6 Септември, 2020 12:55 4 308 32

Четири в едно: Трудният избор на социалистите

  • бсп-
  • корнелия нинова-
  • избор-
  • председател

След няколко дни БСП ще направи решителна крачка към своето окончателно разделение и смаляване влиянието си в обществото

Четири в едно: Трудният избор на социалистите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Анко Иванов, д-р по философия

В страната бушува политическа криза. А БСП си провежда излишен и деструктивен пряк избор на председател. След няколко дни БСП ще направи решителна крачка към своето окончателно разделение и смаляване влиянието си в обществото. Зад демократичната фасада „Пряк избор на председател“ са скрити дълбоки подмолни цели. Тези дни Нинова изрече няколко неверни твърдения. Първото е, че „чрез прекия избор трябва да спрем опитите за овладяване на партията“. Всъщност идеята за прекия избор бе прокарана от Нинова за може тя да овладее партията и да се постави над Конгреса и над Националния съвет на БСП. И цитираното ѝ изявление е по народното правило: „Крадецът вика дръжте крадеца“ – т.е. другите искали да овладеят партията. А наивниците вярват. Партията може да се опази от овладяване от чужди на нейната идеология и политическа стратегия сили само чрез колективните партийни органи и техните решения, а не чрез самоцелни „демократични“ форми като пряк избор.

И второто е внушението, че досега председателя не се избира, а се назначава от Конгреса. На среща с подбрани активисти на БСП на 30 август в кино „Освобождение“ тя заявява: „На конгрес председател не се избира, а се назначава от малка група хора …“. Вярно е, но не съвсем. Тази „малка група“ е упълномощена от членовете на партията, които са избрали над 700 делегати, а те не са се самоназначили за изборджии. Каква ирония! Да, на 49 конгрес на БСП, малка група от хора (Р. Овч., Г. Гергов, К. Янков, К. Добрев, А. Кутев, Д. Стойнев, Вигенин, Бригадир Аспарухов и др.) организираха комплот срещу М. Миков и „назначиха“ К. Нинова за председател. Този избор през май 2016 г. стана „зад кулисите“ с договорки за постове в Изпълнителното бюро.

И няколко месеца след това започнаха „вътрешните войни“. Първоначално бяха „отстреляни“ левите от лявата социалистическа партия (Миков, Стоилов, Пирински, Мерджанов и др.). Направен бе несполучлив опит Станишев да бъде на неизбираемо място в листата за Европейски парламент. Дори бяха уволнени от апарата на НС на БСП десетина сътрудници с по-леви убеждения и работили с Миков, Стоилов и т.н. Разчистването на терена продължи. То се основава на народната мисъл – „няма ненаказано добро“. И потвърди неписаното правило, че пътят към властта събира, обединява, а след това властта разделя и разединява. Започва разчистването на „малката група от хора“, които организираха нейният избор на 49 конгрес. Първоначално бяха „отстреляни“ Паскалев, Асланов, последвани от Кутев, Гергов, К. Янков и т.н. и се завършва с Калоян Паргов. „Разчистваше се терена“ за налагане на еднолична власт в БСП и заобикаляне от подмазвачи и послушковци, принизяване ролята на колективните ръководни органи (отказ за свикване на НС, бягство от заседания, в които не може да наложи своето лично решение и т.н.) на социалистическата партия. От „превратаджиите“ в отбора останаха само председателя на партията и от задкулисното ръководство на БСП само Сивия кардинал, който упорито и всеотдайно работи за авторитарната власт на неговото протеже. Ето, такива ми ти работи, станаха в БСП за тези четири и нещо години.

Сега чрез предстоящото гласуване на социалистите може да се спре по-нататъшното „овладяване на партията“ от властолюбците. БСП няма друг избор, освен чрез гласуването да приеме нарастването на авторитаризма или да го отхвърли и да се върне към колективизма. Сега в БСП има по устав пълен нонсенс – само председателят се избира пряко, а делегатите на Конгреса, членовете на НС и членовете на други органи – от представители. От авторитаризъм БСП върви към пълен тоталитаризъм. Дори Тодор Живков не си позволяваше да не свиква на заседание Централния комитет или на Политбюро и да не изслушва мненията на другите.

Сега предстои най-важното от епопеята „Пряк избор за Председател на БСП“. И се налага отново да цитираме Нинова, че в модерните европейски партии „прекият избор е отдавна наложена практика“. Не знам колко е модерна Лейбъристката партия във Великобритания (следваща т.нар. Трети несоциалистически път), която след загубените парламентарни избори, проведе за две седмици пряк избор на лидер. При българските социалисти вече десети месец тече вътрешнопартийна битка за това „Кой до оглави партийната дружина“. СДС нагледно показа как чрез вътрешни избори може и бе разрушена голямата за нашите български мащаби партия и превърната в ням подгласник на ГЕРБ.

Чуждият на почти 130 годишна практика на БСП пряк избор е вече неотменим. Това е изискване на Устава и ще се проведе. И мислещите социалисти си задават въпроса: „Какво избираме?“ Отговорът на този елементарен на пръв поглед въпрос е малко повече от сложен. Избирателите социалисти трябва не просто да изберат между пет кандидати едни, Те, при този избор имат четири опции за избора и между пет кандидати. Един избор с четири възможности. От четири опции – един избор чрез един глас.

Първата избирателна опция е да се определи кой от петимата кандидати каква идеология и политика поддържа, как се отнася към Програмата на БСП. И след това социалистът да избере политиката, която му се иска да води БСП и Председателя, който да провежда тази политика която на него му харесва. Доколкото познавам (по СМИ и през Интернет) в политическата линия и поведение на петимата има различия, които не се заявяват винаги ясно и открито. Първата политическа линия е поддържане на крайния и вече демодиран неолиберализъм, т.е. предимство на бизнеса във всичко и навсякъде. Най-ярките привърженици на тази линия в социалистическата партия са Председателят на партията (Нинова и нейното обкръжение) и зам.председателят на БСП (К. Добрев и верните му сътрудници и активисти). За да се убедят някои хора в това следва да прочетат внасяните и отстоявани в Народното събрание „алтернативни бюджети“ на БСП. За двамата най-важното е бизнеса, понеже и самите те са участници в приватизацията и/или в бизнеса. Социалистическата партия има програмата, която е разработена и одобрена на основата на социалистическите, а не на неолибералните ценности. Най-близко до програмата на социалистическата партия се придържа Жаблянов. Тодоров е неясен. Всеки социалист-избирател следва да си даде сметка чрез своя глас каква политика иска да провежда БСП. Разделителната линия е между неолиберална политика (както и в нейната скрита форма – социаллиберална) в интерес на бизнеса от една страна или социалистическа политика в интерес предимно на хората на наемния труд – от друга страна.

Втората избирателна опция за социалистите е изборът как да бъде управлявана партията им, кое начало да бъде определящо – единоначалието (авторитаризма, лидерството) или колективизма и как кандидатите се отнасят към и как спазват Устава на БСП. Почти 130 години в партията доминира колективното начало и демокрацията, решенията се вземат след другарски обсъждане и с мнозинство. Нинова установи единоначалието чрез многобройните отстранявания на различно мислещите и даване път за развитие само на тези, които явно и непрестанно я подкрепят във всичко и на всяка цена. За нея членовете на партията не са другари, а „драги социалисти“. Няма как баба Стойна от Горно Нанадолнище да е другарка на председателя на Националния съвет!? Тя е „драгата социалистка“, а не другарката на лидера. Лесно е да се разбира разликата между „другарки и другари“ и „скъпи социалисти“. Добрев много често не може да възприема чуждо мнение и се опитва дори силово да налага своето, в противовес на разумните аргументи. Останалите трима кандидати заявяват, че ще се придържат към колективния стил на ръководство, с уважение и без подценяване на колективните партийни органи.

Третата избирателна опция за социалистите е изборът на образ. Огромната част от членовете на социалистическата партия знаят и познават кандидатите от телевизионните екрани и от различни образни рубрики в Интернет. Образът на ръководителя е важен, но не е и не бива да бъде определящ. Петимата кандидати имат различен телевизионен образ. И тези социалисти, които не си определят отношението към главното – политиката и стилът на ръководство в партията, ще трябва да избират само по телевизионен образ, т.е. по второстепенен критерий. В това отношение Нинова е привилегирована. Тя има почти неограничен достъп до екрана предимно чрез преките предавания на заседанията на Народното събрание, позицията на председател и практиката пресцентърът на БСП (под нейно пряко ръководство) да не допуска хора с различно от нейното мнение в телевизионните предавания, монополно използване на БСТВ, т.е. БСТВ „Нинова“. Като депутати Янков и Жаблянов имат многократно по-малка възможност за телевизионна изява. Последните месеци Добрев е канен инцидентно в телевизиите, радиостанциите и някои сайтове и то само когато ръководствата им искат да противопоставят някого на председателя на Националния съвет. Така че изборът по образ е неравностоен.

Последните години и особено в последните месеци образът се дооформя и от отношението спрямо исканията на масивите протести и публичното отношение към ГЕРБ и главния прокурор. Всички кандидати за председател в БСП се обявяват в подкрепа на протестите. Основното в масовите протести са исканията за оставките на Борисов и Гешев, борбата с мафията и мутрите във властта. Прави впечатление че към искането за оставката на Гешев няма присъединяване от Нинова и Добрев, както и това, че избягват израза „мутра“. Дали има някакви техни връзки в миналото с Гешев? Дали е така? Липсата на открит и ясен отговор на този въпрос внася съмнения. Акцентът в говоренето на Нинова и Добрев е поставен само върху анти-ГЕРБ, която партия е определяна често в интернет и като: ГЕРБ („Грабят Ежедневно Република България“). Но мафия и мутри има не само в ГЕРБ, не само в съдебната система, но и в цялата държавна администрация, а и в обръчите от фирми от партията на един известен философ-хидроинженер известният на цяла България някой си Шиши.

Четвъртата избирателна опция за социалистите е да не участват в гласуването. Неучастието във вот е също избор на отношение към предложените други три възможности и пет кандидати. За редица социалисти, които не могат да изберат една от посочените три опции няма да работи правилото – „избор на най-малкото зло“. Правото на избор не е задължение. Може и да не се гласува, когато не си сигурен в честността на избора, на равнопоставеността на кандидатите.

Главното в една политическа партия е политиката. На второ място е стилът на партийното ръководство. Телевизионния образ най-често е форма на манипулация на общественото мнение. Има множество сигнали в Интернет за подготвяните манипулации във вътрешнопартийния избор в полза на един от кандидатите, владеещ партийния апарат. Седмица преди прекия избор не се знае броят на членовете на БСП и има възможност той да бъде манипулиран, така че да се отчетат повече от половината гласували. Има огромни съмнения за манипулации чрез апарата на НС, Областни и Общински съвети на БСП. В такива условия с право възниква отношението на част от социалистите: „В свирен мач не участвам“. Нали главните претенденти са приватизатор и бизнесмен.

Проведеното наскоро социологическо проучване на агенция „Сова Харис“ разкрива, че незначителна част (15.5%) от анкетираните считат, че след прекия избор на Председател на БСП ще се възстанови единството в социалистическата партия, а 41.3% са на обратното мнение, т.е. няма да се възстанови единството в партията. Най-много са тези, които не могат за преценят (43.3%) дали ще се възстанови единството в БСП. От участващите в избора за председател на БСП е оценявано доверието само към Нинова. Обща е тенденция в България на негативна оценка на политиците (нито един от 20) не получава доверие над 50%. По висотата на доверие към 20 –те политици Нинова е на 10 място с 16.9% доверие. Този резултат е незначително по-висок от електоралния дял на БСП – 15.7%. При тази обща за страната ситуация негативна обща оценка за политиците по-меродавен е резултатът за недоверието към тях. Особено показателно е равнището на недоверие нахвърлящо две трети (66.66%). С много близки стойности на недоверието към Нинова (69.5%) са Б. Борисов (68.5%), Ив. Гешев (69.8) и Цв. Караянчева (71.2%). В обществен план (извън партийния) равнището на неодобрение за Нинова е такова каквото е това на Борисов и Гешев, срещу които огромното мнозинство в страната протестира и им иска оставката. В социологическото проучване разпределението на гласовете между петимата кандидати за председател на БСП в низходящ ред е: К. Нинова, К. Добрев, В. Жаблянов, Кр. Янков и Г. Тодоров.

В заключение, важното е каква политика се провежда, какъв е начинът на организация и ръководство в социалистическата партия, а не телевизионният образ на кандидата за лидер. Борбата с манипулацията на избора и с липсата на подходящ кандидат се провежда най-активно чрез неучастие в „свирения мач“. Лидерът, който се избира е важен, но политиката, която се провежда е много по-важна. Ако социалистите искат да избягнат съдбата на СДС, да избягнат огромното разделение и свиване на своето влияние в обществото, най-добре е да не гласуват. По този начин ще се обезсмисли излишният пряк избор, вече повече от 10 месеца предизвикващ катаклизми в ръководните органи на социалистическата партия.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    29 12 Отговор
    Не те чета, защото си от групата на алчния свинар, кариеристта станишко, опияняния мишкл, мутрагеньо Кирчо и няколко други "фактори" в тази партия. Нинова е единствената която успя да извади тази партия от колапс. Вземи си анализа и се скрий. Жалко, че и Дърева те подкрепя.
  • 2 Демонстрант

    33 11 Отговор
    Значи според този плужек прекия избор не е демократичен а най-демократичното нещо е политическите (и финансови) пазарлъци между така наречените "лидери" в БСП - кой ли пък ги е избрал за лидери.

    Моето мнение е барабар с ГЕРБ трябва да изчезне и БСП защото са клонове на една и съща мафия и именно те държат Бойко и статуквото на власт. Трабва истинска лява партия.
  • 3 Епси

    15 19 Отговор
    Комунягите цял роман написали.9септември е близко пак могат да слязат от балкана,като преди това са обрали мандрите

    Коментиран от #24

  • 4 МОЧА трябва да се разруши!

    16 23 Отговор
    За да я има България, трябва да скъсаме веригите, с които са ни оковали руските окупатори, да спрем да плащаме милиарди рекет на московските мутри, да изринем всички руски еничари окупирали парламент, правителство, прокурстура, президенство, силовите служби .... !
  • 5 Чудещ се избирател

    24 11 Отговор
    Да се чуди човек за кого да гласува и как БСП може да е алтернатива. Обаче едно съм разбрал през годините - старият апарат на БКП е вреден за България. Станишевизацията на партията по времето, когато беше на власт, определено й свърши лоша услуга. Нинова ми изглежда къде по-обрана и добро лице на партията. Ще гласувам за БСП, само ако тя бъде преизбрана. В момента старата станишева номенклатура са я разпънали на кръст горката, понеже искат да преформатират партията и да я бекапеизират отново. Ако не е тя лидер, няма да гласувам да тях.

    Коментиран от #14

  • 6 историка

    13 17 Отговор
    външно търговските дружества кой ги приватизира и на кого ги раздаде после, Импексова кажи си !!!
  • 7 НАДЕЖДА КРУПСКАЯ НИНОВА

    8 15 Отговор
    ДРУГАРИ, ОТ ЕВРОПА ИДВАТ 60 МИЛИАРДА А ВИЕ ШЕ СЕ ИЗЯДЕТЕ? ХОРАТА НА КОСТОВ, ДОГАН, НА ГОЦЕ, КУНЕВА, МАНОЛОВА, ЛУПИ, ПИНОКИО , КОПЕЙКИН, ГОШО, ДОРИ И ТАТЯНА ДОНЧЕВА ПРОТОЧИХА ЛИГИ ГОТОВИ ПАК ДА ЛАПАТ ПАРИ, А ВИЕ? САМО НА ФАТМАКА ДА СЕ РАЗЧИТА СИ Е УМРЯЛА РАБОТА. ПО УЛИЦИТЕ ТЕЧЕ РЕВОЛЮЦИЯ А СИ НЯМАМЕ ВОЖД, ЛЕНИН, САМО С ЕДИН МАДУРО - ДРУГАРЯ ТАШКО НИЩО НЕ ПРАВИМ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Защо

    26 9 Отговор
    Защо ми махнахте коментара?Затова ли,че писах,че Нинова има топки и единствено тя не преклони глава пред Борисов.Факти,смешни сте
  • 10 Госあ

    11 22 Отговор
    Хубав анализ. Курнела е амбициозна и нахална селянка - капиталистка. И при бсп "каймака" е изплувала утайка.

    Коментиран от #22

  • 11 Дори не дочетох

    7 6 Отговор
    Написалата горното, по-добре да си намери друго занимание. Демагогията не й е силната страна. Когато ме будалкат, обичам да е с финес.
  • 12 Бесен

    9 6 Отговор
    Старите елементи да се отделят и да си правят БКП и неокомунистически съюзи с ГРОБ и да оставят Нинова на мира. Самият факт на такава ожесточена съпротива в една консервативна структура като БСП пък показва ясно, че положението в държавния апарат е сигурно поне дваж по-зле.
  • 13 До Защо

    13 10 Отговор
    Каква Нинова и какъв Бойко те гони,че тя след всички избори яде бой и пада на колене,след което винаги казва,че изборните резултати са били победа за БСП,Бойко сигурно си умира от кеф като трябва да се изправя на избори срещу тая крадла,ама хайде да вземете да прогледнете най накрая,ако дойде Нинова на власт,това ще е най голямото падение за България,тя е най голямата измамница в държавата

    Коментиран от #29

  • 14 Септември ще бъде Май

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Чудещ се избирател":

    Аз пък ще гласувам за тях само ако се отрекат от червените олигарси, които не си мислете, че са по-малко от гербаджийските. В България всички политически кръгове ухажват олигархията, а олигархията ухажва политиците. Това е истината. Олигархията коли и беси и в столицата и в провинцията, използвайки администрацията за бухалка, и БСП нищо няма да променят. Да се отрекат от своите си олигарси иначе народа никога няма да им повярва. Долу всички олигарси и сини и червени. Ревизия, съд и затвор за българската олигархия.
  • 15 Илиана

    2 4 Отговор
    Сайтът се нарича “факти”. А. Иванов прави коментар само въз основа на факти, които някои не приемат, макар че са неоспорими. Това означава едно-читатели не обичат да мислят, но това е за тяхна сметка!

    Коментиран от #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Бурканбанк

    6 6 Отговор
    Наглият свинар Гергов пак е развързал кесията да плаща на незнайни писари,които да го защитават, защото е ясно, че на 12-ти Нинова ще спечели с над 70% подкрепа и всичките герберастки подлоги в БСП ще отидат в небитието. А иначе БСП бавно, но сигурно губи електорат по обясними биологични причини. Но много преди тях в канала на историята ще отидат ГЕРБ, Патриотите, Марешки, Христо Иванов и повечето от сега действащите партии и политици.
  • 18 ГЕШЕВ

    8 4 Отговор
    Няма БСП, няма БКП, само Герб.

    Коментиран от #26, #27

  • 19 орлов шамар

    6 2 Отговор
    Защо дразните хората в празника с този ,,мил образ,, отиде ми апетита и настроението от нея и ,,нашия президент,, национални разколници .! Не разбраха ли че за тях и такива като тях бъдеще у нас няма вече а..?!

    Коментиран от #21, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Анализатор

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Нахалните селяни окупираха София, големите градове и държавните структури -основно в гробарската партия.

    Най-големият проблем на държавата ни е селянията в цялото ни управление, като най-големият селянин е премиерът.

    Защо селянинът е бедствие?

    Селянинът е първичен, егоистичен и агресивен.

    Той, където и да отида си остава същия селянин, като с първичните си инстинкти винаги цели едно и също - как да уреди и себе си и родата си за вечни времена под златната сянка, как да пълни чекмеджета с окървавени пачки и кюлчета и как да ограбва и унищожава чрез властовите си позиции корпоративни и политически опоненти.
  • 23 Политолог

    2 1 Отговор
    Нинова, за какво отърсване от олигарсите говорите. Та цялото БСП ръководство сте с незаконно и престъпно забогатяване. Вие самата с помощта на Иван Костов приватизирахте Техноимпекс с 3 мил. активи за 75 хил долара в компенсаторки. Заобиколена с алчни подлизурковци, подмазвачи които с пяна на уста ви защитават и аплодират. Ще се зарадвам да се разцепи БСП и разпадне. Вие сте болен тумор в България. Жалко, че СДС не успя да прокара лустрация за вас

    Коментиран от #25, #30

  • 24 Caмитe гeрбeри ca дocтa oбъркaни.

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Епси":

    Тяхната власт чрез влacттa нa мутритe e вcъщнocт влacт нa мрaкa.
    Тoвa, кoeтo ce cлучи нa прoтecтите, мoжe дa cтaнe caмo в държaвa, кoятo ce упрaвлявa oт cтрaхливи хoрa.
    В кoятo миниcтър-прeдceдaтeля e cтрaхливeц.
    Cтрaхливитe хoрa ca мнoгo жecтoки и oтмъcтитeлни в oпрeдeлeни cитуaции.
    Тe пo тoзи нaчин избивaт кoмплeкcитe cи, пoкaзвaйки, чe ca cилни и влaдeят пoлoжeниeтo
  • 25 Дeпутaти,

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Политолог":

    близки дo Бoйкo Бoриcoв и cвързaни c нeгoвoтo мутрeнcкo минaлo, ca пoдбирaли хoрa дa oтидaт нa прoтecтa и дa прeдизвикaт бeзрeдици. Шeфoвeтe нa МВР и ДAНC трябвa дa бъдaт изчeгъртaни.
    Нa вcички бългaри вече им e cтaнaлo яcнo, чe изпълнитeлнaтa влacт ce упрaвлявa oт cтрaхлив и пoдъл чoвeк.
    Бoриcoв oттук нaтaтък нe прaви вeчe нищo в имeтo нa държaвaтa. Вcичкo гo прaви в имeтo нa coбcтвeнoтo cи oцeлявaнe.
    Тoй oбичa дa рaбoти c мaриoнeтки. Бoриcoв гo e cтрaх, ocвeн кoгaтo ce прaви нa мaчo. Виждaли cмe гo кaк кaтo cлeзe oт джипa cи вдигa пaнтaлoнитe бaбaитcки, кaтo някoй ceлcки бeк. Бoриcoв e cилeн в джипкaтa. Извън нeя e никoй. Eдин cтрaхливeц, прoизхoждaщ oт групирoвкaтa CИК и завинаги cвързaн c тъмните cили нa бългaрcкия прeхoд
  • 26 Същитe мутри,

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕШЕВ":

    кoитo зaщитaвaхa избoрa нa глaвния прoкурoр Ивaн Гeшeв и тeзи, кoитo излизaхa в пoдкрeпa нa бившия глaвeн прoкурoр Coтир Цaцaрoв. Cъщитe тe излизaхa c oкървaвeнитe aгнeшки глaвички. Къдe бeшe тoгaвa тaзи пoлиция, тя нe ги ли идeнтифицирa? тoзи пoплювкo, кoйтo e ceгa шeф нa ДAНC, тoй нe знae ли oт кoи рeди прoизлизaт тeзи бaбaити c тaтуирoвкитe? Тoй нe знae ли, чe ДAНC имa в тeзи cрeди мнoгo cилнo рaзвитa мрeжa oт инфoрмaтoри? Иcтинaтa e cлeднaтa – тoчнo тeзи мутри, прoизхoждaщи oт футбoлни aгитки, винaги ce пoлзвaт зa cъздaвaнe нa бeзрeдици. Имaшe eдин мeдиeн бoc, кoйтo ce хвaлeшe, чe тoй e oргaнизирaл тeзи прoтecти. Дa питaт ceгa cлужбитe тoзи мeдиeн бoc зa тeзи мутри, кoитo e пoлзвaл при прeдишни прoтecти, дaли ги рaзпoзнaвa?! При тaкивa мacoви cъбития имa cпeциaлeн инcтруктaж кaк трябвa дa ce дeйcтвa. Кaкъв e бил тoзи инcтруктaж в нaвeчeриeтo нa прoтecтa нa 2-ри, кoйтo ce oчaквaшe дa бъдe пo-aгрecивeн и рaдикaлeн?
  • 27 При тaкивa мacoи cъбития

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГЕШЕВ":

    имa cпeциaлeн инcтруктaж кaк трябвa дa ce дeйcтвa. Кaкъв e бил тoзи инcтруктaж в нaвeчeриeтo нa прoтecтa нa 2-ри, кoйтo ce oчaквaшe дa бъдe пo-aгрecивeн и рaдикaлeн?

    Мнoгo e cпeшнo дa гoвoриш, чe eдин чac, чac и пoлoвинa нe cи мoгъл дa идeнтифицирaш нaпaдaтeлитe и чaкaш дa ги идeнтифицирaщ, зa дa прeдприeмeш мeрки. Зaщo тaзи вeчeр цeлият плoщaд бeшe пoтънaл в мрaк?!

    Йoрдaнкa Фaндъкoвa дa oтгoвoри, тaзи милa жeницa, кoятo cпeчeли втoрия cи мaндaт c глacoвeтe oт цигaнcкитe квaртaли дa oтгoвoри зaщo Cтoличнa oбщинa изключи ocвeтлeниeтo нa тoзи oгрoмeн прoтecт?
    Дa пoпитaмe МВР – тeзи пoлицaи гoвeдa ли ca или бългaрcки грaждaни?
  • 28 Кaквoтo и дa ce cлучи

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "орлов шамар":

    oттук нaтaтък нa тeзи прoтecти, Бoриcoв e oбрeчeн.

    И трябвa дa му кaжeм cлeднoтo:

    Бoриcoв, ти нa 2-ри ceптeмври зaгуби и пocлeднaтa кaпчицa дoвeриe, кoeтo някoй cлучaйнo e прoдължaвaл дa питae към тeб.

    Ти cи eдин cтрaхливeц, a иcтoриятa зaбрaвя cтрaхливцитe.

    Щe излeзe иcтинa тoвa ,кoетo му кaзaхa мнoгo coциoлoзи - чe тoвa, кoетo извърши cпрямo прoтecтирaщитe, щe зaчeркне всичко, за кoетo тръби,че бил cвършил пo врeмe нa cвoeтo упрaвлeниe.

    Зaщoтo хoрaтa пoмнят пocлeднитe дни нa eдин упрaвлeнeц.
  • 29 Анализатор

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "До Защо":

    Нинова се е явявала само на последните парламентарни избори като лидер на БСП и удвои червените депутати в парламента.

    Станишев има касирани 11 загуби от герб. Най-вероятно договорени от продажниците около него и гергов.
  • 30 Тиражирането на тази гнусна,

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Политолог":

    неоснователна опорка може да ви донесе главоболия със съдебната система. Още повече противно на гьобелсовата рецепта една ръжа, повторена 1000 пъти не се превръща в истина, защото хората знаят каква е истината.
  • 31 орлов шамар

    1 1 Отговор
    Да пие хапчетата за м.. пауза че взе да се побърква от злоба и злъч.
  • 32 Матей

    0 0 Отговор
    Грешно решение,тъкмо сега ли намериха да си избират председател,трябваше да го отложат;Нинова може да спечели,но на косъм и не бива да се рискува тази партия,при цялата условност на социалистическата и същност,да падне жертва на гербаджийските щения за пълновластие.Реакционната клика около С.Станишев няма да се поколебае да направи сговор с ГЕРБ,те са купени и съответно настроени за съглашателство с тях.Утре,когато си направят нова димитровска конституция с член първи,ще имат законното право да предават части от страната на съседни страни,с най-добри намерения.Така че,сега се залагат мините под бъдещето на България.