство. Но с роб трудно се води диалог.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Име

    8 18 Отговор

    До коментар #14 от "Бен Газара":

    Понякога си мисля, е 45-те години са нанесли повече поражение от петте века

    Коментиран от #26

  • 25 Ммммммм

    18 2 Отговор
    Вярно е
    Не сме народ
  • 26 Последния софиянец

    22 2 Отговор

    До коментар #24 от "Име":

    1990 г година излязоха 500 000 да си търсят правата, а днес 500. Та какво говореше за поражения.?

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Правдива статия.

    26 0 Отговор
    Точно така е както се казва в статията!!!! Какво стана с нас българите, къде отиде онзи дух който сме имали през Априлското въстание и Балканската война? Тогава хиляди българи са се връщали от Европа за да се бият за България! През периода наречен Социализъм някак си се превърнахме в безлични съглашатели и послушници, които постепенно се превърнаха в аморфна маса. Мнения нямат, откъдето духа вятъра, особено ако е богат или на власт. Ще му целуват дебелия такова, ще го гледат със сълзи в очите а вътрешно ще го псуват и завиждат! А ако случайно пропадне или изпадне в немилост, ще го подминават с презрение и иронична усмивка. За жените нямам думи!!! Рядко ще видиш целеустремена и образована, идеала е големи ци€€€ци и ако може мъжа да има джип. Приятелствата изчезнаха, превърнаха се на интересчийства, ти на мене аз на тебе, ду като има интерес. А тези по-бедните приятели някога се забравят бързо, на улицата гледат да се разминат отдалече, да не си говорят дори. Така за 30 години, който успя да се набута във властта за да краде син оправи положението, накупи имоти в чужбина и там изпрати децата си да учат. Така обшеството се раздели на касти, задружност и подкрепа няма. Всеки се оправя сам, ако се забърка в далавера. Плаща на когото трябва, измъква се и отново с песен. Това е днес бългсрина, но винаги има изключения!!!

    Коментиран от #45

  • 28 Професор

    8 17 Отговор
    Виж сега, Стамболиев: НЯМА и НЕ МОЖЕ ДА ИМА такъв експеримент в неомарксистка Англия, където кучетата имат повече права от хората. Освен това, какво искаш да ни кажеш с нихилистичните си излияния? Трябва да си ГОРД с нашия народ и с нашата Църква. Вече повече от 1300 години народът ни оцелява на може би най-ветровитото място в Европа, докато други, далеч по-проспериращи и даже имперски народи ВЕЧЕ не са народи, а сбирщина от кол и въже. В плен на новата идеология на глобалисткия неомарксизъм, те ЛИКВИДИРАХА своите собствени нации. Във Франция не останаха французи, в Англия вече няма англичани. Всеки петък там някакви талибани им се взривяват по улиците. Тези тридесет години изобщо не бяха загубени за България. НИЕ ОЦЕЛЯХМЕ В ТЯХ, и затова -- спечелихме. Други народи действително изгубиха тези години и сега са на изчезване. Та, мисълта ми, Стамболиев, е -- хлевоуст си, но не ги разбираш нещата. Не знаеш чужди езици, търсиш оттук-оттам някои цитат от руски вестници за авторитет, но всъщност си нихилист, който мразеи народа си, понеже мрази самия себе си. Ти си недоволен не от народа си, Стамболиев, а от СЕБЕ СИ. Вече си над 70-така, а се оказва, че не си постигнал в живота си НИЩО, не си създал НИЩО конструктивно и запомнящо се, и след като освободиш света от присъствието си, той НЯМА ДА ТЕ ЗАПОМНИ С НИЩО. Ето ти не 30, а 70 пропилени години, Стамболиев. За тях те е яд. И с пълно основание.

    Коментиран от #37

  • 29 Име

    16 2 Отговор

    До коментар #26 от "Последния софиянец":

    Говорех, че 50 години след "петте века" България догонва другите страни и въпреки катастрофата от ПСВ 30-те години имаме развита икономика, а в селското стопанство сме сред първите в света (не Европа). 30 години след "45-те години" (и 500 000 на Орлов мост) сме под абсолютната нула и продължаваме да копаем. Да, еуфория имаше, но тя беше последствие, а не причината за края на 45-те. Дано си ме разбрал, ама и да не си... Лека вечер

    Коментиран от #52

  • 30 Хммм

    8 2 Отговор

    До коментар #26 от "Последния софиянец":

    Тези 500 000 ги давай за пример, ако бяха излезли да си търсят правата 88-ма или по-рано.

    Коментиран от #32

  • 31 Запознат

    2 8 Отговор
    Кво се прайте че не знаете за положението в България. В най добрия случай сме около 50-100 000. Всичко е турци, гърци, индийци, руснаци и западноевропейци. Къф го търсите от нас бе мамави журналистка да ... ко ми скимтите като бити и ЕбаниКучета че ние сме ви виновни. Мишки сте родени и мишки сте умрете точно както рода ви преди вас. Нито един от вас не си признава какъв е от къде е - МИШКИ.

    Коментиран от #38

  • 32 Последния софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Хммм":

    Искаш да кажеш че като подаде Бойко оставка пак ще излязат 500 000. Май си прав.
  • 33 Руските еничари

    5 8 Отговор
    Българофоби винаги с перверзно удоволствие са внушава ли, че българския народ за нищо не става и нищо не струва.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ДЖИРОСОВ

    6 1 Отговор
    ЦEЦO ГУМEНКAТA НEКA ВЗEМE AКЦИИТE И ДA ГИ РAЗДAДE НA КРAДЦИТE OКOЛO НEГO - ГEРГOВ CТAНИШEВ ПИРИНCКИ , Р.OВЧ . ДOБРEВ , ПAРГOВ , ПEEВCКИ ДOГAН МECТAН , CИМEOНOВ /CКAТ/, КAРAКAЧAНOВ , ДЖAМБAЗКИ , ГAБРИEЛ , CТAЛИНКA ............................ БOКO , ДOМУЗЧИEВ И ВCИЧКИ OCТAНAЛИ ХИEНИ .
  • 36 Тервел

    5 1 Отговор
    Автора даэне изкарва Българският народ за най-робския
  • 37 Бен Газара

    12 3 Отговор

    До коментар #28 от "Професор":

    Професорът е зает да оцелява, докато другите живеят. Бежанците в Европа живеят по- добре отколкото ние в собствената си държава.А Стамболиев не мрази народа си, разочарован е, че същият този народ, дал на света революционери като Левски и Ботев, може само да търпи и оцелява.

    Коментиран от #39

  • 38 Мъдьо

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Запознат":

    Ходи си легай, че утре си на училище.
  • 39 Професор

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "Бен Газара":

    Като искаш, бягай през граница и се пиши бежанец във Франция, например, за да си поживееш. Нали в България не ти дават? Бягай и си поживей.
  • 40 вярата в демокрацията

    7 2 Отговор
    Вярвали са невежите, наивните, малко глупавите.
    Тези, които бяхме чели правилните книги, а не криминалните и любовни романчета, много добре разбирахме, че има и по-лошо от така наречената диктатура, а именно буржоазната демокрация.
    Защото буржоазната демокрация е демокрация за малцина крадливи богаташи и диктатура над всички останали, докато диктатурата на пролетариата или диктатурата на народа, или социалистическата демокрация беше демокрация за всички от народа, с изключение на алчните, егоистите и мързеливите, за които си беше диктатура.

    Коментиран от #43

  • 41 Огнянчо, гордост на мама, защо се клатиш

    1 1 Отговор
    Щом никой не те бута? Да беше си мълчал, повеще публичен авторитет и девидент би ти имал. Да ама , Не! Като магаре решило на мегдана да изреве ! 1.) След Преврата всички се надявахме и вярвахме ! Което недоказва че гордосттана мама сред народа с блясък , не се отличава !
  • 42 Не,приятелю...

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "165":

    Преход могат да бъдат 3 , 5 , 10 години, ама 30 години? И преход към какво,към по труден живот? Живота на хората си минава в преход без край.
  • 43 Професор

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "вярата в демокрацията":

    Ето затова книгите на Маркс, Енгелс и Ленин, които сте чели бяха известни като "безпощадно тежки" -- виж как съсипващо са ти повлияли. Ти би трябвало да знаеш, че на света няма друг строй освен капитализма, който да създава добре живееща средна класа. ПРОСТО НЯМА. Иначе, утопии много. Реалностите, обаче са тези. Не ти харесва капитализма? Означава, че избираш да умреш рано, да си болен, да си беден, и да не си свободен. ТИ, специално, може и да се измъкнеш и да станеш управляващ робовладелец, феодал, или партиец, но за огромното мнозинство от работещите хора ще важи горното.

    Коментиран от #46

  • 44 Шайба

    10 1 Отговор
    Имаше един виц навремето:"Кое е по-лошо от комунизма?Онова,което иде след него." Е,оказа се истина за съжаление.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Гост

    6 3 Отговор
    Къде е опозицията да ни подкрепи пред НС? Радев, стига се среща с американски посланници. Идвай тук. Славчо и ти, къде си бе?
    Без ваша подкрепа ще ни нарекат шепа лумпени. Какво чакате?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 сори сорос

    11 1 Отговор
    Къв народ, бе хора! Такова нещо при aмeрикaнcкaтa либерална дeмoкрaция не съществува. Там трябва да има само м_ъ_р_ш_а безропотна, лесна за управление.
    Нaли прeди врeмe губернатора на тази територия Джeймc Уoрлик кaзa, чe "циг0нитe ca бъдeщeтo нa Бългaрия" , а след него другият -Eрик Рубин кaзa, чe "бъдeщeтo ни e кaтo мултиeтничecкo и мултирeлигиoзнo oбщecтвo''
    Прaвeтe cи cмeткa зa кaквo ни пoдгoтвят. Тeритoриятa ни e пo-вaжнa зa тях и тeхнитe плaнoвe зa рaзпaрчeтocвaнeтo нa Руcия. A нac кучeтa ни яли - щe зaтрият нaциятa ни, caмo зaщoтo cмe прaвocлaвни и руcoфили.
  • 51 ДОКО

    4 1 Отговор
    КЪМ АВТОРА НА СТАТИЯТА - ВИЖТЕ ЛЕНИН НЕ Е БИЛ ТОЛКОВА ПРОСТ АКО ТОЙ Е ВИЖДАЛ ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА ИМА ПРЕДИМСТВА ПРЕД СОЦИАЛИЗМЪТ ТОГАВА ЛЕНИН ЩЕШЕ ДА НАПРАВИ ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАТИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ А НЕ ВЕЛИКАТА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ..ЛЕНИН Е РАЗБРЕЛ ЧЕ В ДЕМОКРАЦИЯТА ИМА НЕЩО ГНИЛО..А КАКВО Е ТОВА ГНИЛО ЕЙ СЕГА БЪЛГАРИНО ТИ ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАТО СИ ПЛАТИШ СМЕТКИТЕ ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ И ПОСОКИ..МУУ КАЗА ГОВЕДОТО ДОКО И ЗАХАПА ТРЕВАТА..
  • 52 Етнолог

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Име":

    България винаги е била бедна. Баба ми и дядо ми не искаха и да си спомнят за мизерията от преди 9.9.44 г., Преди 10.11.89 г., обичах да слушам свободна европа и да хваля капитализма. Спомням си, че възрастни хора ми казваха: Не си живял през онова време, затова говориш така. Всъщност доста български автори от онов а вре ме са описали ясно бедността и недоимъка. Мъча се да се сетя някой автор в литературата от онова време/не отсега/, който да пише за иконом ически разцвет в страната, наистина не мога да се сетя. Та българия е била и ще бъде бедна. Латиноамеринанските страни не са имали ком унизъм, сащ им е пръв приятел, но са бедни.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 гост

    2 1 Отговор
    В едно свое произведение"Нощ"героят на Елин Пелин се крие зад перденцето маа спържа и зяпа навън.А навън е тъмно,куче лае стават разни неща."ергени ли мома краднат или некой гине".А героят си мечтае некой да запали плевнята на кмета та да светне навън и да хване край какво се случва.Това е българинът.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.