Last news in Fakti

12 Февруари, 2021 21:00 5 026 55

Мачист, ксенофоб, носталгик, евроскептик - такъв ли си?

  • георги лозанов-
  • либерализъм-
  • избори-
  • герб-
  • патриоти-
  • българия-
  • ксенофобия-
  • нфсб-
  • вмро

По време на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти отново започна да се усеща обвързване на държавната власт с идеологията на национализма

Мачист, ксенофоб, носталгик, евроскептик - такъв ли си? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Либералната демокрация не е идеология, а празна идеологическа рамка, в която открито можеш да си привърженик на всяка идеология, стига да не е противозаконна. Задачата на държавната власт там е да управлява социалните системи в услуга на хората, а не мисленето им. В тоталитарните общества е обратното - има държавна идеология, чиито опоненти открито се преследват от силовите институции. В страните от съветския блок тя се наричаше марксизъм-ленинизъм и отклоненията от нея се наказваха, ако не със затвор, лагер или изселване, то с професионално декласиране и социална маргинализация. Доколко тази идеология бе продукт на държавна репресия, а не на собствен избор, пролича, когато за броени дни след падането на режима, марксистите-ленинци у нас изчезнаха. Дори политическите наследници на бившата комунистическа партия престанаха да се обявяват за такива. Демокрацията, ако не друго, ни беше донесла свобода на убежденията.

Само че по време на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти отново започна да се усеща обвързване на държавната власт с идеология - тази на национализма, активно прокламирана от малкия коалиционен партньор при очевидната отстъпчивост на големия. Вярно, за репресии по такава линия било пресилено да се говори, но не и за кампанийно заклеймяване на хората с либерални убеждения от страна на представители на властта и на лоялните към нея медии. Превръщането им в идеологически враг е показателно за местния национализъм - той функционира като вариант на днешния консерватизъм с неговата амбиция, особено изявена при лидери от типа на Тръмп, Путин или Орбан, да е нова държавна идеология, която в световен план да сложи край на либералната демокрация.

Какви са белезите на нашенския национал-консерватизъм - по-отчетливи или по-срамежливи? Той може да не е кой знае колко оригинален като идеология, но си има свой балкански аромат, мирише на чубрица и барут. И на първо място, разбира се, е носталгичен - съвременниците "не могат да стъпят на малкия пръст" на предците си, настоящето се храни със славата на миналото. При нас не само далечното и още по-далечното, но и близкото - не само ханове, царе и патриарси, но и социализмът е обект на носталгия, особено дисциплинарните му структури, задължителната казарма, например. Или пък сътрудничеството на тайните комунистически служби като изпълнение на патриотичен дълг. Така логично българските патриоти се оказват русофили, но не в културен, а в политически смисъл. Нито имат нищо против мита за Русия като двойна освободителка, нито се изправиха срещу скорошните посегателства на Кремъл над българската история, макар иначе ревниво да я бранят. Нямат проблем и със зависимостите на БПЦ от РПЦ и въобще с превръщането на Православната църквата в щит срещу влиянието на западните демокрации.

На второ място национал-консервативната идеология е евроскептична - едно, защото по принцип е за връщането на автономността на националните държави, и второ, защото специално от нас ЕС само се възползва (не обратното) без най-малко да ни оценява по достойнство. А кой, питат те, ако не ние, ги е спасил от османското нашествие, да речем.

Трето, тази идеология е ксенофобска - бързо превръща различните (турци, роми, бежанци, хомосексуални и пр.) във врагове. Особеното в нашия случай обаче е, че превръща във врагове и подобните. Повече от век след балканските войни националистите продължават да са най-подозрителни и най-склонни към вражда със съседите. В разбирането им, дори да са принудени да го премълчават, и в традицията на ВМРО националните идеали се постигат с кръв. Или си победител, или си жертва!

Четвърто, национал-консерватизмът ни е мачизъм. Истински патриот може да бъде само истинският мъж. При това истинските мъже са на Изток, на Запад са хомосексуалните и другите общности с неясна сексуална идентичност. Мачизмът се оказва евроскептицизъм, евроскептицизмът - русофилия, русофилията - соцносталгия и т.н., докато кръгът се затвори и надянат на главата ти скафандъра на идеологическата слепота.

Националистите в управлението направиха два удара, станали пословични, с които подчиниха държавната политика на идеологията си - отказът от ратифицирането на Истанбулската конвенция и ветото върху преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Въпреки че ГЕРБ вече бяха приели конвенцията без обструкции и въпреки че ветото задраска цялата ни политика досега в подкрепа на Македония, като се започне от това, първи ги признахме и се стигне до ангажиментите ни при европредседателството за балканско разширение на ЕС. Посланието е недвусмислено: идеологията на националистите в момента е по-силна от позицията и на партньорите им, и на предшествениците им.

Ударите бяха осъществени в режим на постистина, при който шумно изразените мнения изместват фактите. Накрая излезе, че конвенцията не е срещу домашното насилие, а за някаква множественост на половете, нищо че в нея няма и дума по такъв въпрос. Обаче постистината свърши много работа в идеологическата борба на национализма срещу либералната демокрация, ЕС, толерантността към различието и в защита на традиционното право на "истинските мъже" да пошляпват жените си в къщи.

Пропагандните стратегии на постистината

Със Северна Македония пък на националистите направо им "падна сърце на място", откога ВМРО чакаше да я вземе "на мушка". Режимът на постистина се осъществи като един политически въпрос, който изисква окончателно решение, и се подмени от множество исторически, които не могат да имат такова. Защото, както казва Попър, една теория (историческа в случая), за да е научна, трябва да може да бъде опровергана, иначе е религия. Излезе, че това дали македонците ще започнат преговори за влизането си в ЕС зависи от отговора на следния въпрос: българин ли е Гоце Делчев или македонец, или - защо не - и двете.

Ветото обаче, освен че даде израз на ксенофобията "от близко разстояние" на национализма, обслужи и, впрочем, съвсем не изненадващо, сръбско-руските интереси в региона, насочени към блокиране на евроинтеграцията му. Така националистите, които на приказки громят просръбския и антибългарския македонизъм, на дело му дадоха рамо.

Ще кажете, ти си говори, но българите масово са срещу конвенцията и за ветото. Така е, защото пропагандните стратегии на постистината подменят твоето мнение с чуждо и когато се усетиш, вече е късно. Това стана с избора на Тръмп, с Брекзит, а и ние вероятно ще дадем поредния казус - успехът на ВМРО на парламентарните избори, след като успяха да се отърват от бившите си съмишленици Симеонов и Сидеров. Сега само те са българският национал-консерватизъм. И ако пак се коалират с ГЕРБ, нищо чудно марксизмът-ленинизмът да се възроди, само че с други думи около тиретата.

Автор: Георги Лозанов


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евроскептик съм

    57 6 Отговор
    И зад мен стоят десетки милиони хора,не пари..

    Коментиран от #36

  • 2 Българина

    70 20 Отговор
    Гледам снимката!!!!
    Само аз ли си мисля, че тия на снимката са невероятни гнусари?И като си помисля, че това е "елитът" ни, който управлява територията, ме обвзема чувство на срам, гнус и отвращение.

    Коментиран от #9, #10, #39

  • 3 Факт

    63 16 Отговор
    За всеки нормален интелигентен човек е ясно, че Патриотарите служиха и още малко ще служат само за маскировка... Страната се управлява от скрита замаскирана управляваща коалиция ГЕРБ-ДПС по модела Борисов-Доган-Беевски, с любезното съдействие на Патриотарите и Магарешки... Факт, който само глупав човек или такъв, който е на хранилката не виждат...

    Коментиран от #8, #29

  • 4 Комунистите най обичат парите

    15 22 Отговор
    Некерманите мерцедесите и корекомите...комунистите всъщност не вярват в тази идеология а само я използват за да грабят според международното положение като се прикриват според идеологията на силните на света така че да грабят от тях и проповядваики на народа това което искат силните допреди беше комунизъм после демокрация и капитализъм но управленската шаика е една и съща и Хрусчов ги нарече преди години хиттреците от софия
  • 5 Фен

    42 3 Отговор
    Не бе, еврогей съм! Щот чета Дойче веле!
  • 6 Емигриране завинаги му е майката

    21 9 Отговор
    Иначе животите ви ги живеете залудо и да храните политиците и техните капани за пари
  • 7 ХайлАдолф

    50 8 Отговор
    Поредната изкривена долнопробна еврейска пропаганда от Дойч Зелце . За това никой по света не обича евреи , защото ги навирате навсякъде и на хората им се повръща само като чуят за евреи .
  • 8 Де Факто

    43 8 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    Цялата тая паплач,която споменаваш, честните и почтени българи наричат ХУНТА.

    Коментиран от #28

  • 9 Не си

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    Много сме

    Коментиран от #25

  • 10 НОВО ПЕТ

    12 30 Отговор

    До коментар #2 от "Българина":

    ТЕ СА....ИЗБРАНИТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ А НЕ....БСП КОМУНЯГИТЕ
  • 11 хъхъ

    38 5 Отговор
    Не наричайте тези хора националисти и патриоти! Това че лъжат че са такива, не значи че са.
  • 12 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    14 0 Отговор
    ТАЕН ПРОЕКТ Е!!!!
  • 13 Леле

    30 3 Отговор
    Колко сложни определения за едни обикновени *айна!

    Коментиран от #18

  • 14 10004

    37 11 Отговор
    Боко Тиквата да каже с какво мие изцапаните си ръце с кръвта на Българският народ за да излиза всеки ден и да дава морални оценки! ГЕРБ вие сте хората които съсипахте с кражбата и лъжите си България! Факти не мислите ли че е някак си неловко всеки ден да рекламирате кражбте и лъжите на ГЕРБ, както и измислените им успехи, по този начин вие също ставате част от мисирките на ГЕРБ които по цял дн лъжат и мажат!

    Коментиран от #30

  • 15 Супер ман

    28 2 Отговор
    Да! И освен това съм още и сексист, хомофоб, русофил, женомразец, хипотам и кво беше още бе?

    А да: високоерудирен и свръхинтелигентен, премъдър и интересен човек!

    Да, ай ем ман, супер ман!
  • 16 А стига бе

    21 10 Отговор
    Абе, това да не е някаква шашма? Аз, който никога не съм гласувал за ГЕРБ или ВМРО, с подобни писаници тия от Дойче Веле, ще накаррат да гласувам за някой от тях.
  • 17 ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР

    28 10 Отговор
    На най ГНУСНО и КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ДИКТАТОР бойко методиев борисов и коалиции престъпници симеонов, марешки, ШИШИ ПЕЕВСКИ И БУХАЛКА КАСКА ГЕШЕВ. ВИЕ СТЕ ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСЪПНА ГРУПИРОВКА, СЪЗДАДЕНА САМО ЗА КРАЖБИ И ИЗМАМИ. ЗАТВОРА ВИ ЗОВЕ ВСИЧКИ ДО ЕДИН БЕЗБОЖНИЦИ ТАКИВА НАГЛИ ЗА СЪСИПВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!!!!
  • 18 Някой схвана ли

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "Леле":

    Всъщност не е написано на български език.За литературен почерк да не говорим.Срам.Май само от Тамбукту няма напасвани думи.
  • 19 no name no face no number

    22 3 Отговор
    Епа днеска се улеяхте нре що глупости на конвейр на пущахте, а бе бабата да не е започнала вместо на час да ви плаща на бройка?
  • 20 Дойче Лъже

    31 2 Отговор
    Това дори не става да лъжете учениците от 5 клас
  • 21 Светослав

    8 26 Отговор
    Да е жив и здрав 😀Бойко! Още 100 детски градини да направи и всички пътища да оправи! Не видях проблем в моя град с детска ясла и градина. А, когато пътувам в Южна България, кеф да ти прави. Нинова, не може да боядиса магистралите и градините който направи. Да не говорим, за това, че постоянно вдига социалните помощи. Плюите го, толкова ви е акъла. България е била добре, когато сме имали водачи, а не семкаджии и сиерджии!!
  • 22 Този разплетен дамаджана нанесе...

    19 2 Отговор
    Такива вреди на Българският народ,че единственото подходящо място за разплетената му либерална кратуна е до другите кратуни на плета между съседските дворове....
  • 23 Гост

    4 22 Отговор
    Абе номер 6. Емигриране е вече трудно, но там не е като бати ви бойко да ви глези. Там се работеше най малко на две места, за да оцеееш. От 9 до 17 часа, от 19 до... Ако си здрав и як окей. И акъл се иска. И физически труд. Затова всички се целите в НС, за да не работят деца, внуци. Не всички. Цветанов, виж му речника, с желание работи, а за Вълневи. Трябва очи да видят. Борбата ще е жестока за гласовете им, и дпс, бсп и герб. Но народе подкрепи Цветанов и Вълнев. Няма време за думи, а дела, а Те с Цветанов ще ви покажат. Нека има богати, но нека и да няма бъркащи хора в кофите. Стига Доганчо с кгб, дай милиардите дето ти дадоха ссср кгб, дай на твоите роми, кръвта вода не става, как си помогнал навремето на брата ром от др. Майка. Помогни им, с добро циганите да те запомнят, ако не гласовете отиват за Цветанов и Вълневи.

    Коментиран от #34, #40

  • 24 РАДИО ЕЛТО

    18 5 Отговор
    мръсни гадни мутри престъпници

    Коментиран от #26

  • 25 Светослав

    3 8 Отговор

    До коментар #9 от "Не си":

    Да, от ГЕРб😉
  • 26 Светослав

    4 8 Отговор

    До коментар #24 от "РАДИО ЕЛТО":

    Аз като работя, не използвам Интернет. Забелязвам, че дадено хора са на хранилка тук! Ако ти направиш, колкото той е направил пиши! Ако не мълчи! В България се казва, ако можеш да помогнеш помогни, ако не пречи
  • 27 ЦК на БКП

    16 6 Отговор
    В една безпристрастна история,
    Живков ще бъде звезда,
    защото за свойта България,
    като Ботев докрай изгоря.
  • 28 Антимафия

    18 3 Отговор

    До коментар #8 от "Де Факто":

    А аз ги наричам ,професионални крадци,
    със собствена
    Прокуратура и Прокурор!
  • 29 Антимафия

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Факт":

    На виделото, свещ не ще?
  • 30 К Маркс

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "10004":

    Факти са най яростните адепти на Борисов и другите кльомаци на снимката.
  • 31 ЗА ЗАТВОРА

    11 2 Отговор
    Вижте трима професионални крадци на фотката
  • 32 гошо

    24 1 Отговор
    Превзета от евреите немска медия говори за национализъм!
  • 33 DW. Много елементарно и наивно Лъжете

    22 1 Отговор
    Никой в България НЕЕ забравил, как и от кои сме освободени от 5 вековно то Робство!! Колкото до Двойните Освободители, никой не държи и не говори за това освобождение!! Един Беден Народ преди1944год и също беден след тази година, едни Крадци смениха други Крадци!! Българите искат Ветото и не искат Истамбулската конвенция, Българите!! И пак Путин забъркахте в Кашата,????
  • 34 АУУУУУ

    19 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Ееее браво! С това пасквилче стана кристално ясно за кого работиш ( пишеш). Само един въпрос : Цецко какви осигуровки ти плаща.??? С транспорта как сте : имаш служебна кола или само безплатна карта за автобуса 🤑🤑🤑😂😂😂
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Те тоВа е то

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Евроскептик съм":

    За това сме на това дередже товарищ !
    Добре, че напуснах потъващият кораб отдавна . Последни мухикани, с вас и вашето поколение ще си отиде тази родина ужасна. Били сме някога читав народ до преди освобождението.

    Коментиран от #38

  • 37 Алекооооооо

    5 2 Отговор
    Човекът с бялата риза на снимката е символ на самоизграждащата се божественост. Олицетворение на това , че бай Ганьо е по-жив от всякога и , че той коли и беси. Простащината ще спаси България или ще я затрие ? Предстои да видим.
  • 38 Механик

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "Те тоВа е то":

    А като си напуснал "потъващата кочина", оная ми работа ли дириш в български форум?
    Ти си точно същият, като тоя дето е напсиал статията- предател мразещ рода и родната си. Само, че оня пюе но България за мнгоо повече пари от теб, а ти миеш чинии на запад и се задоволяваш с помията дето не я дават и на прасета си дори!
    За такива като вас, разстрел на място.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 асасьораджията

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    Вълневи да ,но грешен избор с водача на партията !Аз лично за това НЯМА да гласувам за тях а иначе са пример за успех , труд или иначе казано изглеждат ми качествени момчета .
  • 41 Нормален

    10 1 Отговор
    Неолибералите са много по-лоши от диктаторите, те те обявяват за ксенофоб веднага щом кажеш, че гейовете са ти безразлични, те искат да ги обичаш. Според тях всичко което не е нормално и е против природата е задължително. Сорос, който съсипа икономиките на инакомислещите държави е светец, Путин, който просто следва интереса на собствения си народ и страна, без да пречи на другите хора е сатана. Американските президенти, които избиха милиони хора по целия свят, за да сложат ръка на природните им богатства получават Нобелови награди за мир на конвеир. Евровизия и Оскар се печели не за талант, а за психични отклонения и отклонения от природните норми Гейовете трябва да осиновяват деца без никой да пита тези деца, дали искат да живеят при извратен хора. Та за това съм ксенофоб и гласувам, не за любима партия, а за най малкото зло и против ДБ.
  • 42 Васил

    1 3 Отговор
    Просто диктатор с една дума!
  • 43 Тредстоун

    10 1 Отговор
    За съжаление статийката е не рядко срещана компилация от некадърност и умишлено лъготене с цел да разлаем кучетата и да метнем поредната кофа с помия. Червените маймуни се чувстват комфортно тук в клюкарника , обгрижвани от тълпа тролове които и целуват задниците. Смешници
  • 44 аз съм Веска

    2 0 Отговор
    МНОГО СА ТИ ХУБАВИ ОБУВКИТЕ ! ДУМИ НЯМАМ !
  • 45 име

    5 0 Отговор
    дойчо отново се ре .само манипулации. затова се направи всичко ромските деца да са на училище. но за дойчо това не е важно.
  • 46 Наблюдател

    8 0 Отговор
    За сведение на DW Либералната демокрация е начин да се заобиколи истинската Демокрация, каквато има само в съседната на тях държава Швейцария! Много добре го знаят но не им отърва!

    Коментиран от #55

  • 47 Матей

    7 0 Отговор
    Защо пък непременно българския народ да е ксенофобски,не може така да се обобщава.Има си платени русофоби,една тънка супербогата прослойка,която не кандиса на плюскане.Има си и болшинство от народа ,което все повече се осъзнава като западно-фобска.Тъй де,не стигнаха ли 30 г. да ни въртят в своята центрофуга,и де не енастъпило узряването,разбирането кой ти е приятел и кой враг.Може ли когато хиената ти показва зъбите си ,да си мислиш,че ти се усмихва?А Русия,която винаги ни подкрепяше,да ни изтъкват като завоевател и поробител,да изричат безсрамни слова и хули по братската страна,от която нищо лошо не сме видели.
  • 48 Против Конвенцията

    7 0 Отговор
    съм не защото мразя екзотичните им ориентации, въобще не ме интересуват. Дразнят с това, че изместват темата от истинските важни въпроси, като порутени социални права, рушат социалистическите партии отвътре и затова университетите получават щедра финансова подкрепа, за да произвеждат подобни концепции. Объркани в половата си ориентация се манипулират по-лесно. Неслучайно това е и метод за вербуване в службите.
  • 49 Бай...

    4 1 Отговор
    Тримата(не от запаса, дори не и,, тримата глупаци,, те са симпатични герои) на снимката, будят само отвращение! При тези примати няма как да има идеология! Техното скодоумно мислене се свежда до това, с лъжи, демагогия, сваляне на звезди и оплюване на опонентите, да се задържат на власт с цел единствено и само да откраднат максимум! Да се задавят дано! Мазните им физиономии будят само отвращение!
  • 50 прогледнал

    3 1 Отговор
    тея тримата българомразци на снимката съсипаха българския народ,оставка съд и затвор за тримата мошенници
  • 51 МУТО БАЛАМАТА

    2 1 Отговор
    ЛОША СЕДЯНКА БЕ БОЙКО
  • 52 Хайде къш

    3 0 Отговор
    Дойче зеле са нахалници и гьонсуратници. Откъде-накъде българите да са ксенофоби като реално граничим сами със себе си. Всичките ни съседи са късали генетичен фонд от нас. И турци,и гърци,и сърби,и румънци са късали живо месо от нас. Ние сме потърпевшите и от думбалумбадумокрацията. Колко например струва отглеждането и обучаването на 2 милиона българи доброзорно принудени да работят вече 30 години за Германия,Британия,Италия,Гърция.... Че тия 60 милиарда дето се очаква да вземем през следващите 10 години ние отдавна сме ги платили и изкарали,като сме работили в полза на горепосочените държави. То само да изгледаш и обучиш 2 милиона до 20-25 годишна възраст струва повече от 60 милиарда. Хайде къш на либерастното Зеле и тия краставици да ги продават на други аборигени - ние пострадахме от тая либерастия предостатъчно.
  • 53 възпитаник

    2 1 Отговор
    и 3-мата са бок--ци
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пипи дългото чорапче

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Наблюдател":

    Повечето коментари показват ужасяващата простотия и неграмотност,примитивизма,изостаналостта на популацията,която не може да се нарече общество.А ксенофобията,начинът,консерватизмът ипр.са само видимата част на айсберга. Безнадеждно е!