Last news in Fakti

8 Декември, 2020 15:58 3 494 33

Проф. Киров: Президентът избърза с датата за изборите

  • пламен киров-
  • избори-
  • парламентарни избори-
  • румен радев-
  • президент

При сегашната динамична обстановка, в която не е ясно как ще се развива COVID-кризата, да се фиксира датата в първия възможен момент за гласуване, е прибързано

Проф. Киров: Президентът избърза с датата за изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият конституционен съдия, сега преподавател в Софийския университет, проф. Пламен Киров коментира пред "Епицентър" изявлението на президента Румен Радев, че парламентарните избори трябва да се проведат на 28 март.

- Проф. Киров, как ще коментирате посочената от президента Радев дата за провеждане на парламентарните избори - 28 март?

- Струва ми се, че в случая президентът избърза. Не защото не може да насрочи изборите на 28 март - може, това е в рамките на конституционния период, в който следва да се проведат изборите - до 60 дни след края на мандата на парламента. Но при сегашната динамична обстановка, в която не е ясно как ще се развива COVID-кризата, да се фиксира датата в първия възможен момент за гласуване, е прибързано. Президентът би могъл да разполага с един доста по-дълъг период – между 28 март и 23 май като задължителен срок, в който трябва да определи дата на провеждане на парламентарните избори. Смятам, че е по-уместно вотът да бъде в по-отдалечено от март месец време.

- Какви биха били последствията от насрочване на дата за гласуване в разгара на пандемията и при една несигурната обстановка, в която се намираме?

- Виждаме какво стана в Румъния, където имаше едва около 33% избирателна активност. Това може да се повтори и в България, което ще редуцира представителния характер на изборния процес с ниска избирателна активност. Да не говорим за карантинираните, за които не е ясно към този момент какъв процент ще бъдат от избирателите, включени в избирателните списъци.

В момента ЦИК тече конкурс за доставка на прословутите машини, които трябва да бъдат разположени в огромен брой секции - трябва обучение не само на секционните комисии, а и на избирателите за работа с тях и т.н. На ЦИК трябва да се предостави по-голяма възможност да подготви тези избори в една извънредна обстановка като днешната.

- И все пак, ако остане датата 28 март, каква кампания ще се провежда през февруари в условията на масова ваксинация?

- Предизборната кампания не може да се води само в студиата на националните медии, тя ще трябва да бъде и в съответните избирателни райони. Каква срещи, например, на кандидатите на различните политически партии в 31-те избирателни района ще могат да се проведат, за да имаме една истинска кампания със съревнование на идеи, персонални качества и т.н? Струва ми се, че това ще бъде доста затруднено.

- Как бихте коментирали изявлението на председателя на ЦИК, че поставените под карантина няма да могат да участват в изборите?

- Прибързано изявление. Това са български граждани, които имат избирателни права, тоест притежават основното конституционно право и те са включени в избирателните списъци, следователно трябва да бъдат създадени предпоставки и възможности и тези хора да могат да гласуват. Получава се един парадокс – може да се разкрият секции в здравни заведения, включително в отделения с болни от COVID, но не можем да създадем, да речем, едни подвижни избирателни секции, където да гласуват избирателите, които са карантинирани. Трябва много сериозно да се обмисли този въпрос. Не може с административен акт за поставяне на едно лице под карантина, то да се лиши от основно конституционно право. Твърде лековато се правят изявления, че това е невъзможно и че тези лица просто ще ги жертваме - тоест те няма да могат да участват в гласуването на предстоящите парламентарни избори.

Поставят се много въпроси, на които нямаме засега категоричен отговор и с избързването на президента за заявяване на тази дата за провеждане на парламентарни избори, нещата не стават по-прости, напротив, стават още по-сложни.

Все пак аз вярвам, че до момента, в който президентът не издаде указа за насрочване на изборите, той има възможност да лавира предвид особеностите на ситуацията.

- Крайният срок за обнародване на указа на Радев в държавен вестник е средата на месец януари. Може ли обстановката дотогава да се промени коренно?

- Нещата дотогава може да се променят драматично, не дай си Боже, пък президентът може и да размисли. Разбира се, Радев може и утре да обнародва указ за първоначално заявеното си намерение за избори на 28 март. Няма пречка и това да стори, но все си мисля, че няма да го направи.

Автор: Лора Борисова


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    53 29 Отговор
    Президента нe е избързал, а спазва конституцията. У Джъмбо и Практикер могат да се редят, а да си пусне бюлетината е опасно било така ли?
  • 2 Гост

    15 34 Отговор
    Тогава се е разбрал с бойчето. Така легетимира бойчето и вече няма да има оставка. Тарикати са и двамата брат миии.
  • 3 Тоя

    29 29 Отговор
    Поредния защитник на ГРОБ явно са му платили яко боклук дано ти тежи на съвестта ако имаш такава
  • 4 Българина

    46 29 Отговор
    ГЕНЕРАЛ РАДЕВ може и да е сбъркал, но поне като ТУЛУПА-ТИКВА не се излага и не говори глупости.
  • 5 El boko

    38 33 Отговор
    Президента направо да поздрави Боко с 4-ти мандат !

    Коментиран от #31

  • 6 Киро Подлогов

    15 14 Отговор
    Заработва преди празници, плащат ми с крадените пари от вашите данъци!
  • 7 Бойко

    18 33 Отговор
    Ще спечеля и тези избори с лекота

    Коментиран от #19

  • 8 ДАЖЕ Е КЪСНО

    28 18 Отговор
    ТРЯБВА ОЩЕ НА 27.03.НИКЪДЕ НЕ ПИШЕ В КОНСТИТУЦИЯТА ЧЕ ТРЯБВА ДА КРАДЕШ ДЪРЖАВАТА КОЯТО УПРАВЛЯВАШ
  • 9 Чук и Гек

    24 13 Отговор
    Бе, той нека ги пришпорва да са готови за 28 март, а кога ще ги насрочи, то си е негова работа! Остави ли ги без надзор, ще се мотаят до четвъртия пик на петата пандемия! Не е лошо да се отсрочат и президентските избори - примерно по Илинден 2023 г. - 120 години от най българското въстание!
  • 10 Гост

    23 30 Отговор
    То това президенът ли е? Този е по-зле и от плевнята.
  • 11 Гласоподавател

    25 28 Отговор
    как е възможно да имаме толкова тъп пр...т, тоя шапкар се инати и няма да размисли, щото неможе да мисли, той изпълнява !!!!!
  • 12 Гацо

    18 18 Отговор
    И този змияр е от антуража на властта,
    който адвокатствува на Тиквун в стремежа
    му да отложи изборите у нас !?
  • 13 сара

    28 10 Отговор
    В Румъния тези дни бяха парламентарните им избори - не загина нацията от това, че гласува в уж ковидкризата.

    Коментиран от #16

  • 14 ужас

    21 8 Отговор
    Аз си мисля ,че изборите трябва да са към 2035 год. ,защото до тогава и камъните от държавата ни ще избягат !
  • 15 Чук и Гек

    20 16 Отговор
    С народ като вас, Бойко може да се яви на избори най спокойно днес, след 15 минути, след 3 часа, утре, по Атанасовден и след 5 години! Резултата му ще е все по добър и гони заветните 150 %! Простаците са купени, бабите също, администрацията му принадлежи! Останалите - под карантина!
  • 16 Критичен

    2 6 Отговор

    До коментар #13 от "сара":

    след 15 дена ще се види !!!

    Коментиран от #33

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 В.В.П.

    17 11 Отговор
    Машините за избори можели да се хакнат,при избори в пандемия,можело да се заразят ...И в същото време всеки пазарува с кредитна карта ,в черен петък в претъпкани магазини...Всички на избори на 28март..!!..Ако обстановката е вече много зле,ама много зле,, 5 дена преди датата,възможно е да има промени...Всички приказват,колко да не заспят,и се пишат анализатори...Фалшиви измекяри..
  • 19 Цигуларя

    13 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бойко":

    Бою нищо нема да спечели вече
  • 20 В.В.П.

    11 7 Отговор

    До коментар #17 от "ИМА ЛИ ОШЕ ЧЕРВЕНИ ДЕ'БИЛИ КОИТО":

    Да си го държат в София, ,гоуемите му привърженици,,на Тиквата..Там е 200000 номенклатурчика,как няма да са му верни мишки..Некадърни МОШЕННИЦИ..
  • 21 Мимч

    12 8 Отговор
    На тебе изглежда главата ти е избързала,а не президента...
  • 22 към гербофилите

    7 3 Отговор
    да задоволим неуката любов към тиквата,като го направим почетен председател на цк на герб и сие
  • 23 !!!?

    1 14 Отговор
    Презумпцията на Радев е на 28 март да гласуват само тримата Бабикяни и "победата" му е в кърпа вързана !
    Бабикян 1 - Премиер, Бабикян 2 - Финансов министър, Бабикян 3 - Главен Прокурор,...Черепа - министър без портфейл !!!?

    Коментиран от #25

  • 24 Бамбука

    10 3 Отговор
    Президента бил избързал ? Ами ние постоянно сме в положение тука има, тука няма. харесва ли ви ?
  • 25 психолог

    7 6 Отговор

    До коментар #23 от "!!!?":

    чета ви коментара и си правя извода:удивителен инфантил с много удивителни

    Коментиран от #26

  • 26 !!!?

    3 6 Отговор

    До коментар #25 от "психолог":

    Многото удивителни са стръв за дебили, а въпросителната - за неграмотни !!!?
  • 27 име

    1 2 Отговор
    президентът не бърза. просто слънцето върви бавно.....това беше май за чък норис....
  • 28 читател

    5 6 Отговор
    Държавата не е армия и народът не е аскер!!!! Не става с команди; нужни са консултации и съобразяване с конкретната обстановка; а сега при пандемична ситуация е още по-наложително да се консолидират около общо решение всички политически сили!
  • 29 Тролчетаа

    1 6 Отговор
    все някой трябва да управлява.Проблемът е, че освен ББ няма кой.Дотам го докарахме.
  • 30 Обективно

    4 2 Отговор
    ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ГЛАСУВАНЕТО. А В ЛИПСАТА НА ВРЕМЕ ЗА ДЕМОКРАТИЧНА ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ ЗА ВСИЧКИ ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ. ПРИ ГЛАСУВАНЕ НА 28 МАРТ ПРЕДИМСТВО ЩЕ ИМАТ САМО СЕГАШНИТЕ ПАРТИИ В ПАРЛАМЕНТА, КОЙТО ПРИКЛЮЧВА НА 26 МАРТ. РЕЗИДЕНТЪТ СИ ВКАРА АВТОГОЛ И ОСОБЕНО ГО ВКАРА НА СЛАВЧО И МАЯ.О ХО ХО!!!
  • 31 карамфила

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "El boko":

    егати и надуването на оценките за герберите,герп ли ви плаща за да съществува сайта фатки.бг?
  • 32 Еееееее

    2 4 Отговор
    Това ОГРОМНО НЕДОРАЗУМЕНИЕ РЕЗИДЕНТА ще продължава САМОНАДЕЯНО да върши НЕСЪГЛАСУВАНИ С НИКОЙ, ОСВЕН С РУСИЯ, ПОЛИТИЧЕСКИ Г.Л.У.ПОСТИ. ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА!!!
  • 33 Киркор

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Критичен":

    Много ти си иска,нали?