26 Януари, 2021 13:00 5 971 50

Късният СССР и днешните САЩ

  • петър волгин-
  • ссср-
  • сащ

Колкото повече една идеология се изпразва от съдържание, колкото по-ясно личи нейната несъстоятелност, толкова повече нейните защитници се стараят да ни внушат, че тя ще векува

Късният СССР и днешните САЩ - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото повече една идеология се изпразва от съдържание, колкото по-ясно личи нейната несъстоятелност, толкова повече нейните защитници се стараят да ни внушат, че тя ще векува.

Така стояха нещата преди няколко десетилетия с официалния комунизъм в Съветския съюз, така стоят и днес с либералния глобализъм в Съединените щати.

В началото на 80-те години на миналия век на всеки мислещ човек в СССР, а и на други места, отдавна беше станало ясно, че усърдно пропагандираната на всякакво ниво комунистическа идеология се е запътила уверено към нищото. Днес мислещите хора в САЩ, а и в други държави виждат, че либералният фанатизъм и стремежът към световна хегемония са крайно несъстоятелни. Само че и в единия, и в другия случай пропагандаторите на двете доктрини категорично не желаеха и не желаят да видят истината.

В късния Съветски съюз от началото на 80-те години крепителите на статуквото в СССР не допускаха дори и най-малкия опит за промяна. Всеки, който се опитваше да предложи нещо различно от официално разрешеното, биваше категорично заклеймяван. Несъгласните биваха обявявани за „вражески елементи“ и „платени слуги на империализма“.

Не ги допускаха в медиите, уволняваха ги от работа. Пак добре, че в концлагери не ги пращаха, както през 30-те години. По същия начин стоят нещата и днес в САЩ. Хората с критично мислене са подложени на постоянен тормоз. В мейнстрийм медиите и в социалните мрежи с пълна сила се вихри т.нар. „cancel culture” или „културата на заличаването“.

Тоест, ако ти мръднеш и на милиметър встрани от политическата коректност, крепителите на официалната идеология ти обявяват война. Обявяват те за „расист“, „сексист“, „хомофоб“ и разбира се за „платен слуга на Кремъл“. На почтените хора бива казвано, че не бива да имат нищо общо с теб. Не бива да четат статиите и книгите ти, да гледат филмите ти, а най-добре е да забравят за съществуването ти.

Този неистов напън с цената на всичко да бъде закрепена разпадащата се официална идеология върви ръка за ръка с поставянето на върха на властовата пирамида на хора, които отдавна са изгубили способността да вдъхновяват останалите. Със сигурност помните как изглеждаха съветските лидери през първата половина на 80-те години.

Напредналата им възраст далеч не беше най-големият проблем. По-важното беше, че те отдавна не бяха в състояние да родят нови идеи, които да бъдат в състояние да помогнат на обществото да преодолее кризата. Обаче точно такива хора, изнемощели физически и духовно, бяха нужни на царете на статуквото. На онези, които всъщност държаха управлението в ръцете си.

В това отношение днешната американска действителност удивително прилича на съветската. Джо Байдън е просто един празен съд, в който задкулисието налива това съдържание, което му е изгодно в конкретния момент. Точно такива бяха Леонид Брежнев и Константин Черненко. Безжизнени кукли, задвижвани от желанията на кукловодите. Само че няма как да бъде скрито това.

Белезите на упадъка личат, независимо от тоновете грим. Тази тъжна реалност пролича и по време на официалната церемония по встъпването в длъжност на новия американски президент. Речта му беше скучна и протяжна, съставена от клишета, които отдавна са писнали на нормалните хора – „да се обединим“, „да победим лошите“, „да си вярваме“.

По същия начин говореха престарелите съветски лидери през 80-те – дълго и безкрайно скучно.

А това, че ще поканиш на инаугурацията Лейди Гага и Дженифър Лопес никак не ѝ придава визионерски характер. Даже още повече подчертава упадъка и липсата на перспектива. На официалните празници около съветските първи партийни и държавни ръководители слагаха пионерчета, които с изкуствен плам рецитираха банални стихчета. Тази роля днес е възложена на иконите на поп музиката. Но дори и те, колкото и да се напъват, не успяват да изобразят автентична радост.

Разбира се, официалните пропагандатори на либералния глобализъм не мирясват нито за секунда. Те неспирно говорят за някакъв нов златен век, който новият президент щял да донесе на Америка. Щял човекът да върне нормалността и да оправи всички грешки, сторени от предшественика му.

Това, което либералните пропагандисти не знаят, е, че повтарят почти дословно думите на някогашните съветски агитатори.

Колкото повече Съветският съюз затъваше в кризата, толкова повече онези не спираха да бълват глупости за „светлото комунистическо бъдеще“.

Същото е и днес. Колкото повече хора не желаят да се подчиняват на либералния фанатизъм и на претенциите за глобално лидерство, толкова повече защитните на статуквото държат на своето. Само че от случилото се със Съветския съюз знаем, че опитите да бъде изкуствено продължен животът на една умираща идеология са осъдени на провал.

Либералният глобализъм също си отива. Независимо от всички усилия на неговите крепители.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 92 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ииийехууу

    45 6 Отговор
    Сиамски близначета!

    Коментиран от #25

  • 2 ха ха хаааа

    10 39 Отговор
    Петър Волгин ...🤭🤭

    Коментиран от #5, #13

  • 3 Де Факто

    88 3 Отговор
    В щатите КОМУНИЗЪМ.
    В Русия КАПИТАЛИЗЪМ.
    А тук ИДИОТИЗЪМ.
    🤣🤣🤣

    Коментиран от #12

  • 4 Пешо

    6 55 Отговор
    В последно време Шорос е развързал кесията и само поръчкови статий , не съм я чел но е видно какво се цели със статията.

    Коментиран от #20

  • 5 Гъзибаров

    33 3 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха хаааа":

    Цитирай нещо от "Козяк".

    Коментиран от #7

  • 6 Софиянец

    9 70 Отговор
    Гея волгата, та той не мисли а реди?! Само свръх безполезен ид**т може да кананиже подобни глупости. Как пък не видя че вова и целия руски народ ходят още във външна тоалетна?!

    Коментиран от #15, #39

  • 7 ха ха хаааа

    1 18 Отговор

    До коментар #5 от "Гъзибаров":

    Я дай тон ...
  • 8 Дръндаров🐷🦛

    8 47 Отговор
    Хахахах мурзилката и доносник волгин, цитира новите опорки.
  • 9 дедо Герчо

    11 29 Отговор
    Я,ВИЖ ТИ КОЙ ГО КАЗВА...ХЪХЪХЪ...ТОЗИ НЕМА ТОЛКОВА АКЪЛ,ДА НАПИШЕ ТОВА...
  • 10 смееех

    10 60 Отговор
    Никаква прилика между либерали и комунисти - две противоположности. Едните са за свободата, различията, индивидуаността, а другите затварят граници, изселват, взимат имущество, казват къде да живееш, какво да учиш, с кой и какво да говориш, какви песни да пееш, стихотворения да рецитираш и тн.
  • 11 Психолог

    31 18 Отговор
    Автора е роден като Петър Петров Георгиев. Фамилията Волгин, с която се представя в обществото си я избира сам. И не произлиза от името на добичето вол а от едноименната руска река. По този начин фамилията вече предопределя начина на мислене и писане. Да се радваме и да се надяваме, че у нас никога няма да се появят фамилии като Мисисипиев!

    Коментиран от #19

  • 12 побъркан ли си

    7 24 Отговор

    До коментар #3 от "Де Факто":

    Българските комунисти и американските либерали ---- нищо общо!
  • 13 да те питам

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха хаааа":

    Как коментара ти , от първи - стана втори ? Фокусниците от Факти ?!
  • 14 горски

    27 1 Отговор
    Във Вселената просъществуват единственно модели, които са еволюционно обезпечени...
    Всяка структура,не водеща до развитие и разширяване на съзнанието е обречена,понеже се самоизяжда....
  • 15 БАЙ Х@Й‼

    27 2 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Ами то и в София, и в Пловдив, и във Варна има ходещи във външни тоалетни! Викат им клозет!
  • 16 Behemoth

    5 13 Отговор
    Така е и избора на идиота с перчема американската тиква проста подобри ли положението или го влоши?
  • 17 6 точки

    48 3 Отговор
    Статията дава много точен и обективен анализ на положението, браво!
  • 18 Онзи

    15 2 Отговор
    Демократите да си пускат парното че идват студове а електропреносната система няма да издържи от тези духалки и няма да може да си зареждат телефоните за да спамят
  • 19 Абе Психолог

    19 5 Отговор

    До коментар #11 от "Психолог":

    Скоро бил ли си на психиатър? Не ни прави измислици за Волгин,иди,запознайте се,той ще те светне..

    Коментиран от #30

  • 20 Петър

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Кой е тоя Статий?Имаш ли поне завършен осми клас?
  • 21 abv

    28 4 Отговор
    Статията е смислена и правдива. Тъжното е, че Бай Дън не е Гор бачов, и поне още 2 г. ще гледаме санкции, истерия, фобска пяна, пукане на кости. Да, това Новото вече е факт. Русия и Китай не са същите. Войната - информационна, дигитална, икономическа, и т.н. започна някъде в отрязъка 2007 -2013 г. и продължава бавно и предпазливо напред. Но Бай Дън е нетърпелив и вероятно ще бъде употребен като катализатор на някои процеси. Те от своя страна неминуемо водят до промени според Хегел. Но нищо не може да спре хода на историята.
  • 22 оня с коня

    10 33 Отговор
    Волгин е ЗАСЛУЖИЛО Соц. Кречетало,което НИКОГА не би се задържало на Медийната повърхност без Мощната Подкрепа на БСП.И понеже в сравнението си между Политиките на СССР и САЩ използва Унищожителна Критика срещу бившите СССР-Управници от рода на "Колкото повече Съветския Съюз затъваше в Криза,толкова повече Онези/Кремъл/ не спираха да бълват Глупости за "Светлото Социалистическо бъдеще".И в тоя ред на мисли да каже Волгин:ПРИВЕТСТВА ЛИ Той след толкова яка Руска Критика Действията на ГОРБАЧОВ,който ОСВОБОДИ СЛЕД 45Г Руско иго целия Източен блок и хванатите в Руското Менгеме прилежащи Руски републики?

    Коментиран от #24, #33

  • 23 Калмук

    5 20 Отговор
    Доста повърхностни разсъждения без ясна аргументация. Тези дърварски сравнения между СССР и САЩ са по-скоро опит да се представи желаното за действителност.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТтТ

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Ииийехууу":

    Започнат добре и следва демагогии!
    !!!
    Тоест, ако ти мръднеш и на милиметър встрани от политическата коректност!
    Нали искаме коректни политици??!!!
  • 26 Задкулисник

    17 1 Отговор
    Съгласен, но със забележката, че "задкулисието" и "кукловодите" не са това, което повечето хора смятат. Това не е клика от илюминати-милиардери. Това е само една самоподдържаща се върхушка от същите кухи кариеристи като Камала Харис.
  • 27 оня с коня

    2 9 Отговор

    До коментар #24 от "Слез от Коня!":

    Ха ха!За инфо не само че нося на Безсилна Просташка ярост,но ме и КЕФИ:)
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вълко Червенков

    4 25 Отговор
    Петърчо,комсмолец-рубладжия,тя тази статийка пасва идеално и за Рускенефа.Нещо за "демокрацията" и "свободата на словото" в Тоталитарната Сибирско-Азиатска Кочина няма ли да ни осветлиш?

    Коментиран от #34

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 С две думи

    22 2 Отговор
    Даже бих добавил Волгин който не казва всичко-днес обществото в САЩ е много по-разделено от времето на СССР....Социалното неравенство в САЩ е чудовищно...Етническото разделение е факт...Напрежението между властта и обществото също е огромно...Политическата върхушка живее в свой свят-налагайки чрез крайни мерки нео-либерализма...Изгубена е идиологията и стремежа на обществото им,но все им повтарят че са "изключителна нация"-цитирам Барак Хюсеин Обама....Реално днес САЩ са задминали СССР и,но все още вървят по инерцията на отминалите десетилетия-а тази инерция зе забавя-факт.Има още много показатели по които да се правят изводи-но и тези са достатъчни да потвърдят думите на Волгин
  • 32 Антигерб

    20 2 Отговор
    Много точна статия - армията от соросоидни тролчета го доказва - навремето им казваха пропагандатори - и едните и другите са платени.

    Тоталния контрол на медиите също го доказва - навремето бяха подчинени на партията а сега са купени от партията. Цензурата на действащ президент н САЩ също го доказва.

    Двойните стандарти спрямо протестиращи също го доказват - протестиращите в Русия, Беларус, Венецуела са борци за свобода обаче протестиращите при тях са терористи, неофашисти и хулигани.

    За това и "лебералните демократи" много обичат и подкрепят бивши комунисти за премиери или президенти в бившите соц. страни - похватите са същите само че преди громяха "гнилия капитализъм" който всеки момент ще се сгромоляса а сега громят Русия и Китай които също всеки момент ще се сгромолясат.

    Преди властта и парите бяха съсредоточени в шепа партийни лидери - сега се получава същото - властта и парите са съсредоточени в шепа лидери реално управляващи света (дълбоката държава).

    Да живее новия комунизъм наречен "либерална демокрация"
  • 33 Умен по цялата глава

    6 17 Отговор

    До коментар #22 от "оня с коня":

    Проблема е,че Горбачов миналата година се изтърва да сподели,че освобождаването доброволно на Окупираните държави от Съветския Съюз било огромна ,но поправима грешка,която щяла да струва на Руснаците малко скъпо,но отново щели да бъдат окупирани тези държави Икономически....Трябва да си наистина с болен мозък и да не виждаш,че Русия сега е просто страна от Третия Свят,ако не са ядрените оръжия с които заплашва.....И Глобализма като доктрина е Отпор на агресивните Руски и Китайски Империалисти в управлението на тези държави...

    Коментиран от #37

  • 34 Антитрол

    16 3 Отговор

    До коментар #29 от "Вълко Червенков":

    А за "свободата на словото" в краварника защо не коментираш - сложиха цензура на действащия си президент.

    Пропагандата и лозунгите точно по комунистически не вървят, но това че ги ползвате доказва истинността на статията.

    Интернационализма от комунистическо сега се казва глобализъм.
    Комунизмът също е бил против семейството - сега се толерират ЛБГТИ а семейството е низвергнато.
    Границите затворени и въведен полицейски час - не ви ли намиресва на комунистически похвати за контрол на населението.

    Коментиран от #38

  • 35 другарят

    13 3 Отговор
    Не разбирам, как другарят Волгин може да сравнява днешното мракобесие във фашистка Америка с положението в СССР!??
  • 36 ела

    17 1 Отговор
    Р.Рейгън нарече СССР "Империя зла" мисля,че няма да сгрешим ако наречем "Световно зло" Америка . СССР като империя се разпадна по-мирен начин ( от Европа си изтеглиха 387.000 хилядната армия без един изстрел) това Зло ще пролей много кръв защото е непредсказуем, агресивен и с всеки изминат ден по-зъл и застрашава Световният мир.
  • 37 Антигерб

    15 2 Отговор

    До коментар #33 от "Умен по цялата глава":

    Не е добре сам да си говориш също и сам да си отговаряш на постовете

    И Глобализма като доктрина е Отпор на агресивните Руски и Китайски Империалисти в управлението на тези държави...

    Глобализма комунистите едно време му казваха интернационализъм - разлика няма.

    Но другото е по важно - кое им е "агресивното" на управляващите в Русия и Китай - хайде стига с комунистическите лозунги виждали сме ги и преди - "империализъм", "гнил капитализъм".

    "Окупираните държави от Съветския Съюз" - никой и никога обаче не е отменял окупацията на Германия и Япония - окупационните войски също си стоят.

    Та много е прав човека - комунистическите лозунги станаха отново много актуални при "либералната демокрация" - нито е либерална нито демокрация.
  • 38 Умен по цялата глава

    3 10 Отговор

    До коментар #34 от "Антитрол":

    Пълна Каша е в главата ти.Интернационслизма използва работническата класа за Комунистическа Революция,която насилствено да вземе властта в държавата и така Комунизма да победи в целия свят.Така наречената - Диктатура на Пролетарията....Това е Износ на Диверсия,Тероризъм,,Революция и Диктатура...в демократични държави,другарю Антигерб...Требе си Лустрация .....

    Коментиран от #45

  • 39 Ангел

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Софиянец":

    Тиси умен точно като за софиянец
  • 40 адс

    0 7 Отговор
    волгин течното а*и...
  • 41 Ира

    15 0 Отговор
    Чувала съм, че навремето са се смели на първата жена космонавт Валентина Терешкова:изпратена в космоса само защото е жена, а Америка още няма жена космонавт. Имало е друга конкурентка, много по-подготвена, но избират Валентина, защото имала идеалната съветска биография, баща загинал на фронта, майка работничка, дълбока провинция и.т.н. Сега, гледам, всичко това е задминато от либералния свят. Ще трият филми, ще сменят заглавия, ще има списъци с правилните думи...Ще казват какво да мислиш, потресаващо!
  • 42 Smooth Jazz

    15 0 Отговор
    Изключително добър коментар - анализ от изключително добър журналист. Поздравявам г-н Волгин! А либерастите соросоиди да квичат с пълна сила.
  • 43 някой

    0 7 Отговор
    дрън дрън с мощна икономика и ресурси и с мозъчни тръстове от най високо ниво мислите ли че сащ ще потънат

    Коментиран от #44

  • 44 ира

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "някой":

    Не. Само деградират. И стават странни. Иначе никой не е потънал.
  • 45 Отговор до #38

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Умен по цялата глава":

    "Братята" американци колко държави съпипаха и унищожиха, като изнасяха демокрация, а тикво???
  • 46 джафф

    0 2 Отговор
    И кои са тези кукловоди, които са задвижвали Брежнев, другарю Автор? Може би във следващата статия ще изясните тази мистериозна загадка ...
  • 47 Роко

    0 6 Отговор
    Ох Пешко пак ни заля с мъдростта си представяйки сто годишната мечта на господарите си за истина. Пешко мамин златен за разпада на САЩ ще има да почакаш още поне сто години. Дори след опита на лицето Доналд Тръмп да остане незаконно на власт народа (след като Тръмп се опита да отнеме правото им да гласуват по пощата милиони американци предпочетоха да гласуват така в пъти повече от нормално гласуващите по пощата хора) и институциите (за разлика от съда на една друга държава съда на САЩ доказа че не зависи от никого и пренебрегна заповедта на Тръмп да опорочи изборите дори съдиите републиканци не го послушаха) на САЩ му показаха че това там е невъзможно (или поне адски трудно). Е големият губещ от този цирк са републиканците които скоро няма да видят републиканец президент.
  • 48 Ранната

    2 0 Отговор
    По принцип съм съгласен с Волгин , но..... приликите между соросоидния джендърски глобализъм не са с късния СССР толкова,колкото на 90% се припокриват със Съветска Русия от времената на Ленин и Троцки.
  • 49 не може да бъде

    2 0 Отговор
    Волгин е пропуснал да напише,че с поведението си либералните глобалисти просто копират поведението на болшевиките.Ако някой обаче реши да използва определението демократични талибани ,няма да оспорвам!?
  • 50 НОВО ПЕТ

    0 2 Отговор
    ШЕ ЧАКАШ ПОНЕ ОЩЕ 150 ГОДИНИ ДО РАЗПАДАНЕТО НА САЩ....МИНИМУМ