26 Октомври, 2020 09:37 2 012 12

Беларус и ЕС: На Западния фронт нищо ново

  • беларус-
  • ес-
  • лукашенко-
  • протести

Със съседи като ЕС, които са ограничени в това, което могат да направят, надеждата на беларусите остава в това, че Лукашенко не може да арестува половината нация

Беларус и ЕС: На Западния фронт нищо ново - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Брутални репресии срещу белaруските демократични протести белязаха единадесетия пореден уикенд на протест срещу управлението на Александър Лукашенко. Възможни са по-нататъшни ескалации, тъй като правителството не изпълни исканията, поставени от опозицията за спиране на насилието по улиците, освобождаване на политическите затвориници, и напускане на президентския пост от Лукашенко. Светлана Тихановска, лидерът на опозицията, призова за национална стачка, започваща на 26 октомври, която цели да блокира магазините и пътищата.

Това пише в коментар за ФАКТИ Мирела Петкова.

Въпросът е, дали ако стачката не проработи, протестиращото движение ще остане все така мирно, както досега, или ще се радикализира? Какви реакции и каква подкрепа могат да очакват беларуските граждани при подобна ескалация от главния си геополитически съсед на запад, Европейския съюз? През по-голямата част от последните 26 години, ЕС гледаше на Беларус главно като на сателит на Русия, с хронично лошо състояние на политическите свободи и човешките права. Въпреки беглите опити за диалог чрез присъединяването на Беларус към европейската политка за съседство „Източно партньорство“ през 2009 година и координационата група за диалог между ЕС и Беларус учредена през 2016 година, Минск не вижда Брюксел като достатъчно важен компонент от външната си политика.

В резултат на това, в момента ЕС има малко на брой и слаби лостове за влияние върху събитията в Беларус. След като още през август съюзът не призна резултатите от президентските избори, Съветът на ЕС наложи санкции в началото на октомври срещу 40 лица, определени като отговорни за репресии и сплашване на мирни демонстранти, членове на опозицията, и журналисти. Санкциите налагат забрана за пътуване в съюза и замразяване на активите. Наказателните мерки са с цел не само да се даде знак за солидарност с мирно протестиращите, но и да се окаже натиск върху политическите кръгове в страната.

С подобни действия, ЕС е на предела на възможностите си от гледна точка на ходове за сплашване на действащото правителство на Лукашенко. Брюксел категорично не е готов да предприеме по-сериозни действия при случай на кръвопролития, подобно на ситуацията в Украйна преди шест години. Невъзможно е да се предскаже какво ще се случи в следващите дни. Не знаем как националната стачка ще повлияе на икономиката и докога силите за сигурност ще продължат да поддържат Лукашенко.

Това, което е кристално ясно е, че беларусите демонстрираха своята решителност, а режимът своята слабост и неспособност да отговори на исканията на хората. Със съседи като ЕС, които са ограничени в това, което могат да направят, надеждата на беларусите остава в това, че Лукашенко не може да арестува половината нация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БАЙ Х@Й

    30 2 Отговор
    А дали е СЛУЧАЙНО как ЕС се събуди една сутрин и откри, че Лукашенко е диктатор и това , че Лукашенко не се наведе пред ПЛАНдемията от КовиЦ !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Монгола

    27 2 Отговор
    Соросоидите да си знаят мястото да не се мешат в Беларус да редят избори. Беларус да не им балканските колонии?
  • 4 КОНТРАТА

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й":

    Лукашенко им обърка сметките за мовид пропаганда пролетта сега и изобщо не коментират корона грипа как чротече в Беларус!
  • 5 Сандо

    22 2 Отговор
    Сценарият на цветните революции е известен отдавна,приложен в различни страни и с познати за всички резултати.Явно съсипването на държави е любима игричка на западните евроатлантически демократи.
    С Беларус номера може да не мине,тъй като Русия май най-после се пробуди след дългия си сън.
  • 6 куку руку ку

    17 3 Отговор
    И в следващият момент, "умната и красива" ще захвърли плаката, ще целуне полицай и ще засвири на бял роял.
  • 7 Един

    19 2 Отговор
    Абе нали оправихме нашето дередже, та тръгнахме да даваме акъл на другите! Тая Тихановска колко реална подкрепа мислите, че има? Тя по акъл и рейтинг има шанс да бие Лукашенко на избори, колкото нашата ПКП Цвета Караянчева има шанс да стане президент! Няколко платени организации протестират там, и веднага обявиха президента за диктатор! Същото се случи с Кадафи в Либия и виж сега как "процъфтяват" там...
  • 8 гост

    14 2 Отговор
    А Илхам Алиев не е диктатор нищо че е 25години на власт ама на ли дава петролец на западняците
  • 9 СССРБарета

    10 2 Отговор
    Нали преди изборите в Беларус, Пампео се беше олигавил от щастие мислейки си че Лукашенко ще се предаде е ще поробят и Беларус леко и цивилизовано! Помпео хвалеше и се мазнеше на Лукашенко та беше чудо! А сега.......... ДИКТАТОР ХАХАХААААААААААА! ЗА ЩАСТИЕ ПУТИН ТОЯ път се усети и наби на краварите контра, така както им наби контра военно в Сирия!
  • 10 Матей

    3 0 Отговор
    Където са набъркани американците и стоят в дъното на подобни размирици,може да се очакват всякакви ексцесии.Тихановская е човекът на щатите и съвсем не е случайно на гребена на вълната,но Лукашенко направи добре,че я подгони,бедата е ,че не може да открие и арестува другите организатори на готвения метеж.Другите са подведени и не знаят какво ги очаква ,ако успеят плановете на САЩ,А именно украински сценарий по пълната програма.Путин зорко следи развитието и ако нещо се замъти,няма да се поколебае да прати спец-части за овладяване на положението,докато не са навлезли натовски войски в Белорусия,а това е тежък кошмар за Москва.
  • 11 Антон

    0 0 Отговор
    Нали знаете, че който и каквото и да ви говори, всъщност става дума за пари?
  • 12 Без курабийки

    1 0 Отговор
    Ще поема разноските на 50 автобуса с желаещи да вкусят демокрация за 5 дневен престой в Украйна !