Last news in Fakti

24 Септември, 2020 19:02 3 201 49

Русофилството е кауза, а не партиен проект

  • светлана шаренкова-
  • русофили-
  • николай малинов-
  • русофилство

Подобно партийно заиграване с емоцията на над от 80% от българите може и да доведе едноцифрени електорални успехи, но то не е от полза за страната

Русофилството е кауза, а не партиен проект - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България се намира във време на сериозна социално- икономическа криза и дълбоки политически турбуленции. Почти три месеца на улицата има масови граждански протести и недоволство, породени от моралния и управленски крах на ГЕРБ и лично на министър-председателя Бойко Борисов.

В това смутно и разделно време мнозина съзряха шанс за нови политически проекти – протестърски, републикански, шоуменски и т. н. В последните дни се появи поредното сезонно намерение от типа „дървено желязо” - създаването на русофилска партия в България.

Подобно партийно заиграване с емоцията на над от 80 % от българите може и да доведе едноцифрени електорални успехи, но то не е от полза за страната. И най-важният аргумент за тове е, че в България русофилството е кауза, национална съдба и цивилизационен код – все неща, които не могат да се поберат в тесните дрешки на партиен проект.

Сред нас българите съществува своеобразен русофилски консенсус - приятели на братския, славянски и православен народ и почитатели на руската духовност и култура са мнозинство в Българската социалистическата партия, има ги в ГЕРБ, в ДПС и даже в десните партии (като там интелигентски се възхищават от Достоевски и Чайковски и се разграничават от Путин, но и тримата са представители на велика Русия). Русофили са и много от разочарованите от политиката и негласуващи избиратели. Ето защо партизирането на тази кауза само ще внесе поредното разделение между приятелите на Русия и нова вълна на русофобия сред противниците ѝ.

Кому е изгодно днес, в дигиталната, глобална епоха на ХХI век да се делим отново на „фили” и „фоби”!? Т. нар. русофилска партия може да развихри само истерия и за интриги за „руска заплаха и намеса”, да реанимира езика и практиките на Студената война.

Някой явно е забравил, че Партия (от лат. „pars”) означава „част”, а политика (от гръцки „Πολιτική”) е изкуство за управление на държавата, и се отнася до група хора, които си поставят непосредствената задача да овладеят политическата власт. Класическите модерни идеологии са социалната, консервативната и либералната, а отличията им са свързани със социално-икономическите отношения в обществото. Не може дружбата с друга държава, пък била тя и най-близката ни в исторически и духовен план Русия да бъде политическа идеология.

Титаните на съвременната дипломация - руснакът акад. Евгений Примаков и американецът Хенри Кисинджър, определят днешния динамичен свят като многополюсен. В него дружбата между народите е елемент от взаимноизгодните връзки между отделните държави и цивилизационни модели. Между България и Русия този елемент е особено значим и силен. А на ниво човешки контакти и национално самосъзнание нашата връзка е и много красива емоция, която трябва да се пази и поддържа. Ние – българи и руси - имаме общо минало, обща вяра и писменост, обща борба за национална свобода и срещу фашизма, заедно сме изграждали социалната държава през миналия век.

Днешните международни отношения изискват воденето на балансирана външна политика. Българският национален интерес диктува да имаме дружески отношения с Русия - да развиваме диалога на най-високо държавно ниво, да довършим стратегическите енергийни проекти, да развиваме културните и образователните връзки. Не трябва да позволяваме на конюнктурни политици, без визия за България да превръщат страната ни във военен, политически или пропаганден плацдарм срещу Русия.

Като член на Европейския съюз, трябва да поддържаме партньорски отношения с всички фактори на многополюсния световен ред – със САЩ, с проспериращия социалистически Китай, с регионалната сила Турция и останалите балкански страни. Само осъзнатият национален интерес и умел баланс във външната политика ще позволят на България да се възползва от стратегическото си кръстопътно положение между Изтока и Запада, за да бъдем държава, която дори и силните уважават, а не командват.

Автор: проф. Светлана Шаренкова

Източник: "Епицентър"


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 само факти

    25 39 Отговор
    На времето русофилите са били български родолюбци, които са търсели Русия за подкрепа на националните интереси на България, в което няма нищо лошо. Но сега русофилите са поддръжници и проводници на интересите на един чужд тиранин у нас, което е осъдително.

    Коментиран от #27

  • 3 Емил

    22 36 Отговор
    Русофилистията е ментално заболяване с летален изхид!

    Коментиран от #20

  • 4 Бау

    21 31 Отговор
    Русофилството си е диагноза.
  • 5 Хасан

    25 34 Отговор
    Как може един народ да бъде русофил!? Да почиташ друга култура и интереси ..робско съзнание

    Коментиран от #28

  • 6 Вълчева

    40 26 Отговор
    Русия винаги е помагала на изстрадалият Български народ.В момента ни управлява назначено от Американците компрадорско правителство,целта на което е по всякакъв начин да насади омраза в сърцата на Българина срещу РУСИЯ,която ни е освободила от Османското иго.

    Коментиран от #17, #39, #47

  • 7 Матей

    28 16 Отговор
    Ами западно-филската ,крайнодясна и фашизирана партия ГЕРБ какво да кажем.Ккаво витиевато наименование си избараха ,а!?Да ,би могло да се каже партия за дружба и сътрудничество с Русия или друго завоалирано,а не направо това предизвикателно русофилска .Може би организаторите са били подведени от внедрени провокатори,кой знае,но е проявена липса на тактичност.Русия засега не проявява особен интерес от България като сериозен бъдещ партньор и съюзник,в това е трагедията на България,защото без реален закрилник и гарант за държавността у нас,ний не чиним нищо,както се доказа от последните 30 години.

    Коментиран от #18

  • 8 гост

    21 14 Отговор
    Зa руcoфилитe или пoнe тeзи, кoитo ce миcлят зa тaкивa: aкo знaeтe руcки eзик пeрфeктнo c вcичкитe му пaдeжи и т.н., aкo знaeтe нaизуcт руcкaтa иcтoрия oт cъздaвaнeтo дo днeшни дни, aкo дeцaтa ви учaт в Руcия a нe нa зaпaд, aкo нe изпoлзвaтe "Фeйcбук" a руcкият "ВКoнтaктe", aкo в библиoтeкитe cи имaтe вcички, или пoнe пoвeчeтo руcки клacики, aкo нe caмo ги имaтe a cтe ги и чeли, aкo пoнe вeднъж cтe хoдили нa eкcкурзия в Руcия, вместо по разни измислени екзотични курорти, за да пoceтите тeхнитe музeи и пaмeтници нa културaтa, тoгaвa шапки долу, мoжe дa ce нaрeчeтe истински РУCOФИЛИ.

    Коментиран от #30

  • 9 Чиканушка

    29 26 Отговор
    Госпожо Шаренкова, ако 80 % от българите са русофили, защо тогава си пращат децата на обучение в западни държави.Да ги изучат в Русия, като са русофили.Всички комунисти гледат на запад, само че им изнася, да поддържат този режим в БГ, за да може те и децата им да лапат парите на народа.

    Коментиран от #12, #19, #29

  • 10 Експерт

    22 27 Отговор
    Русофилство = робство

    Коментиран от #36

  • 11 Колю

    12 12 Отговор
    Зная руски, руснаците ни викат ,,булгарский перец,, - бългаска чушка. Правят си бъзик с нас.

    Коментиран от #15, #21

  • 12 Толуп

    27 21 Отговор

    До коментар #9 от "Чиканушка":

    Не си пращат децата в Русия защото като се върнат ще бъдат репресирани от режима на Борисов.Ще бъдат обект на внимание на задокеанските ни партньори.
  • 13 месара

    13 21 Отговор
    такива като тая трябва да бъдат в затвора!
  • 14 asd

    14 22 Отговор
    Русофилството е диагноза. А не кауза.
  • 15 Къна

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Колю":

    Искали са да ти кажат ,че си тъп като перец.

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Епси

    7 10 Отговор

    До коментар #6 от "Вълчева":

    Винаги да срещу заплащане от 32тона злато

    Коментиран от #34

  • 18 Меткалото

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Матей":

    Закрилник от какво бе тролей
  • 19 Епси

    11 17 Отговор

    До коментар #9 от "Чиканушка":

    Всички русофилистици гледат на запад искат да живеят на запад нещат рубли Но и искат българите да им плащаме сметките
  • 20 baihui

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Емил е чифутско име!!!
  • 21 Рублюв

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "Колю":

    То стеб какъв майтап да си правят освен ,че си кух като камба
  • 22 Матей

    4 2 Отговор
    То русофилството може да стане и партиен проект,няма да тъпче само на етап идейна платформа.БСП има причини да възнегодува и роптае,последното очертаващо се раздаване на картите предвещава загуба на техни привърженици и избиратели.Но за това самата тая партия е създала условията,твърде тромава и неповратлива,като старинна фаланга,клиентелистка по вътрешно устройство,реално малко се различава от ГЕРБ. БСП има доста години управление и нищо положително за българския народ,нещо повече,нанесе тежки удари по жизнения стандарт.Сега има множество нови проекти,не може да се каже кой ще изпъкне,нито да им се казва да свият знамената,щото,видите ли ,нямали шанс и само разводняват протестния вот.нищо не остава на едно място,всичко тече,всичко се променя.
  • 23 Матей

    15 7 Отговор
    Всъщност русофилите,убеден съм че е така,изхождат от българския интерес,не от извратено желание да станем руска губерния , а ние руски поданици.Точно това се изопачава от русофобите ,които се стремят да оцапат всичко нормално и близко до ума.Тяхна движеща сила е алчността,желанието да си запазят награбената плячка ,да запазят властта и да бъдат недосегаеми докато свят светува.
  • 24 ФИЛ

    12 5 Отговор
    Чак пък кауза.......Тая ептен е пресолила манджата....За русофобията съм съгласен. Това отдавна се е превърнало в политическа доктринал. Как един бивш щатен комсомолски секретар като оня помак Плевнелиев да докаже ,че е станал "десен" ако не се блямби на тема "хибридни войни".....!!? Въобще списъка с подобни олигофрени- грантоеди е доста дълъг. Що се отнася до българите, поне тези от християнски произход и не чак толкова мургави като другаря Иван Костов, това по- скоро е емоционално състояние. Ква кауза, кви 5лв? В крайна сметка, съществуваме единствено по волятя на Русия. Ако не беше Русия, сега щяхме да сме като кюрдитер дори по-зле. Те поне имат висока раждаемост. Ние щяхме да сме изчезнали дори като демографско понятие. Демек Русия се явява за нас нещо като родител, а както знаем да обичаш родителите си е емоция, а не кауза. В крайна сметка човек обича родителите си без значение какви са, колко са богати и прочие. Ех, ми кво да кажем за рускините.....Как да не ги обичаш?

    Коментиран от #45, #46

  • 25 Вълко Червенков

    4 8 Отговор
    Някакви русофилистични подлоги се опитват да реанимират нещо,което отдавна го няма."Русофилството" е кауза само за шепа платени рубладжии,които не могат да съберат и 50 човека на някакво събитие.Да не говорим,че много от така наречените "русофили" са пълни идиоти,не знаят руски,не познават историята на тази страна,нито културата и.Русофил в момента е равнозначно на прост селяндур,потомък на някакви дребни партиини мижитурки,който цвили от възторг при появата на Плешивото Кремълско Запъртъче по телевизията.Жалка история.

    Коментиран от #26

  • 26 Епси

    1 4 Отговор

    До коментар #25 от "Вълко Червенков":

    Незнаят руски и никога не са ходили там
  • 27 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "само факти":

    Не видях нито един факт в коментара, а само голи емоции.
  • 28 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Хасан":

    Ех, Хасане, филството води корените си от Гърция и значи приятелство. Няма нищо престъпно, ако един народ има към друг доброжелателство заради културни и славянски корени.
  • 29 124

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Чиканушка":

    Нещо объркахте русофилството с комунизма. Народът ни или по-точно по-голямата част от него е имал симпатии към Русия преди да се пръкнат комунистите и тази тенденция продължава 30 години след залеза на комунистическото управление в Русия. А и Чехов, Толстой и Достоевски не са били комунисти.
  • 30 Алиса

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Да питам. А ако имам няколко пропуска при изчитането на цялата руската класика дали мога да се наричам русофилка? Или не смея по Вашия строг списък? Ами ако съм посещавала Русия многократно с цел да пообщувам на живо с приятели, но никога на екскурзия, тогава какво, ще ми бъде отказано категорично да вляза в списъка на русофилите? Ходя само в музеите, които са ми интересни, било то в Русия, България или Европа. Не зная руската история на изуст, хм, даже и българската. Защото не виждам смисъл в този папагалски подход към науката история. Facebook ползвам, тъй като имам познати и бивши колеги от няколко европейски страни. Излиза че не отговарям на нито един Ваш критерий, освен знаето на руския език. Но не успяхте да ме притесните, подобните на Вас екземпляри, които имат навик да поставят всичко в рамки доста ме развеселяват.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 мечо о маалата

    1 3 Отговор

    До коментар #30 от "Алиса":

    Ний сме проЗди и нимужай ми да та разберем.усвен ,чи си била у европата
  • 32 Дедовия

    3 4 Отговор
    Русофилството е чуждопоклоничество !
  • 33 Вова водков

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Алиса":

    Госпожо по това което сте споделила , бас хващам ,че сте стара комунистическа чанта
  • 34 Къна

    9 3 Отговор

    До коментар #17 от "Епси":

    Това,което изградиха моите родители с помоща на Русия за 45 год.си заслужава тези 32т злато/по твое тролско мнение/.Сега на територията ни има 4 Американски военни бази с обучени наемници.Тези бази са анклави на БГ територия където законите на България са суспендирани.32т.Злато викаш,Юда се е продал за 30 сребърнка.

    Коментиран от #35, #43

  • 35 Епси

    2 7 Отговор

    До коментар #34 от "Къна":

    Да Къно ,но моите родители с помоща на Расия нищо не им дадоха да изградят с мижавите заплати.При мен аз си изградих всичко без помощ на Масква Рим И Берлин .Аз си обичам България Ти целувай ДТО на който искаш.И друго що си мислиш ,че съм трол

    Коментиран от #37, #41, #48

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 вие сте ссср

    0 1 Отговор
    Съветофилство, не русофилство.
  • 39 селянко

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Вълчева":

    Ти правиш ли разлика между онази Русия и сегашния СССР?
  • 40 евреи Шаранкова

    3 1 Отговор
    „Титаните на съвременната дипломация - руснакът акад. Евгений Примаков и американецът Хенри Кисинджър”… са 100% не-руснак и не-американец.
    Преди години един колега в Одеса, в разговор с евреин му рече, че като него (евреина) имало много руски евреи в Израел... Евреинът се ядоса и му отвърна: "Няма руски евреи. Има евреи."

    Дървено желязо, госпожо Шаранкова, е да наречеш руснак роденият от грузинска еврейка Примаков. Или пък Сталин да го нарочиш за руснак…
    Не са убити съмненията на истинските руснаци в Русия за ролята на Примаков, относно потапянето на атомната подводница "Курск" на 12.08.2000 г. А Путин сказал в интервюто с Лари Кинг: "Она отонула." Оттогава американците го държат за тестисите.

    Съгласен съм, обаче, че русофилите са от всички класи на съвременното ни общество - класата на трудовите българи (работници и селяни), които отглеждат житата, изпичат хлаба и създават материалните блага; класата на производствените капиталисти (предприемачи, превозвачи,търговци), които живеят от труда на предходната класа; класата на държавните служители/вредители, полицаи, военни и политици, които живеят от труда и данъците на предходните две класи; класата на банкстерите (банкери, лихвари, застрахователи, брокери на финансовите борси), които живеят на гърба на всички останали...+ прослойките на интелигенцията прилепващи за пари и/или убеждения към всяка от гореизброените класи, вкл. и тази на мисирките, като най-долен и продажен сегмент на интелигенцията.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 илюзия

    0 4 Отговор
    Нна блеещите русофили да споделя, че преди година в МАсква ме запитаха ние българите каква азбука ползваме. Мерси, казваме ние на такива "братя", които ни фалираха държавата поне 2 пъти, докато си плащахме за тяхното "братско" освобождение. А вие продължавайте да бъркате култура и политика.
  • 43 Остави профана

    4 2 Отговор

    До коментар #34 от "Къна":

    Никакви тонове злато не е плащала България на Русия.
    А този профан и антибългарин може и да е със сини сигански венци...
    Цигански измислици за злато на циганския им вожд Костов.
    На колко цигански каруци са натоварили тоза злато? На 32 или на 64 цигански каруци?!!
  • 44 Шарении

    4 1 Отговор
    A може ли товарищ Шаренкова да каже колко каузи смени през последните 30 години?! Туку виж утре сменила и русофилството с американофилство!
  • 45 Москвич

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "ФИЛ":

    :)
    Поздравления!
    Най-вече рускините! Много са добри
  • 46 Кауза

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "ФИЛ":

    Русофилството се превърна в кауза през последните 30 години. Нито през предходните 45 години, нито преди 09.09.1944 г. русофилството е било клеветено и очерняно така, както това се прави днес, под диктовката на световната юдо-масонска мафия. Същата онази световна мафия, за която фашистите на Мусолини твърдяха, че е именно юдо-масонска. Същата тази юдомасонска мафия, която създаде най-яростните русофоби вътре в царска Русия, разруши я, разруши руските православни храмове, изби руските православни свещеници и орева орталъка, че Сталин я преследва! Същият този Сталин, срещу когото не искаше да воюва Мусолини, но подви опашка пред Хитлер...

    Когато на един българин клеветят баща му и майка му и я нарочват за лоша и лека жена, синовен дълг на българина е да родителите си! Защитата на родителите се превръща в кауза!
    Още повече, че интересите на син и родители съвпадат, точно така, както съвпадат интересите на руския и на българския народи, на България и на Русия.

    Русофобите мислят с продиктувани и втълпени им от световната юдо-масонска мафия мисли и клишета - колко лош бил Сталин, че не позволил на юдо-болшевиките на Троцки да избият руския народ така, както избиха православното царско семейство... Колко лоши били руснаците, че набиха германските нацисти и не им позволиха да направят от руския народ роби! Колко лоши са днес същите тези руснаци, че не искат да станат американска колония и американски компании да им крадат златото, като на българите...
  • 47 Абе

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Вълчева":

    Пионерче недо,,,тено!Аман от неграмотници коментират тук!Кога точно Русия е подкрепяла България?!Когато насърчаваше Турция да ни нападне по време на Съединението?!Когато се обяви срещу обявяването на незавимостта!Когато руските кораби бомбардираха Варна?!Когато плати на български офицери дс прогонят от България героя от Сливница княз Батенберг?!Мога да продължавам до утре!Русофилството било кауза,твърди една руска потомка!Нека,но не тук!Нека си бъде в Русия!Освобождавали ни били?!Дали?!Или искаха Проливите и да ви превърнат във вечни длъжници!Хайде сега,нека имаме добри отношения с всички държави,но на равноправна основа!С уважение и защита на интересите и досттойството си!Стига с това робско съзнание и гъзолизтво!Стига!
  • 48 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Епси":

    Е като са били мързеливци ,какво да изградят
    Сам помисли 80 % от народа живее в изграденото по време на соца
  • 49 Святослав

    0 0 Отговор
    Аз съм руснак и русофил. Но аз съм против русофилската партия. Русофилската партия е толкова вредна, колкото и русофобската.
    Необходима е само партия на държавните интереси на България. Ако партньорът знае интересите си, с такъв партньор може да се преговаря.