Last news in Fakti

4 Октомври, 2020 13:00 5 441 27

Владимир Костов: Тъмният софийски облак над Брюксел

  • българия-
  • доклаад-
  • мониторинг

Решението по българските проблеми трябва и ще бъде взето от българското народно събрание

Владимир Костов: Тъмният софийски облак над Брюксел - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Владимир Костов

В началото на седмицата се очаква „върхов момент“ в реализацията на така наричаните „демократични протести“ в България. В европейския парламент ще бъде разгледана и евентуално гласувана резолюцията, оценяваща положението у нас, приета в една от комисиите.

Съдържанието ѝ е вече добре известно, за да е необходимо да го повтарям тук. По същество тя е една пропагандна и манипулативна оценка за българската политика от позицията на ултралеви и неолиберали. Търси се на тази оценка да се придаде тяжест и значение като ѝ се даде статута на становище на европейския парламент. И – „облечена“ с този авторитет – да бъде използвана като оръжие в политическата борба в България.

На конкретното заседание на европейския парламент, когато ще бъде разгледана тази проекто резолюция, колко депутати ще присъстват? Ще се намери ли мнозинство от депутати, което да подкрепи вижданията на трийсетината, оказали се мнозинство при гласуването в комисията? С други думи, ще има ли резолюция на европейския парламент по „българския въпрос“, и, ако има, ще бъде ли тя повторение на мнението на трийсетината от комисията, или ще изразява друга оценка? Не се и опитвам да предричам.

Защото убеждението ми е, че главното, което би трябвало да привлече общественото внимание, не е съдбата на конкретната политическа маневра – нито е първа, нито ще бъде последна – а това, което е зад нея, или в основата ѝ, ако предпочитате. И то се отнася до същината на европейския съюз.

Европейският съюз, откакто съществува, и при всички промени досега, остава един съюз на равноправни и самостоятелни държави. Всяка от тях има различна тяжест в различните области, по тази причина и думата на всяка „тежи“ различно. Но решенията по всички важни въпроси се вземат единодушно. Всяка една, макар и да е сама, макар и да е най-малката, има право да блокира с ветото си волята на останалите. И никое становище на европейския парламент, с каквото и мнозинство на депутатски гласове да е взето, не стои над правото на вето на всяка от страните членки.

Очевидно е, че това положение не се харесва, не отговаря на сметките и вижданията на едни или други кръгове на интереси и политически амбиции. Но то е основата, на която всяка страна членка на ЕС, стига да има разбиране и воля, може да отстоява и осъществява своя национална политика, произтичаща от традициите ѝ и от интересите на националната ѝ общност.

Страните, съставящи ЕС, тепърва ще преживяват последиците от „брекзита“ на Великобритания, от пандемията „ковид-19“, от по-нататъшното усилване на миграционните процеси, от климатичните промени, от геополитическите и цивилизационни съперничества и сблъсъци. Обяснимо е, че различни „дълбоки течения на богатства и власт“, търсят пътища за по-ефикасно и, преди всичко, за тях по-изгодно, манипулиране на обществените процеси и специално на тези на управлението. В тази насока като че ли най-често атакувани са именно националните традиции и въплъщението им в съвременна, но национална в смисъла и характера си, политика.

Дано в Брюксел – имам го предвид като място където се взимат решенията за съдбата на ЕС – виждат и чувстват опасността, която представляват „модерните претенции“ да бъде пренебрегвано всичко, което се опира на националната традиция. И съответно правото и дълга, отговорните политици на всяка национална държава да вземат своите решения за пътя ѝ. Обмислено заедно с другите, но решено самостоятелно.

Другият път, по който се разчита на решения взети на „високи бюрократични нива“, само заблуждава, че е по-ефикасен и по-рационален. Отчуждавайки общността – в случая ЕС – от стабилността и богатството на националните традиции, той ограничава потенциала ѝ да се бори за реално свое място в днешния и утрешния свят.

Ако се върнем на „българската тема“ в европарламента. Каквото и да се каже и гласува там, решението по българските проблеми трябва и ще бъде взето от българското народно събрание, в съответствие с българските закони. Това е истинският интерес и на София, и на Брюксел.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвъки асансьора

    85 12 Отговор
    Продажен доносник от ДС, навел се ниско на тиквата.
  • 2 Пепи

    31 18 Отговор
    ЕП да не ни се меси. Досега всичко слушкаме и правим а за награда що се пада?
  • 3 Филолог

    42 3 Отговор
    "Търси се на тази оценка да се придаде тяжест" Тяжест? Първо решете на български ли ще пишете или на руски...
  • 4 Човек

    44 5 Отговор
    Рядко срещана простотия от човек. Дрънка две за едно и нищо казано реално. Пълни глупости явно от гербаДжииче. Жалко
  • 5 така

    41 4 Отговор
    расъждава майора от ДС ВЛ.КОСТОВ.
  • 6 Бойко да се маха

    44 4 Отговор
    За какви национални традиции говори. Традициите на бай Ганьо? Да продължавате да крадете?
  • 7 Го4о

    18 6 Отговор
    Владимир Костов е българин имигрирал във Франция (син на убития Трайчо Костов) още по времето на диктатора Т.Ж. от Правец!

    Коментиран от #13, #19, #22

  • 8 Бесен

    34 4 Отговор
    Направо ми се повдигна от тази статия. Ми дай тогава да си тънем в тъмния облак на балканщината и да не се съобразяваме с цивилизационния си избор. За къв тогава сме влезли в ЕС? Моля ви се, филтрирайте такъв боклук в иначе стойностния новинарски сайт ФАКТИ.

    Коментиран от #9

  • 9 Mесен

    4 30 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен":

    ...АМИ ПОВРЪЩАЙ...!
    КАКВО ЧАКАШ ...!
    ...НО НАЙ-ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАЙ ЕДНО"ВЕЛИКО НАРОДНО ПОВРЪЩАНЕ" , ЗАЩОТО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ СИ САМ ...!?
    СПОРЕД НЯКОЙ СТЕ 140 000 ..
    ЩЕ ЗАЛЕЕТЕ ПЛОЩАДА ...!?НЯМА СТРАШНО - САМ ЗНАЕШ КОЛКО СТЕ !
    НАЙ-МНОГО ДВЕ-ТРИ БОКЛУДЖИЙСКИ КОФИ, ОТ ПО-МАЛКИТЕ ...!
    ...ИМА КОФИ ДОСТАТЪЧНО
    : )

    Коментиран от #14, #15

  • 10 Перо

    24 3 Отговор
    Едно време Вл.Костов ми правеше добро впечатление,че за разлика от 95% от журналистите се подготвяше предварително,по темите за обсъждане и водеше интервютата,като диалог,/без слушалки/,правейки кратко насочващо експозе към темата. Другите журналисти/по-рано и особено сега/, провеждат интервютата,като разпит в Гестапо /безконечни въпроси и въпрос,върху въпроса с една сричка/.Сега,изглежда отдавна го гони деменцията,живее във Франция и е откъснат от реалната действителност в БГ и се излага. Опорната и дежурна точка за антисъветизма я няма и той е в безвъздушно пространство.
  • 11 ПЕНКО

    23 1 Отговор
    ТОЗИ ПРЕДЕДЕ ДРУГАРИТЕ СИ РАЗУЗНАВАЧИ И СЕ СКРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ И ПОСЛЕ В ГЕРМАНИЯ !!! НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ДРУГАРИТЕ НА ПРЕДАДЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ РАЗУЗНАВАЧИ НЕ ГО ОСАКАТИХА -ТАКА ,ЧЕ ДА ДОЖИВЕЕ СМЪРТТА СИ В МЪКИ - МРЪСНИЯ БЕЗНАСЛЕДСТВЕН ПРЕДАТЕЛ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 12 Още един мръсник

    28 1 Отговор
    Изпълзя още един плужек на барикадата! Индивид, използвал до последно превилегиите от акт. борци в края живота си стана"демократ"- (като Гарелов и Борисов)! Защо се дава форум на такива - веднъж предател - винаги предател! Отдавна никой не го приема като специалист, а по-скоро това е същество отдавна продало достоинството си на дявола. Мръсник!
  • 13 Познава се мръсника

    23 1 Отговор

    До коментар #7 от "Го4о":

    А съпругата ме е дъщеря на активни борци от Кючук Париж в Пловдив, които след "подвига" му си отидоха омерзени от този свят на бързо един след друг! Проклета гадина!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бесен

    19 0 Отговор

    До коментар #9 от "Mесен":

    И какво каза, освен да крещиш и да говориш пълни глупости? Ставаш за резил покозвайки герберастката ви простащина, която дори вече не успявате да прикривате.
  • 16 ПСР

    19 0 Отговор
    Поредната статия/мнение без чест и смисъл.Неприятно,лъжа,платено.Добре,дерзайте в защита на безправието.Пазете демагогия,мутрящината,простащината, корупцията,евтината пропаганда и лицемерието!Ругайте дръзналите и събудилите се. Борете се за това състояние-Цвета,Шиши,Бойко и компания.Мерзко.
  • 17 Перо

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    По нововъведената мутренска,избирателна система, 3-ма гласували за ГЕРБ се броят и отчитат,от назначените ЦИК и РИК,недопускащи никакъв контрол за 3 милиона, а полицията бди,това да стане. Главен фокусник е дървения “професор” от изчислителния център.
  • 18 Оптимиста

    5 0 Отговор
    Много съм изморен . Живея ден след ден
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 безродник

    10 0 Отговор
    Този изкукуригал предател от ДС е надрънкал куп безмислици, търсейки аудитория. Нямаме нужда безродници като него да ни ръсят с безмислиците си. Да си гледа старините, не се ли накраде с пари още от времето на Т. Живков, и емиграцията си във Франция, че още се вре там където не му е мястото.
  • 21 Грейс

    8 0 Отговор
    Малииий, фурнаджийска та лопата си остава такава! Вземи, се скрий, че още помним какво беше и какво стана и какъв прода... ник си!
  • 22 Европеец

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Го4о":

    И стрелят с българския чадър но оживял Още тогава пролича некадърността на КГБ
  • 23 Гражданин

    6 0 Отговор
    Този доносник от ДС от ЗО и кусур години живее във Франция да си кара старините и да не се обажда и акъл да дава.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Kiko

    6 0 Отговор
    Вл.Костов,продал родината си за пари като офицер(майор) от държавна сигурност и агент на БГ разузнаването във Франция.Осъден на смър.т задочно.Сега се изявява като десидент и журналист....Предателите само в България са на почит.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Глей ти

    3 0 Отговор
    Г-н Костов, краденето, корупцията и о.нождането на народа, някаква стара българска традиция ли е?