Last news in Fakti

14 Август, 2020 13:00 30 032 70

До нас расте дракон, който не крие, че сме в менюто му

  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • кемал ататюрк

Ердоган модернизира Турция и това е безспорен факт. Както и неоосманските му щения, които той превърна в идеал за последователите си

До нас расте дракон, който не крие, че сме в менюто му - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мнозина, които са посещавали Турция преди 30 години и сега, могат да констатират разликите, които в технологично, инфраструктурно, здравно и образователно направление са в полза на СЕГА. В други прояви на обществения живот ситуацията е меко казано спорна. „Меката диктатура“ се усеща твърдо. Мнозина си задават въпроса как и защо е възможен Ердоган. Как така изведнъж се появи в светска Турция?! Нито е изведнъж, нито пък светска Турция е било особено демократична и преди неговото идване. Просто трябва да се проследят процесите и събитията. Ердоган модернизира Турция и това е безспорен факт. Както и неоосманските му щения, които той превърна в идеал за последователите си.

Около три десетилетия, след като на световната сцена се появява Кемал Ататюрк, в Турската република се надигат гласове за нещо различно от избраната от него управленска доктрина. Не е неочаквано, тъй като Кемал пролива доста кръв и то не само гръцка. Избиването на няколко хиляди молли и преследването на дълбоко вярващите мюсюлмани няма как да бъде просто забравено. Щом се пролива кръв, винаги има достатъчно засегнати, които просто чакат правилното време за реванш. Това е заложено и в сунитския манталитет на комшиите ни. Първото, което трябва да се знае е, че светска Турция и секуларизмът са поставени върху фундамента на множество репресии. Както Стамболов не може да бъде безспорна личност в историята, така и Ататюрк не е, въпреки че в Турция има закон, който забранява да се говори лошо за него. Да ви напомня за един друг култ в едно друго време?! Само около 30 години съществува създадената от него партия - Републиканската и толкова. Появата на Аднан Мендерес 1950-1960 г. и Демократическата партия леко пропуква кемализма, но така или иначе Мендерес завършва живота си чрез насилствена смърт. Осъден е и е обесен. Който иска да знае защо, има достатъчно литература по въпроса. 

След смъртта на Мендерес започват няколко десетилетия, белязани от силно зависима от САЩ политика, водена от светската Републиканска партия, като висшите военни в Турция задължително са завършили висши военни школи в САЩ. Именно те осъществяват пет преврата. Всеки път, когато им се подаде сигнал отвън, че е застрашена кемалистка Турция. Именно в тази политическа ситуация се явява

Ербакан, който може да се смята за учител на сегашния президент Ердоган.

Той създава „Партията на благоденствието“, която печели избори и управлява в коалиция, но е белязана и осъдена  като противоречаща на кемалистките принципи и военните го свалят от власт. Ербакан не крие силната си сунитска вяра, но също така е достатъчно умен и идейно убедителен, за да  отгледа ученици и последователи. И да чака. Идва моментът, в който в края на 20-и и началото на 21-ви век антиамериканските настроения в Турция достигат 85%. Част от българските читатели лесно могат да си отговорят защо поне по аналогия със сегашната ситуация в България. Демирел също се опита да играе по свои правила, дори с цената на още по-голямо сближаване с НАТО, но и той бе премахнат от военните, когато според една чужда ръководна централа кривна от правия път. Но понеже не е ислямист, му позволяват да е президент. Нищо, че за почти 20 години седем пъти печели избори и е министър-председател общо 12 години. Доказват му, че ще го свалят всеки път, щом господарите не са доволни. Компрадорите бдят. 

Появата на Ердоган чрез младежката структура на Ербакан е внимателно подготвяна и стартира в най-подходящия момент. Ердоган не крие, че е негов ученик. Още повече, че самият той извървява задължителния политически път, научава важни политически уроци и дори записва дисидентство в биографията си, тъй като е осъден на десет месеца, защото е рецитирал стихотворение от поета Зия Гьокалп, което съдът определя като подтикващо към насилие и омраза?! Някак си да те осъдят за поезия не е особено демократично, дори в „демократична" кемалистка Турция. Първоначално Ердоган печели кметските избори в Истанбул, мандатът му е доста успешен в някои аспекти, а по-късно вече всички знаем пътя му от министър-председател към президент, до почти едноличен самодържец. Наясно сме как бавно, но сигурно обезглави висшето военно командване на страната, като премахна верните на САЩ полковници и генерали, за да сложи верни нему млади и амбициозни военни, които имат

нов идеал, а именно възродената неоосманска идея. 

За малко да му провалят плановете вътрешните му врагове, които наредиха свалянето на руския самолет, но Ердоган след известно слисване схвана бързо клопката, извини се както трябва на Путин и прати в забвения дясната си ръка Давутоглу, който бе осветлен като гюленист. Факт е, че именно пилотите, свалили самолета, са и сред арестуваните в неуспешния опит за преврат срещу Ердоган. Политическите коментатори и водещи на предаване Ергюн Дилер и Мете Ерар в няколко предавания направиха разследване за това кой точно е дал заповед за свалянето на самолета. Самият Мете Ерар е пенсиониран военен, с чин майор, който има доста познания за вътрешните битки в турските въоръжени сили. Франспрес и ТАСС също отбелязаха като любопитен и неслучаен факт, че пилотите, свалили руския самолет, са сред арестуваните в опита за преврат. 

Същевременно Ердоган започна да премахва от постове и позиции двата си основни съперника - кемалистите и гюленистите. И даде ясен знак на руснаците, че ще играе икономически и геополитически с тях. Как точно, ще обясним по-нататък. Резултатът беше, че руското разузнаване спаси Ердоган от подготвения военен преврат срещу него и същевременно му развърза ръцете още по-свободно и спокойно да се саморазправи с опонентите си. Самият Александър Дугин, харесван от мнозина и мразен от неолибералите, намекна в две свои интервюта, че именно руснаците са предупредили когото трябва, че се готви военен преврат. Отново Дугин заяви, че именно турското сунитство трябва да стане основната представа за исляма в света. И пак Дугин се озова в Турция по време на самите събития. А и руснаците очакваха конкретна благодарност от турците, които претвориха в икономически и геостратегически проекти. Така, почти победил вътрешните си врагове, Ердоган успя да промени и Конституцията, като си осигури властта да прави каквито промени прецени и реши, че са в полза на държавата му. Естествено, че има градове, в които Ердоган никога не успя да спечели, защото те са бастиони на републиканците, т. нар. бели турци, и той е наясно, че ще трябва да живее с този факт. Но тъй като може да вгорчи живота на републиканците още, той съвсем скоро го стори. Като им спря достъпа до дълголетно финансовото кранче. Когато Кемал създава републиката, се основава Работническа банка в Измир на 24 август 1924 година. Именно от тази банка лидерът на младата турска нация взема процент, който дава на Републиканската партия. Преди месеци Ердоган национализира цялата банка, включително и онези 26 процента акции, които се държаха от Републиканците. 

Мнозина се питат защо Ердоган е подкрепян от половината си съграждани. Дали само заради идеите за великата Османска империя и нейното възраждане?! Не, естествено. Всеки, който е разговарял с т. нар. български турци, които се изселиха след "Възродителния процес", знае каква Турция заварват те през 1989 година. А и доста българи, правили алъш-вериш веднага след 1990-а, също споделят каква мизерия, липса на инфраструктура и всеобща бедност цари там. Достатъчно е да дадем пример с Одрин, малко вехто градче преди 25 години, с население около 40 хил. души. Днес е добре устроен град с население над 160 хил. души и университет, в който се обучават 30 хил. студенти. При това Одрин също е един от бастионите на кемализма. Само като повод за размисъл може да се добави фактът, че от 1960 до 1998 г. Турция взема от МВФ 19 заема, като само лихвите по тях са 300 млрд. долара. 

Наскоро Ердоган направи равносметка на 18-годишното си управление. Повод за това стана откриването на 52 водни централи. Той за пореден път припомни, че неговата Партия на справедливостта и развитието има план за развитието на Турция в три етапа. А именно -  до 2023 г., след това до 2053 г. и дори до 2071 г., когато се навършват хиляда години от битката при Манцикерт или днешен Малазгирт, където селджукските турци разбиват войските на Източната римска империя - Византия - и пленяват император Роман IV Диоген. 

Ето част от отчета на Ердоган:

- 11 млн. дървета са засадени в Турция.

- Турция е на 13 място в света и шеста в Европа по възобновяеми енергийни източници. 

- По ветрогенератори е на 12 място в света и на седмо в Европа.

- По слънчеви панели е на 14 място в света и на седмо в Европа.

- Турция има два собствени сондажни кораба - „Явуз и „Фатих“. Те са направени в Зонгулдаг и вече са започнали сондажи в Черно море. А преди година и половина бяха закупени още два сондажни кораба за 4.5 млрд. долара. Именно те обикалят Кипър и създават напрежение с Гърция и сериозни тревоги за Франция.

- През 2023 г. ще бъде открита атомната централа в Синоп, с името „Аккю“. Тя се строи от руснаци по руска технология и вече се обучават в Русия 100 турски атомни физици. 

- Вторият атомен проект е между Турция, „Мицубиши“ и Френски атомен консорциум. Втората атомна централа се предвижда да бъде открита през 2027 г. в град Мерсин.

- Третата ядрена централа е планирана за 2030 г. в Диарбекир и амбициите са да е изцяло турска. Засега това си остават амбиции, докато другите две централи вече се строят.

- За 18 години Турция е вложила 100 млрд. долара в енергетиката и отчита рекорд в добива на въглища - 101 млн. тона въглища са добити през последните 20 години.

- Да не забравяме, че ТАНАП и „Турски поток“ също минават през територията на южната ни съседка. Благодарение на двата проекта Турция ще печели от пренос на газ. Само от "Турски поток" печалбата ще е 440 млн. долара. Към Европа ще текат 16 млрд. куб. метра газ, а за Турция ще остават 15,7 млн. куб. метра, които ще се контролират от държавното предприятие „БОТАШ“, което също беше пред приватизация през 2002 г., но Ердоган предвидливо я спря. 

Вложенията в развитието на енергетиката не са случайни,

тъй като допреди 20 години Турция даваше за закупуване на енергия отвън всяка година между 40 и 50 млрд. долара, което е колосална сума.

- През последната една година са отворени 583 фабрики и са създадени 129 хил. работни места.

- В пътната инфраструктура са изградени 26 хил. км второстепенни пътища, а дължината на магистралите в километри е 1400.

- Изградени са 473 км тунели и са положени 2000 км релси за новия бърз влак.

- 30 нови вътрешни летища са построени за 18 години и едно международно.

- През 2002 г. Ердоган спря приватизацията на „ТОКИ“ – турската индустриално-строителна организация. Само за една година тя е построила 120 хил. апартамента изцяло с материали, произведени в страната.

- За 18 години е започнала газификация във всички 81 турски обрасти, които дотогава изобщо не са били газифицирани. 

И не на последно място, да не пренебрегваме развитието и

обновяването на турската здравна система и строежа на нови модерни болници.

В началото на своето управления Ердоган обеща да построи 26 нови болници. Към момента са открити 12 - в Кайсери, Бурса, Гаази Антеб, Анталия, Анкара, две в Истанбул и т.н . След обявяването на пандемията от Ковид-19 за 45 дни се построиха две специализирани за лечение на болни от коронавируса. Няма нужда да се казва, но все пак болниците са с най-съвременна медицинска техника и добре обучен персонал. Турция съвсем открито развива здравен туризъм през последните години, като печели милиарди от това. А само до 1998-2000 г. ситуацията в турските болници е следната: на едно легло се лекуват по двама пациенти, жестока корупция след лекари и медицински персонал, висока смъртност на пациентите, безумно скъпи лекарства и жестоко търгашество при доставката им. Всичко това може да се види в репортажи от споменатите години на вече покойния журналист Саваш Ай, който показа покъртителни сцени от истанбулската болница „Байрам паша“, както и почти идентични кадри от други болници в страната.

Само ще споменем и част от програмата за насърчаване на раждаемостта.

Всяка туркиня, която роди три деца, може спокойно да се пенсионира, защото се счита, че е изпълнила дълга си

и е дала достатъчно на държавата. Така или иначе Турция има висока раждаемост и се очаква в следващите 30 г. да достигне 100-милионно население. Един дракон, който расте и търси ресурси. И без да се крие поглежда към Булгаристан. От Тракия до Туна вилеат - Русе. Там чертаят „духовните“ си граници турските националисти и изкупуват земя и имоти чрез подставени лица в обезлюдяващите се територии в Югоизточна България.

Автор: Росица Бакалова

Източник: "Гласове"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 103 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 закривай

    83 7 Отговор
    Баце ще включи и тая дреболия в новата Конституция.

    Коментиран от #5

  • 2 Емил

    101 25 Отговор
    Няма да е първият дракон изяден от "менюто" си!
  • 3 Гербераси долни

    151 9 Отговор
    И ние имахме четери деистващи енергоблока и през нас щеше да минава Южен поток и щяхме да строим "Белене" ,но засега копаем дъното защото ни внушават че не е изгодно да произвеждаме каквото и да било.

    Коментиран от #22

  • 4 Псевдоним

    143 8 Отговор
    Турция се развива, защото хората там са прозряли, че икономика се прави от хора за хора, а не от машини и документи. И там се краде и убива, но има държава и държавничество.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Емил

    57 27 Отговор

    До коментар #4 от "Псевдоним":

    Турция се развиваш, на база натрупани ресурси от времето на светското ръководство! "Ракетите" на Ердо набързо изхарчиха натрупаното, без мисъл за утре. Последните години обраха и спестяванията на хората (4,2 лири - за 1 лев, а 2007 лирата беше 0,86). Чака ги неминуем икономически срив!

    Коментиран от #33, #46

  • 8 Емил

    19 9 Отговор

    До коментар #6 от "Лоретта":

    Двете Т-та на Лоретта май са съкращение на тъпа-та-тъпа!
  • 9 фен

    40 8 Отговор
    реклама на Ердоган
  • 10 00000014

    89 29 Отговор
    Изводът ---- който е със САЩ потъва. Който е независим и с Русия - преуспява.

    Коментиран от #16

  • 11 hremko

    96 6 Отговор
    Това да го прочете Борисов, а не да плямпа колко е велик.
  • 12 Томахок!!

    38 13 Отговор
    От такива новини полудявам и вдигам кръвно

    Коментиран от #42, #62

  • 13 Читави катооооо...

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Лоретта":

    Емил ли.....?
  • 14 Емил

    27 5 Отговор
    Кога ще ги стигнем?
  • 15 Абсолютно

    76 12 Отговор
    точно и верно е заглавието.Респект към Авторката!Но нашите в по-голямата си част продажни политици,заради пари и гъделичкане на нещастното им его(от новите ни наставници),сигурно ни тласкат към смъртната прегръдка на този Дракон.За това страната трябва коренно да смени външно полит. си курс.Само Русия може реално да охлади неоосманските щения към нас на Бойковия приятел!
  • 16 Ръдеф

    9 20 Отговор

    До коментар #10 от "00000014":

    М ДА ПРИМЕР БЕЛОРУСИЯ
  • 17 Чичо Сам

    33 50 Отговор
    Тази статия е манипулативна и надценява влиянието и силата на Ердо и Турция.... САЩ и ЕС няма да ги оставят да си развяват байряка свободно... А в самата Турция има огромна опозиция срещу тоя геотферен....

    Коментиран от #18, #34

  • 18 Те па като гледам

    51 13 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо Сам":

    Много питат САЩ и ЕС. Турците са достатъчно силни за да следват собствена политика

    Коментиран от #27

  • 19 Наблюдател

    54 6 Отговор
    Към писаното по-горе може да се прибави с пълна сила българската във властта продажна - корумпирана политическа класа чиято единствена визия за утрешния ден е "кво може да се окраде, усвои де" и "5 пари" не дава за развитие на България! Ако имаше до сега 3 мандат да беше го показала! А по този начин същата реално работи в полза неоосманските апетити на Турция !
  • 20 Рошко

    34 2 Отговор
    Готина статия, ама не мисля какво и а да купуват тука, щото то вече е разграбено и продадено благодарение не на тях а на нашите управници
  • 21 Гост

    24 7 Отговор
    Ердоган модернизира Турция с помоща на САЩ, имено за да прикрие неоосманските си щения. Когато дявола ти дава богатства, спираш да забелязваш рогата му.
  • 22 Гост

    41 15 Отговор

    До коментар #3 от "Гербераси долни":

    Внушават ни го точно, за да купуваме турски стоки, че да им върви тяхното производство. Забравяте ли времето, което беше неотдавна, когато Турция не можеше да си произведе и чехли? Тогава нашата икономика беше много по-силна от тяхната. Но, великите сили решиха, че Турция ще им е приятел, а ние ще сме кошче за боклука на ЕС.

    Коментиран от #54

  • 23 Гост

    16 6 Отговор

    До коментар #6 от "Лоретта":

    Или просто да спре средата, подходяща за развитието на паразитни малцинства.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Такааа

    33 6 Отговор
    Земята ни малко, по малко преминава в ръцете на комшиите благодарение на това че, от зората на "демокрацията" МЗХ се управлява от ДПС. Изключително недалновидна политика, но къде ли не цъфнахме - та вързахме?! ВСИЧКО ТОВА НЕ МОЖЕ ДА Е СЛУЧАЙНО! НАЙ-ПРОДАЖНИТЕ И ГНУСНИ ОТРЕПКИ ДА УПРАВЛЯВАТ РОДИНАТА НИ. Що се отнася до Турция, те правят това, което в България беше преди "демонокрацията". Не ми е виновна развиваща се Турция за нашата скотобойна. Тя е нагледен пример, че нещата могат да се променят. КАТО
    НАЧАЛО: ОСТАВКА НА НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО!
  • 26 www

    2 10 Отговор

    До коментар #6 от "Лоретта":

    Професоре, в мрежата с женската си идентичност ли се изявяваш? Отдавна искам да ти кажа, че е доста остарял похват да ни плашиш с умрялата Пуйка. Останал си някъде в 80-те, трябва ти помощ!

    Коментиран от #28

  • 27 Силни ли?

    10 5 Отговор

    До коментар #18 от "Те па като гледам":

    Достатъчно е да видиш как се справят с инфлацията и коронавируса и ще си вземеш думите назад!
  • 28 Ти па що се плаши

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "www":

    Нали сърце юнашко...ала бала....хохохо
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 6 Отговор

    До коментар #6 от "Лоретта":

    Накратко по проблема:
    Coциaлни дeйнocти мoжe дa прoвeждa caмo бoгaтaтa държaвa, a бoгaтa държaвa ce прaви oт бoгaти грaждaни, a нe oт тeзи рaзчитaщи нa coциaлнитe мeрoприятия. Aкo бoгaтитe грaждaни нe ce гoрдeят c държaвaтa cи, тe щe ce cтрeмят дa НЕ ДАВАТ cвoятa лeптa...Бългaритe нямaмe пoвoд зa гoрдocт c ТOТAЛНO OПOРOЧEНAТA НИ ИCТOРИЯ зa хaнoвe, тaнгризъм, рoбcки нaрoд, братушките „двойни ocвoбoдитeли” и „прeкрacния” coциaлизъм....
  • 33 Анонимен

    23 6 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Статията е много обективна, авторката много добре посочва постиженията и напредъка на Турция по време на управлението на Ердоган инфраструктурата по всичките отрасли неминуемо с бързи темпове се е разраства по начертан план...Имено за това определени кръгове от САЩ,..и ЕВРОПА, по всякакъв начин гледат да и попречат да не се разраства, като им свалят рейтинга по медиите със обезценяването на лирата,..просто икономически гледат да я задушат и да я обезсилят, но едва ли ще успеят защото Турският народ е жилав и с твърда вяра към своя Господ...отделно стои въпроса дали някой хора които не са свикнали да слушат обективни неща за турците по тези форуми.....те са енергийни вампири който се хранят само негативна информация относно турската общност.

    Коментиран от #64

  • 34 Анонимен

    13 2 Отговор

    До коментар #17 от "Чичо Сам":

    Чичо самчо ,оди малко да се поразходиш в Турция да видиш самата истина, белким прозреш,че авторката не случайно изтъква обективно нещата.
  • 35 Томислав Дончев

    18 3 Отговор
    Ние строим под мъдрото ръководство на партията майка(Герб)и бащицата Баце,който обновява наша инфраструктура с некачествени пътища 94 милиона за ремонт на отсечка от 39 кил.на магистрала Тракия,магистрали и пътища убийци,колкото по дълго остане на власт Бойко и Герб толкова повече ще намалява влиянието на САЩ НАТО и Евро съюза и ще се увеличава руското влияние,дори и ние десните(Анти герб),взехме да разбираме колко не заинтересувани са наще партньори когато нямат изгода,как приказките за върховенство на закона,изказани от тях изглеждат не истински,при евентуална военна заплаха за териториалната ни цялост ,не можем да разчитаме на нато и Евро съюза на сто процента, трябва да сме готови за всичко, виж Гърция имат боеспособна армия разчитат на себе си,ние не уместна зделка за ф 16 4/5 год.след заплащане на самолетите,разкопано общество от пияни младежи, умните и талантите, прогонени.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Йосиф

    5 6 Отговор
    Преди време избухна ,,Ебола,, в Африка и изведнъж затихна,после птичи грип и той затихна,после африканска чума по свинете и тя затихва сега корона вирус. Всичко това е експеримент с цел да проследят развитието на една масова болест. Преди година сегашната ,,шефка,, на европейската централна банка в свое интервю заявява :сегашните пенсионери живеят дълго и натоварват непосилно пенсионните системи . ,,Прекрасната пророчица,,Кристина Лагард предсказа идването на корона вируса поне 6 месеца преди него в резултат на което милиони пенсионери си отидоха. Каква е връзката с турция и Ердоган. Те се готвят да командват света а турция има огромни дългове които няма как да изплати ...не е лесно да се бориш с ,,господарите на света,,. Той знае че една силна икономическа криза ще го свали от власт (френската революция) и това ще е физическия край за него. Стотиците хиляди пратени от него по затворите жив ще го разкъсат. Трябват му пари а до него има златна кокошка....Кипър с милиарди в банките. Затова ще удари ТАМ нужда от свежи пари и естествено голям рейтинг вътре в Турция. За съжаление там са и парите на г-н Путин и компания(не всичките) а те не обичат да губят(на кого му харесва). Ефекта ще бъде че Русия ще удари турция а после и трета световна война. Да нашата страна е хубава но няма милиардите на кипърските банки а това е важното в момента. ЕС в момента е слаб и неспособен за единни решителни действия. Отделно излизането на UK от ЕС го отслабва допълнително. Ердог
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Дядо Падишах

    0 4 Отговор
    Сике ааанъ азаанъ бак истанбулъ
  • 40 Български народни пеиказки

    14 6 Отговор
    КАК СЕ ОПИТОМЯВА ДРАКОН? МНОГО ПРОСТО, КАТО ГО НАХРАНИШ С НЕЩО, КОЕТО НЕ Е ЗА СТОМАХА МУ. ТАКАВА ХРАНА СА ЦИГАНИТЕ, ОБУЧЕНИ ОТ ДПС (ДОГАН). ПЛДЯТ СЕ КАТО ХЛЕБ.РКИ, НЕ РАБОТЯТ И СА ПЪРВИ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОМОЩИ. АКО СЕ ПРСЕЛЯТ В ТУРЦИЯ, СВЪРШЕНО Е С КОМШИИТЕ - ОТ ИЗТОК КЮРДИ, ОТ ЗАПАД - ЦИГАНИ... АЛЛАХ ДА ИМ Е НА ПОМОЩ. И ТОВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДРУГИ ПАРАЗИТИ - СОРОС И ДОГАН!
  • 41 Ердоган е най доброто за бегето

    7 4 Отговор
    Което може да и се случи а беге управленската шаика не желае това защото няма да може да граби като озверяла
  • 42 Безсмъртен

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Томахок!!":

    Това не е новина, а анализ!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Йо Несбьо

    11 4 Отговор

    До коментар #7 от "Емил":

    Въобще не си прав! Никакъв срив не ги очаква! Турция се развива напук на американците и французите, които се опитват да я ограничават. Политиката на Турция в момента е надграждане на завареното благосъстояние. Даваха пари за енергетика?! Вече трупат пари! Нямаха здравеопазване?! Мнозина българи се лекуват в новите им супермодерни болници. Турция се превърна в генератор за просперитет. Ето тук е главният проблем за България - нашето предишно благосъстояние бе унищожено. Ние не надграждаме чрез инвестиции в нови технологии, екопроекти, енергетика, транспорт. Ние продължаваме само да оцеляваме. Това, което ни е нужно е инвестиции във високотехнологично производство и в производство на стоки и услуги с висока добавена стойност, така че да генерираме пари. Едно обвързване И с турската икономика, така че да произвеждаме компоненти за тяхната индустрия, но с наша търговска марка би било полезно за нас. И най-важното е поглед в бъдещето и приемственост,а не както досега - след ВСВойна тотално унищожение на икономиката и след комунизма отново унищожение на икономиката. Затова сега нямаме!

    Коментиран от #63, #65

  • 47 Баба Ванга

    6 7 Отговор
    Правителството се клати и руските боклуци почнаха с пропагандата.
  • 48 Нормален

    4 4 Отговор

    До коментар #44 от "БОЙКО БУДАЛА":

    Колкото е истина, че България е щяла да печели 400милиона евро годишно от руския газопровод, толкова да е здрав президента!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Анонимен

    5 2 Отговор
    Много са изостанали ни бе разказано от българки работещщи в туркие. Баща им бе ченге и двете починаха, без деца в туркие. Отиваме или идват ни на гости.. Утуспу.. Не са живи, по на 50 починаха. Бог да ги прости. И там като тук стана. Свър заможни и свръх бедни. Можем с часове но бойко и фоган отлично се справиха с българите. Сън ли бе или те има. Продажник е българина. Нима капитан петко не е предаден от българи на турците и унит от тях. Много сте малки. Да му мислят малжинството българи в смесените региона / райони. Дпс + герб = бкп дс, доносници, възродители, но тук голямо зло стори байтпшо и ссср, 16 република, но народа им яде попарата най в е е 11 г на. Ббцццкатанавоваисик
  • 51 121

    4 3 Отговор
    Ние сме си в Турция. Българки за да имат престижна работа се омъжиха за техните турци, цигани. И така кой рускиня в болница, поща, а булгарка за турчин директор в детската. Бб не управлява, а фоган хасан. Бойко е пощальон. Изпълнител. Кой ще победи рр, доганя, бб,
  • 52 Анонимен

    2 4 Отговор
    Както казва бай Халил турчина. Идват бедните от турция бизнесмени и тук изкупуват и те искат богати да станат, ама не могат, от цял свят в истанбул на брега живеят в къщи позлатени, от цял свят. Бойко и той може да си е купил, питай доган, те са двамата апапи, но доги му е шефа.
  • 53 Тц тц

    1 6 Отговор

    До коментар #5 от "Татко Махно":

    Това с армията не бяха ли костовците . Бая ппреди Бойко. Но май Бойко е виновен за всичко. След него ще обвиняваш следващия и последващият премиер.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 121

    0 0 Отговор
    Коефициент на интелигентност... QI... Kolkoto bg, pod 0000
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Анонимен

    4 0 Отговор
    Млади мимчета, завършили висше в Пловдив идват си, не искат в бойковия и цветиния град, а родители нямат възможност да купят жилище в Пд. Човешки съдби. Окрадоха последните управляващи бг кайто турчин не ги е мрал по турско. Геноцид спрямо българите.
  • 60 Анонимен

    1 0 Отговор
    Целият свят объркаха.
  • 61 Анонимен

    4 0 Отговор
    На 21 г ги направиха без образование министри и кво се сетите, а за другите, то не бяха изисквания, чужди езижи, точки, отлични дипломи, 1001 причини и сега се обиждат, кога им иска народа оставката, тези по барикадите са прецакани от вас, а не вие с милионите. Сега имате страх да не ви отнемат, както вуе сте отнемали бизнеси. Знаем със заплати кво можеш да имаш, с далавери също. Но те крадат горе и лично аз съм виждал, как млади момчета хвърлят кърпа на биг брадъра и вземат.. Това е мое казват те, той не ми дава изработеното и ще го крада говорят си младите помежду си и днес същито това момче е на 38 г, с шерка на 18, и къца.. А къде е до пенсия баце. И проверките ви бяха.. Идва герб на проверка и се запичваше чистене и след това потоп. Грешнижи сте всички горе и долу разни бизнесменчета сик мик ипон измамници
  • 62 Заръка

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Томахок!!":

    Завистта и злобата води до инфаркт. По споко.
  • 63 Тихомир

    5 1 Отговор

    До коментар #46 от "Йо Несбьо":

    Няма да ни се доверът за нищо, защото сме некъдърен народ. Каквото и да произвеждаме, много добре знаят, че работим некачествени.Каквато и марка да предложим. Те си имат много, много добри машинни инженери - имат си собствени марки на техники да не ги изреждам, че са много, имат много добри лекари, спомнете си преди години скандала в България с агенцията за трансплантация, парите бяха изразходени и при проверка се оказа, че наша доктори а заминала с пациента в Турция, за да се обучава. Пациентите не ходят на лечение в Турция заради новите лъскави болници, а за качеството, познанията на лекарите. Ние все гледаме да е лъскаво, а познания в областта на мед никакви. Имат добри и кадър и специалисти - строителни инженери, архитекти също така са много добри администратори. За занаятите пък няма спор, каквото пипнат всичко извайва. Защото когато работят, за тях на 1 място е: работата, която вършат на тя самите трябва да им хареса.
    Не го правят, за да се доказват или защото трябва да отчете дейност, за да вземе пари. Всички турци така са възпитани. Дори нашите в България, не сте ли го забелязали за 30 години.
    Докъто не си променим от вътре начина на мислене за лека лайсна никога няма да успява България, който и да идва на власт.
  • 64 Адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Анонимен":

    Много вярно. Мисля че трябва да се разшири това изследване с темата на кого пречи развитието на турция и чии интереси настъпва . Не напразно лирата се срива като се упоменава отпускането на заеми с ниска лихва та същото стана и в цял свят след икономическата криза. Дълговата криза се увеличи но за да оцелее икономиката трябваше да има потребление. Дори сега ЕС ще напечата няколко стотин млад.евро за да ги раздаде като заем за измъкване от кризата. Ако ли не ще има плач и протести справка Франция.
  • 65 Адолф

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Йо Несбьо":

    За съжаление си прав. Коя от великите сили ще позволи на коя да е друга държава да я конкурира да мери сили с нея в международен план да забогатее населението и. Та нали това ще бъде против техните интереси. За целта се събаря икономиката на дадената държава унищожава се и задължително и отбранителната и мощ и като десерт се анатемосва в международен план с разни пролети революции и преврати. И ако населението няма достатъчен морал деградира липсата на обща идея идеология и цели я превръща в нещо като България и някои други страни от бившия СИВ.

    Коментиран от #70

  • 66 Адолф

    2 0 Отговор
    Ако се върнем два триста години назад има няколко силни колониални държави които със силата на оръжието грабят ресурсите на по слабо развитите. Една от тях е Англия. Колониите в Северна Америка въстават срещу данъчната политика на родината майка. Там интерес има и Франция която "услужливо" помага на новата република в борбата срещу Англия. Другите колониялни са Испания Русия Португалия и Холандия които владеят голяма част от света а също и Европа и смачкват развитието на другите държави. Сега САЩ си имат подгласници като Канада Австралия и Великобритания и скритата финансова ръка на Израел които се опитват да налагат своето надмощие и интереси дори над своите партньори от ЕС Турция и още няколко други с разни закончета за защита на американските интереси. И понеже ЕС не разполага с военно превъзходство кляка на янките. Не така обаче реагират Русия Турция арабските републики и затова се спретват тези войни и преврати за да се сложат правителства угодни на САЩ и Израел и когато на окупираните територии им писне се обявяват за терористи. Те така се разпределя света и ресурсите му от силните на деня. На всеки се дава парче от баницата но световните хегемони са сащ израел русия англия франция а сега и Китай и те няма да позволят на никой друг да яде от баницата.
  • 67 Адолф

    1 0 Отговор
    И те така в недалечното минало в Европа борбата за влияние и мощ между братовчедите русия англия и току що обединени германски държавици и вечно гладната франция подтискат Германия която набира мощ и пречи на интересите та другите. Натискът върху новата държава довежда до ПСВ. Уж демократична франция и монархична англия и русия налагат жестоки репарации на германците. Последствието е ВСВ като продължение на първата. След второто елиминиране на германия съюзниците се заръфват помежду си .сащ франция и англия срещу русия. Първите 3 възстановяват германия като пост срещу руските интереси. Сега тази роля изпълняват бившите държави от сив а също така и от Азия и латинска америка
  • 68 Адолф

    0 0 Отговор
    Та в този ред на мисли няма да е лошо и България да стане дракон но за това ни трябва като начало хора с идеи за бъдещето които да развият концепция за развитие в близките поне 50 години. Ще ни трябват и способни управници изпълняващи тези задачи мислещи за държавата а не за това как да забогатеят набързо . Да се създаде и мотивация на населението да се обучава и работи съвестно и упорито да не краде за да се осъществи този качествен прелом в живота ни и едва тогава като наберем достатъчно финансова и военна мощ можем да мерим мускули и да браним собственните си интереси напук на другите.
  • 69 Ха ха

    1 0 Отговор
    Тези постижения можеха и в България да са факт но Българите сме свикнали да си крадем като почнеш от политиците та до чистачката не обвинявате Ердоган.
  • 70 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Адолф":

    Турската икономика се разви с помоща на външни инвестиции. Без тях само с ядки и зеленчуци нямаше да стане.