19 Август, 2020 16:00 2 730 7

Галя Акерман: Каквото и да се случи, Русия ще спечели от конфликта в Беларус

  • беларус-
  • лукашенко

Режимът ще падне рано или късно; почти е сигурно, че Лукашенко няма да има седми мандат

Галя Акерман: Каквото и да се случи, Русия ще спечели от конфликта в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Азилиз Льо Кор за в. “Фигаро”

Бившата съветска република, описвана често като последната диктатура в Европа, преживява народен бунт след преизбирането на Лукашенко на най-вероятно фалшифицирани избори. Според френско-руската историчка Галя Акерман, Лукашенко е в капан: ако иска да се задържи на власт, ще трябва да се сближи с Москва.

Галя Акерман е историк и преводач, специалист по страните от бившия СССР и Централна Европа. Тя е автор на книгите Le régiment immortel (Безсмъртният полк), La guerre sacrée de Poutine (Свещената война на Путин) et Traverser Tchernobyl (Пресичане на Чернобил).

- Президент на Беларус от 1994 г., Александър Лукашенко бе преизбран на 9 август за шести мандат с над 80 на сто от гласовете. Петото му преизбиране е оспорвано и предизвика нощни сблъсъци между полицаи и протестиращи. Какво си обяснявате, че бунтът се случва точно днес?

- Преди повече от двадесет години Лукашенко забрани няколко НПО-та и прибегна до целенасочени убийства. Така че гражданското общество е много слабо в Беларус. Протестната вълна в страната бе предизвикана от лошото справяне с Covid. Лукашенко отказа да признае реалността на разпространението на вируса и обяви, че е достатъчно да се работи добре и да се води здравословен начин на живот, за да се избегне заразяване. Дори Владимир Путин, който абсолютно държеше да се чества 75-та годишнина от края на Втората световна война, отложи военния парад и отмени гражданския марш. Лукашенко обаче ги проведе. В рамките на тази патерналистична държава това решение беше много разочароващо. Народът очакваше защита от своя лидер.

В независимите проучвания, направени преди президентските избори в Беларус, Лукашенко получаваше 3 процента от електоралните нагласи. Основният му съперник, Виктор Бабарико, управител на руска банка, беше арестуван, заедно с още двадесет души, признати за виновни за “финансови злоупотреби”. Злоупотреби за еквивалента на 60 млн. долара като банкови акции. Светлана Тихановская зае мястото му в опозицията, но не успя да поведе тълпите като него. Натрупването на тези елементи доведе до пороя от протести, който виждаме днес.

- Ще успее ли опозицията да повлияе на ситуацията, след като нейният кандидат, Светлана Тихановская, напусна страната, за да намери убежище в Литва?

- Светлана Тихановская зае мястото на мъжа си, известен белоруски блогър, противник на Лукашенко. Днес той е затворен от властта. Що се отнася до Светлана Тихановская, тя трябваше да замине от Беларус за Литва и се оттегли от политическия живот, под заплахите на белоруското КГБ. 

Без интернет и структурирано движение няма никакъв шанс движение без лидер, при толкова сурови репресии и масови арести, да може да се съпротивлява още дълго време. Спокойствието вече частично се върна. Но след като веднъж е пробудено недоволството, не мисля, че може да умре. Режимът ще падне рано или късно; почти е сигурно, че Лукашенко няма да има седми мандат.

- “Няма да ви оставим страната. Независимостта струва скъпо, но си заслужава цената”, заяви Александър Лукашенко на 4 август в реч пред нацията, ясно насочена към Русия. Стопанинът на Кремъл не реагира на острите критики на беларуския президент и дори го поздрави за победата. Как си обяснявате позицията на Путин?

- Путин поздрави беларуския президент за преизбирането му, но доста хладно. От своя страна, говорителката на руското външно министерство беше много по-строга към тези твърдения. Русия внимава да не се намесва. Всъщност Владимир Путин желае форма на съюз между Русия и Беларус. Той се надява на наднационален съюз, който да доведе до постепенно “сливане” на Руската федерация и Република Беларус. Ако пожарът продължи и Лукашенко падне, руснаците ще могат да наложат своя кандидат много лесно.

- ЕС заплаши да наложи санкции в изявление, одобрено от 27-те държави-членки. Трябва ли да очакваме сблъсък между два блока, между ЕС и Русия, по въпроса за Беларус?

- Никой няма да обвини Русия във вмешателство. Но ако ЕС наложи санкции на Беларус, това ще принуди Лукашенко да приеме сделка с Русия. Полша и Литва, гранични и исторически близки страни на Беларус, се опитват да дадат изход на Лукашенко. Те го призоваха да се обърне към Европа и да се подчини на нейните закони. Дори и Лукашенко да заслужава санкции за начина на провеждане на президентските избори, съседните страни знаят, че тези санкции на ЕС неизбежно ще доведат до ново сближаване на Минск с Русия.

Каквото и да се случи, Русия ще излезе победител от тази история. Или демонстрантите ще принудят Лукашенко да се оттегли от властта, като по този начин оставят пътя открит за Путин; или Лукашенко ще остане, но за да успе да управлява, под натиска на населението и Европейския съюз, ще трябва да приеме помощ от Изток.

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    2 8 Отговор
    На евреите може да се вярва! Все още те дърпат конците!
  • 2 Баш

    23 0 Отговор
    Рускиня- чисто руска фамилия- Акерман. И веднага на първа линия показва,как Лукашенко забранил НПО!? По аналогия и бачо Орбан ще се окаже върл Диктатор! Там със закон ги забрани тотално! Ерго: Той също е фалшифицирал по Диктаторски изборите,защото липсват НПО който да пръскат семената на Демокрацията! Мисля си,дали Стоманения чичко,не е бил прав с гулаг- центровете.Пълниш ги до откат,с подобни и за период от 9 години постигаш ръст на БВП над 30% ежегодно.Признато от ООН и тогавашните финансови експерти от световен калибър.Няма друга държава в следвоенната история на планетата,която да има подобно икономическо и индустриално развитие,при условие,че имаш над 28 милиона човешки жертви( трудов потенциал) и буквално срината инфраструктура. От селска къща,до огромни заводи!
  • 3 ВЕРНИЯ ПЪТ

    20 0 Отговор
    Материал за размисъл!Полша и Литва го призовали ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ЕВРОПА И ДА СЕ ПОДЧИНИ НА НЕЙНИТЕ ЗАКОНИ!КАКВОТО И ДА СЕ СЛУЧЕЛО РУСИЯ ЩЯЛА ДА Е ПОБЕДИТЕЛ!А КАКВО ИСКА ЛУКАШЕНКО-СУВЕРИНИТЕТ,РАЗВИТА ПРОМИШЛЕНОСТ,СЕЛСКО СТОПАНСТВО,РАСТЯЩ СТАНДАРТ!АКЕРМАН ИМ ПРЕДЛАГА ПЪТЯ НА БЪЛГАРИЯ-НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕС,УПРАВЛЯВАНА ОТ МАФИЯ,ФАШИЗИРАНА СЪДЕБНА СЪСТЕМА СЪС СПЕЦСЪДИЛИЩА,ПОВСЕМЕСТНА КОРУПЦИЯ,ПРОСТИТУЦИЯ,НАРКОМАНИЯ,ВСЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ!НЕ БЛАГОДАРЯ КАЗА БАТКА!НЕ!
  • 4 Яка пропаганда

    21 3 Отговор
    Кърти мивки. Омразата ви към Русия ще ви погуби. Беларус е славянска държава и няма да се върже на лицемерна Европа и празни обещания от кравария.
  • 5 Готин ама не съвсем

    14 2 Отговор
    Предлагат на Беларус същата участ, като на Украйна! Видя се до къде го докараха с НПО-тата и американската "помощ"!
  • 6 АКЕРМАНКАТА

    3 2 Отговор
    ЕВРЕЙКА. ....ПРАВИЛНО ГО ПРЕДРИЧА КАКВО ЩЕ СТАНЕ. ..НО ЛУКАШЕНКО НЕ Е ТОЛКОВА ГЛУПАВ. .ПРЕДИ ДА ДАДЕ ВЛАСТА ЩЕ СИ НАМЕРИ НАСЛЕДНИК ДА ЗАПАЗИ БЕЛАРУС
  • 7 Матей

    7 0 Отговор
    Във всички случаи Путин печели,няма как да е иначе,Белорусия е била и ще бъде в руската федерация.Те какво искат,американците да им стъпят на врата и да ги издокарат като украинците?Имат късмет ,че Путин се нуждае от тях и въпреки тяхната глупост,ще ги измъкне от лапите на американските империалисти.