Last news in Fakti

9 Септември, 2020 13:00 6 916 63

Мартин Белов: Отказвам да бъда управляван от войнстваща простащина

  • мартин белов-
  • корупция-
  • оставка кабинет-
  • бойко борисов

Отказвам да приема за нормално хора със скандално образование и ниска квалификация да заемат висши и средни управленски и административни длъжности

Мартин Белов: Отказвам да бъда управляван от войнстваща простащина - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на доц. д-р Мартин Белов, преподавател но Конституционно право в СУ, във "Фейсбук"

Аз, Мартин Белов, независим и свободен гражданин на Република България и горд като гражданин на Европейския съюз разбиран като организация за насърчаване на свободата, демокрацията, правовата държава, социалния просперитет и включване и солидарността между народите на Европа, а не просто като структура за раздаване на еврофондове, заявявам категорично нежеланието си да бъда управляван от настоящето правителство на моята страна.

Считам, че това правителство отдавна и безвъзвратно е загубило своята легитимност поради обоснованите съмнения в корупция, непотизъм, клиентелизъм, шуробаджанащина, опасна и повсеместна некомпетентност и сериозно и систематично, дори брутално нарушаване на правата на човека.

Отказвам да бъда управляван повече от войнстваща арогантност, безпардонна простащина и очевидна престъпност. Отказвам да гледам разрушаването на последните устои на демокрацията и пазарната икономика в България. Отказвам да приема, че е възможно в ЕС да има територия, завладяна от мафията и превърната в машина за източване на европейски фондове под флага на алчността, користта и войнстващата глупост.

Отказвам да приема за нормално хора със скандално образование и ниска квалификация да заемат висши и средни управленски и административни длъжности. Отказвам да гледам абдикацията на държавата от истинското образование и наука, което не е просто продукт, бизнес, инструмент за прикриване на безработица или средство за раздаване на дипломи на „нашите“. Считам, че десетилетния умишлен и целенасочен процес на антиселекция, поставящ навсякъде, но особено на стратегически места, некадърни, необразовани и арогантни послушковци трябва да спре.

Ето защо, категорично заявявам, че възнамерявам да упражня конституционното си право на събрание на открито и така мирно и без насилие, в рамките на конституцията, закона, международното право и правото на ЕС да участвам в антиправителствения протест на 10 септември като по този начин подкрепя десетките хиляди свободни и разочаровани хора, съсипани и ужасени от гнета на мафията в България.

Считам, че правото на мирно гражданско неподчинение е в основата на западната либерално демократична конституционна цивилизация, към която принадлежа и която искрено и по убеждение преподавам на моите студенти както в България, така и в редица европейски университети. Това право има своите корени в идеите на най-светлите умове на човечеството, сред които особено място заемат Джон Лок и Махатма Ганди. Правото на съпротива срещу узурпация на държавната власт е прокламирано и в най-добрите образци на западния конституционализъм, например в Основния закон на Федерална Република Германия.

Участвам в каквато и да е форма на протест за първи път в живота си. Надявам се и за последен. Правя го, за да мога да погледна в очите студентите, на които по убеждение внушавам, че демокрацията и правовата държава си заслужават, права на човека – естествени и неотменими, а не дарувани от полуграмотни писарушки, съществуват, а гражданският активизъм е в основата на колективната човешка свобода. Правя го и защото го дължа на моите деца, семейство и родители. В крайна сметка го дължа и на себе си, за да продължа да се считам за свободен, честен и достоен човек.

Правя го и защото обичам безкрайно професията си и вярвам, че конституционализмът и конституционното право могат и трябва да са инструмент на доброто и справедливото.
Бъдещето е неясно, вероятно лошо. Олигарси и политици вероятно се надяват да използват този протест. Някои от тях може и е вероятно да успеят. Предстоят години на нерадост и разочарование – икономическо, политическо, социално, цивилизационно. Въпреки това, настоящето положение е нетърпимо, противоконституционно и незаконно. Държава, която е завладяна от мафията, е недопустима в ЕС. Ето защо, ще участвам в протеста не в подкрепа на политици, олигарси и личности, които искат да го използват, не в полза на резервен отбор от калинки и тролове. Моят протест ще бъде против корумпираното, нечовешко и жестоко управление на България в момента, което оскверни и продължава да осквернява конституцията на страната и систематично гази правото на ЕС и международните задължения на България пред широко затворените очи на някои бюрократи.

Има мигове в човешката история, които не трябва да се пропускат. Пропуснеш ли ги следващата поправка идва след десетилетия, може би и дори столетия. А може и такава да няма. Влезеш ли в спиралата излизане няма. Българската история, за съжаление, изобилства от примери за това.

Вярвам, че сега преживяваме един от тези решаващи, ключови моменти. Мирният, но неотклонен протест срещу злото днес вече не е политически акт. То е морално задължение на всеки свободен български гражданин, който желае достойно и реално европейско бъдеще за България.

Протестът трябва да е мирен, без насилие, без кръв и без злоба! България няма нужда от гражданска война, която завинаги да счупи и без това крехките основи на фасадната ни демокрация.
Нека свободният дух и чистите помисли ни пазят! Не на насилието и злото във всичките му форми!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Са ше дойде

    136 15 Отговор
    некой тролей от ГЕРБ да ни обЯсни, че и тоя е мутра.

    Коментиран от #13, #44, #45, #50

  • 2 kolo

    102 9 Отговор
    Трудно ще е, така са се оплели държава и мафия
  • 3 Отровното трио

    9 45 Отговор
    Я няма да ни наричаш така бе! Къв си ти гербав?

    Коментиран от #52

  • 4 Похвално

    130 12 Отговор
    и изключително обективно ! Достойно !!!
  • 5 xyz

    82 7 Отговор
    "Прoтecтът трябвa дa e мирeн, бeз нacилиe, бeз кръв и бeз злoбa! Бългaрия нямa нуждa oт грaждaнcкa вoйнa, кoятo зaвинaги дa cчупи и бeз тoвa крeхкитe ocнoви нa фacaднaтa ни дeмoкрaция."
    Добре си го написал д-р доценте - "фасадната ни демокрация"! Точно това трябва да се случи - революция за да се изгради истинска демокрация а не само фасадна!

    Коментиран от #20

  • 6 четящ

    67 11 Отговор
    след като все още не си подава оставката БМБ явно чака румънката да го вкара в панделата... друго обяснение на неговото поведение няма... така, че още малко ще го дочакаме... ха-ха-ха...
  • 7 1618

    82 15 Отговор
    Борисов, много си зле! На теб вече и психолог не може да ти помогне1 Като не искаш да подаваш оставка по мирен път,народа ще тия вземе с революция! Не чуваш ли какво скандират хората по площадите?- Нас не ни е страх, а такива диктатори като тебе вече нямат място в България!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Яяяя, изказване,

    16 54 Отговор
    На един Поп! Ако нямаше вуйчо владика, от котилото, нямаше да си Поп- преподавател! Факт!
  • 10 Шумен бг

    81 11 Отговор
    Респект и уважение доц. д-р Мартин Белов
  • 11 така така

    10 29 Отговор
    Еми какво ще направиш?? То лесно да приказваш само...
  • 12 анонимен

    54 5 Отговор
    и аз отказвам да бъда управляван от чукондури.
  • 13 Оракула от Делфи

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Са ше дойде":

    На виделото, свещ не ще!
  • 14 Неанонимен

    69 11 Отговор
    Борисов, нали каза, че нямало подготвени кадри за управление на държавата! Ето ти един достатъчно подготвен - Мартин Белов. Не мисля, че ти САМ би могъл да напишеш толкова точно и ясно изказване, да не говорим, че някои думи тук дори не знаеш какво означават. Нали, Борисов?
  • 15 МНТГЖ

    60 12 Отговор
    Това е мисленето на честните и достойните българи извън мафията, извън власта . Подкрепа!Оставка на тези които десет години ни влачат към дъното. Мафията вън!
  • 16 Браво Марто

    54 8 Отговор
    Oткaзвaм дa бъдa упрaвлявaн пoвeчe oт вoйнcтвaщa aрoгaнтнocт, бeзпaрдoннa прocтaщинa и oчeвиднa прecтъпнocт. Oткaзвaм дa глeдaм рaзрушaвaнeтo нa пocлeднитe уcтoи нa дeмoкрaциятa и пaзaрнaтa икoнoмикa в Бългaрия. Oткaзвaм дa приeмa, чe e възмoжнo в EC дa имa тeритoрия, зaвлaдянa oт мaфиятa и прeвърнaтa в мaшинa зa изтoчвaнe нa eврoпeйcки фoндoвe пoд флaгa нa aлчнocттa, кoриcттa и вoйнcтвaщaтa глупocт.
  • 17 Майна

    35 9 Отговор
    УТРЕ БОРИСОВ И ГЕШЕВ СА ПОКАНЕНИ НА ДЕБАТ В БРЮКСЕЛ, СПЕЦИАЛНО ЗА ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА, СВОБОДАТА НА МЕДИИТЕ... ДАЛИ ЩЕ ОТИДАТ??????

    Коментиран от #25

  • 18 8888

    32 9 Отговор
    Няма да те разберат защото са индианци и са чели Винету
  • 19 Кой68

    8 14 Отговор
    Така е...Прав е...Но колко са умните и няма ли да са под "закрилата"на новите господари?
  • 20 Адв. Хаджигенов

    16 18 Отговор

    До коментар #5 от "xyz":

    И аз искам да е мирен, ама сме около 300 човека всяка вечер. Е как да стане??? Премиерът от мир не разбира, трябва му сила
  • 21 Doni Brasko

    34 9 Отговор
    Браво! Няма какво друго да се каже
  • 22 Перо

    18 9 Отговор
    С носителите на “очевидната престъпност” във властта не се преговаря и не се протестира. Това е равносилно да се протестира в зоологическата градина и маймуните и щраусите да ви разберат.
  • 23 Който има съвест пише каквото знае и виж

    7 4 Отговор
    Който няма съвест, не е способен да говори истината. Такъв заблуждава себе си и другите. Рано или късно истината излиза наяве, особено ако са причинени щети на добри и невинни хора и големи кражби.
  • 24 Майна

    42 7 Отговор
    РЕСПЕКТ КЪМ ВСИЧКИ ОБРАЗОВАНИ И ЕРУДИРАНИ БЪЛГАРИ , КОИТО ВЗИМАТ ДОСТОЙНА СТРАНА ПРИ СЛУЧВАЩОТО СЕ В БЪЛГАРИЯ!!(
    ТОВА Е ИНТЕЛЕКТА НА БЪЛГАРИТЕ, НЕ ГО ТЪРСЕТЕ В ,,МЕДИЙНАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЯ" ....СЕГА СА ВРЕМЕНА, В КОИТО СЕ ПРОВЕРЯВАТ И МОРАЛЪТ И ИСТИНСКИТЕ ДОСТОЙНСТВА
  • 25 Перо

    17 6 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Няма да отидат,защото знаят само ръчен английски ез.и милиционерското училище не им дава квалифицирано правно и общо образование.Трябва да ползват няколко заучени клишета,които са “отговор” на всички въпроси към тях,независимо от темата,което никога няма да се приеме в ЕС!
  • 26 Това го

    24 8 Отговор
    искаме и ние-НАРОДА.Писна ни от агресивна простотия на властта.И продължават да заплашват.Не разбраха,че ние НЕ СЕ СТРЯСКАМЕ ВЕЧЕ.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Plovdiv

    21 8 Отговор
    Право куме, та в очите на Безочливия и лакеите му!
  • 29 NikNay

    21 6 Отговор
    На България и трябва румънския вариант от 1989 ! Нещата ще ако премиера и няколко министри бъдат изправени на стената като Чаушеску и всичко да бъде предавано лайф по всички телевизии.

    Коментиран от #31

  • 30 мими

    8 22 Отговор
    Като не си доволен напусни работата кандидати има.
  • 31 NikNay

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "NikNay":

    @ ... Нещата ще се оправят ..
  • 32 мими

    11 20 Отговор
    Като не си доволен напусни работата кандидати има.
  • 33 Как се става

    6 20 Отговор
    Доцент и професор, в България? Чрез кори пуст, на курсови и дипломни работи- публична тайна . Защо Белов да е изключение, или пък, да нямаме обосновани съмнения?
  • 34 коко

    9 25 Отговор
    Още един натегач борец за правда и справедливост.
  • 35 Коментатор

    9 19 Отговор
    Щом отказва да бъде управляван от сегашното правителство, явно желае друго. А това може да бъде, някой коалиционен кабинет между: БСП , ДБ, ДПС, ИТН и др. партии на муцуните от протеста. Изказвания от рода , държавата да започне да се управлява от почтенни млади хора засега е твърде несъстоятелна. От друга страна като се вземе предвид историческата североизточна ориентация на БСП и нейния Президент, много е възможно уважаемия доцент да престане да бъде горд гражданин на ЕС.

    Коментиран от #39

  • 36 Евала

    11 2 Отговор
    Къде са актьорите, певците, известните личности в БГ? Някои хора още не са с хванали, че това отива към гражданска война...
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Българин

    20 4 Отговор
    Написано от грамотен и умен Човек , Много истинско и земно.
  • 39 goni

    7 13 Отговор

    До коментар #35 от "Коментатор":

    Човека го е казал:" Предстоят години на нерадост и разочоравание..." Готин пич!:) Не ви очаква нищо добро, ама тия ги махнете!:) Какво откровенност!:) Тоя се прави на Чърчил! Мръсник! Значи трябва да махнем едно зло за да попаднем на друго по-голямо! В момента голяма част от народа живее добре! Утре ще живее по-зле , но ще ни убеждават че това е за бъдещето на децата ни! Така ми се иска да дръпна една цветиста българска...!:)

    Коментиран от #62

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 фатмака

    10 8 Отговор
    мен що неме спомена бе, аз колко войнствено си размахвах юмручето ???
  • 42 k1 profesional

    21 9 Отговор
    Изключителен пост. Дано има някой от управляващите да го прочете и осмисли , но едва ли.
    А иначе още един път , поздравления за автора на поста.

    Коментиран от #46

  • 43 Любопитно

    12 5 Отговор
    Човекът си изразява позицията! Браво, за което! Само да го питам - утре като отиде, не ако , а като тоя протест, започне да нарушава закона - той какво мисли да прави? Като почнат пак да нападат полицията, какви действия смята да предприеме? И той ли ще мята или ще си тръгне?
  • 44 разочарован

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Са ше дойде":

    нее мутра, от школата на бкп е !!!
  • 45 разочарован

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Са ше дойде":

    нее мутра, от школата на бкп е !!!
  • 46 goni

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "k1 profesional":

    Прочети го внимателно! После да не се оправдаваш че не си го дочел до край! После помисли известно време и пак му изпрати поздрави!:)
  • 47 Добре е

    9 3 Отговор
    че имал и такива конституционалисти в СУ.
    Омръзна ни от демагогията на царедворци като Панайотов, Вълчев, Герджиков и др. активисти от правния факултет
  • 48 индивидуал

    4 15 Отговор
    Бойко Борисов печели симпатиите на мнозинството, защото е искрен. Той говори на езика, който с малко думи казва всичко а не с изпразнени от съдържание високопарни клишета! Всъщност всички скълапени обвинения които автора на тази пропагандна статия изтъква, нямат никакво покритие, защото под ръководството на Борисов държавата постига не виждан до сега Брутен Вътрешен Продукт, явяващ се необходимо условие за повишаване на стандарта на живот. Ако тоя човек нарича такова постижение "злото", то той е с обърната на 180 градуса ценностна система, което го прави съвместим за живот и за изправяне на мирогледа му в страни, като например Северна Корея.
    За мен няма никакво значение кой ни управлява, важното е да вървим с най напредналите държави и да не изоставаме от тях!

    Коментиран от #61, #63

  • 49 Борис

    3 8 Отговор
    И на тоз му се иска някакъв държавен пост.
  • 50 Бай Христо от Добрич

    5 8 Отговор

    До коментар #1 от "Са ше дойде":

    Ех, неразумний юроде, що се криеш зад красиви думи? Господин преподавателю, твоите високо парни слова не могат да заблудят дори средностатическия българин.Имайте нужното себе уважение.Вие казвате, че повече няма да търпите да ви управляват неграмотни калинки,но аз питам кой ги създаде плеадата неграмотници.Вие досега не виждахтели каква пасмина са в огромната си част колегите около вас (Гечев професор по фалитите ли е).Други имена няма да споменавам, но съм сигурен че знаете за алкохолните подвизи на мнозина.За тези проблеми се знае от години.Какво направихте Вие да предпазите новото поколение.С фалшивия си интосиазъм зад който прозира червената ви пренадлежност не само обричате младите в невежество, но насаждате у тях
    чувства познатини от други времена.Дано размислите!Всички сме живяли под един скиптър, всички носим вина за това, което става в България. Тя никога не прощава на мързеливите, на безотговорните и особенно на предателите.
  • 51 До доцент Белов

    5 1 Отговор
    Доцент, това, което правиш е да се провикнеш на мегдана, колко си почтен. Доколкото разбирам, имаш необходимите знания и опит в правото. АМИ ЗАВЕДИ ДЕЛА БЕ, ПИЧ, ХВАНИ СТУДЕНТИТЕ СИ И ЗАВЕДИ ДЕЛА СРЕЩУ ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ ВЪВ ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ МЕЖДУНАРОДНИ ПРАВНИ ИНСТИТУЦИИ. Ясно е, че ще спечелиш делата, защо не го направиш? Направи го и дари парите на тези, от които са откраднати!

    Коментиран от #53

  • 52 Отровното трио

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Отровното трио":

    Извиняваме се, не бяхме чели статията и по заглавието мислих, че визира нас, а не #хунтата. Значи всичко е вярно написано
  • 53 Мдаааа

    1 3 Отговор

    До коментар #51 от "До доцент Белов":

    Воденето на дела изисква усилия,докато плямпането, не.
  • 54 SDEЧЕВ

    4 6 Отговор
    Като е голям ерудит автора,да обясни някой пречи ли му да гласува на парламентарните избори.Демокрацията не шепа лумпени платени от Дубай да дават акъл. Който не харесва Правителството да гласува за когото му е кеф на определената дата. Кое налага незабавно служебно правителство назначено от зеления чорап РР. НЯКОЙ ДА ОБЯСНИ

    Коментиран от #59

  • 55 Не хитрувайте!

    6 2 Отговор
    Изходът е гласуване? Всички виждат, че отсега внимателно и коварно се изработват условията то да протече както и досега -т.е. с фалшификации! Няма вече наивници. Има измамници край яслата, които неистово се борят да не бъдат изместени. А към автора на емоционалната и така навременна декларация -адмирации! Има умни и достойни хора още в България! На тях трябва да разчита всеки честен гражданин на нашата страна!

    Коментиран от #57

  • 56 чичо

    1 5 Отговор
    Белов,другарю,не беше нужно чак такъв комунистически патос.Като не ти харесва нашето правосъдие,има Европейско,какво чакаш.А да не забравя,вземи и онзи престъпник Радев.
  • 57 чичо

    0 1 Отговор

    До коментар #55 от "Не хитрувайте!":

    Значи според теб,изборите които Радевото правителство организира,спечелени отново от Борисов,/Публикувано във факти.бг: -т.е. с фалшификации!/
  • 58 Бай Христо от Добрич

    0 2 Отговор
    Ех, неразумний юроде, що се криеш зад красиви думи? Господин преподавателю, твоите високо парни слова не могат да заблудят дори средностатическия българин.Имайте нужното себе уважение.Вие казвате, че повече няма да търпите да ви управляват неграмотни калинки,но аз питам кой ги създаде плеадата неграмотници.Вие досега не виждахтели каква пасмина са в огромната си част колегите около вас (Гечев професор по фалитите ли е).Други имена няма да споменавам, но съм сигурен че знаете за алкохолните подвизи на мнозина.За тези проблеми се знае от години.Какво направихте Вие да предпазите новото поколение.С фалшивия си интосиазъм зад който прозира червената ви пренадлежност не само обричате младите в невежество, но насаждате у тях
    чувства познатини от други времена.Дано размислите!Всички сме живяли под един скиптър, всички носим вина за това, което става в България. Тя никога не прощава на мързеливите, на безотговорните и особенно на предателите.
  • 59 Спас безделника

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "SDEЧЕВ":

    Ще ти дам възможно обяснение. Всяко едно правителство в своя четири (а някъде пет) годишен мандат през първите години краде безогледно, а в края на последната замита следите от тази си дейност. Изчезват документи, хора, пачки, злато и на следващите избори тези престъпници се появяват чисти като сълзица. Какво , обаче, виждаме днес: от ЕС се появяват нови милиарди за "усвояване", времето не стига за обработка на следите, а камо ли за новите пари. Ето причината за клоунадата на тези уроди в правителство, парламент и съдебна система, от началника до последния чиновник.
  • 60 тц тц

    1 2 Отговор
    Леле пак анализи , а какво предлагаш да се промени.............. . Добрият политик е безкрупулен, крадлив , арогантен , безсърдечен , манипулатор , ........ връткаджия националист който работи за държавните интереси , а не личните интереси. Такива като Путин , Дзипинг , донякъде Ердоган. Честните и доброжелателните политици обикновенно се провалят
  • 61 ПРОСТАК БОРИСОВ ПЕЧЕЛИ МНОЗН

    4 0 Отговор

    До коментар #48 от "индивидуал":

    СТВО?! ПОНЕЖЕ ОПРОСТАЧИ ДЪРЖАВАТА, ПОНЕЖЕ ОСТАНАХА ПЕНСИОНЕРИ И ПРОСТИ И КРАДЛИВИ КАТО БОРИСОВ ЦИГАНИ
  • 62 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "goni":

    Кратуно какво значи добре?Знаеш ли колко пари се изсипаха и колко се откраднаха?Прави справка със съседите!
  • 63 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "индивидуал":

    Симпатяго,сравни резултатите със съседите и свали розовите очила!Стига мантри!Незаменими тикви няма!А тази тиква е БЕЗ СЕМЕ!