ФАКТИ.БГ

Смъртта на науката

Шири се скучно дребнотемие във всички области

Публикувана: 22 Февруари, 2021 16:00
21 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 1937
Смъртта на науката
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 23 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През XX век физиката се развива с бурни темпове. Тогава, примерно на всеки десет години, учените правят важни открития, които разширяват нашия кръгозор и ни дават достъп до нови технологии. После настъпи застой. Съобщават за отделни постижения. Връчват Нобелови награди. Заснеха черна дупка. Предположително «хванаха» в колайдера Хигс бозона... Но тези неща бяха теоритично предсказани от по-рано. Сега като че ли липсват нови смели идеи. Тъпчем на едно място – опитваме за сетен път да си докажем правилността на приетия модел на света и не смеем да погледнем какво има отвъд защищаващата го стена от математически уравнения и спорни предположения.

Същото скучно дребнотемие се шири и в останалите сфери на науката. За изследвания със съмнителна полза биват опропастявани много пари и умствена енергия. Познанието деградира, защото е подчинено на материалната изгода. То се обезчовечава, лишено от морал, цели и логика. Екологичното безумие в ЕС е един от примерите за това. Крачка по крачка ние навлизаме в ново Средновековие, където се служи безропотно на установяваните от елита догми.

Но да се върнем обратно към физиката. Някога Айнщайн казва: "Бих желал да знам дали Бог е имал някакъв избор при сътворяването на света". Той смята, че главната цел на науката е съставянето на Теорията на всичко, която би обяснила защо нашата Вселена не може да изглежда и функционира другояче. В резултат в средата на седемдесетте години на миналия век е доработен Стандартният модел (СМ), описващ три от четирите фундаментални взаимодействия на елементарните частици и изградените от тях тела: електромагнитното, слабото и силното.

Само да припомня: слабото взаимодействие е свързано с разпада на ядрата, а в силното (наричано още цветно) участват кварките, глуоните и изградените от тях адрони.

Влюбените в симетрията изследователи са се постарали и с помощта на математиката съумяват да пресъздадат свят, подчинен на известните ни закони. Във века на пълното познание стремежът е видимото и невидимото да се обясняват с формули (а което не става, го замитат под килима)... Безспорно подходът е удобен... Но това не означава, че е правилен, нали?

СМ не включва определяща сила - гравитацията. Също така там не се разглеждат тъмната материя и енергия. И въпреки че не е пълен и точен, понастоящем той е признат за основополагащ за физиката, преподава се в университетите, използват постулатите му в изчисленията... Това е удивително - все едно да опитваш със счупен компас да се ориентираш в непозната местност.

За написването на Теорията на всичко не достигат данни. Предположително в природата се проявяват непознати физически явления, обаче ние не можем да ги регистрираме, изучим и обясним, защото липсват подходящи средства и методология. Определени надежди се възлагаха на Големия андронен колайдер, но засега оттам се получават пестеливи отговори на задаваните въпроси. Някой шеговите се беше произнесъл за учените, работещи с гигантската инсталация: "Ние искахме да намерим нещо, ала не знаем какво. Макар че, ако ни дадете още пари и обещаете, че няма да ни карате да се гърбим на полето или по строежите, ще пробваме пак да направим откритие. Но гаранция не ви даваме!".

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 23 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Кака Наска
1 Отговор
Физиката и медицината са мъртвородени науки. Ето например Теорията за Кръглата Земя и Теоприята за вирусите и бактериите си остават все още недоказани. Просто ТЕОРИИ!

Коментиран от #5, #16


Оценка:
-22 +4

Град Филиповци
2 Отговор
Искам да регестрирам иновация -
чушкопек с wi fi управление.

Оценка:
-1 +15

сценарист
3 Отговор
Физиката върви ръка за ръка с развитието на телевизията и филмовото изкуство.

Оценка:
-5 +4

евреин
4 Отговор
науката помага на управленските елити да държат населението в подчинение- оръжия ,вируси,ваксини,медийна дезинформация и др.

Оценка:
-6 +7

Нико
5 Отговор

До коментар #1 от "Кака Наска":


Како Наске, я си плети чорапи на внуците и не коментирай неприсъщи за теб неща!

Коментиран от #7


Оценка:
-1 +9

смерш
6 Отговор
Единствено все по развити стават изкуствените интелекти/ИИ/ и то защото в създаването на всеки следващ решаващо участие има предходния ИИ! Настъплението на ТрДжГЛ скудоумието на запад и най-вече в САЩ води до застой на човешкия интелект!
НО-вероятно предстои появяването на самоосъзнатия изкуствен интелект/СИИ/ и тогава за него човечеството ще се окаже пречка за развитието му!Въпросът е какво след това.........?

Коментиран от #8


Оценка:
-3 +6

Кака Наска
7 Отговор

До коментар #5 от "Нико":


Я го питайте автора да ви обясни що е това гравитация. Знаете ли какво ще ви каже, каквото му е написано в учебничето..

Коментиран от #19


Оценка:
-1 +2

багабонтин
8 Отговор

До коментар #6 от "смерш":


Казах ти да не гледаш Терминатор след 12ч вечер, че опикаваш чаршафите.

Коментиран от #9


Оценка:
-2 +2

смерш
9 Отговор

До коментар #8 от "багабонтин":


Може би вагабонт е по-точния термин?
А може би багабонтин е синоним на Дж Г?

Оценка:
-0 +1

Behemoth
10 Отговор
Само в православието му е майката ...и Исуса Христа....каква наука какви пет лева...

Коментиран от #11


Оценка:
-6 +1

Йешуа
11 Отговор

До коментар #10 от "Behemoth":


Ама те православните не вярват в Христос.
Йоан 7:38 BG1940
Ако някой вярва в Мене, реки от жива вода ще потекат от утробата му, както рече писанието.

Оценка:
-0 +0

qqq
12 Отговор
Безсмислена статия. Вярно, че 21-ви век още не е родил нищо ново, а само развива стари концепции. Но има още 80 г. все пак.

Оценка:
-3 +5

ЛилиПутин
13 Отговор
Знания НЕ. Кинти ДА. за тухли силиконов и пудра захар

Оценка:
-0 +2

Избягал от БАН
14 Отговор
Шири се скучно дребнотемие във всички области - това са написали като подзаглавие.
Но защо не идат в БАН за да видят не само свръхдребнотемие, но и мощно преписвачество от чужди автори. Ако преписвачът не знае западен език, хваща някой от младоците и го кара да му преведе нещо. Една такава хрисима преводачка за награда получи доцентура, а после я направиха зам.директор на един от институтите на БАН.
Освен преписвачество, в БАН се практикува и спортната дисциплина "Кражба на интересни идеи", които някои наивни младоци споделят в докладчетата си, четени на вътрешноинститутски конференции или на регионални такива - незначителни научни форуми, които са достъпни почти за всеки. И после хлапето остава с пръст в уста, виждайки своята идея в статия на някой от шефовете, който си я е присвоил. Или пък дават идеята му като тема за дисертация на някое протеже на шефа, а на наивния младок възлагат като служебна планова задача да събере, обработи и обобщи емпиричния материал за тази дисертация, защото виждаш ли, новоизлюпеният докторант трябвало да се яви на изпитите от задължителния минимум. Поне няколко такива случая знам.

Коментиран от #20


Оценка:
-0 +10

Като се научите на
15 Отговор
етично отношение при използване на научните открития, тогава ще ви се даде да направите нови.

Оценка:
-0 +3

Знайко
16 Отговор

До коментар #1 от "Кака Наска":


Медицината не е наука, а е занаят. 97% от занаятчиите лекари, лекуват по инструкции писана от друг.

Коментиран от #18


Оценка:
-0 +2

Лекар
17 Отговор
Учебник по медицина от 1968 е по-точен от сегашните "протоколи за лечение". Проблемът се задълбочава, търси се най-еФтиничкото, при не особено влошена статистика(до 20% влошаване). Така остават повече пари за ... преразпределение(така казваме на кражбите днес). Това е, мили деца - предполагам във всички области е така. Отделно, на управленски постове и в институти се назначават шуреите или баджанаците. Викаме му политическо ръководство - добре звучи, нали?

Оценка:
-0 +1

Три виШи
18 Отговор

До коментар #16 от "Знайко":


Тя и математиката е занаят - 99% от математиците решават макар и сложни задачи с математически апарат писан от друг.
Я дай сега пример за наука, умнико...

Оценка:
-0 +0

Бат Танас
19 Отговор

До коментар #7 от "Кака Наска":


Как'Наске - физиката е моделна наука, обясняваща нЕкои процеси в природата(точно или не толкова). Гравитацията във физиката е поле. Всеки ученик би следвало да го знае. А ако друго те човърка по въпроса - би следвало да се занимаваш с теоретична физика, като преди това е добре да завършиш поне ФзФ на СУ... Иначе словоблудството е лесно...

Оценка:
-0 +1

Банан
20 Отговор

До коментар #14 от "Избягал от БАН":


Нашия БАН си е...БАН :) ние си го знаем :) Мен ме притеснява "По света", не само "у нас".

Оценка:
-0 +0

Ехааа
21 Отговор
Автора явно е попрочел нещо от физиката. И малко е по прочел за НАУКА. И е решил да се понаправи на по умен и от Айнщайн. Едно е ясно, ако човечеството не се развиваше дори и в грешни посоки, нямаше да открива верните. И сега великият автор нямаше да може да си постне статийката в необятното информационно пространство изградено от МАТЕМАТИКА и ФИЗИКА. Навремето Бог да го прости професор Тагамлицки изказваше една страхотна мисъл - "Колжке, не е нужно толкова много да учиш, за да правиш такива големи глупости". Това важи и за автора!

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Цецка Цачева
Първата ми реакция беше на гняв – как е възможно това да се случи.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева с коментар за бягството от затвора."

Още бисери
ТОП 5