Last news in Fakti

28 Септември, 2020 13:01 6 844 63

Илюзиите към Европейския съюз се изпаряват

  • българия-
  • европейски съюз-
  • облаги-
  • придобивки

България никога не е била така жестоко ограбвана в съвременната си история

Илюзиите към Европейския съюз се изпаряват - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившите колониални империи трябва да заплатят за ускоряване развитието на най-бедните страни и за репатриране на мигрантите до родните им места.

В навечерието на присъединяването ни към Европейския съюз през 2000-2006 г. у нас бяха култивирани много илюзии по отношение на този съюз. Уверяваха ни, че ще станем Балканска Швейцария. Убеждаваха ни, че освен щедрата икономическа помощ от богатите западноевропейски страни, членството в общността ще наложи у нас повече ред, законност и справедливост. Особено много се разчиташе на законността, на европейските порядки и справедливостта.

Нарушенията обаче започнаха още с приемането ни в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., въпреки че не отговаряхме на критериите от Копенхаген. Тогавашните ръководители на ЕС знаеха, че не сме готови, но ни приеха поради стратегическото ни географско положение спрямо Русия, която те считат за свой вековен враг. За тях беше важно не как ще живеят българите в ЕС, а да изтласкат Русия от региона и да създадат предмостово укрепление на нашата територия за евентуален бъдещ конфликт с Русия.

Същото повтарят и сега с усилията си да привлекат държавите от западните балкани в НАТО и в Европейския съюз, които са дори още по-слабо подготвени от нас. С това се повишава социално-икономическата разнородност на ЕС и нараства неговата нестабилност.

Целта им е да ограничат традиционното влияние на Русия в този регион. Не ги интересува нищо друго. В тази деструктивна дейност, противно на националните ни интереси, активно им помага и Бойко Борисов.

Скоро след присъединяването ни към ЕС и НАТО започнахме да чувстваме, че това са повече залъгалки, отколкото реалности, че сме били подмамени с лъжи. Като член на ЕС получихме някои подобрения на битово равнище: по-лесно пътуване из Европа, по-добро снабдяване на нашите магазини с европейски стоки (за тези които имат пари), по-лесно търсене на работа в европейските страни, по-лесно обучение в тези страни и т.н.

Понесохме обаче и тежки поражения: преждевременно закриване на реакторите в АЕЦ Козлодуй; тотален разгром на нашата неконкурентна икономика, оставена без протекция; масова емиграция на около два милиона българи към други страни; невиждано демографско ограбване чрез изтичане на мозъци и на генетичен потенциал; невиждана престъпна приватизация и концесиониране на дълготрайни и краткотрайни активи, създадени с труда и предприемчивостта на милиони българи в продължение на повече от сто години; масова бедност и растяща разлика между доходите на бедни и богати (България е рекордьор в ЕС по доходна и имуществена поляризация); ускоряване на демографската криза и засилване опасността от демографска катастрофа; двойни стандарти от Брюксел към големите стари членове и пренебрегване интересите на новите членове от Източна Европа; безпардонни ограничения за външноикономическите ни търговски и други отношения; разширение на престъпността и корупцията; масово разпространение на наркотици и т.н.

По най-груби оценки поддаващите се на количествено измерване ползи от членството ни в ЕС за няколко десетилетия възлизат на 45-50 млрд. лв, а загубите на 150-170 млрд. лв. Ако включим и неподдаващите се на количествена оценка положителни и отрицателни ефекти, България ще бъде нетен донор на ЕС през следващите 90-100 години, т.е. в безкрайно далечното бъдеще, когато НАТО и ЕС няма да ги има.

България никога не е била така жестоко ограбвана в съвременната си история. Ако преди 30 години изоставахме от западноевропейските страни с 50 - 60 години и бяхме на приблизително равни позиции с източноевропейските, сега изоставаме и от Източна Европа с 10-15 години.

Анализ на ползите и загубите ни през последните 80-100 години е направен в последната ми публикация „Защо сме последни в Европа“, с обем 590 стр., публикувана през юни 2020 г. от Издателство „Захари Стоянов“.

Изпаряването на европейските ни илюзии продължава и сега. То дори се ускорява. Примерите за това са безбройни. Сервилно послушната европейска политика на нашите правителства през последните 30 години ускорява тези процеси.

През последните няколко месеца у нас има масови протести срещу мафиотско-феодалната политика, престъпността, безпардонните изборни злоупотреби през последните 10 години, корупцията в нашата държава. Много влиятелни световни медии вече съобщиха за това. България спечели името на най-корумпираната държава в ЕС. Особено през последните 10-15 години, откакто сме член на ЕС и на НАТО.

Ръководството на Европейския съюз не може да не знае за тях, но продължава да мълчи. Напоследък се чуха възмутените гласове на отделни чужденци - членове на Европейския Парламент. Някои от тях дори говориха пред десетките хиляди протестиращи в центъра на София.

До сега обаче не сме чули Президента на Европейския съвет, ръководителката на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент, ръководителя на общата външна политика на ЕС.

Всички пазят гробно мълчание. Дори през зъби хвалят най-дискредитирания и най-мразен в България човек. Немея пред това странно поведение на ръководителите на ЕС!

Нашият президент заяви преди около 30-40 дни, че „ръководителите на Европейския съюз гледат на ставащото у нас със широко затворени очи“, макар че сме член на ЕС. Нещо повече, в началото на протестите, като награда за „доброто състояние на икономиката“ (което не е вярно), за всеобщо учудване на специалистите допуснаха България в „чакалнята„ на Еврозоната.

В същото време проглушиха света за далеч по-маловажни събития в Беларус, която не е член на ЕС. Те обвиняват президента на Беларус за някакви нарушения в последните избори, които той спечели с 80%, при 10% за кандидатката на опозицията, без да става и дума за обвинения в мафиотизация, престъпност и корупция.

Единственият му грях изглежда че е приятелската политика на Лукашенко с Русия, с която двете страни отдавна имат договор за съюзна държава.

Ах тази Русия, как дразни западните политици! Сън не ги хваща само при споменаване името на Президента Путин.

Аз нямам друго обяснение за това странно поведение на ръководителите на ЕС спрямо протестите в Беларус и България! Изглежда е достатъчно едно правителство да обяви за шпиони и да изгони няколко руски дипломати, за да го похвалят и обявят за демократично и че споделя евро-атлантическите ценности. Нормалната логика диктува ръководството на ЕС да е загрижено много повече от това, което става в България – член на съюза, отколкото в Беларус, която няма никакви двустранни отношения и ангажименти към ЕС.

Преди няколко години ръководителите на ЕС се опитаха да разпределят по страни членки идващите мигранти от Африка и Азия въз основа на квотен принцип. Поради категоричната съпротива на някои страни - членки, ръководителите на ЕС временно замълчаха за това.

Напоследък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се върна към тази тема. Тя обяви че само 30% от пристигащите мигранти от Африка, Азия и други региони имат право да останат в ЕС. Около два милиона чужденци пребивават нелегално в ЕС и трябва да се върнат в родните им страни.

Тези които са в ЕС временно или безсрочно трябвало да се разпределят между страните членки по квоти. Страните които откажат да приемат мигранти щели да бъдат лишавани от европейски фондове и ще бъдат задължени да финансират репатрирането на определената им квота незаконни мигранти в родните им страни. Тези които приемат определените им по квотата мигранти щели да получат по 10 хил. евро на човек.

Налагането на квотен принцип на разпределение по страни е неприемливо от страните членки. Причините за това са две:
Първата, но краткосрочна и временна причина за масовото преселение на стотици хиляди хора от Африка и Азия към Европа са вътрешните размирици и дори войните в тези региони, породени от вътрешни конфликти или външни агресии. С успокояване на обстановката те затихват и дори се прекратяват.

Втората, но дълготрайна, дълбока и главна причина е оскотяващата бедност и непоносимите условия на живот в големи региони на Африка, западна и южна Азия, централна и южна Америка. Причините за бедността са дълбоки, комплексни и трудно отстраними.

Една от причините е жестоката многовековна експлоатация на тези региони от бившите европейски колониални империи: Великобритания, Франция, Испания, Португалия, Холандия, Белгия, Италия. Косвена отговорност за икономическото ограбване на тези страни чрез неравноправната търговия и други съвременни методи носят САЩ, Германия, Австрия, Швейцария, Скандинавските и други страни.

Ограбването на сегашните бедни страни е един от главните, но не единствени източници на богатството на настоящите най-богати държави.

В Европейския съюз членуват и страни от Източна и Югоизточна Европа, които не са участвали в ограбването на сегашните бедни страни от Африка и Азия и не са отговорни за тяхната бедност. Те самите дори са били и продължават да са обекти на ограбване.

Някогашните колониални империи не са прилагали квотния принцип през миналите векове при разпределението на ограбеното от колониите. А сега се сещат за този принцип за разпределение на финансовото бреме, защото се диктува от собствения им интерес.

На това основание твърдя, че виновниците за бедността в Африка, Азия и Латинска Америка сега трябва да поемат финансовото бреме за подпомагане на тези страни.

Още през 2015 г. предложих в мои статии, че са необходими специални дългосрочни програми за ускорено развитие на тези страни, които ще струват много стотици милиарди долари. Тези милиарди трябва да бъдат осигурени от бившите колониални империи. С помощта на тези средства ще се ускори развитието на бедните страни в Африка, Азия и Латинска Америка, ще се подобрят условията за живот там и ще се ограничат миграционните потоци към Европа и други развити региони.

При умерено подобрение на условията на живот в тези страни десетки милиони хора ще предпочетат да останат да живеят в родните си страни, а не да поемат рискования поход към Европа. А те ще търсят спасение главно в Европа, защото сме географски най-близо до тях. Северна Америка, Япония, Китай, Австралия са много по-далече и трудно достижими.

При масовата оскотяваща бедност в Африка, Близкия и Средния Изток до към средата на това столетие (2050-2060 г.) се очаква преселението на 80-100 млн. души към Европа. Никакви външни гранични стени, други ограждения и дори Средиземно море не може да спре тези отчаяни, хронично гладуващи хора. А притокът на толкова хора от тези региони ще означава катастрофа за Европа.

Все още не е фатално късно да се вземат спасителни мерки от ЕС, САЩ и другите богати страни. Ако не се вземат екстрени мащабни мерки до 2035-2040 г. Европа ще бъде изправена пред тотална катастрофа.
Далеч по-малко средства ще са необходими за финансиране връщането през следващите 5-10 години на няколко милиона мигранти в родните им страни. Тези средства също трябва да се осигурят от бившите колониални империи и другите богати страни от Европа, Америка и Япония.

Препоръчвам България да откаже да плаща средства по поемането на мигранти по квотен принцип, а също и за репатрирането на тези, които трябва да бъдат върнати в родните им страни. Ние сме ограбвани достатъчно през миналите десетилетия, за да плащаме още.

Миграционния огън трябва да гасят тези, които го запалиха.

Коментарът на проф. Иван Ангелов, член-кор. на БАН, е публикуван в epicenter.bg


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    58 5 Отговор
    Палестината на Балканите е България.
  • 2 Последния Софиянец

    76 5 Отговор
    Горчивата истина е че винаги ще бъдем на опашката на ЕС.Не сме техни хора.
  • 3 Гост

    79 14 Отговор
    Ако България продължава да бъде част от ЕС, скоро ще я заставят да води война срещу руската федерация, а тогава мечка ще ни гази.

    Коментиран от #4, #58

  • 4 заставен

    64 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Никой няма да заставя Ганьо за нищо, да не са луди да ни дадат пушкала, просто ще ни използват като плацдарм.
  • 5 Среден Европейски Пол

    28 3 Отговор
    Всички европейци на парада
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Истина

    84 7 Отговор
    Време е българите да покажат на какво са способни на целият свят и да се насрочат избори! Нямаме нужда нито от ЕС, нито от ГЕРБ, нито от ДПС, нито от Турция или САЩ. И е време златото на България да спре да се изнася и да издържа Канада и САЩ, защото е на народа и страната ни! А колкото до мигрантите от арабските страни? Време е да ги върнат там, от където са дошли. По добре руснаци, поляци, хървати, чехи, сърби и др. от нормални страни, от колкото араби, евреи и американци. Защото кой унищожи Сирия? Естествено САЩ! САЩ, където и да стъпи сее само развала, сълзи и кражби. Съсипаха България, но ЕС няма да бъде дълго, защото една по една страните сами ще излизат от него. Колкото до дълга на България от Борисов? Нека Пеевски, Доган и Борисов да го платят! Така, че бъде най - честно за народа на България!
  • 8 123321

    68 8 Отговор
    Браво за статията!
  • 9 всичко е карма

    65 4 Отговор
    и се връща !!!
    Много вярно казано. Никой ли още не прогледна , че държавите от Източна Европа са новите колонии. Че пари , хора , злато , ресурси се ограбват и изтичат в тия колониалисти.
    Че те си отгледаха партията на ББ точно с тази цел.
  • 10 Грую

    48 3 Отговор
    Ограбвана с помощта на собствените си политици-потежета на протекционистична грабителска политика на големите транснационални глобални компании и то посредством корупционни способи!
  • 11 Нормално

    34 10 Отговор
    След гърци,турци и руснаци сега е ред и на западняците да ни изстискат...

    Коментиран от #23

  • 12 Перо

    42 6 Отговор
    Аз нямам спомен,някой да е гласувал за ЕС,което означава,че не е нужен референдум за втори Брекзит.Каква полза има БГ,че плаща стотици милиони евро,членски внос,а приходите по програмите са приватизирани от малка група престъпници и ОЛАФ,и Гл.Прокурор на ЕС не се намесват! Вече имаме един Брекзит!
  • 13 Справедлив

    16 66 Отговор
    Долно пробен комунистически пасквил е тази статия.... Ако не бяха ЕС и нато, България сега щеше да се е разпаднала по югославския модел, стандартът на живот би бил като в Сомалия и Конго

    Коментиран от #17, #19, #63

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Грейс

    37 7 Отговор
    Браво!!! Точно и ясно, сега освен да ближем раните си друго не остана! Едва ли ще има политик, който да каже баста на грабителския ЕС. Да не говорим за НАТО, което ни се даваше за пример как ще пази границите на България! Да не говорим за корупцията, за наркотиците, за раздутата администрация все цветя на западната демокрация. Но късно е либе за китка, при толкова промити мозъци трудно нещо ще се промени.
  • 16 Аз съм Веска

    11 3 Отговор
    С БАН българите издържат специалисти,
    Които какво казват.
    ЕЛИ сме или не сме суверенна страна.
    Добре ли сме или не сме като член на ЕС.
    Всеки трябва да знае какво казват специалистите.
  • 17 Охо Бохо

    32 1 Отговор

    До коментар #13 от "Справедлив":

    То и сега не се различава от споменатите държави! Освен София и още няколко по големи градове навсякъде в България е мор.
  • 18 След ЕС

    18 7 Отговор
    България ще е само спомен и за нея ще пише в турските учебници по история.
  • 19 Перо

    33 2 Отговор

    До коментар #13 от "Справедлив":

    Не може да сме първата страна по смъртност в света,далеч по-зле в класацият, от Сомалия и Конго и да говориш за стандарт. От висок стандарт такъв резултат не се постига,а от жесток феодализъм!
  • 20 Радка

    32 9 Отговор
    Това което прави ЕС с нас и турчин не го е правил.
  • 21 Все пак да не забравяме

    12 10 Отговор
    Че Европа е само един азиатски полуостров и в постевропейското пространство няма да има вече държава България.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гойко Митич

    45 10 Отговор

    До коментар #11 от "Нормално":

    Руснака какво те е ограбил бе тъпун. Създаде ти тежката индустрия,изгради ти мощна военна индустрия,построи ти АЕЦ и години наред ти купуваше плодовете, зеленчуците,консервите,цигарите,лекарствата,пастите за зъби и още и още.Нямаше нито една военна база тук и не ти искаше виза.А сега не ти дават нищо ,а само те орабват,изискват и изстискват .

    Коментиран от #29, #31

  • 24 КАП

    26 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Миграционния огън трябва да гасят тези, които го запалиха.
  • 25 КОЙ ТОЙ

    9 17 Отговор
    факти стана рускии новости и желания
  • 26 Харесвам 🎃, само сготвени

    10 22 Отговор
    И защо сте постнали тази глупост? Писалият я, живее още в средата на 90-те години на миналия век. Отдавна не бях чел по-глупава и носталгична манипулация.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Охо Бохо

    6 2 Отговор

    До коментар #22 от "😂😂😂😂😂😂..":

    Освен промиване е приложена и лоботомия, няма смисъл от коментар.
  • 29 Харесвам 🎃, само сготвени

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "Гойко Митич":

    И всичко това на двойна и тройна цена. Като за "братушки"...
  • 30 jorj

    8 13 Отговор
    Червена мухъл е плъзнала по цивилизования свят и скоро тлябва да се пръска с препарат за мухъл.
  • 31 jorj

    3 8 Отговор

    До коментар #23 от "Гойко Митич":

    Какво не е ограби?!!!?!!!!

    Коментиран от #44

  • 32 Blackthorn

    14 6 Отговор
    ЕС си отива, спете спокойно деца!

    Коментиран от #34

  • 33 БРАВО

    19 5 Отговор
    За пръв път някой да каже това, които всички знаехме, но никой не казваше на глас!

    Бяхме ограбени по най-долнопробния начин от ЕС и НАТО!
  • 34 ДАЙ БОЖЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "Blackthorn":

    От твоите уста, в БОЖИИТЕ уши! АМИН!
  • 35 ХУХУХУ

    8 7 Отговор
    Хеей другари революцията свърши вие още влакове взривявате
  • 36 Госあ

    8 15 Отговор
    Какви десетилетия, какви 80-100 години ? Ние сме в ЕС от 2007г. 13г от които хунтата управляват 11г. Това е разковничето. Официално за тези 13г България е получила много повече средства отколкото е дала. Пъти повече ! Въпросът е, къде са тези средства. А не да се пишат полуистини и антиеврейска пропаганда.

    Коментиран от #38, #39

  • 37 ха ха ха

    20 5 Отговор
    НАТО унищожи армията и оръжието ни, по искане на Турция... това беше едно от условията им и ние, като едни отрепки се самоунищожихме, за да ни пуснат в клуба на крадците :DDD

    E, там сме, защо не ви харесва?
  • 38 ха ха ха

    17 4 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Глупости говориш! Те си поставиха БОКО, за да не усвоява средствата и да им ги връща обратно, усвоили сме много по-малка част, отколкото сме дали и 80% от усвоеното е в чекмеджето на техното момче ;)
  • 39 Госあ

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    * антиевропейска 😅 по подразбиране го е преправил редактора 😂 Това е еврейска, антиевропейска пропаганда
  • 40 чи май фаче

    13 3 Отговор

    До коментар #22 от "😂😂😂😂😂😂..":

    И да блееш и да не блееш - все тая. Виж по минусите какво мислят хората за коментара ти. Всичките грешки и простотии все Русия ви е виновна. Зомбирани сте като стадо овце. Само условни рефлекси и нищо друго. Важното е тумбака да е пълен .

    Коментиран от #43

  • 41 Монгола

    13 1 Отговор
    ЕС докара про соросоидни правителство 2009 г което продава нац. ни интереси за пари вече 10 години! Франц Зайдел и Конрад Аданауер НПОтата работят в интерес на Запада не в интерес на BG!
  • 42 ЕС СПОНСОРА НА ХУНАТА

    12 4 Отговор
    ЕС е официалния спонсор на безчинствата на БГ хунтата!
  • 43 😂😂😂😂😂😂..

    4 6 Отговор

    До коментар #40 от "чи май фаче":

    Какви хора, какви минуси бе? Ти да не си мислиш че аз ще взема под внимание мнението на такива като теб💩💩💩, какво мислите, на мен изобщо не ми пука, важното е какво мисля аз за вас.😆😆😆

    Коментиран от #45, #62

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Че ти

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "😂😂😂😂😂😂..":

    можеш ли да мислиш?
    Питам щото не е много ясно.

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Петя

    13 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    "Oгрaбвaнeтo нa ceгaшнитe бeдни cтрaни e eдин oт глaвнитe, нo нe eдинcтвeни изтoчници нa бoгaтcтвoтo нa нacтoящитe нaй-бoгaти държaви.
    В Eврoпeйcкия cъюз члeнувaт и cтрaни oт Изтoчнa и Югoизтoчнa Eврoпa, кoитo нe ca учacтвaли в oгрaбвaнeтo нa ceгaшнитe бeдни cтрaни oт Aфрикa и Aзия и нe ca oтгoвoрни зa тяхнaтa бeднocт. Тe caмитe дoри ca били и прoдължaвaт дa ca oбeкти нa oгрaбвaнe.

    Някoгaшнитe кoлoниaлни импeрии нe ca прилaгaли квoтния принцип прeз минaлитe вeкoвe при рaзпрeдeлeниeтo нa oгрaбeнoтo oт кoлoниитe. A ceгa ce ceщaт зa тoзи принцип зa рaзпрeдeлeниe нa финaнcoвoтo брeмe, зaщoтo ce диктувa oт coбcтвeния им интeрec."

    Жестока истина, много точно казано!
  • 48 Генерал 🇧🇬

    14 2 Отговор
    Всичко е толкова просто и исторически доказано!
    В древността и средните векове, не е имало богати и бедни държави. През средновековието преди Великите географски открития, Западна Европа е била по-изостанала от Ориента. Например по времето на Авицена около 1000 год. от Новата ера, науката и медицината в тогавашна Персия (днешен Иран и Афганистан) са били значително по-напреднали от колкото в Европа.
    През 19-ти век разликата в собствеността,
    притежание на богати и бедни държави е била в съотношение 3:1.
    През 1950 година съотношението е 35:1.
    През 1990 година съотношението е 74:1.
    Богатите държави не са забогатели от това, че са съградили блага, а от това, че са отнели благата на бедните държави, защото благата на Земята са константа - игра с константна сума.
    В епохата на Великите географски открития, европейците заграбват Америка, благодарение на огнестрелното оръжие, което местните индианци не са имали. Европейците провеждат геноцид над местното население, отвличат и поробват хора от Африка, които работят насилствено без възнаграждение, а благата от Америка изнасят за Западна Европа.
    След края на колониализма, САЩ и западно-европейците инсталират марионетни правителства в бедните държави, които се грижат за развиване в тях на добивната, но не и на преработвателната промишленост. А модерните технологии трябва да са табу за бедните държави.
    Според визията на Запада, бедните държави трябва само да продават суровини евтино, а да купуват стоки от Запа
  • 49 Генерал 🇧🇬

    14 2 Отговор
    Според визията на Запада, бедните държави трябва само да продават суровини евтино, а да купуват стоки от Запада - скъпо. Освен че добивът на суровини в бедните държави също е собственост на западни корпорации.
    Без колониализма, западно-европейците щяха на днешно време да са точно толкова бедни, колкото всички останали народи по Земята. Респективно всички бедни народи, нямаше на днешно време да са толкова бедни.
    Докато лукавите служители на ООН официално все още "се борят" с глада и мизерията по света, някои журналисти вече открито говорят за дидактическия смисъл от бедността. Бедността благоприятства хората да бъдат изнудвани. Бедността подтиква хората към действия, които иначе не биха извършили. Бедността помага хората да бъдат лесно манипулирани.

    Коментиран от #53

  • 50 джак

    5 6 Отговор
    Аман от фалшиви професори! И в природата е така - силните подчиняват слабите, дори ги изяждат. Така че спасението е да се избяга от групата на слабите, с цената на много усилия и труд, разбира се. Много малки дътжави са доказали, че това е възможно - примери много. Но с хленчене няма да стане. А с единство на нацията.

    Коментиран от #51

  • 51 джак

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "джак":

    Само че това единство изглежда една химера - при положение, че всеки ден у нас се пръква една нова партия и отношенията между премиер и президент са като между кучето и котката.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Джендо

    7 3 Отговор

    До коментар #49 от "Генерал 🇧🇬":

    Много удобно оправдание . А какво ще каже Генерала за Германия, съсипана след ВСВ, а сега водеща икономическа сила в ЕС. Може и сравнение с една от победителките в същата война да направи.

    Коментиран от #56

  • 54 Джендо

    7 3 Отговор
    На автора на статията, проф. Ангелов и на по-голяма част от аргументите които изтъква може да се отговори с една народна мисъл, " Бог дава, но в кошара не вкарва".
  • 55 Дарил

    4 2 Отговор
    Този "учен" защо не обясни причините за изоставане с 10 - 15 години от изт.европейските страни?
  • 56 Редник

    6 1 Отговор

    До коментар #53 от "Джендо":

    Когато се чете требе и а се разбира.
    Генералът ти е писал за колониализъм, който е до ВСВ. Освен тва, след войната в Германия имаше план Маршал за възстановяване.
  • 57 Кико

    1 0 Отговор
    Чакай мнение от русофил(ушанка), за състоянието на ЕС!!!
  • 58 Дидо

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Глупости Русия ни ограбва и ни заселиха с руснаци изводите са лесни
  • 59 Христо от Ерусалим

    0 3 Отговор
    Много българи в ЕС И САЩ с труда и разума си осъществиха вечната човешка мечта да живеят нормално в по добър и справедлив свят. Този човек от ненужната БАН на която всички плащаме заплатите им ако е там просто ще мие чинии в ресторантите а ако има разум в което дълбоко се съмнявам ще е полезен за себе си и обществото.Мога само да му кажа че тази цивилизация която даде безплатно интернет на света и на самия него да занимава публично хората с агресивния си нонсенс няма да се разпадне, както явно много желае.ВЕДНО С ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ. Това пък го е казал съвестта на племето ни Карловеца ЛЕВСКИ.
  • 60 Логика

    1 3 Отговор
    Проф. Иван Ангелов беше пръв икономически съветник на печално известния Жан Виденов?! И днес той ни дава съвети?! По онова време България изживя най-тежката си икономическа катастрофа. През 1996 г. в страната фалираха 16 банки, а през месец януари 1997 г. инфлацията беше 600%?! И този човек сега ни раздава акъл. Наглост!!!
  • 61 Христо от Ерусалим

    0 1 Отговор
    Другаря Ангелов пред българските учени във Варна през1985г.,, Необходими са радикални икономически реформи .Ако те не бъдат направени веднага съдбата на СОЦИАЛИЗМА ,като политико икономическа система е предрешен,,.СОЦИАЛИЗМА другари е едно НЕДОНОСЧЕ това вече всички знаем кой го каза. Are you know stupid
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 николай

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Справедлив":

    абсолютно точно. личи си по стила. хвърчат слюнки и плюнки...